Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Most mit csináljak vele? Már...

Most mit csináljak vele? Már nem tudom mit mondhatnék neki, hogy megnyugtassam.

Figyelt kérdés
A lányom 17 éves, jövő hónapban tölti a 18at. Nagyon intelligens és értelmes lány. Hatalmas fantáziája van amit 100%ban ki is használ, szeretne író vagy dramaturg lenni. Elmesélte nekem, hogy van egy világa, ami mindig megjelenik előtte főleg ha zenét hallgat (pl.: kutyasétáltatás közben). Én ebben eddig nem láttam semmi problémát, úgy gondoltam ő egy ilyen merengő típus, de mindeközben nagyon eleven, sok barátja van, jár bulizni és jó humorú. Amikor elmeséli nekem, hogy mik jutnak eszébe én csak ámulok, hogy hogyan tud ilyeneket kitalálni. A múlthéten azonban szomorúan jött haza, megkérdeztem, hogy mi a baja. Elmesélte, hogy az iskolában Szabó Lőrincet vették és az egyik versében az állt, hogy az ember már nem várhat semmit sem a külvilágtól, jobb ha magába fordul. Erre a tanár azt mondta nekik, hogy sose forduljanak magukba, mert az ilyen ember könnyen válik autistává vagy skizofrénné. Ő most kitalálta, hogy neki akkor ezek szerint biztosan van valami baja. Hiába mondjuk neki az apjával, hogy (bár nem értünk hozzá) nem hinnénk, hogy azért ilyen komoly betegségeket ilyen módon lehet szerezni. Azt is mondtam, hogy nála ez nem olyan komolyan mutatkozik meg, hogy aggódni kellene. De ő kitalálta, hogy álomvilágban él és ez biztosan nem normális és mi lesz vele ha fel kell nőnie stb. Már arra is gondoltam, hogy bemegyek a tanárhoz és megmondom neki, hogy ne tömje tele mindenféle hülyeséggel a gyerekek fejét, de a lányom megkért, hogy ne mert akkor biztos hülyének nézik őt. Most nagyon búskomor lett emiatt, kitalálta, hogy elnyomja magába ezt a vonalat. Mit mondhatnék még neki, hogy felejtse el ezt a baromságot? Nem is értem miért veszi ennyire komolyan.
2011. jún. 14. 11:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Nem lehetséges mindenkinek megfelelni.Úgy gondolom,hogy ezt kellene talán elmondani neki.Nem lesz ő attól boldogabb,ha feladja az álmait.Sőt,ez csak rosszabb lesz neki,mert később mindig arra gondol majd,hogy mi lett volna,ha nem adta volna fel az álmait.Mindig meg kell tennünk azért,küzdenünk kell azért,hogy az álmaink valóra váljanak.Ha valaki kislányként a házasságról,a munkáról meg a gyerekekről álmodik,akkor nyilván ezért kell küzdenie.A te lányod álmodott egy világot magának,amit a forgatókönyvekben tudna kifejezni,filmmé varázsolni esetleg,akkor neki ezért kell küzdenie.Ráfog jönni a lányod,ha elmeséled neki..mindenre ráfog jönni.Ő nem egy skizofrén lány,csupán egy álmodozó lány,akinek tervei vannak..és képes elérni!
2011. jún. 14. 12:30
 12/17 A kérdező kommentje:
Későn érő típus az biztos. Még barátja se volt, de nem azért mert nem lett volna aki udvarol neki, hanem ő nem igényelte még. Most erre is kitalálta, hogy ez se normális. Mindig mondja nekem, hogy az XY nak már 5 pasija volt és ő biztos nem szokott hülyeségekről fantáziálni. Mondtam neki, hogy mindannyian mások vagyunk. Igazából az zavar, hogy nem bízik bennünk.
2011. jún. 14. 12:31
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mégegyszer. Örülök, hogy megerősítettétek az én gondolataimat.
2011. jún. 14. 12:34
 14/17 anonim ***** válasza:

Én saját tapasztalatomból azt mondanám, hogy pszichológus nem kell neki, se agyturkász, mert az segít a legkevésbé. Én is ilyen voltam/vagyok, pár éve többször elvittek pszichológushoz, de olyanokat mondtak, akartak a fejembe tuszkolni, hogy hogy is mondjam...tipikus reakció a felnőttektől, ha már kezd felnőni a gyerek, komolyodnia kéne, el kell felejtenie az álmodozást, és beletörődnie a való világba. Velem mindig ezt akarták felfogatni, pedig akkor még 15-16 voltam, de olyanokat mondtak amiktől mára szépen megijedtem a világtól, az élettől, és a jövőtől ami "vár" rám.

Nekem is óriási a képzeleterőm, annyi mindent el tudok képzelni amit leírni sosem tudnék, de ha a lányodnak van tehetsége, akkor nagyon jó író lehet belőle. És nem hiszem hogy volt olyan író akinek ne lett volna nagy képzelőerője mert akkor nem tudták volna megírni a könyveket.

Pedig ez a képesség még nagyon jól jöhet még ha tényleg akar az írással foglalkozni.

Várd meg míg ő is átgondolja még párszor a dolgokat és magától meg fogja érteni hogy nem dilis meg nincs semmi baja!

18/L

2011. jún. 14. 12:38
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. A Te válaszodat pedig legfőképpen. Szerintem meg is mutatom, hiszen Te tapasztalatból beszélsz.
2011. jún. 14. 12:43
 16/17 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen. :-)

Én is mindig úgy fogom fel a dolgokat hogy biztos én vagyok más, biztos velem van a baj pedig tudom hogy nem lehet minden ember ugyan olyan. És ahogy előttem már írták, vannak olyan emberek akik az átlagnál furcsábbak (rájuk mondják, hogy küldetésük van ebben a világban), engem is mindig ilyennek könyvelnek el, furcsa vagyok másoknak, a megnyilvánulásaim, a szemléleteim és a világhoz, dolgokhoz való hozzáállásom is más, így bármit mondok a végén én érzem magam kellemetlenül mert 'olyat' mondok.

A te lányod is más, ami nem feltétlenül jelent rosszat, ez attól függ ki hogy áll hozzá. Én úgy vagyok vele ahogy a kedvenc idézetem is értelmezi: "Más vagyok mint a többi ember. Lehet hogy nem vagyok jobb senkinél, de hogy más vagyok az biztos."

2011. jún. 14. 13:33
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

28eves vagyok es van egy alomvilagom.

ott minden szep es jo es ugy van kitalalva ahogy en szeretnem.Soha semmilyen problemam nem volt ebbol,pedig a szuleim es a parom is tud rola.Egy mas okbol pschiaterhez kellet jarnom,neki is elmondtam es azt mondta hogy nincs ezzel semmi gond egeszen addig mig kulombseget tudok tenni a ket vilag kozt.tudom hogy az csak egy alom,nem valosag de anyira jo hogy van.

2011. jún. 14. 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!