Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kinek mennyire "termeszetes"...

Kinek mennyire "termeszetes" hogy a tizeneves gyereke szexualis eletet el?

Figyelt kérdés

Erdekelne a dolog. Tudjuk a "mai vilagban" mar mindenkinek mindent szabad, nem szamit ki hany eves, kivel, hol, mikor. Szamomra meglepo a dolog, hogy egyes szulok mennyire lazan tdjak venni a dolgokat...siman kifizetik a fogamzasgatot egy 15-16 evesnek, vagy akar elnezik h egy 12-13 eves kislanynak baratja van(aztan Isten tudja mit csinalnak...)

Engem a szuleim nem igy neveltek, annyi idos koromban azt sem tudtam mi fan terem, es azt hiszem ugy volt a jo. Sajnos azert valahol ugy erzem el van csuszva a dolog, mert bar 19 eves vagyok es ket eve van parom, anyukam meg mindig flramaszik ha felhozom temanak a dolgot, es meg most sem hajlando belemenni egyuttalvasba stb. mar ezt sem talalom helyesnek. ti megtalaltatok a "megfelelo" utat?

2009. máj. 28. 22:37
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem egy szülőnek tudnia kell, hogy mikor nőtt fel a gyereke, és ha felnőtt, akkor viszont tiszta lelkiismerettel kell útjára engedni, azzal a tudattal, hogy mindent nyíltan elmondott a gyerekének, amit a szexualitásról tudni kell.

13 éves korban természetesen még nem érett meg egy ember a szexre, de a te korodban már kissé prüdnek érzem anyukád hozzáállását a dologhoz.

2009. máj. 28. 22:47
 2/27 anonim ***** válasza:
79%
Engem is elég szigorúan neveltek a szüleim és nem tartom jónak a mostani szabadosságot. Anno is megértettem, hogy "vigyáznak rám", bár akkor jobban szerettem volna, ha nem teszik. 3 éve jártam már a barátommal, amikor nagy szervezkedések árán összehoztuk. Ezek után sem tartottuk természetesnek, hogy meg kellene engedniük, hogy együtt aludjunk. Ez amolyan titkos momentum volt, amiről nyilván sejtették, hogy létezik, e egyikünk sem említette. Most, szülőként már előre tartok attól, hogy hogyan fogom ezt a problémát megoldani, de a jelenlegi hozzáállásom szerint nem támogatnám 18 éves kor előtt. Aztán addig még ki tudja mi lesz... :)
2009. máj. 28. 22:48
 3/27 anonim ***** válasza:
94%
szió.szülészeten csinálunk családtervezést is,és van hogy bejön15éves lányos anyuka hogy most akkor mi lenne a jó védekezési módszernek,stb..és hát..nem teljesen normális,hogy pl egy 13éveslánynak barátja van,az meg még annyira sem,hogy ki tudja mit csinálnak.15évesen azért ez reálisabb.és inkább fizessék ki a fog.gátlót,mint hogy a lány 15,16 évesen szüljön,és minde a születendő baba,mind a saját életét elrontsa.én14évesen ismertem meg a párom(ami már nagyon rég volt...:)és emlékszem,hogy16 évesen feküdtünk le először.nekem anya nem váltott volna ki gyógyszert,és mi sem beszéltünk erről itthon..de ha az én lányom már mondjuk 13évesen elkezd fiúzni,megpróbálnám lebeszélni(ami ilyen korban lb lehetetlen)de ha már nem megy,én is inkább megvenném a gyógyszert,és elmondanám,mi fán terem...ha tudok róla,tehát elmondja a gyerek,hogy megtörtént,talán természetesnek venném,hogy ez van:)a te anyukád kicsit nagyon földhözragadt..19évesen háát...hogy is mondjam..akár már a felsége is lehetnél,nem hogy az együttalvást kéne firtatni..:)szóval anyukád sem látja túl jól a helyzetet..
2009. máj. 28. 22:48
 4/27 anonim ***** válasza:
57%
szerintem az ideális kor körülbelül 16-17 éves kor körül van, bár inkább akkor ha megért rá valaki. én a 12 éves koromat felvilágositanám ugyan, elbeszélgetnék vele stb, de nem kiabálnám le a fejét ha barátja lenne, mert akkor direkt még csinálná is. 19 éves korodban anyád megmondja hogy nem aludhatsz a barátoddal? neharagudj meg de anyád egy beporosodott hülye konzerv.. felkéne világositani meg tájékoztatni kéne a dolgokrol..
2009. máj. 28. 23:12
 5/27 anonim ***** válasza:
88%
Én két nagy fiú anyukájaként önmagam becsapásának, önámításnak tartanám, ha úgy tennék, amiről nem tudok, az nincs. Amikor én voltam 16-17 éves, titkolóznom kellett, hazudoznom, mert a szüleim nagyon konzervatívak voltak. Nem hiszem, hogy a tiltás, az elhallgatás bármitől is megóvná a fiatalokat. Úgy gondolom, ha anno túlságosan tiltakoztam volna, amikor a fiaim elkezdték a nemi életet, akkor csak annyit értem volna el, hogy hazudnak nekem. Természetesen én se tartom jónak, ha 13-14 évesek nemi életet élnek
2009. máj. 28. 23:15
 6/27 anonim ***** válasza:
82%

Engem szigorúan neveltek, de soha nem korlátoztak. 12 évesen nekem is volt barátom, és 16 voltam, amikor először a barátomnál aludtam. Ez már 27 éve volt, tehát nem a "mai világ". Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem az előző generáció idejében sem volt másképp. Egyébként az anyukám is 16 volt, amikor először lefeküdt az apukámmal. (még ma is együtt élnek)

Tehát szerintem a szülők pontosan érzik, hogy mennyire bízhatnak meg a gyerekükben. Tiltással úgysem érnek semmit. Ha a kamaszkor előtt az alapvető értékrendet megtanították nekik, akkor később nem lehet baj. De a gyereknek a saját életét kell élnie, a saját hibáit megcsinálni.

(Egyébként a gyerekeim is nyugodtan hozták haza a barátaikat/barátnőjét és én örültem, hogy megbeszélik velem ezeket a dolgokat, meghallgatják a véleményem. De dönteni ők döntöttek, és azt mindíg elfogadtam, akkor is, ha nem értettem egyet vele)

2009. máj. 28. 23:16
 7/27 anonim ***** válasza:
83%
... de ezt nem tiltással kell megakadályozni, mert azzal sokszor pont az ellenkezőjét érik el a szülők. (bocs, de kiléptetett az előbb a rendszer.)
2009. máj. 28. 23:17
 8/27 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem inkább jó dolog, ha a 15-16 éves lánynak a szülei kifizetik a fogamzásgátlót, nem tudom, miért kell ezen kiakadni. Szerintem az csak jó, ha a szülő és a gyerek között ilyen nyílt a viszony, legalább az ilyen szülők gyerekei nem fognak tizenévesen szülni. Amúgy sem találok abban túl sok kivetnivalót, ha egy 15-16 éves nemi életet él, ha egyszer komoly kapcsolata van. Én is 15 évesen vesztettem el, és tessék, normális ember lett belőlem, nem lettem se prosti, se mindenki macája.

Igaz, nekem fiam van, és még kicsi, de ha lányom lenne, én 15-16 évesen nem tiltanám neki már, hogy a barátjával aludjon akár, na persze nem állandóan, de egy héten egyszer simán, ha ez nem megy az iskola rovására. Persze csak akkor, ha tudom, hogy rendesen védekeznek. És bizony én is megvenném nekik a fogamzásgátlót, mert ha nem veszem meg, akkor is szexelni fognak, ebben biztos vagyok, csak éppen nem szeretnék a 16 éves lányommal abortuszra menni, sem pedig a kamasz lányom mellett egy unokát felnevelni.

Az meg, hogy egy 12-13 éves lánynak barátja van... ha vele nagyjából egykorú, eszembe nem jutna, hogy eltiltsam, csak persze ismernem kell annyira a gyerekemet, hogy tudjam, tényleg azt teszi, amit mond. Ez meg nevelés kérdése. Nyilván nem akarnám, hogy ilyen fiatalon szexeljen, de az, hogy barátja van, szerintem ennyi idősen nem is kell, hogy ezt jelentse. Az ellen meg semmi kivetnivalóm nem lenne, hogy találkozgat egy fiúval, fogják egymás kezét, esetleg csókolóznak, eljárnak együtt ide-oda.

2009. máj. 28. 23:19
 9/27 anonim ***** válasza:
45%

A gyerekek sokkal korábban érnek most mint mondjuk 50 éve. Régen természetes volt, hogy 14-16 éves lányok, ha testileg alkalmasak voltak, anyák lettek.

Szerintem nincs azzal semmi baj, ha egy 10-13 éves jár valakivel, amennyiben nevelik, értelmesen, rendesen. Mert akkor úgysem szexelni fognak, hanem fogni egymás kezét, puszilkodni, csókolózni. Ha nem nevelik, akkor meg megette a fene az egészet.

14 évesen kezdtem randevúzgatni, fiúzni. 15 évesen lett komoly barátom, akivel négy hónap után lefeküdtem, és még egy évig maradtunk együtt. Úgy egy hónap után alhatott nálunk, és akkor anyu elvitt fogamzásgátlót íratni, tényleg lazán vette, de csak mert tudta, hogy talpraesett, érett, viszonylag felnőtt lánya van. Most hogy 19 vagyok, és már a negyedik fiúmat koptatom, nem szól bele hol alszok vagy ki alszik nálunk, csak időről időre emlékeztet, hogy vigyázzak magamra, és elvárja, hogy tudja hol vagyok és kivel.

Okos szülő nem tilt és nem titkol semmit, hanem beszélget, magyaráz és nevel. Ha megtiltod hogy járjon valakivel, majd titokban csinálják. Ha nem engeded hogy együtt aludjanak, azon kívül, hogy megfosztod őket egy szép élménytől, ha le akarnak feküdni egymással, majd nappal csinálják és máshol, rosszabb esetben kiszöknek és valahol az utcán kallódva. És ez nem jó.

Ha valaha lesz gyerekem, én ezen vezérelvek alapján próbálom majd terelgetni a cseperedésben. Remélem minél hamarabb tesztelhetem édesanyám módszerének javított változatát.

2009. máj. 28. 23:44
 10/27 anonim ***** válasza:
41%

Jólesett olvasnom a kérdést, mert sokszor úgy érzem, marslakónak néznek a nézeteimmel. Noha lehet, hogy te is annak fogsz... Úgy gondolom, normális volt a régi világban 15 évesen kezdeni a nemi életet, merthogy ahhoz akkor még társult az, ami ma is elengedhetetlen lenne hozzá, de ilyen korban nem szokott lenni: elkötelezett kapcsolat, felelősségvállalás az esetleg beköszönő utódért, és előzetes szüzesség, ami a nemi betegségek legjobb megelőző szere.

Amíg ezek nem adottak, én nem támogatom a szexuális életet, akármi is az aktuális divat és "normális" felfogás. A nemi vágy persze 14 évesen is adott, de én ezt nem tartom automatikus jogosítványnak a szexre.

Én 19 évesen kívántam meg nagyon először, mert ekkor lett olyan párom, aki a fenti kritériumokat teljesítette. Mi kivártuk az esküvőt (ami nem 5-6 év múlva volt, mint ma szokás, addig egyszerűen nem lehet kibírni!), 1 évig vártunk, de még az is sok volt.

Szerintem ott a baj, hogy a mai emberek jó része nem akar elköteleződni, felelősséget vállalni, szexelni meg érthető módon szeretne. A fiatalok előtt meg nagyon meg van nehezítve a házasság, meg a közös önálló élet elkezdése. (lakás, diploma, milliós lagzi, stb.)

Engem ma is zavar, ha lepontoztok is, ha egy pár házasság nélkül együtt él és szexel. Ha ezt megtehetik, elmehetnének az anyakönyvvezetőhöz, és törvényesíthetnék a dolgot. Főleg, ha nekik úgysem jelent az semmit, csak egy papírt.

2009. máj. 28. 23:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!