Mint férfi megsértődnél, ha az esküvőkor a feleséged azt kérné, a gyereketek majd az ő nevét viselje?
Megtartottam a leánykori nevem, de elé kötőjellel felvettem a férjem vezetéknevét. Ezt el kell dönteni a polgári esküvő előtt és jelezni az anyakönyvezetőnél.
Bármelyik pillanatban megszülető babánk vezetékneve mindkettőnk vezetékneve lesz kötőjellel. Ezt a baba születése előtt kell eldönteni és módosíttatni az anyakönyvi hivatalban ahol összeházasodtatok.Születés után csak névváltoztatás lehet és ez nagy macera!
És amire ott nem hívják fel a figyelmet az nem biztos hogy nincs is!Mi érdeklődtünk, utána olvastunk.
Ez eleve csak akkor lehet, ha nem veszi fel a férje nevét.
Attól függ, ha a férfinek valami csúnya, vagy túl vicces neve van akkor érthető, egyébként nem mindegy?
Pl. hallottam olyat, hogy valakit Nyúl Bélánénak hívnak és ez nem vicc, tényleg létezik ilyen ember, hát ezt a nevet nem értem miért vette fel és a gyerekeimnek sem adnám, hogy Nyúl Akármi.
Persze,én úgy vélem a gyerek az apa nevét kapja ez így helyes vagy mind a két vezetéknevet is kaphatja elvileg,csak úgy már kicsit "túlzás".Feleséged olyan mintha "szégyelné" a neved (nem tudtam másképp fogalmazni meg nekem így jön le ha jobban belegondolok,szóval ne haragudj ha sértő voltam)
Én nagyon megsértődnék.
Igen! Nagyon!!! Főleg ha fiú gyermek! Az ős nevét kell egy gyereknek mert ő viszi tovább a családfát!
Am. meg kinek jut ilyen eszébe az esküvőjén?
18:02 : mert szerinted a többi gyerek nem két ember szerelmének gyümölcse? Csak ha kötőjeles névvel viseli a szülők nevét?
Ha nevetséges a vezetéknév, szerintem maga a férj is ajánlaná, hogy adjuk a másik fél vezetéknevét, de a kérdező nem e célból akarja adni ahogy én értem. Kérdező szerint "végül is a férfi akkor is az apja marad" - hát végül is a nő is az anyja, ha nem az ő nevét viseli:-D
Azért kezdjük ott, hogy ez összetettebb dolog!
A mai társadalmi struktúra teljesen megváltozott. Egy nő mostmár nem csak háztartásbeli általában. Tehát a legtöbb férfi már nem egyedüli családfenntartó! Mindkét fél ugyanannyira kiveszi a munkából a részét. És sajnos még a régmúltból berögzült szokás szerint miszerint a nő: főzz, moss, takarít, gyereket nevel. Ezek még mind várják otthon a munka után. Persze tisztelet a kivételnek. Nos amennyiben a férfi már nem egyedüli családfenntartó, miért is járna neki a megtiszteltetés, hogy kizárólag csak az ő vezeték nevét viselje a gyermek?! Mert hagyomány?! Nah igen, de akkoriban a társadalom felépítése is más volt, a szerepkörökkel együtt.
Plussz a nő hordja szíve alatt 9 hónapig a gyermeket, ő veszi ki a nevelésből a legnagyobb részét. A nőt nem illeti meg a megtiszteltetés, hogy a nevén legyen a picur?
Hiszen összegezve, sajnos általában (csak az átlag családról beszélek) az egyenlő mértékben tartja fenn a családot a két fél. Viszont a nők tudnak csak szülni, és áldást hozzni ezáltal a házra. Így teljesen jogos a követelés! És csak a férfiak büszkesége szab ennek gátat.
Nah most jöhetnek a lepontozások :D Nem túlzottan izgat.
Sok esetet el tudok képzelni, amikor a baba az anya nevét kapja, de ezeket már felsorolták előttem.
Nálunk még érdekesebb a helyzet. Amikor férjhez mentem a férjem családnevét vettem fel a saját keresztnevem elé "né" nélkül". Elváltam, újra férjhez mentem. A gyerekeim arra kértek, tartsam meg az első férjes nevemet, hogy azonos legyen az Ő és az én nevem. Szerencsére a törvény ezt megengedte. A második házasságomból is született egy gyermekem, ő kötőjelesen viseli az édesapja és az én (vagyis a volt férjem) családnevét. Ezzel is igyekeztem erősíteni a testvérek összetartozását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!