Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nekünk kellene segíteni...

Nekünk kellene segíteni édesanyámat?

Figyelt kérdés

Anyukám egyre többször tesz lelkiismeret-furdalást okozó megjegyzéseket.

Rokkantnyugdíjas 95 e ft a nyugdíja, 67 éves.

Én és a párom 2-jára költöztünk albérletbe a pici gyerekeinkkel, mert elüldözött.

Párom egyetemista volt, 5 év alatt 700 e ft folyószámlahitel tartozásunk halmozódott fel, mert nem volt jófizető állása, a pici gyerekeinket pedig el kellett látnunk és az albérletet fizetni (most 1 és 3 évesek)

Amikor a 2. babánk született, akkor veszítette el a párom a munkáját, így hazaköltöztünk hozzá (a fél lakás az én tulajdonom), azzal, hogy az összes rezsit mi fizetjük. Ennek ellenére alig élhettünk, frissen szülten én takarítottam, főztem, ő meg a szemét szövegét folyton mondta, mindenbe belekötött. Semmiben nem segített, gyerekeimre nem vigyázott, semmi, de semmi.

Most, hogy párom jóbban keres-azaz a hiteleinket elkezdtük törleszteni, és így épphogy elég hó végére a pénz, visszaköltöztünk az albérletbe októbertől.

Azóta azt hallom anyutól, hogy ő eladósodik, éhezik, üres a hűtője, miközben a mienk tele (tejjel, alap élelmiszerrel) és hogy a 3 évesnek veszünk biciklit, amikor neki kenyérre sincs pénze.

Teljes lelki terrorba tart.

Most mit kezdjek ezzel? már megfenyegetett, hogy beperel szülőtartásra.

nincs autónk, tartozásunk van, párom 200 e ft-ot keres, én gyedem 100 e ft a családival, hiteltörlesztésünk havi 70 e ft, albérlet 57 e ft.

A gyerekeimet ellátom, megveszem a szükségeseket, de még abba is beleköt, hogy minek 2 télikabát, neki is csak egy van.

Most mit csináljak?

időnkét felhív vagy megjelenik a lakásban és lelki szövegel. Unokázni átjönni sem szokott.

Soha nem kértem meg, hogy vigyázzon akár az egyikre is.

Mit tegyek? Igaza van? Fizetnünk kellene a rezsijét még most is?????

2012. febr. 28. 09:50
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

Ebben az a szomorú, hogy az én örökrészemet is eltapsolhatja jelenleg.

Hiába örököltem összesen 5 millió ft jelenlegi értéket apukám után, az elmüt vagy a díjbeszedőt nem fogja érdekelni, hogy ki nevén van az ingatlan vagy a bankot, hogy mi a szitu.

2012. febr. 28. 11:37
 22/36 A kérdező kommentje:

Ő a haszonélvező. Ezért is akarja, hogy én fizessem a rezsit, mert a tulajdonos köteles fizetni a rezsit, ő meg élvezi a birtoklás.

Sajnos nem hajlandó eladni, semmilyen módon.

2012. febr. 28. 11:39
 23/36 anonim ***** válasza:
100%
Téved. A haszonélvező fizeti a rezsit.
2012. febr. 28. 11:53
 24/36 anonim ***** válasza:
100%
kérdez meg egy ügyvédet ilyenkor mit tudtok menni.Szerintem van valami megoldás.Még ha ö is a haszonélvező.A rezsit akkor is neki kell kifizetni.Nagyobb hitelt nem fog kapni.Jelzálogot se mivel a fele ház a te neveden van így a te aláírásod is kell hozzá
2012. febr. 28. 12:05
 25/36 anonim ***** válasza:
78%
Ha tulajdonos, akkor nem haszonélvező! A haszonélvezet azért van, hogy az örökös(ök) ne tudják fedél nélkül hagyni az özvegyet. Miután tulajdonjoga van, eladható a ház. Mivel ő lakik ott, nem ti, ezért csak az ő felelőssége a rezsi. Sőt lakáshasználati díjat is kérhetsz tőle.
2012. febr. 28. 12:09
 26/36 anonim ***** válasza:
100%

Fele tulajdona, a másik felén meg haszonélvezete van, mivel - gondolom - a háznak az a fele apai örökség volt.

Egész nyugodtan lehet a felén tulajdona és a felén haszonélvezete.

2012. febr. 28. 12:10
 27/36 anonim ***** válasza:
50%

Olyan nics hogy fél haszonélvezet. Komolyan! A haszonélvezet arra jó ha tegyük fel:

A férj örökölt házat, vagy házasság előtt vásárolt. Születik pár gyerek, felnőnek, a férfi meghal. Ugyebár a feleségnek abban a házban tulajdoni része nincs. De ott élt X éve, saját lakása sincs. A gyerekek pedig addig míg az anyuka él, nem tudják az örökséget felosztani. A haszonélvezet halálig tart, de le lehet róla mondani.

2012. febr. 28. 12:20
 28/36 anonim ***** válasza:
84%

Magyarország (Új) Alkotmánya

XVI. cikk

(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikrõl gondoskodni.

[link]

Na most itt kérdés, hogy mit jelent a rászoruló szülő kifejezés.

Ezzel kapcsolatban nem szándékozom véleményt nyilvánítani, távol álljon tőlem a politika.

De erre mindenkinek felhívnám a figyelmét.

2012. febr. 28. 12:27
 29/36 anonim ***** válasza:
100%
27! nincs igazad. A ház fele az anyáé, a másik fele a lányáé, és a lánya részén haszonélvezet van. Nálunk is így van.
2012. febr. 28. 12:47
 30/36 anonim ***** válasza:
100%

Persze, hogy lehet a felén haszonélvezet. A felét örökölte meg, apai örökség. A másik fele az anya tulajdona maradt. Az örökségen özvegyi haszonélvezeti joga van.

Másik félreértés szétoszlatása végett: haszonélvezet nemcsak örökléskor keletkezhet, hanem szerződéssel is. Ergo, nem igaz az, hogy CSAK ez lenne a haszonélvezet lényege, amit írtatok. (özvegynek legyen hol lakni, stb.)

2012. febr. 28. 13:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!