Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Szeretném látni...

Mit tegyek? Szeretném látni az unokám, de nem lehet.

Figyelt kérdés
Menyem nem engedi,vagy ha igen csak 2 hetente 1 órát a parkba a kicsit 4 hónapos az unokám.Számomra olyan megalázó,hogy parkba kell látnom unkámat,és a fiam hozza oda.Meg oldható,hogy elhozza hozzánk?Mennyem nem engedi,állítólag félti tőlem a babát,és nem akarja.Nagyon megharagudott rám,már elkodolkoztam,és igazat adok neki.De Ő szóba sem állvellem,és nem is akar semmi féle kapcsolatot velem,és családommal sem.Próbáltam fiamnak mondani,hogy legyünk egy család,és járjunk össze de Ő sem akarja.
2009. máj. 13. 10:47
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
26%

Azért mondom! Ahogy viselkedni szoktál, az nem jött be.Most tőled idegen viselkedésformát kell alkalmaznod.Lehet, hogy a menyed családjában más a megszokott kommunikáció.

Egyszer kell megtenned, olyan mint a foghúzás. Utána gyógyul, csak nem kell piszkálni a sebet. Egyszer megmondod, hogy melyik aza az óra, amikor jösz, pl. kedd 17-18. Olyat mondj, amiről tudod, hogy otthon szoktak lenni, s nem hátráltatod őket semmiben. Mindeg ymit mondanak, zárd le, hogy márpadig te jössz és kész. S ha monja hogy ne, te csak menj. Rendszeresen, következetesen. Ne vitatkozz, de főleg ne panaszkodj, és ne alázkodj meg, ne légy behódoló. Nagyon idegesítő tud ám lenni, ha valaki nem szokta maeg!

Ez azért jó(a fix időpont) mert így nincs hetente újabb alkalom a vitára, huzakodásra. És a megszokás neked segít. Aztán majd ez beáll, és mondjuk egy év múlva lassan észreveszitek hogy visszatértek a normális kerékvágásba.

Ha magyon komoly dolog jön közbe, akkor szólj oda, akkor is ha tudod hogy nem várnak. S ha ott vagy ne beszélj csak semleges témáról! Alkalmazkodj a szokásaikhoz, de ne hangoztasd!

Lássák, hogy tudod mit csinálsz és bízol a saját erődben. Ne nyafogj. Ezt csak így lehet, tessék erőt venni magadon. Te vagy a rangidős, te irányítod a viszonyotokat.

Ne akard hogy szeressenek kedvesek legyenek. Ha kinéznek, ne vedd fel, majd enyhül az. Tanácsot pedig ne adj.

Ha most ezt elpuhánykodod, sok időre konzerválhatod vele ezt az áldatlan helyzetet. Légy határozott.

De érezd belül is. Ha eldöntöd, hogy így lesz, akkor így is lesz. Csak át kell törnöd az ellnálláson. Egyszer.

Azért is jó a fix idő, mert ha nekik közbejön vmi, szólhatnak. S nem a láthatás tényén kell vitázni, csak az időponton. Másik variáció, hogy ők jönnek hozzád, de csakis a menyeddel.

A férjem anno hazament egyszer 120 km-re az anyjához egyedül. A következő busszall jött vissza. Az anyukája kidobta, hogy vagy velem jön, vagy sehogy. Azt mondta ez esköüvő után így megy. Azóta csakis együtt járunk HAZA .)

2009. máj. 13. 12:07
 22/43 anonim ***** válasza:
82%

Ne bántsátok a hölgyet, szerintem ő nem egy átlagos, rosszindulatú anyós. Elgondolkodott, beismerte a hibáját, és próbálja jóvátenni, szerintem ez egyáltalán nem átlagos az anyósok között (ők általában mindenkinél jobbnak, felsőbbrendűnek tartják magukat, hogy miért, azt nem tudom, valószínűleg képtelenek a gondolkodásra, ez valószínűleg az előző rendszer átka, amiben felnőttek). Na mindegy, nem ez a lényeg, hanem hogy a soraiból világosan lejön, hogy a kérdésfeltevő hölgy nem ilyen.

Szerintem az lehet a probléma, hogy Ön csak a kisgyerek (unoka) iránt érdeklődik, őt akarja látni, a fiatalok iránt nem. A menye joggal érezheti úgy (legalábbis én úgy érezném a helyében), hogy Ön csak egy gyerekszülőgépnek, egy tenyészkancának tekinti őt, aki csak arra volt jó, hogy megszülje "neki" az unokát. Jó, lehet, hogy nem így van, és hogy erre Ön nem is gondolt, de szerintem ez lehet a háttérben, hogy a fiatalok úgy hiszik, hogy Ön csak érdekből (az unoka feletti birtoklási vágyból) akarja velük a kapcsolatot tartani.

Lehet, hogy megoldás lenne, ha felőlük is érdeklődne, ha elsősorban velük akarna találkozni, és nem az unokával, és ezt világossá is tenné előttük. Hiszen a saját gyerek (az Ön fia) mégiscsak közelebbi kapcsolat, mint az unoka, aki ráadásul még csak 4 hónapos, amúgy sem sok mindent lehet vele kezdeni (pontosabban szólva neki nagyrészt még csak az anyjára van szüksége, talán ebben a korban még az apjára sem nagyon). Szerintem elsősorban a fiatalokkal kéne megpróbálni beszélgetni, érdeklődni irántuk, és ha ők ott vannak, akkor már ott van az unoka is.

Bár biztos nem lesz könnyű, mert valószínűleg úgy érzik, hogy Ön megkérdőjelezte az ő felnőtt mivoltukat és a családjuk létjogosultságát. Viszont ha ezt a konfliktust rendezi, akkor sokkal mélyebb és bensőségesebb kapcsolata lesz a fia családjával, mint amúgy lett volna. Szerintem még az előnye is megvan, hogy most az elején lehet tisztázni a szerepeket, nem kell évtizedekig veszekedni miatta.

2009. máj. 13. 12:09
 23/43 anonim ***** válasza:
33%

hA EZEK UTÁN NEM ENGEDNÉNEK BE AKKOR BESÉRTŐDSZ, NEM BESZÉLSZ NEM VESZED FEL A TELEFONT. A FIAD MEG FOGJA UNNI. S ha megy, mondd hogy legközelebbb gyerekkel feleséggel jöjjön.

Az nem jó, hogy napad, ipad segítsen? Ők biztosan melléd állnának. Vagy valamelyik rokon beszéljen a fiatalok fejével!

2009. máj. 13. 12:11
 24/43 anonim ***** válasza:
26%
Mit mond erről a jog?
2009. máj. 13. 12:11
 25/43 anonim ***** válasza:
89%

Egyik hozzászóló mondta, hogy igenis menjél. Szerintem ennél nagyobb hibát else követhetnél. Nálam ezzel biztos, hogy csak az ellenkezőjét érnéd el, és szerintem még igen sok nőnél. Ha nem akar beengedni úgyse fog, állhatsz Te 5 órát is az ajtó előtt.

Amúgy nekem is elég erőszakosnak tűnsz (nem bántani akarlak), egynelőre megkéne elégedned azzal az egy órával amit enged. És ebben az esetben neked most az anyukát kéne puhítgatnod. Ne azzal gyere, hogy az unokádat menniyre szeretnéd látni stb Próbálj a menyed kedvébe járni, vele legyél kedves. Hívd meg őket mondjuk egy vasárnapi ebédre, kérdezd meg, hogy ha megy vásárolni elmehetsz- e vele, esetleg vehetsz- e valami ajándékot az unokádnak és ha igen mire lenne szükségük stb. Nem csak az unokádat "kell" szeretni, vele együtt elkell fogadnod a menyed is.

2009. máj. 13. 12:22
 26/43 anonim ***** válasza:
75%

A jog szerint a nagyszülőnek joga van a láthatáshoz, ha azt nem biztosítják neki, azért perelhet. Viszont itt nem ez a helyzet, hiszen a hölgy fia rendszeresen elhordja az unokát a parkba, hogy a nagymama láthassa. Arra viszont nem lehet kényszeríteni a fiatalokat, hogy beengedjék a nagymamát a lakásukba, meg arra sem, hogy az unokát odavigyék hozzá. Csak a semleges helyen való találkozást (sőt, ha igénylik, még kérhetik gyermekvédelmi szakember jelenlétét is a gyámhatóságtól). Gondolom ebben azért is engedtek a fiatalok, mert nem akarnak pereskedést (ha jól értem, a hölgy fenyegetőzött ezzel, lehet, hogy többek között ezen is pöccentek be). Lehet, hogy utánanéztek, hogy mi az a minimális idő, amit a jog kötelezővé tesz, és ezért döntöttek a kéthetente 1 óra mellett...

Ez csak magánvélemény, de aki beperli a saját gyerekét az, hát... meg amúgy is mit ér vele? Ha nem engedik oda mégsem a gyereket, akkor mondjuk kiszabnak rájuk pénzbírságot (börtönbe nyilván nem csukják őket ezért). És akkor mit mondanak majd a kisgyereknek? Fiam, azért nem lesz karácsonyi ajándék, vagy zsebpénz, vagy mozi gyereknapkor mert a nagymama elperelte tőlünk a pénzünket? Az unoka nyilván a nagymamát fogja megutálni emiatt, nem a saját szüleit.

2009. máj. 13. 12:22
 27/43 anonim ***** válasza:
78%

Az egyik előző válaszoló írta:

"hA EZEK UTÁN NEM ENGEDNÉNEK BE AKKOR BESÉRTŐDSZ, NEM BESZÉLSZ NEM VESZED FEL A TELEFONT. A FIAD MEG FOGJA UNNI."

"Besértődni" az ötéves óvodás gyerekek szoktak, nem érett, nagymamakorú asszonyok (nekik már inkább bölcsnek kellene lenniük). Ezzel nem tiszteletet fog kivívni magának a kérdező, hanem megvetést. Nem biztos, hogy a fia meg fogja unni, hogy a kérdező nem beszél velük, nem veszi fel a telefont. Lehet, hogy örülni fog neki.

2009. máj. 13. 12:29
 28/43 anonim ***** válasza:
30%
Előző vagyok: egyébként sok családban probléma ez, ahogy hallom a környezetemben. Valamilyen szinten szomorú az, hogy az önző nagyszülők csak magukra gondolnak, és elrontják azt a pár hónapot, ami a legszebbnek kellene, hogy legyen egy család életében (gyermekük első hónapjait). Elég gáz, hogy sokan egy lelkileg instabil, szoptató kismamát az idegösszeomlás szélére hajszolnak, csak azért hogy nekik legyen igazuk. Persze nem mindenki ilyen, csak elég sok ilyet látok magam körül. Én ezért már meg is beszéltem a párommal, hogy a gyerekünk közelébe min. 6 hónapos koráig nem mehetnek nagyszülők (a mi szüleink is nagyon erőszakosak sajnos), nem hagyjuk, hogy a legszebb hónapokat elvegyék tőlünk :-)
2009. máj. 13. 12:38
 29/43 anonim ***** válasza:
78%

Hát, elég nehéz helyzet..

Tudod, akkor, nem elvinni kellett volna akarni azt a picit, hanem inkább összepakolni, vagy főzni valamit, amíg az anya pihenhet a gyermekével..

Talán próbálkozz azzal, hogy a parkban a fiadtól kedvesen érdeklődsz az anyáról, hogy van-e valamire szüksége, jól van-e, és nem csak siránkozol, hogy nem lehetsz többet az unokáddal... Egy idő után megenyhül a fiad szíve, ő meg tovább adja.. Ha idővel feljutsz a lakásba, ne maradj 1 óránál tovább, és inkább segíteni akarj (pl kávéfőzés, gyors felsöprés, akármi), ne csak babázni, mert akkor azt látja, hogy valóban hozzájuk mentél, nem csak az unokádhoz.. Tudom, nagyon nehéz, de ezt sajnos nagyon elrontottad, hosszú idő lesz helyrehozni. Magad csak úgy semmiképp ne állj elő az ötlettel, hogy vigyázol a babára még legalább fél, de inkább 1 évig, csak ha netán ők mondják. Ha el is indul a kibékülés (reméljük), nagyon hamar elronthatod!!

Küldj esetleg ajándékot a fiaddal, de ne csak az unokának, a menyednek is, biztos tudod, minek örülne.. Pl ajánlom a gyümölcskosarat, 4 hós babának lehet, hogy adogatnak már.. azt csak nem dobja ki.. esetleg bébiételeket (ha nem feltett szándéka, hogy biokajával fog etetni), az elég drága ahoz, hogy inkább odaadja a picinek.. Az ajándék ne ruha legyen, mégha szerinted aranyos is, mert neki lehet, hogy nem tetszik, annak semmi értelme.. (ezekkel nem azt mondom, hogy vásárold meg, te említetted az ajándékot)

Remélem hamarosan szent lesz a béke... majd írj, hogy mi lett!

Zsófi

2009. máj. 13. 13:03
 30/43 anonim ***** válasza:
23%

Hidd el, van amikor be kell keményíteni. Óvnak akedves többi válaszolók, de néha muszáj. Ha a helyzet nem normális, akkorazzá kell tenni. Ha ők nem teszik, akkor a te felelősséged marad ez. Tedd helyre a fiatalokat!

Nem kell punnyogni. Ezek olyan tünékeny hónapok, mire maguktól észeretérnek, már nem lesz a baba kisbaba.

Azt nem tudjátok már bepótolni.

Lépj!A siránkozás itt ellenkező hatást vált ki. Azt mondják itt, nem, de mert a másik oldallal azonosulnak, s túl fiatalok.

2009. máj. 13. 13:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!