Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Úgy érzem, hogy direkt szemétk...

Úgy érzem, hogy direkt szemétkedik velem az 5 éves lányom! Mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Először is leszögezném imádom a lányomat, egy stabil házasságban született, és azóta is normális, rendezett, szerető családban él. Körülbelül 4 éves kora óta azonban egyszerűen úgy érzem, hogy direkt csinál velem szemétségeket. Pl. megfogja az asztalról a tejet, mondom neki, hogy ki ne borítsd, erre ő rám néz ,elkezd vigyorogni és kiönti a szemem láttára az egészet a padlóra. Vagy mondom neki a boltba, hogy jöjjön, mert megyünk és képes úgy földhöz verni magát, hogy pl. a múltkor felszakadt a szája, és egyszerűen nem tudom mit tegyek vele. De ezeken kívűl van még csomó ilyen dolog, amikor mondom, hogy ezt vagy azt ne tegye, vigyorog rám és előttem teszi. Annyi mindent kipróbáltam már, következetes vagyok, ha rosszalkodik, akkor megy a "gondolkozó-székre", de kicsit sem hatja meg. Ugyan úgy folytatja, ha felállt. Beszélgetek vele sokat, megkérdezem miért teszi ezt, de csak mosolyog. Csak velem csinálja, az apjával soha. Már komolyan úgy érzem, hogy utál a saját lányom és fogalmam nincs mit szúrtam el. Ez már nem az aranyos 1 éves kori csak azért is azt csinálom, ez már tudatos dolog. Napi szinten csinálja. Az óvodában azt mondják nem agresszív, szófogadó, okos gyerek. Miért teszi ezt velem? Egyáltalán szemétkedik direkt egy ennyi idős gyerek? Már teljesen a padlón érzem magam, selejtes anyának.
2012. ápr. 23. 16:50
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:

16-s vagyok.

szerintem aza baj a büntetésekkel, hogy nincs köze amit tett ahhoz.

pl úszást miért tiltasz meg neki azért mert kiöntötte a tejet? mi köze vana kettönek egymáshoz?

még valami soha ne a gyerekre legyél mérges mindig arra amit tett.

pl ha kiönti a tejet akkor azt mond neki, hogy nagyon mérges vagyok mert a tejet kiöntötted.

ha azt mondod hogy mérges vagyok rád, akkor legközelebi kiöntésnél nem fog eszébe jutni mire voltál mérges.

mindig a tettre és ne a gyerekre legyél mérges, mert a gyereked jó csak a tett a rossz amit cselekedett.

2012. ápr. 23. 17:10
 22/47 A kérdező kommentje:
Láttam már a beszélnünk kell Kevinrőlt, de én akartam a gyereket :)
2012. ápr. 23. 17:10
 23/47 anonim ***** válasza:
86%
Ez nem függ össze. Akkor is válhat ilyenné a gyerek ha akarja a szülő.
2012. ápr. 23. 17:11
 24/47 A kérdező kommentje:
De mit rontottam el? Szeretem, törődök vele, megteszek érte amit csak tőlem telik, nem teher számomra a gyerek, csak a játszmái. Akkor mégis mi a hiba?:(
2012. ápr. 23. 17:12
 25/47 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a gondolkozó-szék már nem büntetés neki. Én úgy büntetem a lányom, hogy a számára fontos dolgokat tiltom meg, ha nem fogad szót. Pl. imádja az esti mesét, akkor 3 mese helyett 2 lesz, ha nem csinálod meg.... Mi bevezettük azt, hogy háromig számolok.... Egyre már ugrik. :) Kell valami büntetés, ami rossz neki, ha bekövetkezik. 4 éves kislány anyukája.
2012. ápr. 23. 17:13
 26/47 anonim ***** válasza:
81%

Én arra tippelnék, hogy a reakciód okozza ezt benne.

Tehát valami olyasmit reagálsz, ami neki "tetszik", amit ki akar provokálni. Pl. látja rajtad, hogy ideges, vagy szomorú leszel. (Igen, sajnos tud egy kisgyerek olyan gonosz lenni, hogy direkt szomorúságot akarjon provokálni adott esetben, ha pl. unatkozik, és ez őt szórakoztatja. Azt természetesen nem fogja fel, hogy ez neked igazából ténylegesen mennyire fáj.)

A húgom volt ilyen egy időben velem. Minél jobban látta, hogy kiborulok, annál jobban csinálta. És hiába könyörögtem, üvöltöttem, sírtam... csak olaj volt a tűzre. Néha tényleg nagyon durván gonosz volt.

Tudod, mi használt: nem törődni vele. Nyilván nem egyszerű, mert az emberben dolgozik egy elmondhatatlan tehetetlen düh. De muszáj kibírnod, legalább próbáld ki. Egyszerűen nem veszed észre. Mondod, hogy figyel, nézi a reakciód. Hát ne legyen reakciód! Ne is lásd meg, amit csinál. Egy idő után valószínűleg kérdezgeti majd, hogy mi van, miért nem figyelsz... Akkor mondd, hogy azért, mert nem szereted ezt a viselkedést, és nem fogsz vele törődni, amíg nem embereli meg magát.

Hátha ez működik...

2012. ápr. 23. 17:13
 27/47 anonim ***** válasza:
10%
A gyerekkel is lehet a hiba. Komolyan mondom, hogy van ilyen eset, a szülő nem ront el semmit, ez egyszerűen genetika, nem olyan valami ami öröklődött volna tőled, hanem egyszerűen ilyen lett és kész. Nem volt fejsérülése kisebb korában? Vagy amíg terhes voltál, nem emlékszel olyan helyzetre, amiben kicsit is sérülhetett volna?
2012. ápr. 23. 17:14
 28/47 A kérdező kommentje:
Nem volt semmi, sima terhesség, normális ütemű fejlődés. Kb 3-4 éves koráig annyira nem is volt baj, addig se volt angyal, de azóta lettek ezek a dolgok egyre durvábbak és napi szintű tudatos dolgok.
2012. ápr. 23. 17:16
 29/47 anonim ***** válasza:
86%
Ne azt mondd neki, hogy "Ne borítsd ki a tejet", hanem azt, hogy "Ha kiborítod a tejet, mehetsz a büntisarokba" Vagy ami nálatok a büntetés. Elvileg a büntetésnek annyi percesnek kell lennie, ahány éves a gyerek. A Ti esetetekben ugye ez 5 perc. Ne nevess ki, az egyik csatornán van egy reality sorozat, én nagyon hasznosnak találom, rengeteg új ötletet lehet belőle meríteni. A LifeNetwork-on van, a címe: Szuperdada.
2012. ápr. 23. 17:20
 30/47 anonim ***** válasza:
52%
Egyébként azért veled csinálja ezt, mert te vagy a szigorúbb, a férjed az engedékenyebb, vele nem kell "dacolni". Nálunk is hasonló, bár nálunk a leírt büntetések (meseolvasás csökkentése, megszüntetése stb.) használni szoktak. Esetleg próbáld nem azonnal tiltani vagy legalábbis ne úgy, hogy pl. "ne öntsd ki a tejet a földre", hanem pl. hogy "okos gyerek tudja, hogy a tejet inni kell, nem kiönteni". Nem tudom erre hogy reagálna. Van a drasztikusabb módszer, amikor elmondod neki, ha kiöntöd, neked kell feltakarítani. Én a lányommal pakolás terén vagyok szigorú, hogy segítsen összepakolni, mindig bevetem, hogy "különben egy játéka éjjel landol a szemétben és reggelre nem fogja megtalálni".
2012. ápr. 23. 17:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!