Hogyan lehetne családostul kivándorolni külföldre?
Adott egy kis család, férj, feleség, kisbaba.
Nyáron el akarunk menni külföldre, mert ennyi pénzből itt nem lehet megmaradni...
Feleség beszél angolul, németül, jogi végzettsége van, munkatapasztalata a vendéglátásban.
Férj beszél spanyolul, olaszul, színművészeti diplomás, de taxiengedélye is van, és MAC designer végzettséggel is rendelkezik.
Továbbá van egy nagymama, aki imádja az unokáját, és nem igazán mennék tőle túl messze, tehát mindenképpen a közelben maradnánk (pl: Ausztria).
Van bármi esélyünk kivándorolni? És ha igen, hogyan kezdjük? Ismerősünk sehol sincs.
Inkább először a férjed menjen ki, és szedjen össze egy bizonyos összeget, béreljen egy lakást, amiben elfértek. Ha németül vagy angolul nem beszél jól, akkor Ausztriában nehezen fog boldogulni.
Ameddig összegyűlik a pénz, te inkább maradj itthon a gyerekkel, de ha együtt mentek ki, akkor is próbálj olyan melót találni, ami mellett tudsz együtt lenni a gyerkőccel (részmunkaidős állás). Hány éves? Ha nagyon kicsi, akkor nem biztos, hogy könnyű lesz megoldani a felügyeletet, de ha nagyobbacska, bölcsis korú, akkor beírathatod bölcsibe is. Igaz, az drága.
Lehet, hogy az alapozásnak még jobb volna, ha a határ mellé költöznétek, és idővel onnan tovább.
Elöször is, a kisbaba, ami kerdes. Mert Ausztriaban (es gondolom, mashol nyugatabbra is) a par oras gyerekfelügyelet, bölcsi nem olcso mulatsag. Csak annyit mondanek: ovoda 12 oratol fizetös, es talan nem ok nelkül, nalunk legalabbis a 25-böl alig paran maradnak, amikor elhozom 12-kor az enyemet. Gondolom, megvan az oka. Es: A költsegéknel is fontosabb a lelki hatasa...
Masodszor: nyelvtudas nelkül szerintem itt Ausztriaban nem kap munkat, feltetelezem, hogy azert a ferjednek is van nemi nemettudasa, vagy? A szakmai elkepzelest sem teljesen ertem. Magyar jogi vegzettsegre 95%-ra azt mondjak, hogy azt ugy ervenyesitheti, ha ujra elvegzi Ausztriaban ugyanazt a teljes iskolat. A miniszteriumot kell egyebkent felhivni, azon belül kapcsoljak az ielletekest, de hosszadalmas, en idegenforgalmi felsöfoku vegzettsegre kaptam ugyanezt a valaszt. Taxiengedely - itt is kerhet taxiengedelyt. A Mac designer sajnos nem tudom, mi, igy nem tudok hozzaszolni. A vendeglatasban viszont vannak helyek, bar inkabb szezonalis, es inkabb a siszezonok, es inkabb a ketkezi munkas, ha ilyesmi hosszu tavon megfelel... Hallottam olyan magyarokrol, akik egy vendeglato egysegbe vagtak, igaz, gyerek nelkül. Ejjel-nappali munka, erre van igeny, es hat... alkohol es hasonlo lehuzo környezet. Szerintem kisgyerek mellett csak akkor, ha az a nagymama is veletek menne.
Nagymama: kerdes, mennyire mobil es milyen tavolsagra lesztek. Van olyan ismerösöm itt, ahol a magyar nagymama Paparol, tehat kb. 100 km-röl mindig jön kocsival, ha szükseg van ra gyerekvigyazni, havi 1-2-szer, es akkor par napot ott van, mivel nyugdijas (a fiataloknak vendeglöjük van, de ott csak a csaj magyar egyebkent).
Mig nalunk, 50-km-re se jönne ki a magyar nagymama, mert nyelvtudas hianyaban "fel", hogyha nem er ide, vagy a lakasunkban sem maradna meg ugyanezert egyedül egy kisgyerekkel. Pedig ö is imadja az unokajat! Tehat szemelytöl függö is, kerdes, mit szol hozza. Legjobb, ha veletek megy. :)
Es meg, ha hozzatehetem: Ausztrianal jobbak a Nemeto-i keresetek, meg jobbak a svajci, es szerintem, ismeröseimtöl, minel tavolabb, annal jobb lehetösegek. Pl. ismerösöm, aki Londonban egyszerre talalt munkat, Ausztriaban evek ota sikertelen. Kerdes, hogy mennyire van ertelme annyira közel maradni, mert ha dolgoztok, ugyse lesz idötök nagyon "haza" jarni, es a nagymamaval is felhigul a kapcsolat (hacsak nem tudja könnyeden megoldani a havi 1-2 ottletet), egyszerüen mas gyerekvigyazasi megoldasra fogtok kenyszerülni szerintem hosszu tavon.
Sok sikert!
A költsegéknel is fontosabb a lelki hatasa... Ugy ertettem, hogy költözes + bölcsi/ovi/barmikezdes együtt lelkileg megterhelheti. Mi "csak" a 3 eves ovikezdest kötöttük egybe a költözessel, de megis kertem 3 hetet, amig nem kezdte el az ovit es addig otthon voltam vele, hogy megszokja a környezetet, pedig mi azelött is Ausztriaban, tehat azonos nyelvi környezetben laktunk.
Es meg egy "mellekes": szept, dec, marc 1-jen lehet csak modositani az idöpontot, hogy mitöl meddig kered az ovit, es most 25-eig kell leadni, hogy nyari szünetre kered-e...stb. Tehat itt nincs "ugrabugra", mint Magyaro-on, nem mondhatod, hogy "kivetelesen" ma elöbb/kesöbb hozod, vagy "jövö hettöl/honaptol" valtoztatod, mert munkat talaltal/valtoztattal. Ilyen nincs. Emiatt nem dolgoznak a legtöbben kisgyerek mellett!! (Nem pedig azert, ahogy a magyar közvelemeny gondolja, mert "kenyelmesek" lennenek.)
elözö
Először is köszönöm a válaszokat!
A hármaskának üzenem: itt dolgoztunk mindketten, a férjem most is napi 12 órát dolgozik, kéthetente van 1 azaz 1 darab szabadnapja, és a gyerek mellett nekem is ki kell vennem a pénzkeresésben, holott a kislányom bőven megérdemelné a 100%-os figyelmet. Albérletben élünk, és hónap végén 10 azaz 10 ezer forintunk marad, ami megy lakástakarékra. Nem járunk étterembe, szórakozni, megnézem, mit vásárolok, és mennyiért. Tehát kérdem én: MIÉRT LENNE NEKÜNK KÖTELEZŐ ITTHON NYOMOROGNI?!?!?! Mert jelenleg csak a létminimumra futja, és ha csak nem örökölök egy valag pénzt, vagy nyerem meg a lottót, esélyünk nincsen kitörni itthon. Irigy vagy, mert te nem mersz lépni? Akkor jó nyomorgást itthon!
A jogi végzettség valóban nem sokat ér küldöldön, de dolgoztam már millió helyen, gyorsétteremben, pénztárban, árut pakoltam, cukorkás standot vezettem, takarítottam, mondhatni mindent elvállalok.
Apuci némettanulása folyamatban van, ezzel remélhetőleg nem lesz gond.
A babánk felügyelete igen, ez kérdéses... Például ott meg lehet élni 1 fizetésből? Esetleg nem csak nyomorgva?
Még arra is gondoltam, a határ mellé költözünk, és majd "ingázunk" és akkor mégsem olyan idegen a dolog.
22:06 ?????
ezt nem értem... én az egyik szakmámat egy másik országban tanultam, akkor ne is dolgozzak sehol máshol, mert abban az országban tanultam?
mindenki születik valahova, amiről nem tehet, de valószínűleg a tanulás ideje alatt, és amíg felnőtté nem válik, nem sok módja van világgá menni
vannak otthon ülő lokálpatrióták, mások meg világgá mennének, mi rossz van abban, mindenki úgy él, ahogy szeretne, vagy legalábbis próbálja meg, az ő döntése, nem diktatúrában élünk (Vagy mégis??)
válasz a kérdésre: szerintem az egyik személynek a családból kellene kimennie, és albérletet, meg munkát keresni, valószínűleg az elején csak takarító vagy pohárszedő lesz, nem baj, el kell vállalni. egy eu-s országban valószínűleg a lakbér mellé 2 havi kauciót le kell tenni, plusz annyi pénzt eltenni, hogy a család kimehessen, és pár hónapig csak egy keresetből is megélhessenek.
az eleje nehéz lesz, de sok sikert!
amúgy külföldi portálokon már most el lehet kezdeni állást nézni, miért ne? :)
"Például ott meg lehet élni 1 fizetésből? Esetleg nem csak nyomorgva?
Még arra is gondoltam, a határ mellé költözünk, és majd "ingázunk" és akkor mégsem olyan idegen a dolog."
Ez utobbival csak annyi a nehezseg, hogy nem Te talaltad fel, rengetegen csinaljak ezt az osztrak hatar mellett. Emiatt 1. joval kevesebb az esely munkat talalni, mintha "beljebb" keresnel, 2. plane meg lejjebb adhatod az igenyeidet, jobban kihasznaljak a munmkaltatok, 3. alacsonyabbak a fizetesek, mint "beljebb", 4. csak ritkan fordul elö, hogy be is jelentenek, 5. a magyarok is rivalisaid, es ugy is viselkednek (pl. egy hatarközeli fürdö szallodajaban a magyar recepcios vagy ki tudja ki, mert tele van magyarokkal, egyszerüen nem adjak szerintem tovabb az eletrajzodat, jelentkezesedet.)
Szinten hatar mellett lakunk (azelött meg a magyar oldalan laktam), mivel a ferjem innen szarmazik, de barcsak beljebb akarna költözni! Szerintem ahol turizmus van, ott egyszerüen több az igeny, minden szempontbol jobb. Vagy esetleg nagyvaros, pl. Becs, Graz, Linz...stb, ahol mindenre van igeny.
"Tudnek meselni" a munkakeresesi tapasztalataimrol... Pl. autoszalonban vagy irodaban takaritas - hat engem nem vettek fel, oda van eleg osztrak is a hatarközelben. Ha mar nem annyira "alja" munka, pl. elado, akkor ott hetvege vagy minden plusz oranal a magyarnak kell dolgozni. Egy közeli vendeglatohelyen egy osztrak es egy magyar dolgozott, harmadik (atlag napi 8oras) müszakra a tulaj evekig nem vett fel 3. fix dolgozot, hanem hol ez-hol az. Egy hirdetesre a magyar csaj szerint napi 70-en jelentkeztek Magyaro-rol telefonon. (Itt a külsö es a fellepes szamitott, hogy több ferfi vendeg legyen.) Igy a 3. müszakra a fönök altal megbeszelt szemely jött, mintegy probaidöre. Ha nem jött, akkor automatikusan a magyar csaj vitte a müszakot tovabb, vagy amig ö beert dolgozni, addig marad az osztrak. Ez magatol ertetödö, mert barmikor talal mast a fönök. Termeszetesen a pluszt feketen kifizetik. Tudok olyan magyarrol, aki azert ment beljebb a hatartol, Linzbe, mert ott annyival jobbak a a fent leirt munkaval kapcs. dolgok, söt ott a szakmajaban, orvos mellett asszisztenskent is kapott munkat!
Nekem sosem kellett albit fizetni, mivel ott a szüleimnel, itt a ferjem hazaban lakunk, igy ehhez a reszehez nem tudok hozzaszolni, igy egyedülallokent termeszetesen mindig maradt. Szerintem mi magyarok tudjuk, hol lehet "megszoritani", mi kevesebb-böl is ki tudjuk hozni az elelmiszert. Az mas kerdes, ha a gyereked itt nö fel, akkor ö elvarja az itteni kortarsaihoz hasonlo igenyeket... A tanfolyamok, sport, különorak a magyarenak többszöröse, ez magatol erthetö, mivel itt jobban meg van fizetve a tanfolyamot tarto orabere. (Itt egy ora aerobic kb 20 euro, mig magyarban esetleg havonta vagy 2 hetente fizetsz ennyit.) A szolgaltatasok emiatt dragabbak, igy pl. a fodrasznal egy dauer 20 euro, emiatt nincs is az a nagy flanc szerintem a külsöt illetöen. (Persze a tinilanyok mas, de pl. 30-astol mar visszafogottabbak, mint a magyarok.)
Szerintem meg lehet elni egy fizetesböl, föleg, ha ugyanezt a munkaidöt tovabb csinalja a ferjed, csak persze több penzt kap erte. Minel kisebb helyseg, annal kisebb esely munkat talalni, de annal kisebb a lakber is - szerintem erdemesebb a jobb munkalehetösegeket nezni, megha kevesebbet is tudtok felretenni.
Ja, a lakasarakat nem erintette eddig a valsag Ausztriaban, pontosabban meg egy 10000-15000-es kisvarosban sem lettek alacsonyabbak aaz ingatlanok (mint magyarban Mosonmagyarovar, Köszeg...stb).
Viszont a nagymamas kapcsolat mindenhogy ritkul, igy ha mar Ausztria akkor inkabb beljebb, ha meg mar beljebb, akkor erdemes merlegelni szerintem Svajcot, mert ott meg annyival magasabbak a fizetesek es az eletszinvonal.
De megelni itt is meg lehet.
13-14. valaszolo
Ha 2010-ben érettségiztél ( http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar.. ) hogy lehet jogi végzettséged?
Nem kötekedésből kérdezem, csak egyszerűen érdekel...
ma 21:00
ez tényleg jó kérdés..Most akkor melyik az igaz történet??
Kedves Dorisz (kérdező)
Én nem igazán tudlak hova tenni.Egyik helyen ezt írod a másik helyen azt..
Ebben a kérdésben érdemes elolvasni a válaszaidat..Itt azt írod,nem jöttök a ki a pénzből,a másik kérdésnél meg azt,hogy ti tök jól elvagytok..Most akkor mivannnnnn?????
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
Csak megjegyzem,hogy azt ne mond,hogy az nem te vagy mint Dorisz,mert akkor hazudsz(bár amúgy is) ugyanis a felhasználó nevedet csak te használhatod,más nem vehette igénybe..(el se hiszed hányszor kellett próbálkoznom egy felhasználó név miatt mert mindig azt írta ki,hogy "foglalt,ilyen már van"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!