Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Van miért aggódnom, hogy...

Van miért aggódnom, hogy zajlanak általában az ilyen dolgok? (vagyonelosztás)

Figyelt kérdés

A történet azzal kezdődik,hogy a párom szülei elválltak.A családi házuk pedig üresen maradt.A páromék hárman vannak testvérek.Mi most a párommal a szüleimmel élünk egy házban ,de szeretnénk már saját házat.A szülei felajánlották,hogy a gyerekeké lehet a házuk,ekkor a párom két testvére azt mondta,hogy ök nem tartanak igényt a házra.Én személy szerint ezt akkor úgy értelmeztem,hogy papíron is lemondanak a rájuk eső részről és kicsit furának is találtam ezt,hiszen őket is megilleti a közös vagyon.A párom és én felvettünk egy nagyobb összegü hitelt,hogy el tudjuk intézni a ház átíratását a párom nevére,valamint,hogy kicsit fel tudjuk újítani a házat,ill.ki tudjuk fizetni a számlákat(lassan egy éve nincs villany a házban stb.)Pár nappal ezelőtt vettük fel a pénzt a bankból.Tegnap a párom beszélt a testvéreivel,akik mindezek hallatán eléggé meglepődtek és azzal álltak elő,hogy ők nem így gondolták a dolgot,hanem úgy,hogy papíron 3 egyenlő részre legyen elosztva a ház,tehát minden testvérnek egyharmad rész.Azt,hogy nem tartanak igényt a házra úgy értették,hogy mi nyugodt szívvel lakhatunk ott,nem fog minket senki zavarni,de a papíron az ő nevük is legyen feltüntetve.Én nagyon kiakadtam ezen.A kezdetektöl fogva azt mondtam,hogy ez így lenne igazságos,de a párom csak kötötte az ebet a karohoz,hogy a testvéreinek nem kell a ház.Erre most kiderül,hogy mégis,azaz csak papíron,de hát az akkor is azt jelenti,hogy ugyanannyira az övéké is lesz mint a páromé.Kicsit elbizonytalanodtam a dologgal kapcsolatban.Felhoztam a páromnak,hogy mi lesz akkor ha esetleg mi ketten felujítjuk a házat,beköltözünk,éldegélünk ott néhány évig és egyszer csak valamelyik testvére ugy gondolja,hogy szüksége van a ráesö rész értékére?Honnan fogjuk tudni elöteremteni azt a pénzt?Hozzá kell tenni,hogy nem állunk valami fényesen anyagilag.Vagy esetleg mi lenne akkor,ha valamelyik testvér el szeretné adni majd a házat?Azzal nem tudok sehogy sem megbékélni,hogy mi most szépen felujítjuk a házat ill beköltözünk,én is megszokom a helyet és akkor esetleg a testvérek miatt el kéne adni.Igazábol mostmár nem nagyon tudunk tenni semmit,mert a hitelt felvettük.A párom biztos abban,hogy soha nem fog ilyen probléma adodni a testvéreivel,mert szerinte azoknak soha nem lesz szükségük a házra és soha nem tennék meg velünk,hogy rákényszerítsenek bennünket a ház eladására stb.Én sem akarok vitát szítani és valahol én is egyetértek a párommal,de számomra az,hogy a másik két testvér neve is szerepel a papíron azt jelenti,hogy ök is ugy állnak a dologhoz,hogy talán majd egyszer szükségük lehet a házra és akkor mi nagy bajban leszünk.:(

Eléggé ki vagyok bukva most és öszintén megmondva nem tudom,hogy kinek az álláspontja helyes ebben az esetben,az enyém,vagy a páromé.Ha esetleg valaki járt hasonlo cipőben vagy most is hasonlo helyzetben van annak a hozzászolását szivesen meghallgatnám!

2011. máj. 12. 08:58
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Ahogy látom nem én vagyok az egyetlen,akinek aggájai merülnek fel ebben a helyzetben.Én is pontosan ezt mondtam a páromnak,hogy nem tudhatjuk mit hoz a jövő.Lehet,hogy valamikor még a testvéreinek is szüksége lesz a házra és,hogy az ilyen jellegű dolgokat még testvérek között is papírra kell fektetni.Ő azonban vakon megbízik a tesóiban és fel sem merül benne,hogy esetleg a jövőben nakünk ebböl bajunk lehet.Nem tudom,hogy mitévő legyek.Eszem ágában sincs családi botrányt csinálni és nem akarom,hogy miattam menjen tönkre az eddig jol müködö testvéri viszonyuk.Én is kb ezeket mondtam a páromnak,amiket itt a legtöbben írtak,de ő azt mondta,hogy náluk a családban ez ugy működik,hogy "azé a ház,aki benne lakik"-Szerintem ez enyhén szolva is felelötlen felfogás.A hétvégén esedékes egy családi megbeszélés ezzel kapcsolatban,remélem ott sikerül letisztázni az ügyet.A dolgot még az is megnehezíti,hogy a párom egyimk testvére még kiskorú.Nem tudom,hogy enek van-e jelentősége,de szerintem biztosan.Úgy tudom,hogy ilyen esetben az ő 1/3 részén a szülöké marad az élvezeti jog,ami nem éppen szerencsés helyzet,mivel a párom szülei sem épp a megbízhatóságukról híresek.Valahogy nagyon rossz előérzetem van a dologgal kapcsolatban.Esetleg az megnyugtatna,ha a ház tulajdonjoga 3 felé oszlana,de az élvezeti jog egyedül a páromé lenne.Meg fogom említeni ezt a lehetöséget is a páromnak,Kérdezze meg a testvéreket,hogy nekik ez megfelelne-e.Nagyon nehéz,helyzetben vagyok,mivel a párom teljesen biztos bban,hogy az ilyen dolgokat ők egymás között,megbeszélés utján el tudják intézni és szerinte teljesen felesleges a jogi hercehurca.Én meg tiszta idegbeteg vagyok emiatt és folyton ezzel tömöm a fgejét,de attol félek,hogy a végén én leszek majd a rossz a család szemében.Ilyen bizonytalan modon azonban,nem nagyon szeretnék belevágni a dologba,mert nagy a valoszinüsége,hogy késöbb emiatt még megütjük a bokánkat!
2011. máj. 12. 09:51
 12/19 anonim ***** válasza:
Minek bonyolítani a helyzetet? Először is, a testvérek egyszer mondták azt, hogy nekik nem kell a ház, és máris ugrottatok hitelt felvenni? Ez nem egy okos dolog. Ezt meg kellett volna rendesen beszélni, majd lepapírozni. Viszont a legegyszerűbb az lenne, ha eladnátok, a pénzt elosztanátok 3 felé, és mindenki megy a dolgára. Így igazságos.
2011. máj. 12. 10:15
 13/19 A kérdező kommentje:
Én személy szerint nem voltam jelen eddig,amikor erröl a dologrol beszélt a párom a testvéreivel,szüleivel.Én csak azt tudom,hogy ő már az elején azt mondta nekem,hogy a testvéreinek nem kell a ház.Aztán tegnap beszélt a bátyjával,aki pontosította a dolgot,hogy nem akar a házban élni,de a részéröl nem mond le.A hitelt azért vettük fel rögtön mert mi abban a hitben voltunk,hogy a tesok papíron is lemondanak a házrol és ebben az esetben,mivel a teljes ház a párom nevére kerülne nekünk kellene kifizetni a jogi költségeket is és ezt is a hitelböl akartuk fedezni.Most azonban,hogy nem csak a párom nevére lesz írva a ház szerintem a jogi költségeket is közösen kéne kifizetni.
2011. máj. 12. 10:24
 14/19 anonim ***** válasza:

Nézzük logikusan a helyzetet: minek kellene nekik a tulajdonjog, ha nem akarnak ebből pénzt csinálni később? Ha nem akarnának, és tudják, hogy úgyis ti laktok majd ott, akkor simán lemondhatnának a házról a javatokra, elvégre ha benne laktok, úgysem lehet eladni, senki sem venné meg. Nem tetszik nekem a dolog, itt pénzről lesz szó. Szerintem rosszul jártok ezzel, mert arra kötelezhet a bíróság, hogy a testvéreket kifizessétek, amennyiben igénylik(és a tulajdonjoghoz ragaszkodnak, nyilván nem ok nélkül). 3 felé nem fogtok tudni fizetni(bank, 2 testvér), el kell majd adnotok a házat(akármilyen felújítással), hogy mindenkit kifizessetek.

Ha már megtörtént a baj, én a helyetekben a felvett hitelt lekötném, fizetném a kamatokat, meghirdetném a házat eladásra áron alul, hogy gyorsan elkeljen, majd a bevételt 3 felé osztva, és a felvett hitelhez hozzácsapva vennék máshol házat. Így nem függnék mástól.

Mert ugye szép a testvéri szeretet, amíg meg nem romlik a kapcsolat...

2011. máj. 12. 10:36
 15/19 anonim ***** válasza:
Abból is látszik, hogy azért ők is belekalkulálták,hogy szükség lehet a házra (vagy az árára), hogy papíron nem mondtak le róla. Mert ha annyira tuti lenne,hogy ők nem raknak ki onnan benneteket, akkor lemondtak volna róla hivatalosan is. Nyilván nem hülyék, nem tudják előre,hogy mit hoz az élet, ezért nem mondtak le! Ezt kellene elmondani a párodnak. Nem azt mondom,hogy robbants vitát, de te is fogod fizetni a hitelt nem? Akkor neked is van beleszólásod. Üljetek le, és mondd el az aggályaidat a tesóknak is, és hogy nyilván te sem szarod a pénzt és szeretnél megbizonyosodni,hogy később sem lesz semmi gond!
2011. máj. 12. 11:26
 16/19 anonim ***** válasza:
Sztem is ügyvéd elött papírozzatok le mindent. És még mielött bármiylen felújítást végeznétek egy becsüssel becsültessétek fel a házat h most mennyi tis ér. ha egyszer vmelyik testvérnek szüksége lesz a részére,akkor azt az értéket kell vhogy előteremtenek. ki tudja mit hpz a jövő,még nektek is lehet plussz bevételek vagy bármi
2011. máj. 12. 11:39
 17/19 anonim ***** válasza:

Most még egyszer elolvastam.

A ház tulajdonosai élnek, csak elváltak.

Itt még nem kell olyan iramban osztozni!

2011. máj. 12. 14:20
 18/19 A kérdező kommentje:
Az utolso válaszolonak mondanám,hogy a ház tulajdonosai elválltak és mivel a ház közös vagyont képez arra a megállapodásra jutottak,hogy nem adják el,hanem odaajándékozzák a gyerekeiknek,mivel ök mindketten máshová költöztek és nem akarják,hogy a ház üresen álljon és állásában tönkremenjen.
2011. máj. 12. 19:33
 19/19 anonim ***** válasza:
Mért nem adjátok el azt a házat és megy mindenki a saját részével. Ha valamelyik tesó megszorúl anyagilag tök jogosan fogja követelni az örökségét. Arról nem is beszélve hogy se te se a lendő gyerekek egy fillér nem kapnak a házból. Milyen örökség lenne a gyerekeknek ha osztozkodni kéne a nagynénikkel, vagy több unokatesóval.
2011. máj. 12. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!