Hogy fogjuk bírni anyagilag? Már lassan gyomoridegem van.
Én elhiszem, hogy nem bántásból írták, csak a hangnem annyira sértett... Érdekes, hogy aki rinyagépnek nevezett, utána mindenki szépen beszélt velem (kivéve egy ember). Elfogadom a szóbeli segítséget, ha tényleg építő jellegű, nem pedig kioktatás. Igazából szeretem a szakom, és csak az "egyik feléhez" kell matek. Szóval 'Valami és miegymás' a szakom neve, a valamihez kell matek, a miegymáshoz nem, és engem ez a része érdekel. Amúgy minden évben adtam le jelentkezést, hogy átvegyenek államira, és a hallgatói rangsor szerint, tavaly az első 35 emberig átvették aki úgy tanult, és találjátok ki hányadik voltam? :) 36.
Amúgy nem nyavalygok, csak így fiatalon, minden élettapasztalat nélkül elég kemény a világ. Minden terhet amit tudok leveszek anyukámék válláról, mondom volt, hogy két hétig krumplit ettem, csak ne kelljen költekezzek.
Ettől a matek vizsgától is rettegek. Lehet én vagyok a hülye, de mindig sikerül minden, kivéve ez a matek. Minden évben buktam belőle, és ezzel lerontottam az átlagom. Hiába görnyedek felette, dobom ki a tízezreket külön tanárra, nem megy. Érdekes a másik matek sikerült (két féle volt). Azért - még ha senki se lesz kíváncsi rá - megosztom, hogy sikerült.
"anyukáék alátolták a diplomát" ??? Te jártál egyetemre? Felvilágosítalak, hogy attól hogy valaki költségtéritéses, pontosan ugyanolyan nehéz dolga van, mint az államilag finanszírozottaknak, ugyanazt kell teljesítenie. Diplomát senki nem tud senki alá tolni. Sőőőt, ktgeseknek nehezebb dolguk is van annyiban, hogy akit felvettek államira az valószínüleg okosabb, tehetségesebb vagy szerencsésebb, így nekik jobban kell hajtani.
Hogy válaszoljak is: Az új alapszakkal kapcsolatos törvények rád nem fognak vonatkozni, a mesterszakra vonatkozó sajnos szinte biztos. Ha tényleg nagyon rossz helyzetben vagy, két félévre passziváltasd magad, és dolgozz: Amiből 4-5-ös vagy, azt korrepetálhatod is nyugodtan az egyetemen, nyelvet is taníthatsz kicsiknek, babysitterkedhetsz, otthon naogyn olcsón megtanulhatsz műkörmötépíteni (én nem törtem magam, mégis 5-6 fix csaj jár hozzám, pedig úgy kezdődött hogy csak magamnak csinálom). Tudom hogy nagyon rossz lehet neked, még talán azt is cisnálhatod, hogy környékbeli házakban 3-4ezerért takarítgatsz, és próbálsz gyűjteni, félretenni.
Albérletből nem tudsz kollégiumba menni?
szerintem nem fog a duplájára emelkedni a tandíj. gondolj csak bele, így is viszonylag kevesen választják a költségtérítéses képzést, ha drasztikusan emelik a tandíjat -mondjuk a duplájára ahogy írtad- akkor nyilván még kevesebben akarják, de legfőképpen tudják majd fizetni, így a kevesebb dákból még kevesebb pénze lesz az iskolának.
ha valóban duplázzák akkor pedig még mindig ott a passzív félév. elmehetsz dolgozni, persze ha találsz munkát. mindenesetre arra jó lesz, hogy valahogy kigazdálkodjátok a hiányzó részt.
ezen felül én nem hiszem, hogy hosszú távon maradni fognak ezek a keretszámok. maximum 1-2 év és újra emelni kell, mert az "államis" 250 fő az semmi.
mindenképpen nyugodj meg, ez csak átmeneti nehézség
"valahogy mindig lesz, mert úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna" Kertész Imre :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!