Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni egy ilyen...

Mit lehet tenni egy ilyen helyzettel, ilyen szülőkkel?

Figyelt kérdés

Elsőéves egyetemista lány vagyok. Jövőre lenne esélyem beadni Erasmusra egy pályázatot, hogy kimehessek Ausztriába tanulni 1 évre. Én nagyon szeretném, mivel vas megyei vagyok, ismerem Ausztriát, rokonaink is élnek kint, és nagyon szép ország, teljesen más mentalitás stb., tényleg nagyon szeretnék kimenni. Már eleve egyetemre is oda akartam kimenni, 100km-re tőlünk egy osztrák nagyvárosba, de a szüleim nem engedték, mert szerintük nekik drága lett volna (hozzáteszem, lett volna rá pénzük, csak hát akkor kevesebb maradt volna a fiókban rejtegetve). Jövőre ingyen ki tudnék menni, fizetnék a szállást, az utazást kb., ráadásul ételallergiám van, amúgy is Ausztriából horduk az élelmiszereket, mert sokkal nagyobb a választék, illetve olcsóbbak is, így ott sokkal könnyebb lenne külön élnem a családtól, bárhol megvehetném a kenyeret vagy a tésztát, nem mint itthon.

Ma mondtam anyámnak ezt az egészet, erre az volt a válasz, hogy úgysem maradnék ott, 2 nap múlva bőgnék, hogy hadd jöhessek haza. Hozzátenném, ezt azért mondta, mert alsós kisiskolás koromban 2 táborból is bőgve hazajöttem, mert nem tetszett a 100éves ágy, a borzasztó koszt stb. Aztán jelentkeztem tavaly egyetemi kollégiumba, onnan is hazajöttem 2 hét után, mert a szobatársam egy befordult, bunkó, hisztis liba volt, sehova sem jött el velem, egész nap a szobában ültünk, halálra untam magam, így úgy döntöttem, bejárós leszek (45km, szóval megoldható). De anyám nem értett meg, szerinte ebben is én voltam a rossz és örökké itthon fogok ragadni (csak szeretné), mert sehol sem maradok meg. Pedig kirándulásokon, a barátaimmal, kedves emberekkel mindig jól érzem magam és nem is vágyom haza, napokig elvagyok. Anyám szerintem így akar hazakötni engem.

Szóval beszélgettünk erről a lehetőségről, hogy én mindenképp ki szeretnék menni, én ebben látom a jövőmet, ott 1 év alatt tökéletesen meg is tanulnék németül, ahogy itthon soha. Erre azt mondta anyám, hogy én soha nem fogok oda kijutni, őtőlük meg ne várjak semmit, mert nem támogatják, nem fognak pénzt adni rá. Erre csak lestem, mondom: "miattatok majd itthon maradok, mikor itt a lehetőség, itthon fogok 80 ezerért gürizni a diplomámmal?", anyám erre: "mit bánom én, mit csinálsz, csak tőlünk ne várj semmit!". Ismerem, képes lenne tönkretenni a jövőmet ezzel, hogy nem támogat, csak hogy itthon maradjak. A húgom is ki akart menni gimibe egy 40km-re lévő osztrák városba, nagyon jó gimi, de őt sem engedték ki, nehogy havi 2000Ft-tal többe kerüljön nekik, meg hát ki fogja őket öreg korukra elviselni. Hangsúlyozom, ki tudnák fizetni az iskolákat, nem a pénzről van szó, csak ők kenik erre, hogy nehogy beleköthessünk.

Hogy kezelnétek az ilyen szülőket? Nem akarják támogatni a külföldi tanulásom, esélyt sem adnak nekem, hogy véghez vigyem az álmaim, a terveim. pedig már bizonyítottam, hogy amit komolyan eltervezek, mindent véghez viszek. Bekerültem az anyám által áhított 8 osztályos gimibe, letettem 2 nyelvvizsgát, letettem a jogosítványt elsőre, bekerültem az első megjelölt egyetemre, államilag támogatottra. És mindezt magabiztosan, céltudatosan, mert véghez viszem, amit eltervezek. De ők keresztül akarnak most mindent vágni. Mit tehetnék, hogy viszonyuljak hozzájuk? Ti mit tennétek a helyemben?

2011. jún. 14. 10:25
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
71%
Az utazásról meg annyit, hogy 3 gyermekes családanyák mennek hajnalban 2-3 órákat buszozni, hogy beérjenek a gyárba, szalag mellé állni 12 órát naponta.
2011. jún. 14. 10:58
 12/50 anonim ***** válasza:
71%

Volt, hogy pár hete ezért elutasították a jelentkezésemet egy állásra, mert nem tudtam volna az ő kényük kedvük szerint bejárni, heti 5x8 órában.

Ugyan már nehogy már a munkáltatód alkalmazkodjon hozzád.

Én is az isten háta mögött lakom egy kis faluban reggel megy egy busz és délután, na és megtudom oldani mert kell a pénz és 70km-re dolgozom.

2011. jún. 14. 11:01
 13/50 anonim ***** válasza:
85%

Kedves kerdezo!

Mar neharagudj, Te most nem talalsz munkat, de mar van lehetoseged arra, hogy elmenj dolgozni, hiszen ffiatal vagy.

A szuleid eddig dolgoztak, es valahol az O idejuk is elment, sot alkalmazkodtak is, hiszen nem valoszinu, hogy a mamad mindenhova eljutott, vagy elmehetett dolgozni barmerre, hiszen nem tehette, mert volt 2 kisgyermeke, es ehhez kellett alkalmazkodnia, igazitania az eletmodjat.

Termeszetes dolog, hogy most mar fellelegezni szeretne, hiszen felnevelt Teged, es ez volt az O feladata.

Ma mar felnott vagy, es teremsd meg a sajat sorsodat, s ha ugy erzed, hogy meg tovabb akarsz tanulni, akkor tedd azt,

hiszen a lehetoseged meg van, talald meg a modjat! Ne a szuleid "fiokjat" figyeld, hanem a lehetosegeidet, amik adottak a szamodra, a megoldast!

2011. jún. 14. 11:03
 14/50 anonim ***** válasza:
81%

A hugodnak is szörnyű lehet ám, jól elb@sztak az életével, hogy nem engedik külföldre gimibe járni...

Ti mégis mit képzeltek magatokról, kiscsillag?

2011. jún. 14. 11:12
 15/50 anonim ***** válasza:
47%
Ha az én gyerekemnek lenne ilyen lehetősége, akkor kézzel-lábbal rugdosnám át a határon és ha nem tudnám ilyen könnyedén segíteni, akkor többet dolgoznék. Abba nem gondoltok bele, hogy ez a befektetés megtérül? Hogy ez az "elveszett pénz", nem eltűnik, hanem átalakul? Mondjuk egy háromszor-négyszer akkora fizetéssé és abból már lehet bőven támogatni a drágalátos szülőket.
2011. jún. 14. 11:17
 16/50 anonim ***** válasza:
68%
Ja, a kérdező pont az a típus, aki támogatná a szüleit.Na ne nevettess már...De nem is kell.Csak ne élje már fel minden megtakarított pénzüket!20 évese férjem volt, meg gyermekem, és le tudtam diplomázni szülői segítség nélkül is.Pofámról leégett volna a bőr, ha anyámnak a pénzére ácsingóztam volna.
2011. jún. 14. 11:25
 17/50 anonim ***** válasza:
75%
a kérdezőnek a stílusával vannak nagy problémák. Lehordja az anyját, mert nem ad neki pénzt a szórakozásra. Mint ahogy írta valaki már, kilehet hozni ezt az egészet költségmentesen is, csak akkor le kell mondani a buliról. Szerinted ez a nő valaha is segítene a szülein?Kétlem
2011. jún. 14. 11:28
 18/50 A kérdező kommentje:

Köszönöm 11:17-es, végre egy értelmesen gondolkodó ember. A nagyobb fizetés, na meg a nyugodtabb élet reményében szeretnék kimenni. Nem lenne jó úgy leélni az életem, hogy itt van 2km-re a határ, a jobb élet, egy jobb világ, mégis annak idején elrontottam, mert nem támogattak megfelelően. Ha sikerülne kimennem, egy normális fizetéssel tudnám a szüleimet is támogatni, ez egyértelmű. Itthon, viszont, ha még gyereket is szeretnék, 80-100ezer Ft-ból nem fogom még a saját dolgaimat sem finanszírozni, és örökké rájuk leszek szorulva, ahogy sok fiatal, illetve középkorú. Dűés tisztában vagyok vele, hogy magamnak kell megcsinálnom a szerencsémet, ez leginkább rajtam múlik, de szerintem undorító, mocskos dolog egy ilyenben visszafogni a gyereket. Én még tesómat is határozottan támogatom, sőt barátnőimet is, hogy aki csak tud, egy jobb élet reményében menjen el innen, lehet, hogy a pénz nem boldogít, de az éhezés sem. Itt egyszerűen nincs jövőképem, és nem csak nekem, egy fiatal ismerősömnek sem, nem tudok elképzelni magam 10-20 év múlva, még az országot sem, ha Ausztriára gondolok, akkor pedig megfogalmazódik bennem egy igazi jövőkép, hogy ott mit érhetnék el, mivel elég jól ismerem az országot. De ehhez szükséges, hogy kinn tanulhassak, hogy megtanuljam a nyelvet, hogy kiépítsek kapcsolatokat, hogy még jobban megismerhessem az osztrák mentalitást... És ehhez szeretnék egy kis támogatást, legalább lelkiekben! De anyámból dől a megkeseredettsége, és minket is mindenről lebeszél. Pl mikor gyerekkoromban elkezdtem táncolni, 1-2 évig csináltam, imádtam, imádom a mai napig! De ahányszor eljött az előadásokra, és lejöttem a színpadról, mindig azzal várt, hogy milyen béna vagyok, mindenki ügyesebb nálam, nézzem meg az xy-t, mennyivel jobb a mozgása, mint nekem. Ennek az lett a vége, hogy teljesen tönkretette az önbizalmam, és abbahagytam a táncot. Ez is ilyesmi akar lenni. Annyira belém akarja beszélni, hogy úgysem fog semmi sem sikerülni, hogy nem tudok majd külföldre kijutni, hogy én ehhez kevés vagyok, sőt szerinte még a saját élethez is kevés vagyok, bárhol a világban, annyira belém akarja beszélni, mellesleg most még be is jelentette, hogy ő nem fog támogatni az ösztöndíj pályázatában... ez nagyon rosszul esik. Egy szülőnek nem így kellene hozzáállnia a gyerekéhez.

10:57-es, téged pedig sajnálni tudlak, menj máshol verd a nyálad, szánalmas, amiket írsz! Gondolkodj egy kicsit, minden éremnek 2 oldala van, csakhogy te az én oldalamat nem látod! Úgy tűnik, a saját hiányosságaidat akarod másra kivetíteni. Milyen ismerős, anyám is hasonló.

2011. jún. 14. 11:31
 19/50 anonim ***** válasza:
45%

Azért vagyok gyökér, mert támogatni akarom akarom a gyerekemet egy jobb élet elérésében? Kicsit abszurd. Azért mert, valakinek 12 óráznia kell állandóan, miért kell visszahúzni a másikat? "lányom nekem ez volt, neked is jó lesz, és különben is így tudod meg mi a munka". Így soha nem fogunk előre lépni.

Erről a helyzetről eszembe jut egy vicc is, pont ide illik:

Lucifer látogatást tesz a pokolban. Meg áll az első kondérnál, amiben a bűnös lelkek elkárhoztak.

-Hát ide meg minek ennyi őrző és kik vannak itt-kérdezi Lucifer.

-Itt az amerikaik vannak és azért kell ennyi őrző, mert ahányan vannak, annyian próbálnak meg folyton kimászni.

Lucifer megy tovább, elérkezik a második kondérhoz, ahol csak egy őrző van.

-Hát itt meg miért csak egy őrző van, kik vannak itt?

-Itt a japánok vannak és azért kell csak egy őrző, mert örülnek ha legalább az egyikük kijut és így összefognak.

Lucifer megy tovább, észre vesz egy kondért, amit senki nem őriz.

-Ez meg melyik nép kondérja, és hogy hogy nincs benne senki?

-Az a magyaroké. Vannak benne, de mindenki visszahúzza a másikat, ezért nem kellenek őrzők.

Remélem tanulságos volt...

2011. jún. 14. 11:36
 20/50 A kérdező kommentje:

És, igen, segítenék a szüleimen, ha lesz rá pénzem és erőm, fogok is, nem vagyok hálátlan típus! Lehet nem ez jön le az irományomból, de nem ismertek, így ne nyilatkozzatok egy névtelen fórum alapján.

Egyébként meg nem elszórakozom a szüleim pénzét, Ausztriába nem szórakozni akarok kimenni, hanem tanulni, ahogy itthon is teszem! Nem vagyok az a tipikus egyetemista, aki minden héten részeg, 2-3 hónapban 1x, ha elmegyek bulizni a barátnőimmel, nyaraláson meg egyebeken meg nem voltam már 6-7 éve, mert nem szórom a szüleim pénzét. Majd ha megkeresem az árát, elmegyek. Viszont a tanulásom érdekében szerintem támogathatnának, nem várom, hogy dobálják utánam a húszezreseket, most sem teszik, de legalább ne fognának vissza!

De sajnos megszoktam, hogy ezen a fórumon állandóan süket fülekre találok. Tele megkeseredett, szörnyű emberekkel, akik csak a saját fájdalmukat képesek másokra kivetíteni. Ha a te életed szánalmas, attól még nem mást kellene szidni egyszerre mindenért! -.-

2011. jún. 14. 11:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!