Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem érti meg a saját...

Miért nem érti meg a saját anyám a helyzetem?

Figyelt kérdés

Tudom, sokan vannak hasonlóképp, a külföldi tanulmányokról, majd külföldi munkáról lenne szó.

2 éve végeztem a gimivel, mindig is jól tanultam, felsőfokon beszélek németül, ezenkívül tudok angolul és egy kicsit spanyolul is (ezt fejleszteni akarom). Mivel jobb körülmények közt nőttem fel és az osztrák határ mellett élek, belátom, hogy itthon nem maradhatok, ha normális életet szeretnék magamnak a leendő diplomámmal. Frusztrál a környezet, a politikai és gazdasági helyzet (közgázon vagyok, így ezzel is sokat foglalkozom, érdekel, amit tanulok, később logisztikai területen szeretnék dolgozni). Nem beszélve a magyar egészségügyről - tartós beteg vagyok, tapasztalom, illetve az oktatásról, a társadalmi különbségekről, kisebbségekről... Nem szeretnék ilyen környezetben családot alapítani, és lássuk be, 100 ezres fizetéssel soha nem tudnék felnevelni két-három gyereket normálisan.

Nem is ragozom tovább, a lényeg, hogy én mindent megteszek azért, hogy megvalósítsam az álmaim (ami egyébként először Ausztria, majd egy spanyol vagy angol nyelvű ország), 1 éve folyamatosan nyelveket tanulok, ahogy időm engedi munka és egyetem mellett, nyárra talán össze is jönne egy osztrák diákmunka (a munka elég gáz, de hajlandó vagyok a jó fizetésért elvállalni).

A szüleim viszont csak húznak, tartanak vissza mindentől, ami Ausztria, pedig ők is látják, mennyivel jobb az élet ott. Olyanokat mond anyám, hogy "persze, mert tárt karokkal fognak majd téged ott várni, mi, azt hiszed?" meg hogy "ott sincs kolbászból a kerítés" (nem, csak kolbászabból), meg hogy "ott csak egy magyar c*gány leszel" (nem vagyok az, csak az osztrákok sokszor ezt mondják a magyarra).

Valószínűleg jövőre megyek ki egyetemre is, azt sem hiába csinálom, hanem egy jobb jövő reményében. Egyébként később valószínűleg Spanyolországot céloznám meg, ha lesz már biztos anyagi hátterem, de addig még sokat kell tanulnom, meg hát az ottani körülmények sem a legjobbak manapság (a spanyolt ki sem merem ejteni nekik, kinevetnének, titokban tanulom a nyelvet is).

Szerintetek hogy értessem meg a szüleimmel, hogy hátráltatás helyett inkább támogatniuk kellene? Hogy nekik is jobb, ha a lányuk jómódú, megbecsült, boldogabb ember lesz? Anyám folyton azért győzköd újabban, hogy maradjak itthon, náluk vagy a faluban, és menjek el a környéken dolgozni, érjem be azzal, ahova születtem, mert szerinte Ausztria ilyen rossz meg olyan rossz. Olyan érvekkel jön, hogy a fizetésem fele albérletre megy, meg hasonlók (mintha itthon nem menne... csak nem mindegy, hogy 100ezerből 50 megy el rá, vagy 1200 euróból 600...). Ja, a győzködés utáni nap meg azzal fenyegetőzik, hogy kitesz a házából (a macskám miatt, nem külföld miatt)... ki érti ezt?! (Egyébként apám nem beszél vele, legtöbbször csak hallgat, pedig 19 évesen ő is ki akart szökni, csak elkapták - még mindig mondja, hogy ha fiatal lenne, ő most menne, mint a pinty, mégsem segít anyámnál). Lassan már úgy érzem, anyám telebeszéli a fejemet és a végén elhiszem, amiket összehord és kezd elmenni a bátorságom mindentől.

Pedig szerintem érthető, hogy 20 évesen építgetem a saját életem alapjait... és miért ne tehetném meg ezt 10km-rel (ennyi a határ) arrébb, egy jobb országban? Szerintetek meg tudom értetni vele valaha is?

2012. máj. 16. 12:13
1 2
 1/17 hollófernyiges ***** válasza:
59%
A szüleid valószínűleg nincsenek elragadtatva a gondolattól, hogy elhúzol a világ másik felére és csak szökőévenként találkozhatnak majd veled.
2012. máj. 16. 12:29
 2/17 anonim ***** válasza:
81%

Nagykorú vagy, minek a szüleiddel megértetni a dolgot? El kell fogadniuk, hogy mész és kész.

Annak idején engem az egész rokonság lehurrogott, mert kimentem Angliába au-pair-nek, nyelvet tanulni, távol lenni a családtól, világot és tengert látni. Mikor egy év után hazajöttem, én lettem a sztárgyerek, azóta is velem példáloznak, milyen bátor, világlátott vagyok. :-)

2012. máj. 16. 12:34
 3/17 anonim ***** válasza:

Nagykorú vagy.Keresel egy melót és elköltözöl.

Én is külföldön élek , igaz nem Ausztriába de nálunk is volt rokon aki ellenezte.Azt mondta hogy "te ide születtél is halj meg , nem jó külföldön ott mindig idegen maradsz , ezt az országot építsed". Szerencsére amikor hazalátogattam és később ezt a rokont is meglátogattam akkor már nem volt ellenszenves és elhitte hogy nekem külföldön jobb.Megtaláltam a számításaimat én jól érzem magam itt.Átlagon felüli életszínvonalat tudtam teremtani magamnak egy idegen országban.

2012. máj. 16. 12:42
 4/17 A kérdező kommentje:

Nagykorú vagyok, de attól még jól jönne az anyagi és jól esne a lelki támogatásuk.

Nah igen, én nem bírom, ha valaki azzal nagyozik, meg azzal henceg, ami abszolút nem az ő érdeme, sőt... még vissza is tartják az embert, utána meg várják majd a támogatást, a segítséget, csak mert...? Ez nálam így nem megy. Nagyon rosszul esik, hogy akárhányszor szóba jön a téma (ami az ősszel kezdődő egyetem és a diákmunka miatt egyre aktuálisabb), folyton csak azt kell hallgatnom, hogy úgyse fog összejönni meg úgysem lesz nekem jó kint meg maradjak itthon. Szinte már belebeszéli a fejembe, és tudom, hogy addig csinálja, míg teljesen el nem éri a célját, és itthon maradok a saját nyomoromban. Mindennel ezt csinálta, még a párkapcsolataimba is beleszólt. Ha nem tetszett neki egy srác, addig mondogatott, addig hajtotta, míg meg nem keserítette bennem az érzéseket és el nem hagytam a srácot... szóval tudja, hogy el tudja érni.

2012. máj. 16. 12:45
 5/17 A kérdező kommentje:

A találkozásokról annyit, hogy abszolút nem hiányoznék nekik, gyerekkoromban is csak annyi volt a napi vizitük, hogy milyenek a jegyeim, és kész, sosem beszélgettek velem, sosem szerettek igazán, nekik a szülőség annyi volt, hogy eltartottak meg hajtottak az iskolában, mint egy birkát a legelőn. De közös programok, együtt töltött idő 0, szóval tök mindegy kéne legyen nekik, hogy hol vagyok.

Itt inkább arról van szó, hogy önzőek, gonoszak, és nem akarják, hogy többre vigyem náluk. Nem akarják, mert az nekik kisebbségi érzést okozna a sok felsőbbrendűsködésük után, félnek, hogy később nem vághatnák hétről hétre a képembe, hogy senki vagyok és csak tőlük függök. Szerintem tudat alatt erről van szó.

2012. máj. 16. 12:48
 6/17 anonim ***** válasza:

Én Ausztriában élek, közel a magyar határhoz, viszont nekem nem volt akkora szerencsém, hogy közel legyek az otthonomhoz. 400 km-ről jöttem. Ez még nem a világ vége. Bármikor kocsiba ülhetek, és haza ugorhatok, ha a munka engedi. Én is hasonló okok miatt léptem le másfél éve. Nekem csak annyi volt még, hogy friss diplomásként nem találtam nettó 90 felett fizető állást, tehát én jöttem, és nem bántam meg. A tapasztalatom pedig az, hogy toleránsak velünk az osztrákok, engem semmilyen negatívum nem ért idekint azért mert magyar vagyok. Jellemfüggő minden. Amikor idejöttünk, volt itt egy magyar pár, akik mondták, hogy soha nem fogadnak majd be, meg nem szeretik a magyarokat stb. Utóbb kiderült, hogy őket nem szeretik, mert olyanok, amilyenek, és nekik könnyebb erre fogni.

Én nem bántam meg, egyre biztosabb vagyok benne, hogy végleg itt fogok maradni. Albérletet egyébként 1 főre lehet találni 300 euró körül rezsivel együtt vidéken.

Azzal meg ne törődj, mit mondanak mások. A te életed, úgy éled, ahogy akarod. Ráadásul bizonyíthatsz azoknak, akik nem hisznek benned. Ez nekem inkább dopping lenne... Ne add fel és sok sikert :)

2012. máj. 16. 12:51
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Hát hogyha valaki mondjuk bajai és Győrbe költözik a családjától az sokkal messzebb van mint a határtól mondjuk Bécs.

A határ közeli településekre olyan Ausztriából átmenni mintha átmennél egyik városból a másikba.

2012. máj. 16. 12:54
 8/17 A kérdező kommentje:

Persze, mi is rendszeresen járunk ki, szinte muszáj, mert lisztérzékeny vagyok, és rengeteg mindent csak ott tudunk beszerezni, vagy amit itthon is be lehet, az is olcsóbb Ausztriában (nem beszélve a minőségről). Így a diétám is sokkal könnyebb kint, szinte minden sarkon tudok ott kenyeret vagy tésztát venni magamnak. Itthon meg csak a megyeszékhelyeken kapni ezt-azt, azokat is hatalmas összegekért. De ezt sem értik meg itthon...

Egyébként szerintem is jellemfüggő. Én pl sosem voltam az a lop-csal-hazudik magyar, mindig is tisztességes voltam, még az ingyen kajából is alig eszem, pl rendezvényeken, egyszerűen pofátlanságnak tartom, hogy valaki olyankor felpakol meg direkt nem eszik előtte, mert ott úgyis lesz ingyen. Ezek olyan tipikus magyaros viselkedések... én nem vagyok ilyen. Úgyhogy remélem, engem sem fog semmiféle hátrány érni azért, mert magyar vagyok.

Amúgy meg én sem találnék állást a szakmán belül nettó 100ezer feletti fizetéssel. Pályakezdőként 90-100 a maximum.

2012. máj. 16. 13:04
 9/17 anonim ***** válasza:

nézesd meg vele a múltheti Házon kivült,rtlmoston fenn van

oszták,szlovák és magyar kétgyerekes átlagos családot mutatnak be,kinek mi marad rezsi kifizetése után,milyen körülmények között élnek,mik a terveik.

2012. máj. 16. 13:56
 10/17 A kérdező kommentje:
Megnézem mindenképp, de ha ez csak egy elrémisztő videó, nem fog sikerülni, én a saját szememmel látom gyerekkorom óta, milyen kint az élet. Nagybátyám osztrák állampolgár volt, sokáig kint élt, illetve több rokonom is kinnvan, ők igazi osztrákok (a mamám osztrák származású volt, az ő testvérei élnek kint). Egyértelműen jobban élnek. Persze ott is vannak szegények, szegényebbek, azok mindenhol vannak. És vannak léhűtők, semmirekellők is. De úgy gondolom, hogy aki hajt, tanul, és dolgozik, mint én, az többre viheti nyugaton, mint itthon.
2012. máj. 16. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!