Mi lehet anya ridegségének oka? Hátha valakinek ismerős ez. Olvasd végig, kérlek, érdekes lesz.
Anya gyanús... Mindig jellemző volt rá, hogy szereti megmondani a "tuttit", az ő véleményének muszáj alapvetőnek lennie. 20 éve otthon van, nem dolgozik, a nevelőapám eltartja, a hobbijának él. De minősíthetetlenül, és az évek előrehaladtával egyre rémesebben viselkedik a pótapámmal. Is. Mintha nem is nő lenne, a hangos fröcsögései miatt nehéz velük egy légtérben maradni. (Pótapám sem szent, régen agresszív volt anyával, nem sajnálom őt az anyu melletti élete miatt, de azért mégis..)
Anyu nehezen, sőt sehogy nem viseli a kritikát. Pedig néha (gyakran) ki kell javítani őt, mielőtt kinevetteti magát mások előtt: rossz szövegkörnyezetben rossz szavakat használ, de azt a legnagyobb meggyőződéssel teszi.
További furcsaság, hogy mintha visszafejlődött volna az empátiája. Ez alól kivétel a 30 éves öcsém, őt -nem túlzás- óránként hívja fel (öcs tőri, ez kényelmes), majomszeretettel ajnározza. Másra ez nem vonatkozik. Nagymama (az anyja) öreg agyon, de nem marad nála 10 percnél tovább. Az öccse szintén beteg lett, nem érdekli, úgysem lehet rajta segíteni, megérdemli az ilyen- ez a reakció.
Olyan, mintha meg sem hallaná más hangját a sajátján kívül. Kértem a minap, vigyen el orvoshoz, egy félelmetes és fájdalmas vizsgálatra kellett mennem, párom nem tudott elkísérni. Anyu (otthon ücsörögve) közölte, majd a pótapám, de nagyon köszönjem meg, hogy rám ér a munkaidejében, haza hozni nem tud, déltől estig menjek át a nagymamához a rendelőből. (A kisműtét után, gyalog..)
Ez kivágta a biztosítékot, közöltem,anyámra van szükségem most! Mi ebben a nem evidens???? Erre kegyesen eljött velem, hangsúlyozva, hogy de nem azért, mert külön kérvényt nyújtottam be, hanem mert tudja ő magától, hogy ott kéne lennie... Eljött- az anyjával való konfliktusairól, hobbijáról beszélt végig... Mondtam, anya, mindjárt megyek be, félek, de ezt nem érezte át, "átülök egy másik padra, olyan erősen süt itt a nap.."- reagált.
A beavatkozás után kiabált velem, miért nem megyek be hozzá, neki nincs "ideje" nálam tölteni azt a két órát, amíg szövődményveszély van. Köszönjem meg, hogy hazahoznak...
Ma szerintem direkt nem hív fel- mert tudja, vissza kell mennem a dokihoz, egyedül nehéz... De megcsinálom, inkább, minthogy extrán köszöngessem, ami más anyának evidens...
A csúcs az volt, amikor azt mondta: "jól van, ha fáj, nekem is volt ilyenem!"- nem mondtam, hogy nem lehetett, mert ezt a beavatkozást csak pár éve végzik...
Nem érdekli sem az én, sem a mások élete. Könnyű lenne azt mondanom rá, hogy önző... Ezt indokolja, hogy ő láthatóan nem aztért tesz jót (mert azért tesz!) hogy a másiknak jobb legyen vagy könnyebb, hanem hogy utána vállon veregethesse magát, indokolva, hogy ő mégiscsak jó anya és jó ember.
De nem az. Érdektelen és önző.
Mégis attól tartok, hogy ez nála valamilyen személyiségzavar lehet. Félelmetes anyu tekintete, szinte belemászik a másikéba... Folyvást a szavak, kimondott gondolatok mögé tekint, "ezt azért mondta, mert irígy, stb..." Keresi a mögöttes tartalmakat, mintha minden egyes ember vele lenne elfoglalva... Brutális elméletekkel magyarázza mások reakcióit, mintha üldözési mániája lenne.
Az ijesztő az volt, amikor közölte, hogy ő energiát ad az öcsémnek, a háta fölött húzigálva a kezét, hogy ne fájjon.
El vagyok keseredve, érzem, hogy beteg az anyu (amellett önző is, ha csak ez nem tünet..) és segíteni szeretnék rajta. Fogy, épülnek le az izmai, nem tud viselkedni társaságban. LÁTSZIK rajta, hogy -elnézést- bolond.
De őt nem lehet kritizálni, ő tökéletes. Mit tegyek??? Anyu alig múlt 50, de 70-nek néz ki...
Jahhj. Most telózott, megint fáradt- mert csinált valamit a főzésen kívül is.:S
Moöndom neki, görcsölök épp, talán nem lesz gond, dokihoz menni nem tudok így.
Reakció: öcsédnek fehér egyik anyajegye teteje, elküldtem azonnal orvoshoz szegényt!
Az közveszélyes, aki mindenkit a halálba gyógyit..? Eddig "csak" állatokat tett tönkre teljes jóindulattal, meg önmagát.
Ez egyre durvább.
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
Kedves 12:43-as, boldogan fordulnék valahová, ha látnék erre lehetőséget. De úgy, hogy neki nem csak, hogy betegségtudata nincs, hanem magát szinte hibátlannak, önzetlennek, kedvesnek stb... hiszi, így eléggé elbizonytalanodtam.
Pótapám is orvos, de ebbe nem fog energiát tolni, (...) Öcsém frissen doktorált - nem orvos- ezer gondja van, egyelőre annyit lát, hogy az anyja VELE normális- az ajnározás meg számára kényelmes.
De egy KOMOLY kérdés:
Anyu- ha skizo, vagy zavart bármilyen módon- örökíthette ezt? Babaprojekten vagyunk, aggódom...
Sajnos ebben sehogy sem tudok segíteni, mert még csak hasonló tünetekkel sem találkoztam, viszont a Requiem egy álomért c. film jutott eszembe... De annál több gondolatom nincs.
Csak végigolvastam mégis, amit írtál, és ha segíteni nem is tudok, legalább azt kívánom, hogy sikerüljön megtalálni a megoldást, és sikerüljön kitartanod! Sok erőt kívánok hozzá! Remélem, megoldódik a problémátok. :$
jajjj, csak a szamodra most legfontosabb kerdesre nem reagaltam:
Jelenleg nem lehet egyertelmüen valaszolni arra, hogy örökelhetö-e, vagy sem, mert annyi nagy valoszinüseggel bizonyos, hogy van biologiai oka. Viszont: a legtöbb skizofren csaladjaban nem fordul elö a betegseg, de ha elsöfokú rokonnak van skizofreniaja, akkor az 1%-hoz kepest, 15 % az esely a kialakulasara. Tehat a te babadnak mar eleg kicsi lenne ra az eselye.
Amugy a skizofreniat sokan nem betegsegnek tartjak, hanem egy tünetegyüttesnek, marpedig, ha innen nezzük, akkor nem örökölhetö...
Betegségekre való hajlamot lehet örökölni, de akkor egyáltalán nem szülnénk gyereket ha ezt akarnénk kivédeni, mindenki örökölhet valami terhet vagy gyengeséget. Ha mégsem , jön egy vonat vagy válság vagy vírus és tönkreteszi az életett egy perc alatt. E miatt le ne mondj a babáról, inkább járj utána, hogyan erősítheted majd őt!
Elmeorvos, pszichiáter biztos tud tanácsot adni, hogy hogy lehet bevinni hozzá egy ilyen beteget.
Kedves 1345-től hadd kérdezzek valamit!
Hogy an ez a z 1%-15% Gyermekre vonatkozva? Mi az elsőfokú rokon?S ha nem együtt élnek ? Akkor mennyi lehet ez a %?
S kérdező!
Nem értem! Ha a férje orvos, ő nem tud segíteni? Esetleg a te kérésedre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!