Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit csináljak az elkanászosodó...

Mit csináljak az elkanászosodó egyetemista lányommal?

Figyelt kérdés

Lányom 19 éves (lassan 20), elsőéves egyetemista. Mindig is jó tanuló volt, az érettségije is jól sikerült. Viszont a szorgalmával voltak bajok. Inkább olvasni szeretett, mint tanulni. Így , bár rendkívül művelt, a tananyagot otthon sosem tanulta, csak abból élt, ami az órán ráragadt.

A tavalyi szóbeli érettségire pár nap alatt felkészült, az angolon kívül minden szóbelije 100%os lett. Ennek köszönhetően felvételt nyert az egyetemre.

Idén viszont elég sok lett a kettese és a hármasa, egy tárgyat ismételnie kell és az ösztöndíjról is pont lecsúszott. Én nem tudom ellenőrizni (más városban van az egyetem, albérletben lakik), de szerintem nem tanul annyit, amennyit kellene! Pár hónapja azt is kitalálta, hogy dolgozni fog az egyetem mellett, holott nappalis képzésre jár. Egy gyárban dolgozik a barátjával, ráadásul éjszaka, 22-6 óráig., heti 4 alkalommal!! Jó párszor megkérdeztem, hogy miért csinálja ezt, tanulhatna is helyette. Mindig azt a választ kaptam, hogy ő akárhogy is tanul, tiszta módszerekkel nem tud ennél jobb jegyeket szerezni, pedig nagyon sokat készül a vizsgáira. Mondtam, hogy ez biztosan nem így van, csak egy kis pluszt kellene adni hozzá, és meglenne az a négyes, esetleg ötös. Erre azt mondta, hogy ne szóljak bele, amihez nem értek és lecsapta a telefont!

Nem tudom, mire kell neki annyi pénz. Az albérletet mi fizetjük a férjemmel, költőpénzt is kap minden héten, 5ezret. Neki csak az lenne a dolga, hogy tanuljon. Ehelyett dolgozik éjszaka és sorra hozza haza a rossz jegyeket!! Nem a munkája ellen vagyok, dolgozzon ha akar, de ne menjen a tanulás rovására. Plusz ha már ennyire támogatjuk, legalább ne éjszakai műszakot vállalna el egy gyárban. Lehetne egy cégnél kisegítő, vagy akármi...

Én csak a legjobbat akarom neki, de nem ért meg. Hogy vezessem rá a tanulásra? Attól félek, hogy egy munkáltatónak sem fog kelleni kettes-hármas diplomával.

2011. jún. 1. 16:31
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/73 anonim ***** válasza:
89%

Ja és nálunk kiderült h az a pár lány akinek jobb eredményei vannak, főként négyesei, bejártak ahhoz a férfi tanárhoz fogadóórára, akinél olyan volt az arány, h 15ből 1 ment át, 30ból 3. És természetesen senki más nem mehetett be:s És kiderült h akiket én eddig nálam jobbnak találtam írásban, jegy miatt, puskáznak minden órán, én olyan vagyok mind a lányod. Ma már semmi nem úgy működik mint régen:S

És ez nagyon szomorú, úgyh puszild meg tényleg a lányod ha hazaért(:

2011. jún. 1. 17:15
 42/73 anonim ***** válasza:
75%

Ha egy húsz éves, okos lánynak az önértékelése annyira nulla, hogy azt gondolja, a gyári éjszakai munka a megfelelő számára, akkor ott valami otthon nagyon nincs rendben. Ha ennyire ragaszkodik a munkához, akkor szabadulni akar a szülőktől való pénzügyi függésből.

Eszem ágában sincs látatlanban ezt állítani rólad, de azért gondold azt meg, hogy biztosan eleget segítesz-e a lányodnak, vagy csak presszingeled, alázod, de KEDVESEN útmutatást, segítséget már nem adsz. Ez hülyén hangzott, még egyszer mondom, hogy nem ítélkezek, nem tudok semmit rólad, de azért gondold ezt is meg.

Az meg, hogy tisztességes módszerekkel nem kap jobb jegyet, az valószínűleg igaz lehet. Nálunk is ez volt, én is ezt tettem amit a lányod, lettek jó szar jegyeim, ma már máshogy csinálnám, és én is puskáznék inkább, szarnék a "becsületre". Ezt üzenem a lányodnak is.

2011. jún. 1. 17:18
 43/73 anonim ***** válasza:
72%

Az egyetem tényleg olyan nehéz hogy a legjobbak is megünneplik a kettest, hármast.

Viszont heti 5000 FT szerintem nagyon kevés.

2011. jún. 1. 17:22
 44/73 anonim ***** válasza:
18%

Látom itt aki tanul, és nem elégszik meg a 2-sel azt lepontozzák. Érdekes világban élünk, lehet talán jobb szakemberek lennének, ha egy kicsit mások is komolyabban vennék a felsőoktatást. Az ilyen egyetemi mendemondákat meg hagyjuk már, nekem is voltak szemét tanáraim, szívatós tanáraim, végig becsületes voltam, és mint írtam, elő is fordult, hogy a 2-nek örültem vagy éppen megbuktam, de azért többnyire nem ez volt a jellemző, mert igyekeztem, és tanultam, ha kellett szó szerint egész napokat. A munkaerőpiacon is hatalmas a verseny, ha valakinek nincsenek kapcsolatai, csak a jó eredményekkel tud kitűnni, mással nem.

Én igenis elvárnám a gyerekemtől, ha már támogatom pénzügyileg legalább annyit tegyen meg, hogy jó eredményei vannak. De hát jó manapság, bulizni meg zülleni a trendi, tanulni nem.

2011. jún. 1. 17:25
 45/73 anonim ***** válasza:
0%

1. A jegyekkel ne törődj, ha átmegy meglesz a diplomája,a kutya nem kérdezi hányast kapott második szemeszterben.

2. a műszakira be kell járni.Nem olyam mint a bölcsész szakok ahol lóghatsz előadásról. nem tudmáskor dolgozni csak éjszaka. Minden tiuszteletem az övé, kevés a pénz, tesz róla,hogy ez megváltozzon.

3. Ne stresszeld még te is 20 éves, felnőtt ember (akkor is ha te nem úgy látod) el tudja dönteni mit akar és mit nem.

2011. jún. 1. 17:25
 46/73 anonim ***** válasza:
78%

A saját anyukámra emlékeztetsz, akinek egyébként nagyon hálás vagyok a sok aggódása és figyelme miatt :).

Azonban!

Én is kitűnővel végeztem a középiskolát/érettségit. A főiskolán viszont a kettesnél jobban semminek sem örültem.

Hogy miért? Azért, mert a főiskolán egy félév alatt kellett megtanulne egy egész érettségi anyagát (amit előtte 4 évig vettek), 8-10 tantárgyból!

Én is dolgoztam mellette, valamint diákszervezet tagja voltam, és ezeknek köszönhetem az első munkámat. Mert azok legtöbbjénél, akik 4-5-össel végezték a sulit, volt egy hatalmas előnyöm: tudtam, hogy mi az a munka! Munkahelyi kultúra, beosztott-főnök viszony, stb.stb.

Szerintem a lányod nagyon jól csinálja, neked pedig az a dolgod, hogy aggódj érte :). Viszont vigyázz, nehogy a ló túloldalára ess, és folyton ezzel piszkáld a lányod, mert ezzel egyetlen üzenetet sugalsz felé (akaratlanul): hogy bármit csinál, nem elég jó neked.

2011. jún. 1. 17:27
 47/73 anonim ***** válasza:
85%

Való igaz, ezekkel az eredményekkel semmi gond nincs. Igazából tök mindegy, hogy a pénzt meg ösztöndíjból szerzi-e meg, vagy munkával (szerintem lehet, hogy így még többet is kap). Az ösztöndíjtól eltekintve tényleg senkit nem fog érdekelni, hogy melyik vizsgája hányas lett, és az sem, hogy egy tárgynak kétszer is neki kellett rugaszkodnia. Szerintem nagyon kevés olyan ember van, akinek az összes tárgya elsőre sikerült volna, nem tragédia ez, csak a következő szemeszterben egyel több órára kell járnia, kb. ennyi.

Amúgy emlékszem, olyan másodikos lehettem általánosban, amikor anyukám a második diplomája megszerzésén munkálkodott, és nagy boldogan jött haza egy vizsgájáról. Kérdeztem tőle, hogy hányas lett, és hatalmas örömmel mondta, hogy kettes :D Én meg elképedve néztem, hogy hát egy kettesen mi örülni való van, anyu meg közölte velem, hogy az egyetemen a kettes nagyon is jó jegy lehet :))

2011. jún. 1. 17:27
 48/73 anonim ***** válasza:
85%

Nem biztos, h az önértékelés egy nulla!

Például engem is apa beakart tolni ismerőshöz nyári munkához, nem kellett volna szinte semmit csinálnom, mégis megkapom a pénzt, én mégis árufeltöltőnek mentem, mert szerettem volna kiprobálni picit a fizikai munkát (egyetemista vagyok) és nagyon tetszik. Elsőre néztek h nemár, az a baj, h a legtöbb embernek szégyen az ilyen munka. Pedig pont h becsülni kellene, h nem lusta és nem támogatja azt a rendszert, h az ismerősök betolják az embereket, és nincs senkinek munkája, és olyat vesznek fel, akit nem h nem érdekel, nem is ért hozzá.

2011. jún. 1. 17:28
 49/73 anonim ***** válasza:
91%

Ezek nem mendemondák :O Basszus nehogy már egy egyetemistát megakarj hazudtolni, h mi megy egy egyetemen, aki ráadásul nem is zülleni megy, inni, hanem tanul szorgalmasan, csak épp ez sok tanárt nem is érdekel.

Hát te is sokat értesz hozzá pf.

2011. jún. 1. 17:29
 50/73 anonim ***** válasza:
70%

Szia!

Egyetértek a lányoddal, tényleg nem tudsz semmit.

A kettes-hármas igenis jó jegy, és a kutya nem nézi, hogy a "Szervezett gazdaság infrastruktúrájának abszolvációs problémáinak speciális kérdésköreinek megoldáselemeiből" hanyast kapott első év végén.

Egy tárgyat ismételnie kell? Jaj istenem, többi is veszett Mohácsnál! Szintén műszakis vagyok, és volt olyan vizsga, amin negyedjére mentem át kettessel. Betanultam a tanár könyvét, sőt, még a hibákat is kijavítottam benne, és ennek ellenére meg akart buktatni. (Úgy mentett ki egy másik tanárerő, akinek ezúton is hálát adok.) Volt olyan szigorlat, amiről majdnem sírva jöttem ki hármassal, mert úgy örültem, hogy meglett. Értsd már meg, hogy nem ülhetsz egész nap fölötte, hogy lásd, mennyit tanul. Nem kicsi már. Ő jár egyetemre, ő tudja, hogy miből mi számít jónak. Te csak megnézed a jegyeit, annyit látsz, hogy siralmas, miközben gimiben kitűnő volt... tisztában vagy azzal, hogy olykor-olykor zh-ra annyi anyagot kell megtanulni, mint anno érettségire?

Akkor kezdj el inkább aggódni, ha közli, hogy valószínűleg csúszni fog pár évet. Akkor tényleg bajok vannak. Amúgy meg hagyd békén, had tanuljon.

2011. jún. 1. 17:31
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!