Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy fogjuk bírni anyagilag?...

Hogy fogjuk bírni anyagilag? Már lassan gyomoridegem van.

Figyelt kérdés
Van most ez a felsőoktatási mizéria, röviden tömören, rengetek állami támogatottból költséges lesz, a költségtérítés meg szinte a duplája. Anyáék elvállalták, hogy fizetik a tanulmányaimat még két és fél éve, és még van egy évem az alapképzésből (akartam mesterre menni, de így?!). Most is költségesen vagyok, és mivel nem lettek jók az anyagi körülményeink én fizetem diákhitelből a sulit, és anyáék meg az itt lakást. DE mi lesz ha már 350ezer körül lesz a tandíjam? Aludni se tudok, eleve hitellel indítom az életem amit nem is akartam, de elfogadtam, de így? Mindenféle állásra jelentkeztem, de semmi, bár most várok egy hívást egy cégtől hátha... Annyira kilátástalan a helyzet. Még az albérletnél is gondok vannak, mert inkorrekt a tulajdonos, olyanokat vár el amit egy diák nem tud fizetni. Úgy érzem szétrepedek a pénzbeli nyomástól. Alig eszem rendes kaját, folyton tészta, krumpli, kenyér. Volt hogy hónapokig nem ettem húst mert nem volt rá pénz. Rengetegszer sírok és a falat bámulom, szerintem megőrülök :(. Van még más ilyen helyzetben?
2012. jan. 11. 10:31
1 2 3 4
 31/40 A kérdező kommentje:

Én elhiszem, hogy nem bántásból írták, csak a hangnem annyira sértett... Érdekes, hogy aki rinyagépnek nevezett, utána mindenki szépen beszélt velem (kivéve egy ember). Elfogadom a szóbeli segítséget, ha tényleg építő jellegű, nem pedig kioktatás. Igazából szeretem a szakom, és csak az "egyik feléhez" kell matek. Szóval 'Valami és miegymás' a szakom neve, a valamihez kell matek, a miegymáshoz nem, és engem ez a része érdekel. Amúgy minden évben adtam le jelentkezést, hogy átvegyenek államira, és a hallgatói rangsor szerint, tavaly az első 35 emberig átvették aki úgy tanult, és találjátok ki hányadik voltam? :) 36.

Amúgy nem nyavalygok, csak így fiatalon, minden élettapasztalat nélkül elég kemény a világ. Minden terhet amit tudok leveszek anyukámék válláról, mondom volt, hogy két hétig krumplit ettem, csak ne kelljen költekezzek.

Ettől a matek vizsgától is rettegek. Lehet én vagyok a hülye, de mindig sikerül minden, kivéve ez a matek. Minden évben buktam belőle, és ezzel lerontottam az átlagom. Hiába görnyedek felette, dobom ki a tízezreket külön tanárra, nem megy. Érdekes a másik matek sikerült (két féle volt). Azért - még ha senki se lesz kíváncsi rá - megosztom, hogy sikerült.

2012. jan. 11. 12:53
 32/40 anonim ***** válasza:
93%

"anyukáék alátolták a diplomát" ??? Te jártál egyetemre? Felvilágosítalak, hogy attól hogy valaki költségtéritéses, pontosan ugyanolyan nehéz dolga van, mint az államilag finanszírozottaknak, ugyanazt kell teljesítenie. Diplomát senki nem tud senki alá tolni. Sőőőt, ktgeseknek nehezebb dolguk is van annyiban, hogy akit felvettek államira az valószínüleg okosabb, tehetségesebb vagy szerencsésebb, így nekik jobban kell hajtani.

Hogy válaszoljak is: Az új alapszakkal kapcsolatos törvények rád nem fognak vonatkozni, a mesterszakra vonatkozó sajnos szinte biztos. Ha tényleg nagyon rossz helyzetben vagy, két félévre passziváltasd magad, és dolgozz: Amiből 4-5-ös vagy, azt korrepetálhatod is nyugodtan az egyetemen, nyelvet is taníthatsz kicsiknek, babysitterkedhetsz, otthon naogyn olcsón megtanulhatsz műkörmötépíteni (én nem törtem magam, mégis 5-6 fix csaj jár hozzám, pedig úgy kezdődött hogy csak magamnak csinálom). Tudom hogy nagyon rossz lehet neked, még talán azt is cisnálhatod, hogy környékbeli házakban 3-4ezerért takarítgatsz, és próbálsz gyűjteni, félretenni.

Albérletből nem tudsz kollégiumba menni?

2012. jan. 11. 13:48
 33/40 anonim ***** válasza:
24%
Ha férfi vagy, ne aggódj, szerintem nyugodtan gondolkozz el víz-gázszerelés, ács, villanyszerelő szakmákon, hidd el, jobban jársz!!! Ha viszont nő, akkor nagyobb a gond. Nőként diploma nélkül igen alantas munkák vannak, tényleg mehetsz a tscoba árufeltöltőnek, stb. Ez rendben is van pár évig, de emellett család nem vállalható, legalábbis nem érdemes. Ez a nagy baj! Anyáink idején egy eladó, varrónő dolgozott reggel 7-től du.5-ig, 6-ig, ma jó, ha nem 3 műszak, ha nem az, akkor meg este 9-ig 10-ig...Ez a nagy gond, kedves egyetemistákat oktató, hová menjen egy nő diploma nélkül, ha gyereket is szeretne nevelni, na meg nem porig alázva élni? Sokan nem nagyképűségből nyüglődnek az egyetemen, lennének szakmunkások is, ha még lenne normális munkahely hozzá. Férfiként ok, de nőnek?
2012. jan. 11. 13:52
 34/40 anonim ***** válasza:
100%
Nő miért nem mehet el vízszerelőnek? Tán pénisszel kell tartani a szerszámokat?
2012. jan. 11. 14:14
 35/40 A kérdező kommentje:
Lány vagyok :)
2012. jan. 11. 14:45
 36/40 anonim ***** válasza:
93%
Kedves utolsó, nyugodtan elmehet, sőt, csak senki nem fogja alkalmazni, mert az emberek nagy százaléka szívesebben bízza férfira ezeket a munkákat, szakértelemtől függetlenül. Az egyik ismerősöm (nyilván nő) festő-szobafestő, ő mesélt erről hajmeresztő dolgokat. Két pasassal dolgozik együtt, ért persze mindenhez, de kifejezetten művészi dolgokat is fest (pl. gyerekszoba falára és hasonlók), és még így is sokszor furcsán nézik, hogy nő létére szobafestő, amikor a keresztneve is rajta volt a hírdetésükön, akkor kimutathatóan kevesebb megbízást kaptak, stb. Nem könnyű. És ez külföld, Magyarország szerintem ebből a szempontból még sokkal rosszabb. Bocs az offért, kérdező, de ez kikívánkozott.
2012. jan. 11. 14:50
 37/40 anonim ***** válasza:
76%
13:52-nek. Miért, ha elvégez egy nő akármilyen szakot, és szerez egy akármilyen diplomát, akkor szerinted az már garancia a jó unkához? Én pont mást látok a környezetemben: sokszor diplomások is csak olyan munkakört találnak, amihez nem is kellene diploma. Hány olyan ismerősöm van, aki flancos nevű képesítést szerez,de nincs mögötte tényleges tartalom, és adminisztrátor, meg asszisztens és egyéb hasonló munkát végez, ami tulajdonképpen sokszor a titkárnő puccosabb elnevezése. Pl. a Szolnoki vendéglátóipari fősuli is jól hangzik, csak így diplomával szolgálnak fel, meg szobalánykodnak, takarítanak. Tényleg sokkal jobb, mint diploma (és sokszor képesítés nélkül) ugyanezt csinálni...
2012. jan. 11. 14:51
 38/40 anonim ***** válasza:

szerintem nem fog a duplájára emelkedni a tandíj. gondolj csak bele, így is viszonylag kevesen választják a költségtérítéses képzést, ha drasztikusan emelik a tandíjat -mondjuk a duplájára ahogy írtad- akkor nyilván még kevesebben akarják, de legfőképpen tudják majd fizetni, így a kevesebb dákból még kevesebb pénze lesz az iskolának.

ha valóban duplázzák akkor pedig még mindig ott a passzív félév. elmehetsz dolgozni, persze ha találsz munkát. mindenesetre arra jó lesz, hogy valahogy kigazdálkodjátok a hiányzó részt.

ezen felül én nem hiszem, hogy hosszú távon maradni fognak ezek a keretszámok. maximum 1-2 év és újra emelni kell, mert az "államis" 250 fő az semmi.

mindenképpen nyugodj meg, ez csak átmeneti nehézség

"valahogy mindig lesz, mert úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna" Kertész Imre :)

2012. jan. 13. 13:45
 39/40 anonim ***** válasza:
Diákhietlközpontból tudom amennyi a tandijad azt az összeget felveheted ha ktgtérítéses vagy. Kérvény kell van éa lehetőség.élj vele.
2012. jan. 29. 15:50
 40/40 anonim ***** válasza:
ha nem muszáj, ne élj vele... milliós minuszban lenni rossz lehet 22 évesen.
2012. jan. 29. 20:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!