Tényleg lesz ilyen, hogy szülö tartás? Mit gondoltok erröl?
Tegnap voltunk át anyósomnál, ö mondta ezeket a volt férje kapcsán. Hogy nem hajlandó dolgozni, és ha megszavazzák a szülö tartást, akkor feljelentheti a gyerekeit, ha nem tartják el.
Ez most komoly?
Az alkesz apámat is nekem kellene eltartanom mikor nem hajlandó dolgozni? Akkor inkább sose legyen bejelentett állásom...
Ti mit tudtok erröl? És mit gondoltok?
Eddig is volt, nem csak szülőtartás, más rokonra vonatkozóan is, először a családnak kell eltartania, csak ha ez nem lehetséges, akkor lép fel az állam. TERMÉSZETESEN.
(ha az apa nem tartja a gyereket, akkor is közbelép az állam, fizeti helyette, majd később megpróbálja rajta bevasalni...csak kérni kell, amikor a probléma fellép.
Ahhoz az államnak nincs köze, hogy valakinek a szülője "megérdemli" vagy sem, a családnak azt is el kell tartania, aki "nem érdemli". Az állam sem mérlegel, jóléti társadalomban nem maradhat alapvető szükségleteit kielégítetlenül senki sem)
A jelenlegi Alkotmányban csak lehetőség,de az újban már a szülőtartás kötelesség.
Ha a szülő perel, a bírótól függ majd,hogy megítéli-e vagy sem.
lehet h nem alkotmányban, de eddig is a családjogi törvényben volt a kötelező szülőtartás.
"Szülőtartás
156. szakasz
(1) Ha a szülő munkaképtelen és nincs elég megélhetési eszköze, jogosult a
tartásra nagykorú gyermekétől vagy más egyenes lemenő ági vérrokonától, illetve a
kereső vagy vagyonból bevételhez jutó kiskorú gyermektől, lehetőségeikhez mérten.
(2) Nem jogosult tartásra a szülő, ha tartási követelésének elfogadása
nyilvánvalóan méltánytalan lenne a gyermek vagy más vérrokon iránt."
Hetedik rész
A TARTÁSI KÖTELEZETTSÉG
I. A HÁZASTÁRS TARTÁSA
Ki jogosult tartásra
151. szakasz
(1) Az a házastárs, akinek nincs elég megélhetési eszköze, és munkaképtelen vagy
munkanélküli, jogosult arra, hogy a másik házastárs – lehetőségeihez képest – eltartsa.
(2) Nem jogosult tartásra az a házastárs, aki a semmis vagy megtámadható
házasság megkötésekor ismerte a semmisség vagy megtámadhatóság okát.
(3) Nem jogosult tartásra a házastárs, ha tartási követelésének az elfogadása
nyilvánvalóan méltánytalan lenne a másik házastárs iránt.
II. AZ ÉLETTÁRS TARTÁSA
Ki jogosult tartásra
152. szakasz
(1) Az az élettárs, akinek nincs elég megélhetési eszköze, és munkaképtelen vagy
munkanélküli, jogosult arra, hogy a másik élettárs – lehetőségeihez képest – eltartsa.
(2) Az élettárs tartására értelemszerűen kell alkalmazni e törvénynek a
házastársakra vonatkozó rendelkezéseit.
Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság
21000 Újvidék, Mihajlo Pupin sugárút 16.
telefon: 021-487-42-13, fax: 021-557-074, e-mail:office@puma.vojvodina.sr.gov.yu
32
III. A GYERMEK ANYJÁNAK TARTÁSA
Ki jogosult tartásra
153. szakasz
(1) Ha a gyermek anyjának nincs elég megélhetési eszköze, a szülést megelőző
három hónaptól a szülést követő egy évig jogosult tartásra a gyermek apjával szemben.
(2) Nem jogosult tartásra az anya, ha tartási követelésének elfogadása
nyilvánvalóan méltánytalan lenne a gyermek apja iránt.
IV. A GYERMEK-, SZÜLŐ- ÉS ROKONTARTÁS
A kiskorú gyermek tartása
154. szakasz
(1) A kiskorú gyermeknek joga van arra, hogy szülei eltartsák.
(2) Ha a gyermek szülei nem élnek vagy nincs elég megélhetési eszközük, a
gyermek tartásra jogosult felmenő egyenes ági vérrokonaival szemben.
(3) A kiskorú gyermeknek az a kötelessége, hogy saját keresetéből vagy
vagyonából hozzájáruljon tartásának költségeihez, másodlagos a szülők vagy vérrokonok
kötelességéhez viszonyítva.
A nagykorú gyermek tartása
155. szakasz
(1) Ha a gyermek nagykorú, munkaképtelen és nincs elég megélhetési eszköze,
mindaddig jogosult szüleitől a tartásra, amíg ez az állapot tart.
(2) A rendes tanulmányokat folytató nagykorú gyermek jogosult szüleitől a
tartásra lehetőségeikhez mérten, de legfeljebb 26. életévének a betöltéséig.
(3) Az 1. és 2. bekezdés szerinti nagykorú gyermeknek joga van a tartásra
egyenes ági felmenő vérrokonaitól – lehetőségeikhez mérten –, ha szülei nem élnek, vagy
ha nincs elég megélhetési eszközük.
(4) Nincs joga a tartásra a nagykorú gyermeknek, ha tartási követelésének
elfogadása nyilvánvalóan méltánytalan lenne szülei vagy más vérrokonai iránt.
MI az,hogy nem hajlandó dolgozni???? Felháborító!Ha munka képes akkor csak ne pattogjon, fogja be a száját és dolgozzon.
Az pedig teljesen más dolog, ha beteg a szülő akkor segítek rajta.
Az én szüleim szerencsére nem ilyenek. De ha velem ezt csinálnák, akkor a kezükbe egy forintot nem adnék, hanem bedugnám őket egy otthonba és azt fizetném, ott majd etetik, mosnak rá és még fázni sem fognak. Akkor lehet, hogy meggondolná, hogy kiakar-e használni.
Hát nem tudom. Olvasgatva itt a hozzászólásokat eléggé szomorúnak látom a helyzetet. Mi az oka ennek a hatalmas szülő ellenességnek? Természetesen azokról lenne szó, akiket azért tisztességesen felneveltek.
Magát a törvényt nem tatom jó ötletnek, mert aki akár erőn felül is segíteni akart az eddig is megtette. Aki meg nem az valóban bedugja ezután a szüleit egy otthonba és kész a bosszú.
09:43 Én nem rossz szándékból írtam, hogy bedugnám őket.
De ha csak ő egyszerűen nem akarna dolgozni,mert nincs kedve, az igényei meg megvannak,akkor igen is megtenném.
"nem hajlandó dolgozni"
Szerinted ez milyen dolog?
A gyerekem szájából vegyem el a kenyeret,mert oda kell adnom anyumnak, hogy ő majd elköltse amire csak gondolja. Hát velem ezt nem tehetné meg, főleg, hogy tudom,hogy cigizik. Én egy 5 ft-ot nem költöttem cigire soha, de nem is fogom támogatni a dohányosokat. Ez a cigi dolog egy kiemelt pl. volt.
ma 10:03 Értem én, hogy mit akarsz mondani. Tökéletesen megértelek. Az ideális az lenne, ha ők a nyugdíjukból fent tudnák tartani magukat, mi pedig a munkákból meg tudnánk élni. Csak nem ez a helyzet. Bár mindezektől függetlenül úgy gondolom, hogy még ma is több szülő támogatja a felnőtt gyerekeit, mint fordítva.
De vegyünk egy normális családot. Egy gyerek amíg felnő 1000 meg 1 felesleges dolgot vesznek neki meg a szülei. Ha ezeket a felesleges dolgokat nézzük akkor van jogunk azt mondani, hogy erre vagy arra egy fillért se adok?
Furcsa dolgok ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!