Létezik hálátlan gyerek?
Én is azokat latom, amiket mar itt osszegyujtottek.
Még egy gondolatot fűznék hozzá: a szülönek a gyerek alárendetje, kiszolgaltatottja, és a fölérendeltetnem lehetséges pszichologiai ertelemben szeretni. Ezt írja le szerintem az utolso hozzazsolo is. A szülő iránti szeretet az valahogy nem szeretet, nem "olyan szeretet", amivel masokhoz vonzodunk az eletben, hiszen a kapcsolat nem is vonzalom alapjan kottetett es nem is egyenrangu.
Olyanok vannak, akiknek elb*szták a nevelését, mert mindent ráhagytak. Az nem hálátlan, hanem neveletlen, mert sosem volt rendszer az életében, nem voltak ésszerű korlátok.
Vannak olyan családok is, amit a kérdező írt, hogy kívülről minden frankónak tűnik, de állandó a feszültség otthon; a gyerek betegesen ellenőrizve van, nem érdekli a szülőket, mihez van tehetsége a gyereknek.
Az ilyen emberek vagy sikeresen elszabadulnak otthonról pl. koleszosok lesznek középiskolásan vagy egyetemistaként/főiskolásként, vagy nyelnek-nyelnek éveken át, aztán robban a bomba.
Hm jo kerdes. Mi ketten vagyunk tesok, es anyu tipikus fius anyuka. Apu koram meghalt, tini lany voltam. Anyum szamara mindig ocsem volt a fontos es tini koromban es egy picit meg mai napig is a baratnoimmel osztom meg a legbelsobb erzelmeimet. Sosem volt erzelmi kpacsolat koztunk. Anyu nagyon funkcionalis, hiszen apu betegsege folytan o volt a csaladfentarto, majd utana nevelt fel bennunket.
DE ennek ellenere halas vagyok neki. Kitanitatott, megovott, nelkule es onfelaldozo szemelyisege nelkul nem jutottam volna el odaig ahova eljutottam. Abbol a keveske kis penzbol, mindig jutott apu orvossagara, az orvosoknak, nekem es tesomnak kulon orakra, en jartam nemet es matekra is, h felvegyenek a foiskolara. Anyu inkabb maganak nem vett semmit. Anyu nem hazasodott ujra, nem akart nekunk nevelo apat. Aztan meg mire felnottunk annyira megszokta az egyedul letet h most mar nem is vagyik tarsra. Mai napig sokat besegit nekem a haztartasba, nelkule nem menne a jelenlegi munkam meg a csaladom egyben.
Ugyanakkor ocsem, akiert sokkal de sokkal jobban kitette a lelket is, erzelmileg is, nem halas anyunak. Sokszor nagyon csunya dolgokat a fejehez vagott, foleg miutan a jelenlegi nejevel osszejott, aki anyut a vetejtarsanak fogta fel, es mindent elkovetett sunyi es alattomos modon h ocsemet teljesen a csalad ellen forditsa. sikerult neki. Igy akkor hivjak anyut, amikor kell vmi, mondjuk segiteni koltozni, nagytakaritani, kicsomgaolni, nyugos a gyerek etc. es meg egy koszonom sincs erte.
A "hálátlan" jelzőt, mindig arra a gyerekre illetik, aki a "fekete bárány" azokban a családban, ahol a szülők önértékelése alacsony és a frusztrációjukat az érzékenyebb gyerekükre vetítik ki.
Ha a gyerek szeretetben nő fel, akkor nem lesz hálátlan. Ez a "mintaszülőknél" fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!