Mit csinaljak? Tanacsot kernek!
Szoval egy nagyon elcseszett leny vagyok. Egyetemre jarok, tanulok, 80%ban szeretem is. meg suliba vagyok eltelik az ido, elszorakozok a kollegakkal, de ha megbeszelnek egy kavezast, en nem megyek, mert nincs ra penzem. Ha haza jovok, a tesom var itthon, ketten berelunk egy lakast(o is tanul). Sokszor sirok, attol, hogy hogy nez ki a lakas. Szoktam takaritani, fozni, de a tesom nem veszi ki a reszet, ha kajal, mindent ott hagy az asztalon, nem mosogat. volt amikor 1 hetet hagytam a mosatlant, de ot ez sem erdekelte. ha 2 hetig nem mosok, felveszi a mocskos ruhat, nem erdekli. fozni nem foz, de elvarja, hogy kaja legyen. ha nagyon zsuffolt a programom, anyukam szokott kajat kuldeni, de ezzel nem nagyon akarom terhelni, ugyanis o is dolgozik otthon es rendezi a csaladi ugyeket, kertet. szuleimnek szoktam panaszkodni, hogy en ezt nem birom igy, de ok erre azt mondjak, hat majd beszelunk mi a testvereddel, hidd el nagyon nehez neki az egyetem. Nekem mivel konyebb? Az az erzesem, hogy nekem kell felnevelnem a 24 eves fiu testveremet.
Ezen kivul baratom nincs, baratnoimmel nem nagyon talalkozok, ok elvannak foglalva a barataikkal. Szorakozni jarni nincs idom, de leginkabb penzem. Az egyetem mellett sajnos nem tudok eljarni dolgozni, ezert nyaron dolgozok, kulfoldon es abbol tartom el magam 1 even keresztul.
Kernek valami tanacsot, mivel tudnam jobba tenni az eletem, mert egyszeruen ugy erzem megbolondulok ! 20L
Csak hogy képben legyél: családjogi törvény vonatkozó részei:
24. § (1)A nagykorú, munkaképes gyermek ... jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai ésszerű időn belüli folytatása érdekében arra rászorul.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az ... első alapképzésnek minősülő főiskolai és egyetemi tanulmányok folyamatos végzése.
25. § A tartásdíj mértékének megállapításánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.
Magyarán: a szüleid KÖTELESEK eltartani téged. Még ezt se teszik meg. OK, biztos szar körülmények közt élnek, de ezért vállaltak gyereket! Nemhogy még te lásd el a tesódat! Nonszensz!
Legalább a családi pótlékot te kéred magadra, vagy azt is ők teszik zsebre?
ugy ertem mindenem, hogy ruhazat, es nem ehezek, nem fazok.
Nagyon szepen koszonom a tanacsokat !
Kíváncsi lennék a családi életére azoknak, akik azt tanácsolják, lobogtasd a törvénykönyvet, és húzz minél messzebb a családtól, és indokold azzal, hogy neked így gazdaságosabb.. Megteheted, de akkor valószínűleg nem lesz többé családod.
Szerintem ott rontod el, hogy várod, a tesódban tényleg feltámadjon a tenni akarás vágya. Nem fog. Rá kell kényszerítened.. Közöld vele a feladatait: minden másnap mosogasson, menjen le a boltba, meg amit kell..
Ne csinálj meg semmit helyette. Ne mosd ki a ruháit. Ne legyen kaja a hűtőben! Vegyél magadnak annyit, amit megeszel, de azt se tedd a szeme elé! Anyukáddal beszéld meg, hogy ne küldjön ételt! Máskülönben mindig egyikőtökön fog élősködni.. Ameddig valaki kiszolgálja, hülye lenne megmozdulni! Hidd el, nem fog egy hónapig koszos ruhában járni. Ha meg igen, lelke rajta, de te akkor sem fáradsz azzal, hogy tegyél érte valamit. Az étkezést is oldja meg, ahogy akarja. Kénytelen lesz lemászni a boltba, ha éhes..
Vegyél magadon erőt, és viseld el a rendetlenséget, ameddig muszáj. Ha tudja, hogy előbb-utóbb megcsinálod, már régen vesztettél. Abban a lakásban ugyanannyi jogod van lakni, mint neki! Ne hagyd magad kiűzni!
Senki nem kérte, hogy lobogtasson törvénykönyvet, mint irtam, csak azért mondtam el ezeket, hogy tisztában legyen vele, hiszen láthatóan zsarolják őt a szülők.
Azt se tanácsolta senki, hogy húzzon el a családjától. A felnőtt testvérét kell magára hagyni, nem a családot. Te nem is olvasod, amikre reagász? Érdekes hozzáállás...
Azt meg már leirta, hogy amiket javasoltál, megtette, semmi eredménye. Ezek szerint a kommentjeit se olvasod...
De egyébként tényleg hasznos voltál...
ÓÓÓ, azt elhiszem, hogy könnyebb a szüleidnek, hogy anyagilag se kell úgy támogatni, hogy ne kelljen dolgoznod, meg a tesódra sincs gondjuk, mert a nyakadba vetted...
Elsőként fuss egy kört, ha tudsz igazolást vinni
(bankszámlakivonat, stb), hogy nem kapsz otthonról anyagi támogatást, és elég jók a jegyeid, lehet esélyed koleszra. Olcsóbb, mint az albérlet.
Ebédre be tudsz fizetni, ha a koliban nem is, a legtöbb általános iskola konyháján megoldható, sok öreg is szokott oda fizetni, mert olcsó, és annyi emberre főznek, amennyi befizet, eggyel több vagy kevesebb, nem oszt, nem szoroz.
Ezen kívül szállj magadba, és kérdezd meg magadtól, kell-e téged zavarnia annak, ha a tesód a dzsuvás ruhájában megy három hétig?
A válasz: NEM.
Nem vagy az anyja, nem vagy a felesége, felnőtt férfi, el tud indítani egy mosógépet. Azért nem teszi, mert tudja, hogy úgyis megcsinálod helyette. NE CSINÁLD MEG!
Akkor is elindul a mosás, ha csak a te ruhád van benne.
A mosogató is hasonló elven működik: elég, ha azt elmosod, ami neked kell, és ő meg egyen koszos tányérból. Rögtön használat előtt elmosol magadnak egy tisztát, és kész.
Amennyiben tesód reklamál, beszéld meg vele, hogy hívja anyátokat takarítani, ugyanis te is pont úgy tanulsz, mint ő. Vagy ha cselédnek néz, akkor fizessen is.
Ne haragudj, de amíg hagyod, hogy cselédnek használjon a családod a "fiú tesód" mellett, addig meg is fogják tenni.
Tarts ki, ne add fel!
Az meg egyáltalán nem hülyeség ám, hogy inkább másokkal költözz albérletbe, saját magadon kell segítened elsősorban.
Nem az a dolgod, hogy a bátyád támogasd a tanulmányaiban, hanem az, hogy most megalapozd a saját életed.
Férjhez menni se fogsz, nehogy rá maradjon a szennyes ruha, meg ne tudja kifizetni a rezsijét???
Vagy gondolod, hogy ő majd később cserébe fog neked anyagilag segíteni???
Ez már nem a középkor, hogy neked a konyhában a helyed, a férfi meg hadd menjen, neki a dolga tanulni, dolgozni, te meg kussolj. Ráadásul a tesód, még csak nem is a férjed!!
Hagyod magad kihasználni, az van.
Tényleg költözz össze inkább más fősulisokkal egy albérletbe, a bátyádnak is mondd meg, hogy keressen egyéb helyet lakni. A szüleid véleménye ne érdekeljen. Otthon is biztos ez ment, hogy anya főz, apa tévézik, és nekik természetes, hogy egy lánygyerek megszakad a munkában, a fiacskájuk meg kiszolgáltatja magát...
ha nagyon nem tudod eltartani magad, gyere ki levelezőre (ha a szakod olyan, hogy megteheted) és akkor dolgozhatsz (lesz pénzed is) és tanulhatsz is, egyszerre. Vagy ha nem akarsz levelezőn járni, akkor halassz egy félévet, amit inkább melóval, de ugyanakkor a tanulás terheitől mentesen, és kicsit több pénzzel a zsebedben tölthetsz el.
A testvéred és egyéb családtagjaid miatt ne érezz lelkifurdalást... nekik kéne ezt érezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!