Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy fogjuk bírni anyagilag?...

Hogy fogjuk bírni anyagilag? Már lassan gyomoridegem van.

Figyelt kérdés
Van most ez a felsőoktatási mizéria, röviden tömören, rengetek állami támogatottból költséges lesz, a költségtérítés meg szinte a duplája. Anyáék elvállalták, hogy fizetik a tanulmányaimat még két és fél éve, és még van egy évem az alapképzésből (akartam mesterre menni, de így?!). Most is költségesen vagyok, és mivel nem lettek jók az anyagi körülményeink én fizetem diákhitelből a sulit, és anyáék meg az itt lakást. DE mi lesz ha már 350ezer körül lesz a tandíjam? Aludni se tudok, eleve hitellel indítom az életem amit nem is akartam, de elfogadtam, de így? Mindenféle állásra jelentkeztem, de semmi, bár most várok egy hívást egy cégtől hátha... Annyira kilátástalan a helyzet. Még az albérletnél is gondok vannak, mert inkorrekt a tulajdonos, olyanokat vár el amit egy diák nem tud fizetni. Úgy érzem szétrepedek a pénzbeli nyomástól. Alig eszem rendes kaját, folyton tészta, krumpli, kenyér. Volt hogy hónapokig nem ettem húst mert nem volt rá pénz. Rengetegszer sírok és a falat bámulom, szerintem megőrülök :(. Van még más ilyen helyzetben?
2012. jan. 11. 10:31
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
37%

miért vagy most fizetősön ha nem is dolgozol?

és milyen szak,kar?

2012. jan. 11. 10:41
 2/40 anonim ***** válasza:
87%

Most elég kegyetlen leszek,de annak éri meg egyetemre menni,akinek az eredményei ehhez elegek. Akinek nem,az nem alkalmas erre. Az utána nem fog állást kapni,mert semmi pluszt nem tud felmutatni.

Nemhiába csökkentették le a támogatott számokat. kb ennyi diplomásra van szükség.

2012. jan. 11. 10:42
 3/40 A kérdező kommentje:
Azért vagyok fizetősön, mert anyáék nagyon szerették volna, ha elvégzem az egyetemet, és mivel nővéremnek meg bátyámnak is segítettek, nekem is segíteni akartak. Csak közben megromlott a pénzügyi helyzetünk, de amit addig beleöltek, nem akarták hogy kidobott pénz legyen. Melózni meg melóznék, ha végre megcsörrenne a telefon a melódiáktól, a minddiáktól, a jokerdiáktól, a schönhertztől vagy akármelyik iskolai szövetkezettől a telefon, hogy "heló, ha még áll akkor gyere csomagolni".
2012. jan. 11. 10:44
 4/40 A kérdező kommentje:
Szerintem meg van annyi eszem, hogy végig csináljam az egyetemet. Igazából tavaly 1 hellyel csúsztam le az államiról. Most meg... Amúgy vegyesek a jegyeim, matekból, meg az ilyenekből persze 2-3, de a többi 4-5. Nagyon sok jó tanuló van a szakon, az ösztöndíj minimum 4,1. Szerintem Nem engem kell bántani ezért. Ha már elkezdtem, nem fogom otthagyni.
2012. jan. 11. 10:47
 5/40 A kérdező kommentje:
Emellett, meg kiemelném nem a tanulással van a baj, nem lehet mindenki kitűnő. A pénzzel van a baj. A mindennapival. Mert DH-ből rendezem a sulit. Nehéz elmondani. A jövőtől is rettegek. Direkt egy olyan szakra mentem, amire van kereslet, jól fizet stb, bár nehezen megy mert nem vagyok jó matekos. Ez van. Ami érdekelt volna, arra nincs kereslet egyáltalán (imádtam a biológiát, érdekelt az antropológia, ilyenek)
2012. jan. 11. 10:53
 6/40 anonim ***** válasza:
65%

oké, te tudod.

ott a tesco,ott a mcdonalds,ott mindíg van meló

2012. jan. 11. 11:04
 7/40 anonim ***** válasza:
85%
Ne haragudj, de szerintem már az veszett ötlet volt, hogy elmentél költségtérítésesre...ha én tudnám hogy a családom amúgy sem áll úgy anyagilag, akkor inkább kihagyok egy évet, addig dolgozom, tanulok stb, újra felvételizek és akkor már talán felvesznek államira.
2012. jan. 11. 11:04
 8/40 anonim ***** válasza:
48%

Nem nagyon értek ehhez a dolgokhoz,mert bár én is szerettem volna menni mindig egyetemre,de hát soha nem engedhettem meg magamnak..De gondolom ez a fizetős dolog,(hogy egyre kevesebb lesz az "ingyenes" egyetem) ennek az az oka,HOgy az állam finanszírozza az egyetemistáknak a tanulmányait,,és amint lediplomáznak,el is hagyják az országot,máshol kamatozzák a tanultakat.Így az állam nem jár jól,mert csak fizet,de nem kap érte semmit..Most meg ha valaki kifizeti a tandíjat,akkor jogosan mondhatja,hogy ő külföldön érvényesül vele.

Így valahol érthető is ez az egész.

2012. jan. 11. 11:05
 9/40 anonim ***** válasza:
92%

Az ok, hogy azt gondolod, hogy van annyi eszed, hogy végigcsináld, de azt is írtad, hogy sok jó tanuló van az évfolyamodban. Velük hogy akarod felvenni a versenyt? Miben tudsz pluszt adni hozzájuk képest?

Nagyon felhígult az elmúlt időkben a felsőoktatás, nagyon sokan bekerültek, el is végzik, akiknek egyébként semmi keresnivalójuk nem lenne ott. Emiatt sok a diplomás fiatal. Mit gondolsz, kit preferálnak jobban a munkaerőpiacon? Aki jó eredménnyel és plusz dolgokkal (szaktól függően változó, de szakmai idegennyelv-ismeret,TDK, OTDK eredmények, egyéb versenyeredmények stb. végzik el) vagy gyakorlati felkészültséget tud felmutatni (gyakorlati helyen végzett munka, és nem diákmelók). Az ilyen hallgatók kapnak lehetőségeket (azt inkább nem sorolom ide, akit protekcióval nyomnak be jó helyre) ők tudják igazán használni a megszerzett végzettségüket, a többi meg egy ideig nyavalyog a munkanélküliség miatt, aztán lejjebb adja, és olyan munkát végez, amihez nem biztos, hogy sok köze van a diplomájának (ha van egyáltalán). Az ilyen hallgató meg a szabadidejében ezeken a pluszmunkákon dolgozik, és nem a melódiákban robotol a megélhetéséért, mert se ösztöndíj, fizetős a képzés stb. persze, hogy nem bírják a szülők gyedül. És tudom, miről beszélek, oktatom a mai "nívós" egyetemi hallgatókat.

Ezt azért írtam le neked ilyen hosszadalmasan, hogy belásd: nem érdemes mindenáron hajtani azt a diplomát, ha már úgyis fizetősön vagy, akkor menj át levelezőre, és dolgozz mellette normálisan. Szép, hogy a szüleid diplomához akarnak segíteni, de nem kell mindenáron, mert teljesen felesleges sok esetben. Már nem 20 évvel ezelőtt vagyunk.

2012. jan. 11. 11:05
 10/40 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Ennyi elég volt. Érdekes, hogy semmit sem tudtok rólam, de ítélkezni nagyon tudtok. Hogy mit tudok adni pluszba amit azok nem tudnak, akik bemagolják az anyagot? Egyéniséget! Persze az már semmit sem ér. Biztos egy értéktelen ember vagyok, megyek is a tescoba dolgozni, hiszen a diplomám úgyse fog érni semmit. Egyáltalán minek terhelem a szüleimet magammal? Fel is kötöm magam, hiszen úgysem kell több diplomás. Köszönöm a kioktatásokat, legyen szép napotok.
2012. jan. 11. 11:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!