Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi lehet anya ridegségének...

Mi lehet anya ridegségének oka? Hátha valakinek ismerős ez. Olvasd végig, kérlek, érdekes lesz.

Figyelt kérdés

Anya gyanús... Mindig jellemző volt rá, hogy szereti megmondani a "tuttit", az ő véleményének muszáj alapvetőnek lennie. 20 éve otthon van, nem dolgozik, a nevelőapám eltartja, a hobbijának él. De minősíthetetlenül, és az évek előrehaladtával egyre rémesebben viselkedik a pótapámmal. Is. Mintha nem is nő lenne, a hangos fröcsögései miatt nehéz velük egy légtérben maradni. (Pótapám sem szent, régen agresszív volt anyával, nem sajnálom őt az anyu melletti élete miatt, de azért mégis..)

Anyu nehezen, sőt sehogy nem viseli a kritikát. Pedig néha (gyakran) ki kell javítani őt, mielőtt kinevetteti magát mások előtt: rossz szövegkörnyezetben rossz szavakat használ, de azt a legnagyobb meggyőződéssel teszi.

További furcsaság, hogy mintha visszafejlődött volna az empátiája. Ez alól kivétel a 30 éves öcsém, őt -nem túlzás- óránként hívja fel (öcs tőri, ez kényelmes), majomszeretettel ajnározza. Másra ez nem vonatkozik. Nagymama (az anyja) öreg agyon, de nem marad nála 10 percnél tovább. Az öccse szintén beteg lett, nem érdekli, úgysem lehet rajta segíteni, megérdemli az ilyen- ez a reakció.

Olyan, mintha meg sem hallaná más hangját a sajátján kívül. Kértem a minap, vigyen el orvoshoz, egy félelmetes és fájdalmas vizsgálatra kellett mennem, párom nem tudott elkísérni. Anyu (otthon ücsörögve) közölte, majd a pótapám, de nagyon köszönjem meg, hogy rám ér a munkaidejében, haza hozni nem tud, déltől estig menjek át a nagymamához a rendelőből. (A kisműtét után, gyalog..)

Ez kivágta a biztosítékot, közöltem,anyámra van szükségem most! Mi ebben a nem evidens???? Erre kegyesen eljött velem, hangsúlyozva, hogy de nem azért, mert külön kérvényt nyújtottam be, hanem mert tudja ő magától, hogy ott kéne lennie... Eljött- az anyjával való konfliktusairól, hobbijáról beszélt végig... Mondtam, anya, mindjárt megyek be, félek, de ezt nem érezte át, "átülök egy másik padra, olyan erősen süt itt a nap.."- reagált.

A beavatkozás után kiabált velem, miért nem megyek be hozzá, neki nincs "ideje" nálam tölteni azt a két órát, amíg szövődményveszély van. Köszönjem meg, hogy hazahoznak...

Ma szerintem direkt nem hív fel- mert tudja, vissza kell mennem a dokihoz, egyedül nehéz... De megcsinálom, inkább, minthogy extrán köszöngessem, ami más anyának evidens...

A csúcs az volt, amikor azt mondta: "jól van, ha fáj, nekem is volt ilyenem!"- nem mondtam, hogy nem lehetett, mert ezt a beavatkozást csak pár éve végzik...

Nem érdekli sem az én, sem a mások élete. Könnyű lenne azt mondanom rá, hogy önző... Ezt indokolja, hogy ő láthatóan nem aztért tesz jót (mert azért tesz!) hogy a másiknak jobb legyen vagy könnyebb, hanem hogy utána vállon veregethesse magát, indokolva, hogy ő mégiscsak jó anya és jó ember.

De nem az. Érdektelen és önző.

Mégis attól tartok, hogy ez nála valamilyen személyiségzavar lehet. Félelmetes anyu tekintete, szinte belemászik a másikéba... Folyvást a szavak, kimondott gondolatok mögé tekint, "ezt azért mondta, mert irígy, stb..." Keresi a mögöttes tartalmakat, mintha minden egyes ember vele lenne elfoglalva... Brutális elméletekkel magyarázza mások reakcióit, mintha üldözési mániája lenne.

Az ijesztő az volt, amikor közölte, hogy ő energiát ad az öcsémnek, a háta fölött húzigálva a kezét, hogy ne fájjon.

El vagyok keseredve, érzem, hogy beteg az anyu (amellett önző is, ha csak ez nem tünet..) és segíteni szeretnék rajta. Fogy, épülnek le az izmai, nem tud viselkedni társaságban. LÁTSZIK rajta, hogy -elnézést- bolond.

De őt nem lehet kritizálni, ő tökéletes. Mit tegyek??? Anyu alig múlt 50, de 70-nek néz ki...

2009. máj. 5. 11:56
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
80%

Biztosan valami személyiségzavar [link]

pszichopata, antiszoc., borderline személyiségzavar, skizo...

nem értek hozzá, csak írom a tippeket.

Szerintem az önzés is lehet tüntet.

Beszélgess róla egy pszichológussal. Hogy te hogy viszonyulhatnál őhozzá. Mert ő nemhinném hog yakar változni. Sajnos, nem biztos, hogy enged segíteni. Bár talán szakember tud erre is adni ötletet. Hát, sajnos ilyen jutott. Nem tudja egyikőnk sem , mit húz a pakliból. Legalább van valamilyen.

2009. máj. 5. 12:13
 2/41 anonim ***** válasza:
98%
Először arra gondoltam, h' az otthon töltött évek miatt vesztette el a realitás érzékét, mert ha valakinek beszűkülnek a társas kapcsolatai, akkor elveszik az a fajta kontroll, amit mások reakciója ad. Magyarul, ha hülyén viselkedek, vagy hülyeségeket beszélek, akkor mások helyreigazítanak, elmondják, h' ők hogy látják a világot stb. A régóta egyedül élőkön szokott eluralkodni ennyire az egoizmus: a világ csak annyi, amit ők érzékelnek belőle, és jellemző, h' mindenkiben a hátsó szándékot kutatják. De nálatok családban él anyukád, tehát inkább azt tudom elképzelni, h' belefáradtatok a folytonos küzdelembe, és jó ideje ráhagytátok a "hülyeségeit". Ez csak megerősítette abban, h' igenis neki van igaza mindenben, mert nincs ellenérv. Azt nem érzékeli, h' ennek mi a valódi oka. Viszont az elgondolkodtató, h' fizikai tüneteket is észleltél. Ez komoly betegség is lehet, de annak kiderítése nyilván orvosra tartozik. Talán öcséd tudna vele érdemben beszélni, már ha hajlandó rá. Egyébként több szempontból ismerős a helyzet, és sajnos nagyon ritkán lehet megoldani. Inkább csak meg lehet tanulni kezelni.
2009. máj. 5. 12:14
 3/41 anonim ***** válasza:
84%
el kell vinni egy orvoshoz szerintem meg van az esély egy agyér elmeszesedésre.A nagymamámnak nagyon hasonló volt a baja....ha időbe elkapjátok még vissza lehet fordítani azt a folyamatot ami iszonyat borzalmakhoz vezet.De ez az én véleményem.
2009. máj. 5. 12:14
 4/41 anonim ***** válasza:
82%

Anyukád személyiségében ezek a dolgok csak most váltak ennyire erőssé? ne haragudj, nekem nem volt teljesen egyértelmű, de ha jól értem, régebben sem volt minden oks, de most ráerősített...

Hm...nem lehet, hogy kapcsolatba került valamilyen vallással, szektával, káros ezo tanítással?

Ha tudsz esetleg mondai szül időpontját (óra-perc) és helyet, belenézhetnénk a horoszkópba (már ha hiszel az ilyenekben), hogy melyik területen kell keresni a gubancot.

Annyira bírom, hogy minden nem normálisan viselkedőemberről egyből kikiáltják, hogy borderline-os meg skizo...áááá.

2009. máj. 5. 12:18
 5/41 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Először is sajnálom, hogy az anyukád ilyen. De lehet, hogy tényleg nem tehet róla, egy orvosi kivizsgálás segíthet talán az okot felderíteni. Lehet, hogy agyérelmeszesedése van neki, vagy valami kényszerképzet betegség. Én nem értek hozzá, de nomrális anya nem viselkedik így. Mindenképpen vizsgáltasd ki, mert lehet, hogy egy gyógyszeres kezelés is sokat segít az állapotán.
2009. máj. 5. 12:24
 6/41 anonim ***** válasza:
100%

Azért írtam ezt a skizot, mert a férjem az, és vannak hasonló dolgai.

És az a BO is felmerült. Csak gondoltam,legyen mit írni a keresőbe.

Előző.

2009. máj. 5. 12:27
 7/41 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat. Anyu diagnosztizálja magát orvos nélkül is.:) Ha erősebben fája feje- ritka- akkor az agyérgörcs. Pár éve otthon, KARÁCSONYKOR azon tűnődött, hogy én vagy apánk mérgezte-e meg a kocsonya adagokat a frigóban, mivel megzöldült az összes. De őt szülés közben (öcsém) is meg akarták mérgezni a kórházban, el is ment máshová...

Míg élt, anyósa kaja-adományain tűszúrás-nyomokat keresett.

Mostanában ilyesmi nincs, de ezer féle betegséget talál magán, felhőtlen magabiztossággal diagnosztizál olyasmiket, amikhez az orvosoknak is gondolkozniuk kéne. A felelősséget a meg nem értéseiért, kedvetlenségeiért "olyan fáradt és beteg vagyok" mondatokkal rázza le. Gyönyörű helyen élnek, orvosfeleség, és SOHA nem mozdul ki- legfeljebb kajabevásárlás ürügyén egy hiperszuperbe.

Empátia ügyben kirívó, hogy felhőtlen arccal mesélte régebben (amikor épp beszakadt az ágyunk, továbbá kajára sem volt pénzünk de a kunyerálás nem stílusunk- hogy épp most vett egyet az öcsnek 100 ezerért.

Aztán nem értette, mi a bajom...

Ilyen dolgai a mai napig vannak...

Sokáig templomot akart építeni- hogy ő segít a rászorulókon... Mert ő gazdag személyiség..

Tévedés ne essék, aki érti, az érti, hogy szeretem őket, de ez nem zárja ki, hogy ne essen rosszul az ilyesmi-főleg sorozatosan.

2009. máj. 5. 12:29
 8/41 anonim ***** válasza:
100%
nem kötekedesböl, kedves utolso valaszolo, de az elsö nem azt irta, hogy skizo, vagy ilyesmi direkt kiemelte, hogy csak talalgat, a lenyeg inkabb azon volt, hogy szakemberre van szüksege. Amugy a valaszoddal teljes mertekben egyet ertek. Amikor irtad, kedves kerdezö, hogy az öcsednek energiakat küldött egyböl az jutott eszembe, hogy ez valami ezo dolog lesz, amivel, ha nem amegfelelö tudassal rendelkezö emberek talaljak meg, akkor bizony lehet ilyen hatasa. Az ilyen emberek, mint az anyukad-nekem a nagymamam ilyen-mindenkinek inkabb hisznek, mint azoknak, akik a legközelebb allnak hozza, ezert könnyü öket behalozni. Pszichologushoz meg nem rangathatod el, csak sajat akaratabol tud vele foglalkozni az orvos. Amugy altalaban az sokott bejönni, ha "hatulrol" hozod be az orvost, es inkabb otthoni környezetben foglalkozik vele, hogy ne azt erezze, hogy bolondnak tartod/tartja, hanem egy kivülalloval jol el tud beszelgetni. Egy pszichologusnak meg erteni kell az iranyitott beszelgeteshez...
2009. máj. 5. 12:30
 9/41 A kérdező kommentje:

Skizora én is gondoltam, ez a betegség gyógyszerekkel remekül kezelhető, és nem vagyok megrémülve a lehetőségétől egyáltalán.

De HOGYAN segíthetnék neki??? Nem bíííírom nézni, hogy felemésztődik...

Skizóság örökölhető? ha gyerekem lesz hasonlíthat anyura????

2009. máj. 5. 12:30
 10/41 anonim ***** válasza:
68%
az utolso valaszolo a 12.18-as volt, ugy latszik tul sokat irtam :)
2009. máj. 5. 12:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!