Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Úgy érzem, hogy direkt szemétk...

Úgy érzem, hogy direkt szemétkedik velem az 5 éves lányom! Mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Először is leszögezném imádom a lányomat, egy stabil házasságban született, és azóta is normális, rendezett, szerető családban él. Körülbelül 4 éves kora óta azonban egyszerűen úgy érzem, hogy direkt csinál velem szemétségeket. Pl. megfogja az asztalról a tejet, mondom neki, hogy ki ne borítsd, erre ő rám néz ,elkezd vigyorogni és kiönti a szemem láttára az egészet a padlóra. Vagy mondom neki a boltba, hogy jöjjön, mert megyünk és képes úgy földhöz verni magát, hogy pl. a múltkor felszakadt a szája, és egyszerűen nem tudom mit tegyek vele. De ezeken kívűl van még csomó ilyen dolog, amikor mondom, hogy ezt vagy azt ne tegye, vigyorog rám és előttem teszi. Annyi mindent kipróbáltam már, következetes vagyok, ha rosszalkodik, akkor megy a "gondolkozó-székre", de kicsit sem hatja meg. Ugyan úgy folytatja, ha felállt. Beszélgetek vele sokat, megkérdezem miért teszi ezt, de csak mosolyog. Csak velem csinálja, az apjával soha. Már komolyan úgy érzem, hogy utál a saját lányom és fogalmam nincs mit szúrtam el. Ez már nem az aranyos 1 éves kori csak azért is azt csinálom, ez már tudatos dolog. Napi szinten csinálja. Az óvodában azt mondják nem agresszív, szófogadó, okos gyerek. Miért teszi ezt velem? Egyáltalán szemétkedik direkt egy ennyi idős gyerek? Már teljesen a padlón érzem magam, selejtes anyának.
2012. ápr. 23. 16:50
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
69%

Nem vagyok az erőszak híve, de van, amikor egyszerűen nincs más "fék" a gyereken, csak egy maflás. A gondolkozó székről tudja, hogy nem fáj, és nem tart sokáig. Miért ne csinálná tovább a kis dolgait?

De ha kap egy maflást (ismétlem: nem megverni, csak egy atyai jólirányzott pofont), akkor megtanulja, hogy veled ne szórakozzon, és tartani fog attól, hogy megint kap egyet.

Ha ezt nem léped meg, akkor továbbra is hülyét csinál belőled.

2012. ápr. 23. 17:00
 12/47 anonim ***** válasza:
35%
Akkor legyen meg az akarata: ne csinálj meg neki SEMMIT mindenért küldd az apjához, és mondd meg neki, hogy "csinálja meg apa, úgyis annyira szereted." Ezzel ráébreszted, hogy csúnyán viselkedik veled. Viselkedj vele te is úgy! Ha kér valamit? "Nem hallom, azért sem..." mint ő!
2012. ápr. 23. 17:00
 13/47 anonim ***** válasza:
Nincs kisebb testvére? Nálunk akkor volt hasonló.
2012. ápr. 23. 17:01
 14/47 anonim ***** válasza:
85%

Ne érezd magad selejtes anyának !

Szerintem még sem vagy annyira következetes , mint ahogy írod!

A gyerekek nagyon vissza tudnak élni és sajnos mindig azzal teszik akiknél nem lesz következménye!

Lehet , hogy a gondolkodó-szék , számára még sem a büntit jelenti, hanem egy jó kis időtöltést stb.

Ki fogja nőni szerintem , hiszen a környezete meg van elégedve a teljesítményével, ez esetben még sem lehet akkora gond :-)

5 évesen már elég okosak ahhoz , hogy manipulálni tudjanak , szerintem ne hagyd rá , kérj a párodtól is segítséget ,hogy Ő is álljon melléd , ha a lányotok inkább hozzá megy miután Te leszidod , ne pártolja!

2012. ápr. 23. 17:01
 15/47 A kérdező kommentje:
A férjem este sokáig dolgozik, csak hétvégén van itthon. Az apja sem egy nagyhangú ember, sőt általában ő a megengedőbb és neki még sem csinál direkt ilyen dolgokat. Lehet, hogy a gondolkozószék már nem érdekli, de mit tegyek? Üssem meg naponta 10*, amikor rossz? Már volt, hogy eltiltottam dolgoktól, pl. mondtam neki, hogy nem megyünk úszásra, mert ezt vagy azt csinálta. Akkor aznap még rosszabb volt. Jutalommal is próbáltam, mondtam, hogy ha jó lesz, akkor megrendelek neki egy lovas ujságot, mert nagyon szereti őket. Ez sem vált be. Már nagyon kifáraszt a mindennapos játszma vele. Szeretnék kistestvért is a közeljövőben, nem vagyok már annyira fiatal, de így nem merem bevállalni.
2012. ápr. 23. 17:05
 16/47 anonim ***** válasza:
95%

mert kitudott kezedni téged. habár már elég idös, de te vagy az akit kikezdhetett, szeretne határokat magának de nincsenek, nincs egy feszes határ megszabva a mit szabad mit nem között, ezért próbálgatja az erejét.

Amit tehetsz hogy éles, érthetö határokat szabsz és ezeket haladéktalanul beartatod vele. Pl

valam miatt a gondolkodó székre került, ezek után ha elgondolkodott, akkor egyszerüen jöjjön a büntetés. maga a gondolkodás nem büntetés. Miért is került a gondolkodó székre annak a bünnek a megoldása a büntetés.

Boltban meg egyszerüen ott hagyod had hisztizzen. èn ezt teszem másfél évesemmel, habár nem teljesen ott hagyom hanem hagyom kihisztizze magát majd ha lenyugodott megyünk tovább. kb 2x csinált ilyet, habár a szándék sokszor meg van benne,de elgondolkodik már hogy felesleges ilyet tennie.

ha kiöntötte a tejet direkt (figyelni kell, hogy tényleg direkt volt-e), akkor egyszerüen felöröltetnie vele. ha nem akarja akkor mehet a gondolkodo székre, majd ha elgondolkdott akkor ott várja a tej feltakarítása. addig nincs semmi más játék, semmi tv amíg össze nem takarította (segíts persze neki, de a lényeg hogy neki álljon). ezzel büntettve van a bün. Ez elsöre akár orákat is elvehet mire te nyersz de ha kitartó vagy legközelebb lehet még bepróbálkozik, de könnyebb lesza büntetés.

Ja mikor látod hogy kiakarná önteni akkor egyszerüen közlöd vele, ha kiönti takaríthatja fel. vagy is mindenképpen közöld vele mi vár rá ha megteszi. ha megtette haladéktalanul betartatni, még ha órákat üvölt is miatta.

Soha ne üsd meg, és ne csukd be egyedül egy szobába. Gondolkodó szék szuper, ott van ideje lenyugodni, de utánna várja a büntetése.

A boltos dologhoz (habár lányom kisebb), érdemes elöre elmondani mit fogtok csinálni mielött bementek.

ö már nagy elmondhatod mit akartok venni.

pl mi elindulás elött elmondom, hogy lemegyünk a mosokonyhába MAJD kiborítjuk a szemtet MAJD bemegyünk a boltba és ha haza értünk fözünk. Minden egyes mozdulatnál mondom ezt a sort. Mikor leértünk a mosókonyhába mondom hogy most jön a szemét, majd a bolt és jövünk haza fözni. mikor a boltban vagyunk mondom neki hogy most már megyünk haza fözni. így kicsit talán jobban megérti mi miután jön, és kevésbé hisztizik.

2012. ápr. 23. 17:07
 17/47 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem minden alkalommal, amikor rosszat csinál, vedd el egy játékát. Eleinte olyat, ami nem a kedvence, de azért szereti, és mondd meg, hogy az x-edik alkalommal a kedvencét fogod elvenni. Vagy ne nézhesse a kedvenc meséjét annyiszor, ahányszor rosszalkodik. Esetleg kaphatna piros és fekete pontokat a viselkedéséért (napocskát-felhőt, kislányt-boszorkányt, akármit), hogy számon tudja tartani hol tart éppen a rosszalkodással, mennyi van még hátra mielőtt elveszed pl a kedvenc babáját. A lényeg, hogy a gondolkozó szék nem büntetés, engem sosem hatott meg, ha a sarokba állítottak. Az apukát is avasd be, nehogy a kislány azt lássa, hogy apához lehet fordulni, ha anya valamit megtilt. Ezt közösen kell csinálnotok.
 18/47 anonim ***** válasza:
90%

Szembesitsd azzal milyen ha nem vagy illetve ha nem te vagy stabil pontként kéznél neki. Ez igy még csúnyán hangzik, de kifejtem és nem is lesz olyan vészes.

Feltehetőleg onnan ered az egész hogy annyira törekedsz arra hogy a gyermek megkapja a stabilitást - ami egyébként nagyon helyes - hogy még sosem élte meg azt milyen lenne ha Te nem lennél.

Neki te (és csak te ezért szól ez az egész neked) egy 1000%-os pont vagy az életében, akiben annyira megbizik hogy bármit ki mer mellette próbálni, amit más mellett eszébe sem jutna.

Javaslatom: 3 nap ottalvásos akármi csak Apukával, kifejezetten nélküled. Sátorozás, balcsi, apai nagyszülök, passz, ami nálatok reális.

Előre szólok már az indulásnál olyan hiszti lesz hogy csak na, lehet jobb ha ott sem vagy. Tippem az hogy 3 nap múlva egy kisangyalt kapsz vissza.

19/47 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem nézd meg a We need to talk about Kevin című filmet.
 20/47 A kérdező kommentje:
Ráadásul sokszor tényleg már saját magára is veszélyes. Pl. volt olyan, hogy felhergelte magát, mert valami nem úgy volt, ahogy ő akarta és erre ledobott egy poharat az asztalról. Totál ledöbbentem.
2012. ápr. 23. 17:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!