Mit kell tennem ha japán nevet szeretnék felvenni?
"Tudod, az amerikai és angol nemzet nem ugyanaz ám :)"
Bizony nem ugyanaz, de egy névnek nem nemzetisége van, hanem nyelve! És amennyire én tudom mind a két helyen angolul beszélnek.
(És most köss bele hogy amerikai angol és brit angol, hajrá!)
Lehet, hogy te azt hiszed, jogod van, ez egy dolog. De a japán kultúra nevei nem ugyanolyanok, mint a germán vagy latin eredetűek - ez utóbbi sokkal megszokottabb, utóneveink nagy része idegen eredetű és mára beépült a köztudatba. A japán nyelv abszolút nem ilyen. Kb. ugyanilyen alapon kitalálhatnád, hogy egy csupán 100 ember által beszélt afrikai törzsi nyelvből szeretnék nevet választani. Nem engednék. Ezt sem fogják.
A Rikárdó, bármennyire is idétlen név, latin eredetű, ahogy sok átlagos név is. Igaz, általában a romák adnak ilyen neveket a gyerekeiknek. Sőt, ők adhatnak olyat is, ami nincs bent az engedélyezettek közt. Viszont mivel kisebbségi népcsoport tagjai, nekik megvan rá a lehetőségük. Ahogy mondjuk egy félig kubainak is arra, hogy kubai neve lehessen Magyarországon.
Lehet azt mondod, ez igazságtalanság, de ez tény. Kérdezz rá a MTA-nál, ha nekem nem hiszel.
És még hozzátenném: ez Magyarország, nem pl. USA, ahol akár a Vajas Piritósnak is hívhatod magad, ha úgy tetszik. Nálunk szigorúak a szabályok, és szerintem jobb is, mert biztosan lenne sok agybeteg szülő, aki ezt kihasználva a leglehetetlenebb neveket adná a gyermekének.
Ezek a szabályok bevallottan a gyermekek érdekét nézik. Hogy ne adhassanak olyan nevet, amitől a viselője közröhej tárgya lehet (persze, mondhatjuk: ennek ellenére van elég engedélyezett, ami egy vicc, és a vezetéknévvel csak még rosszabbá tehetik).
A Tanka és a Sora is lehet magyar vezetéknév. Én véletlenül ismerek mindkettőt. Mi lenne ha felvennéd a Tanka és Sora nevet vezetéknévnek és mellé megtartanád a keresztneved. Szerintem így nem köthetnek bele. Aztán, hogy te hogy mutatkozol majd be, az a te dolgod, a tisztlet jelét megadtad, ha feltétlenül ehez ragaszkodsz.
Így lehetnél Tanka-Sora Andrea pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!