Mit csináljak az elkanászosodó egyetemista lányommal?
Lányom 19 éves (lassan 20), elsőéves egyetemista. Mindig is jó tanuló volt, az érettségije is jól sikerült. Viszont a szorgalmával voltak bajok. Inkább olvasni szeretett, mint tanulni. Így , bár rendkívül művelt, a tananyagot otthon sosem tanulta, csak abból élt, ami az órán ráragadt.
A tavalyi szóbeli érettségire pár nap alatt felkészült, az angolon kívül minden szóbelije 100%os lett. Ennek köszönhetően felvételt nyert az egyetemre.
Idén viszont elég sok lett a kettese és a hármasa, egy tárgyat ismételnie kell és az ösztöndíjról is pont lecsúszott. Én nem tudom ellenőrizni (más városban van az egyetem, albérletben lakik), de szerintem nem tanul annyit, amennyit kellene! Pár hónapja azt is kitalálta, hogy dolgozni fog az egyetem mellett, holott nappalis képzésre jár. Egy gyárban dolgozik a barátjával, ráadásul éjszaka, 22-6 óráig., heti 4 alkalommal!! Jó párszor megkérdeztem, hogy miért csinálja ezt, tanulhatna is helyette. Mindig azt a választ kaptam, hogy ő akárhogy is tanul, tiszta módszerekkel nem tud ennél jobb jegyeket szerezni, pedig nagyon sokat készül a vizsgáira. Mondtam, hogy ez biztosan nem így van, csak egy kis pluszt kellene adni hozzá, és meglenne az a négyes, esetleg ötös. Erre azt mondta, hogy ne szóljak bele, amihez nem értek és lecsapta a telefont!
Nem tudom, mire kell neki annyi pénz. Az albérletet mi fizetjük a férjemmel, költőpénzt is kap minden héten, 5ezret. Neki csak az lenne a dolga, hogy tanuljon. Ehelyett dolgozik éjszaka és sorra hozza haza a rossz jegyeket!! Nem a munkája ellen vagyok, dolgozzon ha akar, de ne menjen a tanulás rovására. Plusz ha már ennyire támogatjuk, legalább ne éjszakai műszakot vállalna el egy gyárban. Lehetne egy cégnél kisegítő, vagy akármi...
Én csak a legjobbat akarom neki, de nem ért meg. Hogy vezessem rá a tanulásra? Attól félek, hogy egy munkáltatónak sem fog kelleni kettes-hármas diplomával.
Ha hazaér adj neki egy nagy puszit meg egy ölelést és bátorítsd a munkájában, tanulmányaiban.
Érdeklődj, hogy mi helyzet, milyen a munka :))
Én hasonlóan jártam mint a lányod. Gimiben tanulás nélkül szín 5-ös (nekem is csak az emelt németem lett gyengébb, de az is 5-ös, az összes többi nagyon jó)
Műszaki jellegű egyetemre járok, és ha megszakadok se tudok úgy tanulni hogy a szüleimnek jó legyen. Bár be kell valljam, én se vagyok mindig elégedett.
De a többiek jól mondják, nagyon sok egyetemen 2-es a cél. Ez van, ilyen a követelményrednszer.
Ha 80% megbukik, akkor hidd el, hogy jó a 2,3...
Az 5000 Ft költőpénz meg nem túl sok, abból, ha nincsenek nagy igényei, akkor 5 napig eszeik (ki lehet jönni olcsóbban is, de akkor főzni kell)
Mintha csak a saját anyámat hallanám. :D Tisztén 19 éves vagyok, elsőéves, közgazdász hallgató.
Gimiben szín ötös voltam, holott alig tanultam. Egyszerűen a fejembe ment az órán az anyag, megcsináltam a házikat is, így nem volt szükségem sok tanulásra. Az érettségim is nagyon jó lett, nyelvvizsgám van 2 nyelvből stb., simán felvettek közgázra államilag támogatottra, holott itt elég magasak a ponthatárok.
Most meg az egyetemen tele vagyok kettesekkel. Na jó, ez a 2. félév jóval jobban sikerült, mint az első, de a titkom a puskázás! :D Jól puskázok, ezért vannak jobb jegyeim, eddig ha tippelnem kellene, milyen átlagom lesz, hát olyan 3,6 körüli, de ez lazább félév volt. Az első félévben 2,7 volt az átlagom, az én anyám is szörnyülködött a jegyeimen, de már kezdi megszokni. Neked is hozzá kell szoknod (elnézést a tegezésért, neten megszoktam :)), különösen, mivel nem jártál egyetemre, így nem érezted sosem a különbséget a gimi és az egyetem között. Sajnos a mai oktatás ilyen, hatalmas a különbség, amikor az ember átkerül a felsőoktatásba, hirtelen nagyon nagy változások érik, nagyon nehéz hozzászokni, hogy egyetemen még egy kettesért is sokszor vért kell izzadni! Nem elég 1-2 óra tanulás, mint a gimiben. A munka pedig olyan, hogy örülhetnél, hogy a lányod dolgozik. Nekem is mindent állnak a szüleim, mégis el akarok menni dolgozni, mert nem akarok örökké rajtuk élősködni. Ráadásul lehet úgy van a lányod, hogy némely tárgyból egyszerűen nem tud jobb jegyet szerezni, vannak tárgyak, amelyek meghaladják az ember képességeit, és többnapos állandó tanulással is csak egy kettest lehet összeszedni, ha 20 órát tanul az ember, ha 40-et, akkor sem tudná jobbra megtanulni, ő ismeri a képességeit. Akkor már inkább elmegy dolgozni abban a maradék 20 órában, legalább pénze legyen. És hidd el, egy mérnök szak nagyon nehéz. Viszont megéri, még a kettes diploma is, mert piacképes. Én már megbántam, hogy közgázra mentem, én is mérnökire akarok már menni, de nincs hozzá olyan tárgyból érettségim, ami kellene, így maradok. Becsülje meg a lányod azt a szakot, mert nagyon jó szakmát ad neki. De ezen ne aggódj, hogy miért csak kettes, mikor lehetne ötös is... felesleges. Egyetemen az a lényeg, hogy meglegyen a tárgy, mindegy, hányasra.
Tényleg nem értesz hozzá. Nem rosszból mondom. Én is első éves egyetemista vagyok. A legtöbb csoporttársam sír, kiakad, h neki csak kettes lettek a vizsgák hármasokkal, ő azt hitte minimum 4es lesz pár ötössel, kitűnővel jött ki a gimnáziumból.
A felnőtteknek úgy veszem észre fogalmuk sincs, h mi megy egyetemen. Nagyon sok mindent megenged magának egy tanár egy egyetemen! Hidd el ha egy erős egyetemre jár, örülni kell a kettesnek, hármasnak főleg! Én PTE-re járok am.
A diplománál senki sem nézi h milyen jegyeket kaptál! Első évben csoda ha vki kap ösztöndíjat, ezt komolyan mondom:S
Én azt tapasztaltam, h mivel nagyon erős gimibe jártam, rengeteg volt a pofára osztályozó tanár, két ugyanolyan dolgozatnál, ha nem ülünk egymás mellett nem veszem észre, h más miért kapott négyest én miért hármast.. odamentünk a tanárhoz, volt pofája húzni a száját, és kiderült több pontom volt mint a csajnak.. Így amikor bekerültem az egyetemre nem csodálkoztam ezeken a dolgokon, és azt ne felejts el h itt 60% a kettes! Szerintem ne bántsd a lányod ezért, mert lehet h tényleg fogalmad sincs, h mi megy egyetemen. Inkább támogasd, nehogy miattad utálja meg az egyetemet. És hidd el azért ment el dolgozni, h ne tőletek kelljen még többet kérnie, szóval semmiképpen sem lusta a lányod!
17:03-as vagyok.
Még annyi, hogy tényleg nem követlej tőle (főleg, ha nem tudsz meglobogtatni egy pepírt, h te már megvsináltál egy hasonló nehézségű egyetemet-ezzel nem bántani akarlak, én anyumnak sincs, viszont amit szakmájául választott, az nagyon jól csinálja, tisztelem érte, de semmit nem tud az egyetemről)
Szóval a lényeg annyi, h ne követelj többet, mint amire ő képes.
Én nem voltam gimiben egy stesszes alkat, lazán nyertem a területi, megyei tanulmányi versenyeket, de most 1-1 vizsgaidőszak abból áll, hogy a felét végigbömbölöm, mert tudom h szüleimnek nem fog tetszeni a jegy, hogy megint le leszek szúrva, megint meghallgathatom h bezzeg xyz büfészakon szín 5-ös lett, görcsölhetek azon h lesz e koli (nekünk nem telik albérletre) és az egésznek az az eredménye, hogy egyszerűen képtelen vagyok tanulni. és ezt az egyetem, a maga igazságosságával, no meg drága édesanyám követelőzése tette velem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!