A szüleim nem értik miért akarok koleszba menni. Ez miért nem elfogadható érv?
Jövőre mennék egyetem mellett.
20 éves leszek, valamilyen szinten önállósodni szeretnék, élni az életemet, stb. Igaz, én még nem keresek,nekik egy kis plusz kiadás, ha otthonról járnék, az napi 2,5 óra utazás lenne összesen.
De rövidtávon célom pénzügyileg önállónak lenni, erre egyetemen 2-3 éven belül lesz lehetőség, és onnantól a saját életemet élni.
Miért olyan nehéz megérteni ezt?
Mit mondjak, hogy jobban megértsenek?
19f
Elmondhatod akár az én példámat is.
szeptemberben kezdtem az egyetemet. napi 3 órát utaztam (oda-vissza).az óráim mindennap 8-tól kezdődtek, és a leghosszabb nap este 6-ig tartottak. persze köztük voltak szünetek, de én nem tudtam hova menni. általában valami kényelmetlen széken guborogva írtam házit, sokszor fáztam és fáradt voltam.
hajnali 5-kor keltem és éjjel 11-ig tanultam.
sajnos nem volt elég, így is megbuktam. megviselt az utazás, hogy 2-3 órás óraközi szünetekben sem tudtam pihenni míg mások a 10 percre lévő koleszben meg albérletükben szundikáltak.
most újrakezdem a félévet, a szüleimnek ez kellett hogy belássák hogy koliba menjek (a kollégisták közül szinte senki nem bukott meg).
télen, főleg hidegben kínszenvedés fél6-kor elindulni.
az előttem szólóknak igaza van abban hogy így hogy koliba mész, kevesebbet költenek majd rád a szüleid. nálunk napi 650 forint a menza lekvárt, májkrémet visz az ember otthonról, meg vesz zsemlét.
plusz a kollégiumban jó a fűtés, van olyan helyiség ahol lehet csendben tanulni, megtanul az ember alkalmazkodni a szobatársakhoz. nem veszítesz időt, pihenhetsz ha nagyok az óraközi szünetek, az egyetemen belül vannak tanfolyamok amikre ha bejáró lennél, nem járhatnál mert este 7-8tól vannak (pl. elsősegély, tánc, stb.)
plussz valóban megspórolsz 1 távolsági bérletet sőt, a saját városodban is a helyijáratosat (pl. én) és abból szinte kijön a koli ára.
Felvesznek, kiszámoltam.
Elég rossz a szoc helyzetünk
ha bekerülsz államira, akkor kaphatsz szoctámot, ösztöndíjakat, Bursat, stb.
diákmelót is könnyen találsz, így a szüleidet nem terheled annyira.
érvelj nekik, sztem sikerülni fog! :)
amúgy melyik koleszt nézted ki magadnak? melyik szakra mennél?
Én a fősuli első napjától egy vasat se kértem otthonról. A ballagási meg szülinapi pénzt félretettem az első hónapra, amíg nem volt ösztöndíj. Aztán októbertől volt alaptámogatás meg szoctám. Második félévtől volt tanulmányi ösztöndíj és továbbra is járt a szoctám. Idén végzős vagyok, addig hajtottam, hogy megkapjam a köztársasági ösztöndíjat is. És még saját laptopom is van. És nálunk a koli nem 8, hanem 18 ezer.
Szóval ha komolyan gondolod, akkor ne ülj a babérjaidon, hanem gyűjts a kezdetekre, aztán meg tanulj, menj TDK-ra stb.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!