Hogy lehettem ilyen szerencsétlen, hogy egy ilyen családba születtem bele?
A szüleim egyfolytában azzal cseszegetnek, hogy úgysem lesz belőlem semmi, hajléktalan leszek és hogy készüljek, 18 éves korom után mehetek amerre akarok ja és a továbbtanulásomat nem támogatják, mert nem fognak 3-4-5 éven keresztül azért pénzelni, hogy utána ne legyen belőlem senki.
(Hozzáteszem, a jegyeim jók, 11.-es vagyok a környék egyik legnívósabb gimnáziumában a félévi átlagom 4,8 lett; németből 10. év végén tettem előrehozott érettségit és nyelvvizsgát, angolból most készülök ugyanerre. Orvosnak készülök, ami szerintem nem egy olyan szakma, ami felesleges lenne és amivel a híd alá kerülnék, na mindegy..)
Egyfolytában megkapom, hogy semmire nem való meg hasznavehetetlen vagyok, hogy olyan, mintha nem is lennék, mert még ők megszakítják magukat a munkában, addig én semmit nem csinálok. Nem lehet nekik megmagyarázni, hogy a tanulás is lehet éppen olyan kemény munka, mint amit ők csinálnak - egyszerűen nem tudják felfogni, hogy annak aki állami támogatás alatt akar az orvosira bekerülni, annak annyit kell tanulnia amennyit csak tud.
Persze a házimunkában igyekszem segíteni, amikor csak alkalmam van rá próbálok a hasznukra lenni, de azért néha tanulni is kell..
Nem vagyok az a bulizós típus, havonta egyszer-kétszer járok el a barátaimmal bulizni vagy néha-néha becsúszik egy mozi is. Persze ezelőtt is kapok egy kiadós fejmosást, hogy a csavargás megy, az otthoni segítség meg a tanulás nem stb stb.
Egyszerűen nem tudom hogyan kellene kezelnem ezt a helyzetet, nem tudok olyat csinálni, ami nekik jó lenne.. :(
74%-os vagyok.....
Már elnézést, de KI MONDTA,hogy a fizikai munka büdös lenne? Egyszerűen csak eléggé érezni lehet a kérdező megfogalmazásából,hogy a szülei valószínűleg nem rendelkeznek diplomával..és nem ez a szánalmas. Az se lenne,ha fizikai munkások lennének, de az viszont már eléggé az, hogy próbálják visszatartani a gyereküket az ellen, amit szeretne, amiatt, amiért ők teljesen mások.
"Nem lehet nekik megmagyarázni, hogy a tanulás is lehet éppen olyan kemény munka, mint amit ők csinálnak - egyszerűen nem tudják felfogni, hogy annak aki állami támogatás alatt akar az orvosira bekerülni, annak annyit kell tanulnia amennyit csak tud. " :)
Légy szíves, mielőtt elkezdesz másokba belekötni, 2x is olvasd el az ember mondanivalóját;)
Amúgy meg nem tudsz semmit se a családomról,se rólam... Kíváncsi vagyok,te hogyan bírnád ha úgy kb az élet egyik területén sem "lennél rendben", hozzá meg még a családodban is hadd ne mondjam mik történnek...:)Mert elhiheted, nem csak ez az egyetlen mondata fájt, és nem csak a mondatai.............
Elég elkeserítő,hogy anno a szülők gyüjtőtték a pénzt a gyerekük házára, ma meg már 18 évesen elküldik őket otthonról. Ha már képesek voltak csinálni egy gyereket, nem csak addig kell vele foglalkozni és támogatni, míg kicsi és aranyos....:D
ma 18:51-vagyok!
Amikor azt mondtam hogy ismerek olyan aki hiába tanult,oda még elfelejtettem hozzá írni,hogy én fiatalabban érettségivel és szakmunkás bizonytvánnyal nagyobb egzisztenciát szereztem...
Kedves kérdező, nagyon sajnálom, hogy ilyen szüleid vannak. Én csak azt tudom tanácsolni, hogy felemelt fejjel nézz a szüleid szemében és mondd azt, hogy te pedig nem leszel hajléktalan, nem leszel egy senki, hanem véghez viszed az álmaidat. Menj el dolgozni suli mellett, nyáron, tanulj szorgalmasan és legyen belőled egy lelkiismeretes, jó orvos. Én bízom benned és szurkolok neked. Senkinek se hagyd, hogy elvegye az álmaidat, még a szüleidnek se.
Nehéz lesz? Bizonyára igen. Sokszor fogsz padlóra kerülni? Elképzelhető. Föl fogsz ezek után állni? Ez a te döntésed. Mert nincs az a mély gödör, amiből nem lehet kimászni, csak sokan az első próbálkozás után feladják. Megmutathatod a szüleidnek, hogy bármilyen mélyre kerülsz, ki fogsz mászni, még az ő lehangoló szavaik se tudnak megállítani.
18/L
19:06-os, kedves 68%-os. Te miért ellenzed ennyire ezt az orvosi szakmát?? Ha ez az álma miért ne csinálhatná?
És mi az, hogy leégett volna a képedről a bőr, ha így álltál volna hozzá a dolgokhoz?
Elolvasod te egyáltalán, amit ő ír? Mert írta, hogy 15 éves kora óta dolgozik nyáron. Ennél többet meg nem tehet. Ráadásul - amennyire meg tudom ítélni - elég jó az anyagi helyzetük, pláne, ha az apukája a bankban dolgozik és negyedévente belefér nekik a három napos wellnes-hétvége is..
Szerintem itt most nem a szülőknek van igaza.
68%-os, már ne is haragudj, hogy ezt modnom, de te is kb olyan gondolkozású lehetsz, mint a szüleim. Ez esetben viszont sajnálom a gyermekedet.
Én reggel 7től délután 3ig (van, hogy 4ig) az iskolában vagyok utána hazajövök, eszek és este 9ig, 10ig tanulok.
Emellett hogy menjek el dolgozni áruld már el nekem?
Mit tehetnék még, hogy megfeleljek a szüleimnek? Jó tanuló vagyok, a magatartásommal sincsen probléma, nem vagyok elkényeztetett pi.csa, vannak terveim.
Ha a te gyereked majd az orvosira akar menni, te sem fogod engedni?
A szüleid felfogása minősíthetetlen. Rendesen tanulsz, ritkán mész el szórakozni, nem szórod a pénzt, nyáron dolgozol, nem tudom, mi a fene bajuk van. Szerintem nem tervezett gyerek voltál, hanem hirtelen jöttél púpnak a hátukra...
Amit nyáron fogsz keresni, tedd félre, plusz vegyél fel diákhitelt (pedig nagyon ellene vagyok, de van, hogy tényleg kell). Arra az orvosi karra jelentkezz, ami elég messze van ahhoz, hogy biztosan felvegyenek a kollégiumba, így az albérletpénzt meg tudod spórolni. Én ELTE-s vagyok, albérletben lakok, de ha jól tudom, nálunk 8000 Ft/hó a koli. Az orvosi mellett valóban nem fér bele a dolgozás, viszont heti 1-2 alkalommal taníthatsz másoknak angolt vagy németet, esetleg középiskolásokat korrepetálhatnál bioszból, kémiából.
Én kajára átlag heti 5000 Ft-ot költök, úgy, hogy van benne zöldség, gyümölcs, hús (tehát magamra főzök). Koliban nehezebb főzni, de nem megoldhatatlan. Én is csak hétvégén főzök, akkor 2-3 félét, és azt eszem ebédre utána egész héten. Ha beleszámítjuk a könyvtárdíjat, a bérleteket stb., akkor is ki tudsz jönni egy nehezebb héten 10000 Ft-ból. De javaslom Szegedet, az ottani egyetem állja a hallgatóknak a havi bérletet, tehát a tömegközlekedésre már nem kéne költened, ráadásul olcsóbb is, mint mondjuk Pest.
Tehát havi 40000 Ft alatt meg tudsz lenni egy kollégiumban, úgy, hogy nem csak a kajára költesz meg az alapvető tisztálkodási szerekre stb., hanem időnként belefér 1-1 könyv, buli. Ez kijön a diákhitelből + heti 1-2 órából, később bejön mellé az ösztöndíj is.
Az első félév eleje azért nagyon kemény lesz, nagyon spóroljál rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!