Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek ez milyen dolog...

Szerintetek ez milyen dolog anyós részéről?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Ki szeretném kérni a véleményeteket. Nem dühből, vagy sajnálatból akarom megírni ezt a kérdést, őszintén érdekel Ti mit gondoltok erről. A férjemmel 2 éve váltunk el, van egy 4 éves kislányunk. Azért váltunk el, mert ő tanár és egy kis diákja beleesett, ő meg ezzel visszaélve szépen meg...Csak hogy a lány írogatott, hívogatta és hát lebuktak. Ennek ellenére anyósom a mai napig rám neheztel ,hogy nem bocsátottam meg. Szóval a férjemnek azóta született még egy kislánya, aki most 5 hónapos. (Nem a diáklánytól:) A kapcsolatot normálisan tartjuk, anyósék is elvihetik magukhoz 1-1 nap napközben, már a férjemmel sem veszekedek. Most vasárnap jött át anyós a lányhoz és azt mondta, pakoljam már legyek szíves azokat a dolgokat össze, amiket tőle kapott a lány(nem annyira sok dolog, pár könyv, egy baba babakocsival, ilyesmik), mert ő látja, hogy a lányom nem is nagyon játszik vele és odaadná a kislánynak aki most született. Jelzem, anyósom a 2év alatt kb 3*10percet volt nálunk, mert annyira azért nem jó a viszony, a volt férjem szokta elvinni az anyjáékhoz, tehát semmiképp nem láthatta, hogy a lányom mennyit játszik ezekkel. Én azért nagyon ledöbbentem, nem mintha rá lennék szorulva nagyon az ajándékaira, de hogy kérheti vissza egy nagyi az unokájától a játékokat, mert haragszik rám? Szerintetek ez normális? Ráadásul van közte egy plüss fóka, amivel a kislányom el szokott aludni, és nem tudom, hogy értessem meg vele, hogy azt elveszem...Ti mit tennétek a helyemben? Ez csak szerintem szánalmas dolog?
2012. febr. 29. 19:16
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

Pff..komolyan, van bőr a képén, ezt kétségtelen.

Teljesen mindegy, h milyen kapcsolatban vannak a szereplők, de eleve ajándékot visszakérni elég szánalmas dolog.. Nemhogy az unokájától, aki ugyanúgy a fia gyereke, mint a tiéd. És ugyanúgy az unokája, mint a másik kislány. Aki játszani sem tudna ezekkel a játékokkal még egy jó ideig.

Én lehet, h úgy tennék, mint, aki elfelejti ezt a kérést. Ha pedig újra felhozza, akkor tartanék neki egy nem túl finomkodó kiselőadást az alapvető illemről, illetve az unokájához fűződő kapcsolatáról. Mondjuk az írásodból az jön le, h te ehhez túl rendes és normális vagy.

2012. febr. 29. 19:38
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Én egy darabot sem adnék vissza. Már azért sem, mert az én házamban nem fog az a szipirtyó parancsolni! Nem a tetves ajándékait akarnám mindenáron megtartani, kellene a francnak, ami nem fontos, ki is szórnám inkább, ne is lássam. Hanem hogy ne higgye, hogy átgázol rajtam és a gyerekemen, aki nem mellesleg ugyanúgy az unokája, mint a most született kislány.
2012. febr. 29. 19:39
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pakold össze a cuccot, és küldd el melegebb éghajlatra anyóst, a játékokkal együtt. A fókát meg ne vedd el a kislányodtól. Az anyós valószínűleg nem is fog emlékezni, hogy jéé én adtam még egy fókát is, na akkor azt még behajtjuk... De ha úgy gondolod, vehetsz helyette valami hasonló fókaplüsst. Amúgy anyós elég sóher... Nem vesz külön ajándékot a babának, hanem visszacsórizza amit a "régi" unokájának adott. Én a helyedben teljesen megszakítanám a kapcsolatot vele. Az apuka, ha akarja vigye nyugodtan a nagyihoz, de én a helyedben biztos nem keresném vele a kapcsolatot...
2012. febr. 29. 19:42
 14/29 A kérdező kommentje:
Persze, legszívesebben én is az arcába nyomnám az összes cuccot, vagy lehordanám mindennek, csak próbálom a lányom érdekeit nézni. Nem tudom megakadályozni, hogy a férjem ne vigye el hozzá a láthatásokon és tartok tőle, hogy utána tényleg szívózni fog vele. Tipikus nagyszájú puccos úri nő, erre ilyen pitiáner kérése van, hát én 2 napig nem tértem magamhoz a döbbenettől. A munkahelyemen is mindenki azt mondta, hogy nem teljesen százas, de ne álljak le vele. Kiváncsi vagyok idegenek véleményére is.
2012. febr. 29. 19:42
 15/29 anonim ***** válasza:
46%

[link]

Az ajándék visszakövetelése

A teljesítés megtagadása mellett meghatározott esetekben az ajándékozó jogosult az ajándék visszakövetelésére is. Az ajándékozás ingyenessége indokolja, hogy az ajándék átadása után is legyen lehetőség az ajándékozási szerződés céljával ellentétes élethelyzetek figyelembe vételére.

Az ajándék visszakövetelését a törvény szigorú feltételekhez köti. Még ezeknek a feltételeknek a fennállása esetén sem lehet azonban visszakövetelni a szokásos mértékű ajándékot.

Az ajándékozó a még meglévő ajándékot visszakövetelheti annyiban, amennyiben az ajándék tárgyára létfenntartása érdekében szüksége van, feltéve, hogy a visszaadás a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A létfenntartás miatti visszakövetelés csak a meglévő ajándékra (annak egy részére) terjed ki, tehát nem köteles a megajándékozott az elpusztult vagy elfogyasztott ajándékot pótolni vagy értékét megfizetni. Ugyancsak fontos korlát, hogy a visszaadás nem sodorhatja a megajándékozott létfenntartását sem veszélybe.

Visszakövetelés meghiúsult feltevés esetén

Az ajándékozás alapjául szolgáló meghiúsult feltevés esetén is visszakövetelhető az ajándék. A visszakövetelés feltétele, hogy a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Ha a feltételek megvalósulnak, nemcsak az ajándék, hanem a helyébe lépett érték is visszakövetelhetővé válik. A bírói gyakorlat szerint a feltevésnek olyan lényeges körülményre kell vonatkoznia, amely nélkül az ajándékozásra kétséget kizáróan nem került volna sor. Nem követelhető vissza az ajándék, illetőleg nem követelhető az ajándék helyébe lépett érték, ha az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés meghiúsulását az ajándékozó felróható magatartása okozta. A feltételek bizonyítása az ajándékozót terheli.

A visszakövetelési jog az elévülési időn belül illeti meg az ajándékozót, de az általános elévülési időn belül elenyészik akkor is, ha azt az ajándékozó megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem gyakorolja, továbbá ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg.

2012. febr. 29. 19:45
 16/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a jogi választ, de úgy gondolom egy nagymama - unoka viszonynál, 3 könyvnél, pár babánál, és pár plüsállatnál nem kéne a bíróságra menni. Nem autót vagy lakást íratott a nevére.
2012. febr. 29. 19:47
 17/29 anonim ***** válasza:
100%
Szia. A fókát ne add vissza. A többit vigye csak. Tudom, hogy nehéz megállni, de ne mondj neki egy rossz szót sem.. Még annyit sem érdemel meg. Ha kell nekia fóka, mondd meg, hogy odaadod az árát. Innentől kezdve azonban valóban ne fogadj el tőle semmit és talán említsd meg ezt a történetet a volt férjednek, hogy azért ő is tudja és neki ejgyezd meg, hogy azért képzelje egy kicsit a gyermeke helyébe magát, hogy milyen érzés, mikor látja, hogy elviszik a játékait. Sajnos ezt ők képesek büntetésnek felfogni és az a másik kislány még egészen biztosan nem fog tudni játszani vele. Arra is kéne gondolniuk, hogy mi lesz ha átviszi magához a lányodat és meglátja ott az eddig sajátnak hitt játékait.. (Ezt mind elmondanáma férjemnek.. Nem az anyósomnak, vele nem állnék többet szóba)
2012. febr. 29. 19:52
 18/29 anonim ***** válasza:
66%
Arra gondoltam, hogy nyomd az orra alá, hogy perelj be.
2012. febr. 29. 19:53
 19/29 anonim ***** válasza:
100%
A fókát semmi kép ne add vissza ha nagyon szereti a kicsi lány.Egyébként, törvény ide vagy oda,nem kacsalábon forgó ajándékról van szó.
2012. febr. 29. 19:54
 20/29 anonim ***** válasza:
Pernek helye nincs, mert csak jelentős érték esetén lehet visszakövetelni, ez nem az :). Én elmennék a turkálóba, és vennék neki mellé még egy zsákkal, ne szűkölködjön plüssállatokban szegény nagyi. Meg mondjuk egy barbibaba? Vagy megkérdezném, mit szeretne még, hozzon-e a nyuszi?
2012. febr. 29. 21:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!