A házastársaddal közös, vagy külön kasszán vagytok? Melyik jobb?
Többen írták, hogy nem értik, mitől jó és hogy tud működni a külön kassza. Hát leírom.
Mi külön kasszán vagyunk, 10 éve élünk együtt a férjemmel, 6 éve vagyunk házasok, két gyerekkel. A külön kassza azt jelenti, hogy a közös életünk költségeit közösen fizetjük (lakáshitel, autóhitel, gyerekekkel kapcsolatos kiadások, koncertek, kaja, nyaralás stb.). De az azon felül megmaradó pénzzel mindenki maga rendelkezik. Nincs közös számlánk, hanem egyikünktől vonják a lakáshitelt, másikunktól az autóhitelt meg a cascot. Bevásárlásnál hol egyikünk fizet, hol másikunk. Egy füzetbe írjuk, hogy kinek milyen kiadása volt a közös háztartással kapcsolatban. Negyedévente összesítjük és elszámolunk.
Ez a rendszer csak azoknál a pároknál működik (de azoknál kiválóan!), ahol mindkét fél jól keres, és egyiküknek sem okoz gondot a közös élet költségeinek 50%-át bedobni a közösbe (még akkor sem, ha a feleség GYED-en van, mint pl jelenleg én). Egyébként nem működik, mert a kevesebbet kereső fél kiszolgáltatva érzi magát, hogy a jobban kereső fél nem részesíti a jövedelméből, és egyébként sem tudja fedezni a kiadások felét. A jobban kereső fél meg nyilván nem fog amiatt szűkölködni, mert a rosszabbul kereső fél csak ilyen életszínvonalat tud 50%-ban finanszírozni.
A külön kassza előnyei:
1. Nem kell olyan kérdésekre válaszolnom, hogy "miért kellett még egy pár cipőt venned?" és én sem teszek fel a férjemnek olyan kérdéseket, hogy "miért tőzsdézel, látod már megint esik az OTP". A házasságokban a legtöbb vita a közös pénz miatt van. Mi kiiktattunk egy vitaforrást.
2. A legfontosabb előny: biztosak lehetünk benne, hogy a házasságunk alapja az érzelmi kötődés, egyikünk sem a másik pénze miatt van a másikkal. Nem vagyunk egymásnak kiszolgáltatva anyagilag.
Szóval nincs igazuk, akik szerint a külön kassza a válás előszobája. Nálunk közös a lakás, a kocsi, 2 gyerek, és még tervezünk egy harmadik gyereket is.
miis közös kasszán vagyunk!!!!!van itthon amiből ugy gazdálkodunk ahogy tudunk és van amiszinténközös a bankban a félretett pénz!
tényleg öszelett keverve ez a dolog!sokan ugyértik szerintem a külön kasszát hogy van 3 kasza de mindegyik belenyulhat csak mégis azért van mert pl igyjobbnekik a kaja és a rezsi pénzt beosztani igy a férfi ezt fizeti a nő ezt!de semiképpen nem azért mert amit vesz pl páriszit akkor a méásik abbol nem ehet!és hogy maradjon pénze mindenkinek a számlán ha szüksége van rá!
mi nem igyvagyunk!!!!mim egy kasszán és napi 1000ft van a férjemnél hogy legyen nála pénz de megmarad mert fütt kaját teárt visz!!!itthon én rendezem a pénzt én vásárolok be csekket fizetem a közösből!ha ő akar valamit magának akkor kiveszi és kész persze szol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!