Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mint férfi megsértődnél, ha...

Mint férfi megsértődnél, ha az esküvőkor a feleséged azt kérné, a gyereketek majd az ő nevét viselje?

Figyelt kérdés
Mert ugye a polgárikor el kell dönteni a születendő gyerekek vezetéknevét. És azt mondaná, kapják az ő vezetéknevét. Végül is a férfi akkor is az apja marad.
2011. márc. 30. 09:44
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
63%

Az én férjem megsértődött volna. Azt én dönthettem el, hogy ha fel akarom venni az ő nevét vagy sem, és ha igen milyen módon: utálom az xyné, vagy xné yz, így csak símán az ő vezeték nevét vettem fel, és a gyerekeink nevét is úgy jelöltük meg, hogy az ő vezetéknevét kapja.

9:51: miről beszélsz, hogy az anya sehol "nem látszódik"?? Bárhová mész, bármit ki kell töltened, mindenhol ott van: anyja neve.. A kötőjeles jó megoldás, de egyelőre a három névtől (gondolok itt vezeték + 2 keresztnév) is herótom van, amúgy sem használunk csak egyet...

2011. márc. 30. 12:04
 22/41 anonim ***** válasza:
88%
Ha nekem, mint férjnek ronda nevem lenne, nem sértődnék meg. Pl nem akarnám, hogy a gyerekem Baskiraszki és stb vezetéknévvel éljen:))
2011. márc. 30. 12:15
 23/41 anonim ***** válasza:
39%
Én nem sértődtem volna meg, de határozottan elutasítottam volna! Hála Istennek a nejem van annyira intelligens, hogy ilyen hülyeségekkel nem csesztette sosem az agyam. Lehet, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy elvettem. Azt, hogy a saját nevét hogyan akarja viselni esküvő után, ráhagytam a döntést (egyébként jól döntött Z-né XY lett, de előtte gondoklkodott, hogy ZY lesz, de erről a családja lebeszélte, nekem mindegy volt). A sajátját szíve-joga eldönteni, de a gyerek neve az közös ügy. És ha olyan döntés születik, amelyik valamelyik félnek méltánytalan, akkor már régen rossz lesz az egész. Márpedig az emberi társadalmakban (nemcsak Magyarországon)az a szokás alakult ki, hogy a gyermekek az apa vezetéknevét viszik tovább. Az anyja neve minden hivatalos okiraton ott lesz, az apáé nem. Igazából nem is értem azokat a nőket, akik foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyermekük az anya vezetéknevét viselje, pedig annak a gyereknek van apja. Szeretik ők egyáltalán a párjukat? Vagy csak a gyereknemzéshez van szükség rájuk? Mert ha az utóbbi, akkor lehet menni spermabankba, és olyan nevet adsz a gyereknek, amit akarsz! Lehet lepontozni!
2011. márc. 30. 13:27
 24/41 anonim ***** válasza:
67%

12:04!

Nagyon örülök,hogy van más is,aki így gondolkodik!Én is rosszul vagyok a 'né'formától,bármilyen formában,Én is a férjem vezetéknevét vettem fel,99-ben volt,teljesen ki volt mindenki akadva,hogy úristen,nem 'né'lettem.És nekem sem tetszik a két keresztnév adása,főleg ilyenek hogy pld.Letícia Lolita.Még egy is sok nemhogy két ilyen név együtt.Rengeteg ilyen van,annyit lehet röhögni rajtuk.

2011. márc. 30. 13:31
 25/41 anonim ***** válasza:
80%
Igen, egyetértek 13:27-tel.
2011. márc. 30. 15:27
 26/41 anonim ***** válasza:
47%

nem sértődnék meg.

Megmondanám hogy szó sem lehet róla.

Minden iraton ott van anyja neve, akkor miért is kéne még külön az anya vezetéknevét adni?

És attól, hogy nem az anyja vezetéknevét kapja, attól még az anyja marad végülis, kedves kérdező.

2011. márc. 30. 15:31
 27/41 anonim ***** válasza:

"Bár még távoli jövő , de megegyeztünk , hogy ha lány születik az ő nevét viseli majd , ha fiú az enyémet :)

Részben én ajánlottam fel , mert olyan a neve amit vétek lenne elfeledni .

24/f"

Ez nekem is tetszene, csak az vele a baj, hogy az azonos házasságból született testvéreknek azonos vezetéknevet kell viselni. Úgyhogy ha lesz egy fiatok és egy lányotok, nem fogjátok tudni ezt megcsinálni. De azt igen, hogy kötőjel, és a fiú az apa nevét, a lány meg az anya nevét viszi tovább, és egyesíti majdani házastársa vezetéknevével, ez sztem kivitelezhető. Ha a házastárs neve is kettős, lehet azt is hasonló elven felezni. Kreativitás, emberek, kreativitás...

2011. márc. 30. 18:00
 28/41 anonim ***** válasza:
36%

"9:51: miről beszélsz, hogy az anya sehol "nem látszódik"?? Bárhová mész, bármit ki kell töltened, mindenhol ott van: anyja neve.."

A hivatalos nyomtatványok érdekelnek legutoljára. :) Nem csak ott szeretnék én is "megjelenni" :)

Meg szerintem azért szép a kötőjeles megoldás, mert jól jelzi, hogy a 2 szülő szerelmének a gyümölcse, hogy közös gyerek.

9.51

2011. márc. 30. 18:02
 29/41 anonim ***** válasza:
77%

Azoknak akik szerint nem kérdezik meg házasságkötés előtt a születendő gyerekek vezetéknevét: tévedés, megkérdezik, de csak akkor, ha a feleség megtartja a lánykori vezetéknevét, vagy kötőjelesen veszi fel.

Tehát ha a feleség Kovács Istvánné lesz, vagy Kovácsné Nagy Erzsébet, akkor a gyerekek csak Kovács X és Kovács Y lehetnek, ezért nem kérdezik.

Ha viszont a feleség Kovács-Nagy Erzsébet lesz, a gyerek lehet Kovács X és Kovács-Nagy X, ezt az anyakönyvvezető előre megkérdezi.

Ha a feleség megtartja teljesen a lánykori nevét, akkor a leendő gyereknek már 3 verzióból választhatnak: Kovács X, Nagy X, Kovács-Nagy X.

2011. márc. 31. 04:12
 30/41 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, az lemaradt, hogy a kötőjeles verzió is döntés kérdése, hogy melyik álljon elől.
2011. márc. 31. 04:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!