Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy kell tisztelni a szülőket?

Hogy kell tisztelni a szülőket?

Figyelt kérdés
A kamaszkoron már túl vagyok. Tudom, hogy egy utolsó sz*r ember vagyok, de légyszíves segítsetek, vagy oltsatok le, hátha segítene. Tisztában vagyok azzal, hogy ők is csak emberek, hibákkal, rossz döntésekkel, stb. Folyton megbántanak olyan dolgokkal, amikről tudják hogy rosszul esik, vagy lehordanak a sárga földig. Ők ezt kiprovokálják vagy nem tudom. Képmutatóak, nagyképűek, mindig az van, amit ők akarnak. De eddig mindenben segítettek, amit el akartam érni, nem rajtuk múlott, ha nem sikerült. Nélkülük nem tartanék itt, bár még alig vagyok húsz. Becsülöm őket, és hálás vagyok nekik. De mint embereket, a viselkedésük, gondolkodásuk alapján, úgy ahogy az emberekkel bánnak, vagy vélekednek róluk, azt nem tudom pozitívan megítélni, nem szeretem őket, ha fogalmazhatok így, de ragaszkodom hozzájuk. De egyik oldalon van az önzetlenségük, a másikon meg a visszataszító "lényük", és ez az ellentét nagyon nagyon fárasztó néha.
2011. jún. 24. 11:01
1 2
 1/13 napietus ***** válasza:
56%
valamit azért eléggé elszúrhattak a nevelésedben, ha a saját szüleidet sem vagy képes tiszteli. mikor éppen nem tiszteled őket, képzeld el mostani önmagad a támogatásuk nélkül...
2011. jún. 24. 11:04
 2/13 A kérdező kommentje:
Teljesen igazad van
2011. jún. 24. 11:06
 3/13 anonim ***** válasza:
40%
Gondolom okuk van rá amikor a sárga földig lehordanak. Írod, hogy mindent megtesznek érted, akkor mi a gond? Érdekes fazon vagy az biztos!
2011. jún. 24. 11:07
 4/13 anonim ***** válasza:
67%

szerintem a tisztelet és az hogy egyetértesz velük, szereted őket, egy véleményen vagy velük, helyesled a viselkedésüket stb az két külön dolog. az már egy jó dolog, ha felismerted a hibáikat és nem akarsz olyanná válni mint ők, ettől még tisztelheted őket. sajnálom, hogy így van:(

próbálj meg kitörni az ő közegükből és egy olyan életet kialakítani, amiben nekik minimális szerep jut, és akkor kevésbé fárasztanak majd.

2011. jún. 24. 11:12
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló a helyzetem veled, bár én más miatt nem tudom tisztelni őket. Apám mindig is egy szemétláda volt, aki a porig alázta anyámat, idegileg tönkretette, állandóan csalta, jó ha havonta egyszer láttam, mert annyit "dolgozott". Anyám egy lelkileg összetört nő, aki a pszichológiai problémái miatt néha úgy viselkedik, mint egy hisztis kislány, és gyakran alkalmazza a lelki terrort. Nagyon szeretem őt, de nem tudom tisztelni, mert 19 éves fejjel sokkal érettebben gondolkodom, mint ő, és egyszerűen nem lehet elrángatni pszichiáterhez. Szerintem annyira nem gond, ha nem tudod őket tisztelni. Én csak tettek miatt tudom tisztelni az embereket, és ha egyszerűen nem tettek semmi "tiszteletre méltót", akkor nem megy. Próbáld őket szeretni, hiszen felneveltek, és ne hibáztasd magad, hogy ezt érzed.
2011. jún. 24. 11:17
 6/13 AtyeszLL ***** válasza:
82%

Szerintem abba gondolj bele, hogy Ők is voltak mind a ketten annyi idősek, mint Te. Bár nem emlékeznek mindenre, és a világ is megváltozott, de Ők már bejárták azt az utat, ami előtted áll. Szeretnének segíteni Neked, hogy jól dönts, hogy könnyebb legyen neked, mint nekik volt. Te fiatal vagy, makacs, és lendületes, ők meg már meggondoltabbak, de szintén makacsok.

Senki nem mondta, hogy könnyű.

2011. jún. 24. 11:19
 7/13 anonim ***** válasza:
82%
Figyi! Én elmondhatom magamról, hogy tisztelem a szüleimet. Szerintem ennek magától kellene jönni. Ez nem tanulható dolog. Mindezektől függetlenül sok mindenben nem értek velük egyet. De elfogadom őket olyannak amilyenek.
2011. jún. 24. 11:32
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is írhattam volna a kérdést :D

Engem a folytonos veszekedés, apám állandó részegsége (ilyenkor a semmiért én vagyok a szemét, írok egy példát, hogy megértsétek: apa ittasan kizárta anyát a házból mert olyan kedve volt, és én meg beengedtem, és erre megkaptam, hogy én vagyok ezért a leggonoszabb ember a világon :DDDDD )

szóval ezek, úgy tönkretettek, hogy pszichológushoz járok. (Igen, az is a bajom, hogy el kellene engednem a fülem mellett a sok sértegetést, de sajnos olyan vagyok, hogy ilyenkor magamban keresem a hibát, hogy biztos én csináltam valamit rosszul)

És apám válasza erre, hogy tönkrementem idegileg, az volt, hogy azért mert gyenge jellem vagyok.

De őt ezek ellenére is szeretem.

Nagymamám viszont olyan gonosz, hogy őt nem szeretem és nem is tisztelem :(

Szerintem ne ostorozd magad ezért, nekem is nehezemre esett elfogadni, hogy néha olyan érzés, hogy nem vagyok a család tagja, mert ilyen felszínesek, én meg pont az ellenkezője vagyok, ha nem szereted őket, próbáld meg először magadat elfogadni, aztán pedig őket, hogy mások mint te.

2011. jún. 24. 11:33
 9/13 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem simán eltérően gondolkodsz.Ezzel vannak így páran.De az érdekazonosulás, szolidaritás meg van a családi egységben, csak ha jól értem a légkör kevésbé élvezhető.Mást nagyon nem tehetsz, mint hogy nem keresed velük a konfliktust.Az a baj, hogy ma már nagy dolognak számít(ettől a frász rám tör)ha egy szülő támogatja a gyerekét.Holott ez a kötelessége.Azért ne éld meg ezt a legnagyobb tettükként, mert ezt nem ingyen kaptad.Te visszadod nekik, ha ők leesnek majdan a lábukról, gondoskodásra szorulnak, és adod a gyermekednek, mert ez az élet rendje.Szóval amit tettek az becsülendő, de ne felejtsük el, hogy kötelesség.A gyerek kitűnő bizonyítványát azért nem ünnepeljük, mert ez neki kötelessége, nem a nagy kivételes tette.Ezen az alapon tehát hálás lehetsz, de ez a hála majd később tettekben fejeződik ki.Az érzelmi oldal egy másik, amitől te most szenvedsz.Viszont ezzel sajnos semmit nem lehet tenni, csak akkor nyugszol meg valószínűleg, ha tőlük majd külön élsz.Mert amíg mindennap látod ami idegesít, addig ez nem múlik el.Viszont legalább tudatosul benned, hogy milyen nem akarsz lenni.Egy pár év még, és más lesz a helyzeted.Kitartást!
2011. jún. 24. 11:40
 10/13 anonim ***** válasza:
49%

Szerintem jó nyomon vagy.

Nem kell szeretned őket, sem pozitívan megítélni a cselekedeteiket. Ezekben szabad vagy.

A tisztelet nem jelent többet, mint annak az elismerését, hogy ők előbb voltak itt, valamint ok-okozati összefüggés van, te azért lehetsz ezen a világon (akár kérted ezt, akár nem), mert ők itt voltak előtted és összerakták, amit kell.

Innen kezdve pedig a kérdés az, mennyire vagy jóban MAGADDAL? Ha azt tudod mondani, hogy Te OK vagy, akkor minden rendben. Hiszen bármennyire is elítéled a szüleid viselkedését, emberi gyarlóságaikat, máris van valami, amiért tisztelheted őket, elismerheted, hogy nem hiába éltek ezen a világon. Ez az eredmény Te vagy.

Ha lenézed saját magadat is, rossz embernek tartod magad, akkor persze ez sokkal nehezebb. Látok is ilyen összefüggést, hogy akik magukkal rendben vannak, azok megbocsátóbbak a szüleik "rossz" tulajdonságaival is. Illetve fordítva is látom az összefüggést, akiknél a szülők sok "rossz" tulajdonsággal bírnak, ott a gyerekek kevésbé vannak kiegyezve saját magukkal.

Az emberek jók ÉS rosszak. Egyszerre. Mind. Van aki inkább ide, másik inkább oda tartozhat, de senki nem csak jó vagy csak rossz. Ezért senkinek nincsenek tökéletes szülei. Olyan van, aki mellett könnyebb boldog felnőtté érni, szerintem azonban olyan nincs, aki mellett ne lehetne, csak olyan van, aki mellett ez nehezebb, nagyobb kihívást jelent.

2011. jún. 24. 11:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!