Elhagyni az országot egy időre, hogy jövőt alapozz. Mennél, vagy maradnál a helyemben?
A párom nemrég kezdett Németországban dolgozni. A történet tipikus, szegény családból származunk, más esélyünk nincs közös, KÜLÖN élet kialakítására, csak, ha magunk teremtjük elő a rá valót. A családjaink megélnek, de milliókkal bizonyosan nem tudnak támogatni minket, sőt, a válság kialakította munkanélküliség miatt egy ideig mi támogattuk őket.
Ennek eredményeképp felhalmozódott tartozásokat szeretnénk kifizetni első körben, aztán a saját életünket tartozás mentesen elkezdeni.
Én itthon is dolgozom, de heti 48-52 órával alig keresek 100 ezer forintot, ebből fedezem a kiadásaim, illetve a tandíjam.
Távoktatásos rendszerben tanulok az egyetemen, tehát évente kétszer egy-egy hónapot kell minden hétvégén vizsgázzak, egyébként meg szabad vagyok.
És felmerült, hogy nyugatra vonulhatnék én is, dolgozhatnánk közösen. Ez annyit jelent, hogy kettőnk fizetése durván 2500 euro lenne havonta, ebből félre is tudnánk tenni, és időben kevesebbet is kellene dolgoznom, mint eddig.
Fáj, hogy itt kellene hagynom mindent egy időre (bár innen 3-4 órányi autóúttal gyakran hazajöhetnénk), olyan mennék is, meg maradnék is érzésem van.
Ha itt lennél húszas éveid elején, egy év "hideget-meleget kapott", de kitartó, és szerető párkapcsolatban, házassági szándékkal, hogy döntenél?
24L
Én ugyan nem a húszas éveim elején vagyok, de 30 évesen úgy döntöttünk a férjemmel, költözünk, csak pár évre. Az okok hasonlóak voltak. Nálunk ugyan csak a párom dolgozik, mert én időközben terhes lettem, de még igy is már 4. éve kint vagyunk. Szeptembertől megy a kicsi oviba, én el tudok kezdeni dolgozni. Most itthon vagyok ugyan Magyarországon, és hogy őszinte legyek, eszem ágában sincs visszaköltözni ide. Persze, család, barátok hiányoznak, de nyugalom van, meg tudunk élni egy fizetésből is, az emberek is teljesen mások.
Én nem bántam meg a döntésemet.
èn kint élek németországban és bizony a megélhetés nagyon sokba kerül.
Ha párod nem kiküldetésben van hanem direktben német cégnél akkor ö itt biztosítva van. habár attól te még nem leszel.
De ha beszélsz németül és van valami jó végzetséged, vagy legalább jól beszélsz németül akkor tudsz munkát találni.
Dolgoztam egy magyar cégnél akik magyar munkásokat közvetitettek ki németországba, itt sok fiunak kint volt a párja akik csak élösködtek szó szerint a fiukon. Sajnáltam öket, mert arra kerestek hogy külön lakásuk legyen, azt fenttartsák+ a lányt eltartsák, sokat félre tenni nem tudtak, de együtt voltak.
Aztán ismertem olyan fiut akik 10-20 éve kint voltak otthon meg asszony költötte ezerrel a pénzüket, öket is sajnáltam.
Akik jól éltek, és tudtak félre tenni, ahol pl a fiu németcégnek dolgozott, pl informatikusok, itt ha a nö ki is jött, eltudta tartani, de legtöbbször a nö is kapott munkát, mert gyorsan megtanult németül, így az egész család biztosítva is volt, normál életszinvonalon éltek.
Ő már dolgozik, szóval a fogtok csak rám értendő. Gyárban, magyar cégen keresztül, munkaidőtől/túlórától függően 1000-1300 euró közötti bérért.
Ha mennék, határhoz közelebb helyezkednénk el, fix hellyel, kezdésként 1000, majd 1300 euróért havonta, szintén hasonló területen.
Mindegyikőnknek jó szakmája van/lesz egyébként, ő szakács, én mérnök leszek, tehát, ha arra kerülne a sor, később a szakmánkban, hosszabb távon is dolgozhatnánk akár.
Menj, annyira katasztrófa jelenleg itthon a helyzet :-((((
Sok sikert, remélem megtaláljátok a számításaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!