Hogyan lehet igazságosan támogatni 2 vagy több gyereket, ha valamelyiknek jobban megy?
Van 2 testvér, mindketten elköltöztek otthonról 18 évesen.
A nagyobb: A barátnőjéhez költözött, ahol a szülők jól álltak anyagilag a fiú még egy 2 éves iskolát is elvégzett, mikor munkát kapott nem kellett haza adni semmit.
8 évig tartott a kapcsolat, utána albérletbe költözött egy szobát bérelve kb. 17 e ft-ért (rezsivel együtt), majd 3 évvel ezelőtt felvett egy nagyon nagy lakáshitelt, ami belátható volt, hogy már akkor sem fogja tudni egyedül fizetni, aztán válság...nem kell részletezni.
Most van egy barátnője akivel éppen elickáznak egyik hónapról a másikra, alig élnek meg.
Van egy 22 éves kocsijuk amit nem is használnak (biciklivel járnak), de esélyük sincs lecserélni (kb.200e ér).
A kisebb srác is barátnőhöz költözött, de ott szegények voltak beleadott a közösbe bőven, majd a kapcsolat után hazaköltözött (oda is adott haza bőven), majd összejött egy lánnyal aki albérletben lakott, így össze is költöztek, a fiú nagymamájának a lakásába (aki meghalt) és a szülőknek 25 e ft/hó+rezsit fizettek 5 éven keresztül, meg némi felújítást is csináltak a házon önerőből.
Mindkettőnek jó állása van, de csak egy hajszállal keresnek többet mint a testvér és barátnője, de minden pénzt megfognak. 2 autót is vettek szalonból, az egyiket 3 év után eladták, hogy egy nagy családi házat meg tudjanak venni, mivel közben gyerekük is született és összesen hármat terveztek. A házon amit vettek kb 3-3,5 M hitel van, havi 30 e fizetik.
Megvették a családi házat, rá nem egészen 2 évre vettek 2. autót ahelyett amit eladtak. (kb. 500 e ér, a másik 2 m, de hitel van rajta még).
Jól élnek, ma már 2 gyerek van és még terveznek egyet, néha vannak rosszabb hónapjaik, de semmi különös, pedig sok viszontagságon is keresztülmentek pl. belvíz.
A házat/lakást mindketten úgy vették, hogy a szülőktől kaptak 3-3 M kezdőtőkét.
Hogy igazságos őket támogatni?
(A testvérek nincsenek jó viszonyban.)
Tudod utolsó az is a baj szerintem, hogy a fiúk akaratlanul egymás ellen vannak nevelve.
Ha mi megyünk akkor hallgatjuk, hogy mi milyen hülyék vagyunk, meg ti mindenbe belebuktok, meg ők mekkora szuperhősök..stb.
Ha ők mennek oda akkor ugyan ez van, csak ők a hülyék és mi vagyunk a szuperhősök.
Érthető, hogy megutálták egymást.
Egyébként ez akkor derült ki, hogy ezt csinálják, mikor a volt barátnővel egy helyen melóztam és kicsit jobban összemelegedtünk. Akkor mondtam neki, hogy hogy istenít titeket anyós ő meg erre tök kiakadt, mert ugyan azt kapják ők is.
Én voltam, aki a két jogi választ adta. Erkölcsileg abszolút egyet értek veled, sajnos nem tudsz MOST semmit sem csinálni. A jó hír, hogy a férjednek komoly várománya lesz, ha meghal az anyós. Ne felejtsd el a "valorizáció" szót.
tartási kötelezettséged elsősorban a gyermekeddel szemben van. Szülőtartásra a férjed lenne kötelezhető, (majd egyszer, ha aszülő rászorul, és nem veszélyezteti ez által a saját gyerekeitek megélhetését) HA az anyós nem támogatná jobban a másik gyerekét. Akármi is lesz, ha ti lesztek is a gazdagabbak, a máik gyereknek lesz ez csak kötelezettsége. Én nagyon ajánlanám, hogy a férjed olvasgassa össze a jogait, és üljön le beszélni az anyjával. Lehet még olyan helyzet az életben, hogy rátok szorulna, és simán elutasíthatjátok- mivel ekkora bajban sem segített nektek.
"Akik írták, hogy a szülőket kellene támogatni, hát nem szorulnak rá abszolút szóval azért az elég durva lenne, hogy a mi/ők anyagi helyzetünkhöz képest még támogatnánk is. A gyerekeimnek szeretnék gyűjteni nem a szüleinkre."
Szerintem meg az a durva, hogy tőlük várjátok a segítséget.Ha 20-30 ezer forintot nem tudtok magatoknak előteremteni, ott nagy baj van.És egyik szülőnek sem kötelessége, -akármennyi pénze is van-, a felnőtt gyermeke családját támogatni.Nem azért szülünk gyermeket, hogy nekünk onnantól nulla igényeink, vágyaink vannak.Ha van pénzük, költsék magukra, utazzanak, vásároljanak, vagy csak üljenek rajta, ők keresték, ők gyűjtögették, azt csinálnak vele, amit akarnak.
Az egyik testvér ügyes, a másik nem.Ez van sajnos, de ezért nem lehet egy életen át a szülőt hibáztatni, főleg nem anyagilag kisemmizni.
Aki meg a jogi bla-blát nyomja, hát kösz, hogy rögtön arra pályázzon, mikor hal meg az anyós.A te menyed/vejed azt várná, mit szólnál?
Legjobb lenne, ha az anyós egy idegennel kötne eltartásit.
13.50 és gondolom 13.53 figyelmébe
ezért a blabla ért kb 20 évet kellett tanulni.
A nagynyámnak volt amúgy ilyen szemlélete....szüleim friss házasok voltak, még kenyérre sem tellett sokszor, a nagyszüleim meg kocsit vettek maguknak mondván, hogy letudták a tartási kötelezettségüket.
Más kérdés, hogy nagybátyámat sem támogatták- egyszer kért tőlük 5.000.Ft-ot KÖLCSÖn, amit nagynyám azal tagadott meg, hogy nem bolond, akkor nem mehet nyaralni. A nagybátyám az anyagi gondokba (mert semmit e kapott útravalóul) rákban meghalt 38 évesen és láss csodát! a nagyszüleim igényt tartottak az örökégére! A volt feleséggel szemben.
A szüleimet a másik nagyszülők támogatták. Anyámat sosem, mégis megápolta mindkét szülőjét. Pedig minden oka meglett volna, hogy megtagadja....
Már ekkor nagyon foglalkoztatott az igazságosság kérdése-ezért mentem végül a jogra.Is. Mert utána még több mindent elvégeztem, ezen a fórumon pedig egy kutatási anyagomon dolgozom, értékelem az emberi reakciókat. És megpróbálok egyben segíteni.
Szerintem pont neked nincs ehhez semmi kozod.Nalunk anyuek a tesomat jobban tamogatjak mint minket,soha nem engedtem hogy a parom ebbe beleszoljon,megjegyzest tegyen.Az en szuleim az en testverem.Neki is vannak szulei testvere intezkedjen ott abba nekem nincs beleszolasom.
Azt mndod a gyerekeidnek akarsz jot,akkor teremsd azt meg nekik te,ne azt nezd hogy a ferjed felol ki mit kap,ha a ferjedet zavarja majd o elintezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!