Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan juthatnék tovább végre...

Hogyan juthatnék tovább végre ezen a kilátástalan helyzeten?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromtól fogva sok probléma van az életemben,de ezt most hosszú lenne sorolni,ezért inkább csak az aktuális problémákat vázolnám.

Anyám az évek során ,a tudtom nélkül,felhalmozott egy csomó,különféle adósságot,meggondolatlanul,felelőtlenül.80.000Ft a nyugdíja,de emellett áruvásárlási kártyát is használt,kettőt is.Költötte a kertes házunk eladásából származó banki pénzt(megállapodtunk,hogy ebből nem költünk,mert úgy volt,hogy a városi lakást is eladjuk és a kettő árából veszünk egy nagyobb házat,ahol mindenki jobban elfér,de kiderült,hogy ő ezzel is csak hitegetett,sosem gondolta komolyan),kölcsönt vett fel a biztosításomra a hamisított aláírásommal,szintén tudtom nélkül,de nem fizette vissza,most fizethetem helyette én.Rokontól kért kölcsön,de mivel egy év múlva sem adta meg,a rokon most havonta jár a nyakunkra a kölcsönéért,persze,ez engem is idegesít,mert a rokon is azt várja,hogy neki is én fizessek anyám helyett.Véletlenül kellett megtudnom,hogy jelzálogot akar tetetni a lakásra,hogy a titkolt adósságait kifizesse,mire sikerült erről nagy cirkuszok árán lebeszélnem,addigra az ügy már folyamatban volt,így az adósságai felett még borsos ügyintézési díjat is fizethetett a semmiért,mivel nem talált kezest a jelzáloghitelhez(hála Istennek!)Megjegyzem,én erre előre figyelmeztettem,de szokás szerint nem hallgatott rám.Volt A -hitele is,azt sem fizette vissza,ezért két hónapig nem volt egy fillér nyugdíja sem,mert egy összegben vonták le az adósságát.Közben én átmenetileg munkaképtelenné váltam,mert a sok gond miatt olyan mértékben kikészültem idegileg.Én fizettem ki a félretett pénzemből, a nagyszülői kevéske örökségemből az adósságait,hogy ne vigye el a lakásunkat miatta a végrehajtó.Nekem kell kifizetni a biztosítási kölcsönét,ha nem akarom elveszíteni a biztosításomat is.És még csodálkozik rajta,hogy én miért vagyok rá ideges,vigyorogva a képembe vágja,hogy miattam vette fel a kölcsönt,én "ettem meg".De könyörgöm,nekem fogalmam nem volt az ő anyai helyzetéről,gondosan ügylet arra,hogy ne tudjam,mire mennyit költ,igaz,költött rám is,de igazán nem sokat,hiszen amit csak tudtam megvettem magamnak.

Sajnos vele lakom,külön költözésre nincs lehetőségem,nem is szívesen hagynám rá a lakást,mert ezen a téren is felelőtlen.Nem egyszer előfordult,hogy nyitva hagyta a bejárati ajtót,lenn hagyta a lépcsőházban a kulcscsomóját,otthagyta a tűzhelyen az ételt.Mindíg attól félek,hogy felgyújtja a lakást véletlen,vagy nyitva hagyja és kirabolnak miatta a besurranók.Régebben az italozásával is hátráltatott,mert nem mertem a gyermekem ráhagyni az ittas nagymamára,amikor még kisebb volt.Sokáig emiatt nem tudtam a munkámat és egyéb ügyeimet normálisan intézni.

Szóval,most itthon ülök,idegbetegen,minimálisnál is kevesebb havi bevétellel, a tartalék pénzem elúszik az anyám adósságaira.De igyekszem tartani magam és amit csak tudok maximálisan jól csinálni,legalább itthon.Társat,munkát szeretnék találni,különköltözni(bár kérdés,miből,és egyáltalán meg merjem-e tenni,fentebb leírt okok miatt)de pánikbetegségem,agora fóbiám miatt nagyon nehéz,nem nagyon tudok kimozdulni.

Anyám soha semmilyen ügyébe nem akart beleavatni engem.Voltak jó ötleteim,szerettem volna,ha együttműködik velem és közösen haladunk,gyarapodunk,de ő sosem volt hajlandó együttműködni velem.Önfejű,megbízhatatlan és cinikus.Most már nem is akarok vele közösködni,lehetőleg soha többet,semmiben.

Nos,csak töredékét írtam le a problémáimnak de így is hosszúra sikeredett.Köszönet azoknak,akik vették a fáradtságot és végigolvasták.

Szeretnék tanácsot kérni,vajon hogy szabadulhatnék ki ebből az ördögi körből?Hol ,mivel kezdjem?Van valaki,aki hasonló helyzetből sikeresen kikeveredett?

2010. nov. 19. 09:39
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Szerintem is korlázotni kéne anyukád cselekvőképességét.

Szerezz valamilyen határozatot arról, hogy túlságosan befolyásolható és nem dönt helyesen.

Vetesd "gyámság alá" vagy nem tudom hogy nevezik. A lényeg hogy indíts jogi úton valamit... hogy mindenféle hitelhet, kölcsönhöz vagy banki felvételhez, vásárláshoz a te aláírásodra is szükség van és a személyes jelenlétedre (mivel már hamisított).

Te csináld a bevásárlásokat.

És minél hamarabb intézd el, hogy külön tudjatok menni. Ha nem akar egyedül élni és eladósodni, akkor mondd meg neki hogy otthonba kell mennie.

És semmiképpen se vállald a felelősséget a tetteiért, mert akkor folyamatosan ki fog használni.

A lényeg hogy ne legyen tulajdon része abban, ami a tiéd, hogy a bank ne tudja elvenni a te tulajdonodat is.

2010. nov. 19. 10:38
 12/18 A kérdező kommentje:

Dehogyis költési mánia...És ez a másik dolog,amit a gyerekemmel együtt sehogyan sem értünk!Anyám elég puritán életvitelű és alapvetően spórolós,mindenből a legolcsóbbat veszi általában.Nem költ ruhákra,szórakozásra,csak a legalapvetőbb megélhetésre.És én nem értem,hogy lehet az,hogy minden hónapban a nyugdíja mellett költött még az A hitelből,a vásárlói kártyáról, a banki félretett pénzünkből,meg ki tudja még honnan,nem kis összegeket!ÉS!Ennek ellenére mégis mindig volt rezsi hátraléka és ennivalót sem vett sokat.Két szobás,átlagos lakásban lakunk,hárman,nem olyan eget verő a rezsink,nem vagyunk nagy étkűek sem.Én,bár rezsit nem fizettem,én álltam az ennivalót ,és persze a gyermekem és saját magam ruházkodásáról és egyéb extra kiadásokról én gondoskodtam.Hogy lehet az,hogy ennyi rezsi adóssága halmozódott ,miközben sok pénzt vett fel különféle forrásokból?Ez az,amire mai napig nem hajlandó normális választ adni.

Régebben kezességet vállalt egy-két ismerősének.Én csak arra tudok gondolni,hogy valaki helyett fizet,de ezt váltig tagadja.És nem tudom,utána lehetne-e járni ennek valahogy?

2010. nov. 19. 10:50
 13/18 A kérdező kommentje:

A gyámság alá helyezés talán jó ötlet,milyen hivatalnál kell ezt kezdeményezni?

Az a baj,hogy nagyon makacs és azt hiszi,csak az a jó,amit ő mond,ő csinál, nagyon önálló,és ez elég veszélyes olyan embernél,aki nincs a helyzet magaslatán,ha a felelősségről van szó és anyagi dolgokról.

Egyébként koránál fogva már nem vehet fel hitelt és kezest sem találna,tehát efelől szerencsére nyugodt lehetek már.

Nincs vagyonom,a lakás az ő nevén van,és ragaszkodik hozzá,hogy az ő nevén maradjon.Ha az enyémen lenne,még segélyt sem kapnék,mivel lenne vagyonom.Ismét nehéz helyzet.Nem arra fáj a fogam,hogy legyen valami a nevemen,egyszerűen csak féltem a lakást.

2010. nov. 19. 10:58
 14/18 anonim ***** válasza:

Hogy kiket lehet ilyenkor okolni?

Őt magát, hogy képtelen az anyagi helyzetét felnőtt ember létére a kezében tartani?

Vagy a bankokat, áruházakat a sok áruhitelreklámmal, amit az emberek bevesznek, hogy jól járnak vele? Csak éppen el lehet úszni úgy, hogy rámegy mindenük...?

Na ez itt a kérdés...

Jó hogy törődsz anyukáddal, de ez tényleg sok. Neked is jogod van a saját életedhez, főleg ha így gondolkodz, és tisztességesen akarsz élni. Nem hiszem hogy neked kéne bűnhődnöd éveke át azért, amit anyukád tett...

Én azt tudnám tanácsolni, hogy költözz külön... Ha még albérletbe, akkor is. És hagyd, hadd csinálja a hülyeségeit.. Ha nem látja be, hogy mindene elveszhet és az utcán köthet ki, akkor azon nem lehet segíteni. Nem az a megoldás, hogy a Te jövedelmed arra megy rá amit Ő felhalmozott... Mit fogsz így Te elérni az életben?

2010. nov. 19. 11:08
 15/18 A kérdező kommentje:
Szerintem nem kerültünk volna ilyen nehéz helyzetbe,ha megbeszélte volna velem érthetően és őszintén az anyagi ügyeit,a szándékait és az én tanácsaimat,akaratomat is figyelembe vette volna.Én nem hagytam volna,hogy ennyi kölcsönbe verje magát.Nem pedig utólag szemrehányásokat tenni,hogy miattam adósodott el.Holott fogalmam sem volt,hol,mennyi adóssága van.
2010. nov. 19. 11:21
 16/18 anonim ***** válasza:

Nagyon sajnálom a helyzetedet! Szerintem is az első, ezt mindig tudd, TE vagy, és valahogy úgy kéne csinálni, ha el tudnád engedni a SAJÁT egészséged érdekében a "hülyeségeit". Magad és a gyermeked miatt is fontos, hogy egészséges maradj, ezt tartsd szem előtt szerintem! Legyenek céljaid (társ, neked való munka ami boldoggá tesz...stb), mi akarsz lenni 10, 20...stb év múlva, hogy látod magad 60 évesen, és ezek kitűzésére hagyj idő magadnak. Mert jobban érzed magadat, ha érzed, valóban Te irányítod az életedet.

Az eddigiekből úgy tűnik, hogy állandó feladatokat ad Neked, állandó félnivaló, amivel foglakozni kell, a SAJÁT (és gyereked) élete helyett. Ha ezt az ember magára veszi, a sok lelki stressz fizikai betegségekhez vezethet, a "mérgelődés" konkrétan epe-májproblémák (pl.epekő), a "nem tudom megemészteni", feldolgozni a történteket = emésztési problémák...stb. Ezért javaslom, tudatosítsd magadban, hogy a SAJÁT érdekedben elengedem... megőrzöm belső nyugalmamat.

Most persze a legfontosabb a pánikbetegséget megoldani, ehhez javaslom: ujkorklub.hu, egy nagyon jó oldal, és az oldalt író Zsóka nagyon készségesen segített már sokaknak személyes megkeresésre is.

Az örökséggel kapcs. annyi a gondolatom, hogy az örökség tudomásom szerint "apáról fiúra" száll, vagyis normál módon, amit nagyszüleid anyádra hagytak, az nem a tiéd, azzal sajnos nem tehetsz semmit, hiába akarod megmenteni. Szerintem ezt érdemes tudomásul venni, hogy ez van. Kár érte, de ezen része miatt nem jössz ki rosszabul, mint aki nem örökölt semmit, és legalább ez ne menjen az egészségedre! Viszont említetted, hogy mégis, valamilyen okból Te is örököltél már a nagyszülőktől, az a Tied, érthető, és kell is ezt jól kezelni.

Úgy látom, az igazi probléma oka itt, hogy:

"Hogy lehet az,hogy ennyi rezsi adóssága halmozódott ,miközben sok pénzt vett fel különféle forrásokból?Ez az,amire mai napig nem hajlandó normális választ adni.

Régebben kezességet vállalt egy-két ismerősének."

Vagyis hogy valójában NEM TUDOD, hová ment el a pénz! Ehhez egy tisztázó beszélgetés kellene. Valahogy megértetni vele, hogy segíteni akarsz neki is, engedje ezt meg, mert ez így hová vezet? (Mégha gyámság is, azzal is segítenéd, ha Te lennél a gyámja, éppúgy élhetne tovább, mint eddig, de nem ezzel kezdeném, csak ha már magától is belátja, hogy nem tudja kezelni a pénzt és jobb rád hagyni...) Ha nem sikerül, utánaérdeklődni, leskelődni, szomszédoktól (lehetőleg bizalmasan, de itt már nem is ez a legfontosabb, ha sok pénzről van szó!), vajon tudnak, sejtenek-e erről valamit? Nem lehet, hogy zugivó, szerencsejáték-automata esetleg??

Nagyon jókat írt a 10.38-as, ha valóban ilyen a személyisége, akkor gyámság alá helyezni. Az önkormányzatnál van gyámügyintéző, aki ezzel foglalkozik, őt mindenképpen javasolnám megkeresni, és elmondani, mit lehetne itt tenni! (Ha úgy látod, hogy ő nem úgy áll hozzá -csak a volt lakhelyemből, egy kis faluból kiindulva-, akkor a közeli városban az önkorm. gyámügyintézőt megkérdezni, mit lehet tenni.) Esetleg az önkormányzatnál utánaérdeklődni, hogy külső segítő tudna segíteni vele a fenti "tisztázó" beszélgetésben?

Átmenetileg a Te betegséged miatt is jobb lenne, ha külön költöznél, kicsit kitisztulna minden, de hosszabb távon sajnos ez az elengedés egy élethelyzet, a hozzáállásod megváltoztatására sarkall, hogy "ne vedd fel, engedd el", így ha jól látom (?hacsak nem jogi dolgok miatt fontos ez??), akkor ez együtt lakva vele is megoldható. Csak persze Neked sajnos nehezebb... hát ezt a részét ahogy gondolod, hogy meg tudod-e oldani.

2010. nov. 19. 12:17
 17/18 A kérdező kommentje:

Próbálkoztam már nagyon sokszor a tisztázó beszélgetéssel,igazán szép hangnemben kezdtem,de egyből az volt a válsz,hogy :"muszáj nekem mindenről beszámolnom?","mi közöd a pénzügyeimhez?","most jön a számonkérés?"...És hasonló elutasító szövegek,tehát már az első mondat után dugába dől a beszélgetés és se értelmes észérvekkel,sem gorombább kérdésekkel nem lehet kommunikálni vele és megoldást találni.Ha netán szépen és készségesen válaszol és már úgy tűnik,együttműködik,akkor hamarosan kiderül,hogy csak azért színlelt együtértést,hogy végre egy időre megnyugtasson egy kamu szöveggel és ne kelljen hallgatnia.Egy ideig azt hittem,csak engem néz totál hülyének.De mára kiderült,hogy mások felé sem teljesen megbízható és őszinte,ráadásul nagyon jól megtudja játszani magát mindenki előtt,az én rovásomra.

Nagy csalódás ,keserűség ez nekem,mert az apám egy felelőtlen szélhámos volt,aki kiskoromban otthagyott minket.Mára csak anyám maradt és benne sem bízhatok meg úgy,ahogyan kellene.Szép kilátások,mondhatom....

Bocs,hogy ennyit panaszkodok itt,de nincs kivel megbeszélnem.

Mindenkinek köszönöm az eddigi hasznos válaszokat!

2010. nov. 19. 12:57
 18/18 anonim ***** válasza:

10:38-as vagyok.

Olvasva a további kommentjeidet nekem valahogy olyan érzésem támadt, hogy anyukád szerencsejátékos... Vagyis eljátsza a pénzt.

Nem tudom van-e kaszinó vagy hasonló a környéketeken, de érdemes lenne rákérdezned nem-e látják ott anyukádat.

Ha egyébként spórolós és titkolózik akkor el tudom képzelni, hogy szeretne több pénzt csinálni és ebben látja a lehetőséget... csak épp folyamatosan veszít.

De persze ez csak találgatás. Lehet egyáltalán nem erről van szó.

Csak hát nagy mennyiségű pénz hova tűnhet el, ha közben spórol?!

2010. nov. 20. 15:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!