A szülők mindenhol számon kérik a gyereken a házimunkát?
Vagy csak nálunk jellemző, hogy teljesen mindegy, mennyi házimunkát elvégzek (mosogatás, vasalás, főzés), folyton a szememre vetik, hogy "soha semmit nem csinálsz", és "nemhogy segítenél anyádnak", na meg akárhányszor jönnek a rokonok, állandóan elmondják hogy meg ne tudják, hogy nem segítek? Csak nekem jegyzik meg folyton, hogy mosogass el, seperj ki, mosd fel követ - mikor tudniuk kellene, hogy úgyis megcsinálom?
Ma már inkább nem is szólok, mikor rákezdik a hozsannát, de azért igenis rosszul esik, hogy ennyire igazságtalanul állítanak be engem...
Máshol is ez van?

Nálunk is ez van.
Kitakarítok, megfőzöm és ha utána egy picit is pihenni szeretnék, akkor már megy az a szöveg, hogy lusta vagyok, semmire se vagyok képes, egész nap csak fekszek...
De szerencsére hamarosan elköltözöm.
Az én anyám is dolgozik, és ezért elég sok minden rám marad, de 19 éves koromra már kicsit megelégeltem a helyzetet, főleg mert a testvéreimnél nem szorgalmazza a házimunkát. Kiskamasz korunkban mindig az volt a kifogás, hogy én vagyok az idősebb - de ma?
És ha esetleg megkérdezem, miért van így a dolog, annyi a válasz, hogy hagyjam békén ezzel...

Teljes egészében megértem, amit írnak a "gyerekek". Nálunk egyetlen lány én vagyok, nekem mindig mindenbe be kellett segíteni, volt, hogy a teljes háztartás az én nyakamba szakadt, míg a fiútesóim már azon is nyavalyogtak, hogy le kell vinni a szemetet. Akármennyit segítettem, dolgoztam otthon, soha nem volt elég, az én arcomba is sokszor vágták, hogy nem csinálsz semmit. Amióta nem lakom otthon, a szüleim háza egy koszfészek lett. Hiába lakik ott még négy felnőtt ember, akkor is koszosak.
Nem a házimunka megcsinálásával van a baj, mert természetes, hogy mindenki eszik, iszik, termeli a szennyest, a koszost és ezt csak közös erővel lehet rendben tartani. A baj azzal van, amikor a szülő házicselédet csinál a gyerekből, és elvárja, hogy megcsináljon mindent és még csak nem is értékeli. Nincs annál rosszabb, mint amikor dicsérni kellene a gyereket, de csak a "nem csinálsz semmit" szöveget kapja. Ha értékeljük a munkáját, szívesebben segít, jobban odafigyel a dolgokra és ami a legfőbb, nem fogja megutálni a saját szüleit.
Én eldöntöttem, hogy nem leszek ilyen szülő. A fiam is be fog segíteni a háztartásba, megtanítom a főzés alapjaira, mindenre. Nem szeretném, ha egy lusta disznó lenne, aki még egy ágynemű lecserélésére, vagy a mosógép bekapcsolására sem képes.

Szerintem menj el albérletbe, kezdj el dolgozni, aztán majd nem lesz, aki szól. Ennyi. Akkor neked kell megcsinálni mindent, te tartod el magad, másnak nem kell beszámolnod sem.
Ja, hogy kényelmes otthon? Érthető. Valamit valamiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!