Családalapítás vidéken, pesti fél csalódott? Kérlek adjatok valami jó tanácsot!
A vőlegényemmel megvolt az első komolyabb vitánk.:(
Ő pesti, én vidéki vagyok. Sokáig távkapcsolatban éltünk, de aztán felmentem Pestre tanulni,úgyhogy tudom miről beszélek, ha azt mondom, hogy én a gyerekeimet nem akarom ott felnevelni. Borzasztóan éreztem magam, majdnem a depresszió kerülgetett. Szörnyű volt a bezártság, a büdös, az örökös zaj, nagyon hiányzott már az itthoni szabadság. A párom pedig nálunk érzi gondolom ugyanezt. 15 km-re van a legközelebbi "nagyváros", nem áll meg a villamos 10 percent a házunk előtt, télire fát kell vágni, nyáron kapálni kell. Van egy kisbolt, egy templom, meg egy gyógyszertár... Én megértem őt, még az is lehet, hogy miatta hajlandó lennék a büdösbe menni, de hogy a gyerekeim ne itt nőjenek fel, azt nem tudom elképzelni:( Hogy nekem villamosra kelljen ülni velük, hogy homokot lássanak a játszótéren, meg állatkertbe menni, hogy lásson lovat, meg egész nap szívja azt a büdös levegőt. (elnézést kérek minden pestitől, nem sértegetni akarok senkit, hisz a vőlegényem is ott élt, tudom, hogy megszokás kérdése:D) Mondta, hogy akkor ez azt jelenti, hogy ide kell jönnie, de láttam rajta, hogy nagyon szomorú:( Elhiszem, ott él a családja, a barátai, de nekem meg itt.:( Félek, hogy itt nem lesz boldog:( Szerintetek lehetséges, hogy megszokja az itt létet?
(kompromisszumos megoldás nem nagyon van, mert pénz az nincs Pest-környéki kertes házra)
Annak, aki azt írta, hogy 40 percet buszozzon a gyerek, hogy elmehessen moziba meg akárhova:
Pesten a Nyugatiból 50 percnyire laktak, és annyit kellett Pesten utazgatni, hogy most majdnem mondhatom azt, hogy én innen hamarabb elmegyek a busszal a városba, mintha Pesten mennék moziba.
Húú de elvannak itt egyesek kényelmesedve :D
Én vidéken lakom,Hajdú-Bihar megy széle.Igen is itt nyáron fűnyírás,kert gazolás,télen hólapátolás favágás.17 éves lány vagyok és igen is megcsinálom bármikot!E mellett rengeteg barátom van a városból,eljárunk bulizni is sűrűn!De ami a legjobb,lehet csinálni itthon is jó kis főzéseket,bulikat a haverokkal.
Kérdező milenne hogyha valahol a két hely közötti faluban/kisvárosban élnétek?
Ezekert a dolgokert (is) nem dolgozik a tavkapcsolat. Ket kulonbozo ember vagytok, ket kulonbozo nevelessel, hely megszokassal. Lehet hogy egyiketek megszokna (idovel) az uj helyet, de min irod, addig mi van. El kell hogy dontsetek meg az eskuvo elott hogy milyen eletmodot szeretnetek, gyerekkel es gyerek nelkul. Eskuvo utan mar keso. Ha nem megy, ne is eskudjetek.
Esetleg probafutas? Te mar laktal Pesten, nem tetszett, most lakjon O ott, de ne sak par hetig. Egy haztartasban, onalloan gondolom, nem szuloknel, mert az nem az igazi.
Mi lenne, ha valami Pesthez közeli vidéki *városban* próbálkoznátok? Pl. Vác? Pestnél sokkal nyugisabb, a belvárosban van lehetőség szórakozásra is, szép város, ott a Duna, elérhető távolságban van a Börzsöny...
A gyerekeket eleinte (mondjuk 10-12 éves korukig) nem hiszem, hogy fogja zavarni, ha faluban élnek, mert úgysem látnak mást. Tény, hogy fontos, hogy a gyerek nyugodt környezetben, biztonságban nőjön fel, és az se baj, ha megtanulja a házkörüli teendőket. Egy kis gyerek (<10 év) biztosan nem igényli Pest zaját és bűzét. Azonban gyakorlati szempontból az 1 db gyógyszertár, bolt és templom szerintem is kevés, és ezt nem kárpótolja az a tény, hogy a gyerek láthat lovat. :) Pláne mert tudom, hogy ilyen faluban a bolt is olyan, hogy előre kell jegyeztetni a kenyeret, és annyit hoznak, ahányan kértek, és a gyógyszerek beszerzése sem éppen automatikus...
Viszont ha taníttatni szeretnéd őket, akkor városba kell menniük. Ez nem jelenti automatikusan, hogy meg is szeretik a várost és megutálják a falut, mert vannak olyan ismerőseim is, akik hasonló esetből "városiak" lettek, de olyanok is, akik "falusiak" maradtak.
Összességében tehát én nem mondanám, hogy a falusi és a városi lét közül bármelyik is abszolúte jobb, mert minden nézőpont kérdése, a céljaidtól függ.
Ami problémásabb, az a párod esete. Én is Budapesten élek (sőt, Budán! :D), és nem tudnék átállni falusi életre. Télen nem akarok fát vágni, nyáron nem akarok füvet nyírni, kapálni, ásni, kertészkedni, nem akarom megetetni az állatokat, ... de ez még csak a jéghegy csúcsa. Mert nem szeretnék disznóvágásra menni a falubeliekkel, nem akarom, hogy kérdezés nélkül átjöjjenek a szomszédok, nem szeretnék visszahallani idiótaságokat a falu pletykás vénasszonyaitól, nem akarok beengedni akárkit a családom életébe csak azért, mert szomszédok vagy szegről-végről rokonok vagyunk. Vagyis a falusi lét nem csak a gyakorlati kényelmetlensége miatt riasztó számomra, hanem mert kulturáját tekintve is teljesen más, mint megszoktam. A párodat nem ismerem, de nekem ezek az indokaim, ami miatt nem fogok falura költözni.
Kedves pestiek, azért ne csináljunk úgy, mintha csak 'Pest-bármely falu' alternatíva lenne, és a "vidéket" sem kellene úgy beállítani, mintha mindenhol csak cserépkályhával fűtenének, lavórban fürödnének, és pottyantós WC-t használnának az emberek.
Ex-soproni, jelenleg falusi lakó (bár itt két templom, két bolt, és egy étterem is van, meg egy valag kocsma, és én itt nevelem a gyerekemet, 10 percre van a város busszal, és igenis fog majd az apjával fát vágni meg füvet nyírni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!