Nekünk kellene segíteni édesanyámat?
Anyukám egyre többször tesz lelkiismeret-furdalást okozó megjegyzéseket.
Rokkantnyugdíjas 95 e ft a nyugdíja, 67 éves.
Én és a párom 2-jára költöztünk albérletbe a pici gyerekeinkkel, mert elüldözött.
Párom egyetemista volt, 5 év alatt 700 e ft folyószámlahitel tartozásunk halmozódott fel, mert nem volt jófizető állása, a pici gyerekeinket pedig el kellett látnunk és az albérletet fizetni (most 1 és 3 évesek)
Amikor a 2. babánk született, akkor veszítette el a párom a munkáját, így hazaköltöztünk hozzá (a fél lakás az én tulajdonom), azzal, hogy az összes rezsit mi fizetjük. Ennek ellenére alig élhettünk, frissen szülten én takarítottam, főztem, ő meg a szemét szövegét folyton mondta, mindenbe belekötött. Semmiben nem segített, gyerekeimre nem vigyázott, semmi, de semmi.
Most, hogy párom jóbban keres-azaz a hiteleinket elkezdtük törleszteni, és így épphogy elég hó végére a pénz, visszaköltöztünk az albérletbe októbertől.
Azóta azt hallom anyutól, hogy ő eladósodik, éhezik, üres a hűtője, miközben a mienk tele (tejjel, alap élelmiszerrel) és hogy a 3 évesnek veszünk biciklit, amikor neki kenyérre sincs pénze.
Teljes lelki terrorba tart.
Most mit kezdjek ezzel? már megfenyegetett, hogy beperel szülőtartásra.
nincs autónk, tartozásunk van, párom 200 e ft-ot keres, én gyedem 100 e ft a családival, hiteltörlesztésünk havi 70 e ft, albérlet 57 e ft.
A gyerekeimet ellátom, megveszem a szükségeseket, de még abba is beleköt, hogy minek 2 télikabát, neki is csak egy van.
Most mit csináljak?
időnkét felhív vagy megjelenik a lakásban és lelki szövegel. Unokázni átjönni sem szokott.
Soha nem kértem meg, hogy vigyázzon akár az egyikre is.
Mit tegyek? Igaza van? Fizetnünk kellene a rezsijét még most is?????
"Ő a haszonélvező. Ezért is akarja, hogy én fizessem a rezsit, mert a tulajdonos köteles fizetni a rezsit, ő meg élvezi a birtoklás. "
Ez hülyeség, te minek fizetsz akkor az albérletért? nem te vagy a tulaj....
Köszönöm a válaszokat. valahogy úgy van, ahogy a kedves 30. válaszoló írta.
Édesapám 6 évesen meghalt, közel 30 éve ennek.
akkor a bíróság úgy határozott, hogy a bátyám kapja meg az egyik ingatlant-bátyám 50 éves és alkoholista, anyu a gyámja-tulajdonképpen őt is el kellene tartanom, mindketten így gondolják.
Na a másik ingatlan pedig az anyu tulajdona és apué volt, és így anyu szavával élve "lakottan" örököltem. azaz 50%-az anyué, és ő a haszonélvező.
A páromat annyira utálja, akkor mondta, hogy ő nem jöhet a lakásunkba, mert ő a haszonélvező, így ő mondja meg, hogy kit enged be a lakásába.
De a hagyatéki végzésen ez szerepel:
- míg a B. alatti telekkönyvezetlen szövetkezeti lakás 1/2 részére megállapítja az örökhagyó másik gyermekének:
Kiskorú ..... törvényes képviselője: anyu
tulajdoni igényét, azzal, hogy ez a szövetkezeti lakás első öröklése lesz.
Az A pont a bátyámról szól.
Én ebben nem látom, hogy anyu bármi is lenne.
Hagyatéki vagyonnál a rám eső rész:
a telekkönyvezetlen tanácsi értékesítésű szövetkezeti lakás, Bp...... 1+2 félszoba, az adásvételi szerződés szerint fele részben örökhagyó nevén áll, és az értéke van még ideírva és pont.
Lehet, hogy nem is haszonélvező? Ezt honnan lehet tudni? Ebből a hagyatéki irományból csak az derül ki, hogy anyu a fél tulajdonos, és én megörököltem a másik felét.
A tulajdoni lapon lenne rajta, ha kikérném? Eddig nem foglalkoztam ezzel, hittem anyunak, nem akartam elmérgesíteni a helyzetet.
De, ha kiderül, hogy nem haszonélvező, akkor az lenne a legjobb, ha eladnánk a lakást, és mindenki azt csinál a pénzzel, amit akar.
De ott a telek is, amit igaz, hogy csak úgy íratott a nevemre, szóval annak tisztán fele az enyém, de ezért sem követelőztem annál sem, hisz jóhiszeműen íratta rám gyerekkoromban. Az nem öröklés volt.
De nem is akarnám a telket eladni alóla. De a fél lakásomra igényt tartanék, legalábbis nem szeretném, ha a közüzemi számláknál milliókkal elmaradna és ár alatt értékesítenék a végrehajtók, felszámolók vagy a bank.
keres fel egy ügyvédet.vidd a bírósági papírjaidat és ö tudd neked ebben segíteni.nem sokat kér ha egyáltalán kér-e a tanácsért pénzt.Remélem sikerül.
Jobb lenne eladni ha lehet az ingatlant így nektek se kéne kínlódni albérletbe se anyudat elviselni!!!!
Amit apukád után örököltél, azon ő törvénynél fogva haszonélvező - ha házastársak voltak, és házastársi közös vagyonról van szó.
Ha alapból fele-fele arányban voltak tulajdonosok, akkor ezt valószínűsítem.
Pontosan megtudhatod, ha elmész a földhivatalba (vagy egy ügyvédhez) és beszerzed a tulajdoni lapot - vagy csak simán betekintesz a földhivatalban az iratokba. A haszonélvezeti jog ugyanis be van jegyezve.
Vagy előkeresed a földhivatali végzést, amit akkor kellett kapnod, mikor a hagyaték átadása után a tulajdonodat bejegyezték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!