Hogy dolgozzam fel, hogy 19 évesen itthon folyamatos lelki terrornak és verésnek vagyok kitéve?
Anyagiak miatt kellett itthon maradnom, nincs pénzem elköltözni, mivel egyetemre járok. 1 éve keresek munkát, de sehova sem kellek, mivel túl sok az órám és kevés a szabadidőm, így állandóra nem vesznek fel, néha csak alkalmi munkákat kapok. 50km-re lakom a várostól, így járok be minden nap.
Na már most, akár anyámnak (neki gyakrabban), akár apámnak van épp rossz kedve, egyből nekemrontanak, hiába nem tettem semmit. Mindenért egyből rajtam csattan az ostor, mert én max visszaszólok, védem magam, de aztán egyre többször kitör rajtam a sírás, mert már nem bírom idegekkel és én meg ezt másokon vezetem le, türelmetlen, agresszív, ideges vagyok egyre gyakrabban, pedig alapjában nyugodt természetű voltam mindig is. Bármi van, ha anyámnak pl a kisujját kell is mozdítania értem, mondjuk a városban van és 2km-re odább el kell vinni kocsival, máris szemrehányja, kiabál érte, ha pedig meg merem védeni maga, gyakran meg is pofoz. Így történt ma is. Azért akadt ki RÁM, mert holnap megyek dolgozni és azt hittem, hogy a ruhám a szekrényemben van tisztán (2 napja még ott volt), erre a testvérem elvitte és felvette. Én ezért kimostam és lehet nem fog megszáradni.Ezért kész fejleüvöltés járt. Aztán jött az, hogy az egyetemi szociális támogatáshoz papírok kellettek, és mivel én 1 hét múlva felsőfokú nyelvvizsgára megyek, az idő pedig szorít, anyám meg az önkormányzatnál dolgozik, megkértem, hozza el nekem az onnan kellő papírokat. Erre ma bejelentette, hogy ő nem fog nekem 19 éves létemre futkozni semmiért sem, másnak sem futkozik az anyja semmiért, intézzek mindent magam. Aztán mikor normálisan visszavágtam, elmagyaráztam a dolgot, elkezdett ócsárolni engem, hogy takarodjak el a házából, mire én is kikeltem magamból, erre nekemrontott és megpofozott. Hogy lehet az ilyen minden héten eltűrni, elviselni, hogy ne legyen belőlem lelkileg beteg, megtört felnőtt? A húgom már az alkoholba és bizonyos legális szerekbe menekült a szüleim elől. Én hogy viseljem el ezt minden ilyen nélkül, hogy tegyem túl magam rajta? sajnos anyagilag rájuk vagyok szorulva.
Fúúú, a családtagjaid nagyon csúnyán önrombólók................. Nagyon csúnyán.
Gondolom, a szüleid nem jártak egyetemre, talán felesleges hülyeségnek érzik, és bosszantja őket, hogy ezzel "lopod a napot", ahelyett, hogy valami kézzel fogható munkát csinálnál.
Szedd össze minden erődet, Te vagy az egyetlen a családban, aki képed kiszakadni ebből az ördögi körből! Költözz el, menj külföldre vagy valami! Nagyon gyorsan. Ahogy az előző író is írja, neki sikerült. Tehát lehetséges.
Azt írod:
"Talán attól lenne boldog, ha ugyanolyan nyomorult életem lenne, mint neki."
Hát... úgy tűnik, ez a mechanizmus van a családodban...
Aztán jól jönne Neked egy pszichológus vagy pszichodráma csoport, mert amiket írsz, bizony nagyon mélyen hagyják meg a nyomukat az emberben, olyan mélyen, hogy az ember talán észre sem veszi... Csak 20 év múlva, hogy jé, én is ugyanolyan nyomorult lettem, mint anyám...
Hogy ne így legyen, foglalkozni kell majd a lelki sérüléseiddel.
De most legelőször is MENJ EL, szakadj ki a bűvkörükből, építsd a saját, BOLDOG életedet!
Minden jót kívánok Neked!
:)
Köszönöm a segítséget! :)
"Gondolom, a szüleid nem jártak egyetemre, talán felesleges hülyeségnek érzik, és bosszantja őket, hogy ezzel "lopod a napot", ahelyett, hogy valami kézzel fogható munkát csinálnál."
Nem, anyámnak szakközepes végzettsége van, de az érettségit is már csak munka mellett tette le. Apámnak meg traktoros iskola. Így persze, ha megemlítem, hogy nem érek rá, mert tanulnom kell, vagy ha azt mondom, fáradt vagyok a sok tanulástól, a vizsgáktól kivagyok, egyből gúnyolódnak rajtam, kinevetnek és mégjobban szívatnak, nehogy időm legyen valamire is. Anyám matekérettségi napján (pedig matek volt a kötelező felvételitárgyam és ezt tudta), hajnalban berontott hozzám és nekiállt velem üvöltözni, érettségi előtt 2-3 órával kb., ott hajtotta nekem a magáét, hogy megint miért vagyok én a legrosszabb gyerek a világon. Aztán mikor kértem, hogy fejezze be, csak mégjobban folytatta, míg sírva nem fakadtam. Így mentem érettségizni. Mondhatom, az egyetemi vizsgáknál sem tapintatosabbak. Volt, hogy apám is elmondott minden sz*rnak a vizsga előtti este, órákig hordott rám mindent,, miközben még volt vagy 50-60-70 oldal hátra a tanulásból (kishíján majdnem meg is buktam). Aztán ha meg merem említeni, hogy van jobb dolgom is, mint az ő siralmaikat meg ócsárolásukat hallgatni, akkor meg nekiállnak gúnyolódni, mint írtam. Szóval abszolút nem fogják fel, mi az, amit én csinálok. Szerintük ez engem sosem fáraszt le és sosincs okom panaszra. De ugyanez volt nyáron a diákmunkánál. 12 órákat dolgoztam, és még azután is elvárták, hogy este későn fát rakjak az udvarban hátul. Ha mondtam, hogy sajnálom, de már nem bírom, le lettem üvöltve és megint ki akartak paterolni, hogy "akkor melegedni se járj haza"...
Aha, gondoltam, hogy nem értik ezt a dolgot.
Valaki mesélte nekem, hogy előbb dolgozott (valami könnyű bütykölős munkát, és utána ment egyetemre, és teljesen meglepődött, hogy a tanulás mennyire fárasztó. Hogy amikor enyhe fizikai munkát végzett, elég volt 5-6 óra alvás, de hogy a szellemi munkát nem lehet kipihenni.........
Ezt ők nem érthetik, mert nem tapasztalták.
Tényleg nagyon rombolnak Téged. Te okos vagy, dolgozd ki a terveidet, hogyan mész el, hová, hogyan keresel pénzt, azt hogyan osztod be.
A tét nagy, minél tovább mérgeznek Téged, annál rosszabb lesz. Lépjél!!!
Koli, külföldi ösztöndíj vagy munka.
Gondold végig, kiket ismersz, talán valaki tud tippet adni, vagy vannak ismerősei külföldön vagy valami.
Drukkolok Neked!
:)
"Vegyen fel diákhitelt,persze adósodjon el,költözzön el,igen a híd alá pénz nélkül,keressen munkát, hol,mindenkit kirúgnak.Mondjuk sok egyetmista k*rválkodik,táncikál,szobára jár,de azok olyanok is,és sajnos diplomát kapnak."
Épp ez az!!!
Kedves utolsónak pedig: köszönöm a tanácsokat, épp azért készülök külföldre, ott sikerülhet egy biztosabb jövőt megalapozni. :) Addig kell valahogy kibírnom a pusztításukat, erre kellenének még jó tippek, lelkileg hogy lehet ezeket leküldeni, hogy lehet kiállni ellenük úgy, hogy ne sírjam el magam nyilvánosan vagy a háttérben akár, de minden egyes alkalommal. Hogy bírjam erős lélekkel ki az egészet.
Hát... hogyan tudod erős lélekkel kibírni?
Valahogy próbáld elhatárolni magadat tőlük lelkileg. Képzeld el, hogy felveszel egy láthatatlan esőkabátot, amiről minden bántás lepereg. És ha ott üvöltöznek, csukd be a szemed, vegyél egy mély levegőt, és képzeld el magadon ezt a védőruhát. Meg se halld, mit kiabálnak. Erősítsd meg magad belülről, hogy Neked fontos a saját életed, a boldogságod, és Te a jövődet építed. Ezért jársz az egyetemre is. Intézd minden dolgodat egyedül, még ha otthon laksz is (legalább gyúrsz az önálló életre), így kivéded, hogy őket fárasztod.
Ja, és azt, hogy megpofozzanak, ne engedd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ilyen nincs. Se gyereket, se felnőttet.
Azt hiszem, minél felnőttebben viselkedsz, annál jobban fognak tisztelni, főleg mert szerintük 18 évesen felnőttnek kell lenni.
Biztos, hogy a kollégium nem járható??? Vagy albérlet évfolyamtársakkal?
Amúgy legközelebb nyári munkát külföldön érdemes vállalni, talán ki is tart mondjuk egy év kolira vagy albérletre!!!
Ha még eszembe jut valami, írok.
Kíváncsi vagyok, az esőkabátos beválik-e... :)
Sok sikert!
Próbálkoztam külföldi diékmunkákkal, azonban csak nyár közepén kezdtem újra a németet, így nyár elején még sehova sem volt elég az amúgy akkor még gyenge középfokú nyelvtudásom. 2 munka lett volna, mindkettőre perfekt németest kerestek.
"Azt hiszem, minél felnőttebben viselkedsz, annál jobban fognak tisztelni, főleg mert szerintük 18 évesen felnőttnek kell lenni."
Mivel szerintem az ilyen ember, mint anyám, lelkileg nem felnőtt (ha az lenne, felmérné a helyzetet... és képzeljétek, ma egész nap szóba sem állt velem emiatt, még ő van megsértődve!!!), ha felnőtt lenne, tudna viselkedni és nem a semmiért rontana nekem állandóan meg nem a semmiért csesztetne minden nap. Értelmes, felnőtt ember ilyeneket nem tesz, értelmes ember a normális gyerekével normálisan bánik, nem pedig úgy ahogy más a kutyájával sem. Nem is értem, mert az időskori nagyszüleimet látva ők mindig szépen beszéltek a gyerekekkel, szóval nem tudom, honnan tanulták ezt. És mivel anyám nem felnőtt lelkileg és agyilag valójában (ja még azt is ránkkente, hogy leereszkedett a méhkivétel után a hólyagja, és mi vagyunk szerinte a hibásak, mert minket megszült! ennyiért nem képes vállalni a felelősséget! a méhét egy jóindulatú daganat miatt vették ki, mrt évtizedekig spirált használt, és ez okozta... anyám meg sosem járt hüvelytornára. és mi vagyunk a hibások...). Szóval sosem fognak felnőttként kezelni. A mai napig, ha próbálok valamiben segíteni pl tesóm nevelése kapcsán vagy apám munkájában, a vezetésben, bunkón félreállítanak, mondván, mit akarok én, "taknyos kölyök". Másodéves egyetemistaként, többszáz könyvvel, némi pszichológia és elsősorban közgáz tudással a hátam mögött. Felsőfokú németre megyek, de anyám nem visz ki magával Ausztriába a neki kellő papírokat elintézni, hogy segítsek, mert 12 évesen egyszer nem tudtam az egyik osztrák mekiben tölcséres fagyit kérni és akkor elkönyvelte, hogy én nem tudok németül. Komolyan, így viselkednek, ezt bárki bizonyítja nekem. Ők maguk sem igazi felnőttek, akkor engem hogy is tekinthetnének annak? Ahhoz tudniuk kellene, milyen egy felnőtt igazából... de ők nem tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!