Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem érti meg a saját...

Miért nem érti meg a saját anyám a helyzetem?

Figyelt kérdés

Tudom, sokan vannak hasonlóképp, a külföldi tanulmányokról, majd külföldi munkáról lenne szó.

2 éve végeztem a gimivel, mindig is jól tanultam, felsőfokon beszélek németül, ezenkívül tudok angolul és egy kicsit spanyolul is (ezt fejleszteni akarom). Mivel jobb körülmények közt nőttem fel és az osztrák határ mellett élek, belátom, hogy itthon nem maradhatok, ha normális életet szeretnék magamnak a leendő diplomámmal. Frusztrál a környezet, a politikai és gazdasági helyzet (közgázon vagyok, így ezzel is sokat foglalkozom, érdekel, amit tanulok, később logisztikai területen szeretnék dolgozni). Nem beszélve a magyar egészségügyről - tartós beteg vagyok, tapasztalom, illetve az oktatásról, a társadalmi különbségekről, kisebbségekről... Nem szeretnék ilyen környezetben családot alapítani, és lássuk be, 100 ezres fizetéssel soha nem tudnék felnevelni két-három gyereket normálisan.

Nem is ragozom tovább, a lényeg, hogy én mindent megteszek azért, hogy megvalósítsam az álmaim (ami egyébként először Ausztria, majd egy spanyol vagy angol nyelvű ország), 1 éve folyamatosan nyelveket tanulok, ahogy időm engedi munka és egyetem mellett, nyárra talán össze is jönne egy osztrák diákmunka (a munka elég gáz, de hajlandó vagyok a jó fizetésért elvállalni).

A szüleim viszont csak húznak, tartanak vissza mindentől, ami Ausztria, pedig ők is látják, mennyivel jobb az élet ott. Olyanokat mond anyám, hogy "persze, mert tárt karokkal fognak majd téged ott várni, mi, azt hiszed?" meg hogy "ott sincs kolbászból a kerítés" (nem, csak kolbászabból), meg hogy "ott csak egy magyar c*gány leszel" (nem vagyok az, csak az osztrákok sokszor ezt mondják a magyarra).

Valószínűleg jövőre megyek ki egyetemre is, azt sem hiába csinálom, hanem egy jobb jövő reményében. Egyébként később valószínűleg Spanyolországot céloznám meg, ha lesz már biztos anyagi hátterem, de addig még sokat kell tanulnom, meg hát az ottani körülmények sem a legjobbak manapság (a spanyolt ki sem merem ejteni nekik, kinevetnének, titokban tanulom a nyelvet is).

Szerintetek hogy értessem meg a szüleimmel, hogy hátráltatás helyett inkább támogatniuk kellene? Hogy nekik is jobb, ha a lányuk jómódú, megbecsült, boldogabb ember lesz? Anyám folyton azért győzköd újabban, hogy maradjak itthon, náluk vagy a faluban, és menjek el a környéken dolgozni, érjem be azzal, ahova születtem, mert szerinte Ausztria ilyen rossz meg olyan rossz. Olyan érvekkel jön, hogy a fizetésem fele albérletre megy, meg hasonlók (mintha itthon nem menne... csak nem mindegy, hogy 100ezerből 50 megy el rá, vagy 1200 euróból 600...). Ja, a győzködés utáni nap meg azzal fenyegetőzik, hogy kitesz a házából (a macskám miatt, nem külföld miatt)... ki érti ezt?! (Egyébként apám nem beszél vele, legtöbbször csak hallgat, pedig 19 évesen ő is ki akart szökni, csak elkapták - még mindig mondja, hogy ha fiatal lenne, ő most menne, mint a pinty, mégsem segít anyámnál). Lassan már úgy érzem, anyám telebeszéli a fejemet és a végén elhiszem, amiket összehord és kezd elmenni a bátorságom mindentől.

Pedig szerintem érthető, hogy 20 évesen építgetem a saját életem alapjait... és miért ne tehetném meg ezt 10km-rel (ennyi a határ) arrébb, egy jobb országban? Szerintetek meg tudom értetni vele valaha is?

2012. máj. 16. 12:13
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Elnézést, félreolvastam az utolsó hozzászóló válaszát.

Megnézetni úgysem tudom, hisz még az sem érdekli általában, amit mondok neki... meg simán ráfogja egy műsorra, hogy kamu. Hajthatatlan.

2012. máj. 16. 14:32
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Sok szülő hajlamos megfeledkezni róla, hogy a gyereke nem az ő meghosszabbítása, hanem egy önálló ember, saját élete van, saját vágyai, saját személyisége. Az én anyám se tudta felfogni, ne aggódj. Csak azt mondhatom neked, amit én is csináltam annak idején: nem beszéltem velük többet arról, amit szeretnék, hanem a háttérben dolgoztam a dolgon, és amint megtehettem, elköltöztem. Kész tények elé állítottam őket: van munka, lakás, jövő héten költözöm. Nem fogod tudni megértetni velük szóban. Amikor már fél-1-2 éve külön élsz, ha van saját fizetésed, vm lakás, barátok, és a szülők ritkábban látnak, akkor majd lassan leesik nekik, hogy különálló ember vagy. Sőt, előbb-utóbb lehet, hogy büszkék is lesznek rád. De idő kérdése. De addig hiába mondasz bármit. Lehet, hogy igazából tudják és egyet is értenek vele, hogy egy napon majd ki fogsz repülni a fészekből, de késleltetni akarják ezekkel a szövegekkel. Elképzelhető, hogy a házasságukban vm nincs rendben, és a veled való törődéssel terelik el a figyelmüket a saját megoldásra váró problémáikról. Nem biztos, de egy csomó családban így működik, egyszerű eszköz a gyerek, és ezért nem engedik el. Meg ott van mellette az is, hogy esetleg félnek, hogy ha a gyerek messze lesz és velük valami történik, akkor nem lesz aki gondozza őket. Sok szülő konkrétan ezért vállal gyereket. Hogy idős korában legyen aki megtesz helyette dolgokat illetve ápolja és ezért nem engedi el a gyereket. Dehát ugye ez megint csak az önzés kategória. Az ember alapvetően meg akar tenni mindent a szüleiért, amit tud. Dehát saját élete is kell hogy legyen. Hogy mégegyszer válaszoljak a kérdésedre, te nem tudod velük megértetni úgy, ahogy te szeretnéd. Éld csak a saját életed. Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy ilyen művelt, okos fiatal vagy és törődsz a jövőddel. Megérdemled, hogy mostmár csak magadra figyelj és elengedd a füled mellett mások negatív szövegelését.
2012. máj. 16. 14:52
 13/17 A kérdező kommentje:

A 20 év alatt eléggé lejött nekem is, miért is vagyok én itt. Folyamatosan csicskáztatnak, jó vagyok arra, hogy a dühüket kitöltsék valakin, hogy felsőbbrendűsködhessenek valakivel, hogy valaki ki van szolgáltatva nekik, őket ez büszkeséggel tölti el. De pl arra nem képesek, hogy segítsenek az adóbevallás kitöltésében vagy mikor tele vagyok vizsgákkal, ne nekem kelljen bevásárolnom. Semmit nem tennének...

Igen, egyébként jobbára már csak a háttérben ügyködöm, mert mikor közöltem anyámmal a külföldi tanulmányi terveimet, kiakadt és csak annyit vágott a fejemhez, hogy csináljak, amit akarok, de őket hagyjam békén (magyarán ne számítsak semmire). Azóta csak minimálisan közlöm velük az épp aktuális fejleményeket, de még ilyenkor is ezt kapom...

2012. máj. 16. 15:02
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintetek hogy értessem meg a szüleimmel, hogy hátráltatás helyett inkább támogatniuk kellene? "

Sehogy. Itt világkép- és hozzáállásbeli ütközés van Köztetek. Ők negatívak, és lemondóak, beletörődöttek, fáradtak. Te meg bizakodó vagy.

Őket frusztrálja, hogy van valaki, aki nem hagyja őket békében a saját kis lemondó világukban, hanem állandóan emlékezteti őket arra, hogy másképp is lehetne!

Ugyes vagy, hogy tallatal jol fizeto diakmunkat! Hogy talaltad? Mit fogsz csinalni?

2012. jún. 30. 23:26
 15/17 anonim ***** válasza:

"miért ne tehetném meg ezt 10km-rel (ennyi a határ) arrébb, egy jobb országban? "

Basszu,s még ingázni is tudsz!! Nem is kell kulon alberlet! Nem is ertem, a szuleid hogyhogy nem ingaznak: A hatarnal "mindenki" Ausztriaban dolgozik es Magyarorszagon él...

2012. jún. 30. 23:27
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok bátorítást, nagyon jól esett!

Már 3 hete dolgozom is kint, elég megterhelő. Csak heti 4 napot vállaltam emiatt, hisz napi 4 órát utazunk, hogy dolgozhassunk, így 12-12,5 óra elmegy a munka miatt egy napomból. Ősszel kezdek kint az egyetemen is, nem lesz könnyű, viszont egyelőre még bírom. A helyzet azonban itthon nem változott... ugyanúgy kapom a mondogatást... :(

2012. júl. 1. 15:06
 17/17 anonim ***** válasza:

Az egyetemen kértél kollégiumot?

Az milyen távol van a munkahelyedtől?

2012. júl. 1. 18:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!