Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hálátlan vagyok, hogy nem...

Hálátlan vagyok, hogy nem akarok beköltözni a lakásba?

Figyelt kérdés

7 éve élek másik városban, már akkor is magasabbak voltak az ingatlanárak itt, de szerintem nem kell részleteznem, hogy az évek alatt mennyit emelkedett pluszban.

Akkor is mindig pedzegetve volt a szüleim, nagyszüleim által, hogy hááát, kéne nekem egy lakást venni, de valakinek mindig volt ellenérve. Vagy anyám férjének, hogy "nem érdemlem meg csak úgy", vagy anyámnak, hogy ne itt vegyenek, messze van, vagy a nagyszüleimnek, hogy mi lesz, ha egyszer megunom a nagyvárost.

Nem untam meg, képtelen lennék vidéken élni.

7 éve ugyanabban a lakásban élek, a tulajdonossal nagyon nagy szerencsém van és a lakással is.

A tulaj külföldön él, kétszer jön haza egy évben. Ha bármi gond van, én intézem a szerelést, cserét, ő szó nélkül állja a számlát, mondta, hogy neki is könnyebbség, hogy nem Angliából kell kutatnia itteni vezetékszerelőt pl. Nem jár a nyakamra, nem problémázik semmin. És, 7 év alatt kétszer emelt a bérleti díjon, 10-10.000 Ft-tal, úgy, hogy alapból is alacsony áron béreltem (más ennyiért szobát sem talál lassan).

A lakás nagyon jó helyen van, zöldebb részen, de közel a belváros, van belső udvar, így a kocsi sem áll az utcán. A lakóközösség is normális, a környék is szép, rendezett. A lakás is kis "ékszerdoboz", az évek alatt teljesen a saját ízlésemre formáltam.

Ősszel kitalálta a család, hogy "felnőttem" és legyen végre saját lakásom. Ami szép és jó, de azzal az összeggel, amivel segíteni akartak, sokra nem mentem a mai árak mellett.

Rosszabb környezetbe, rosszabb lakásba nem akartam költözni. Annak nem láttam értelmét, hogy veszek egy lelakott panelt, beköltözöm és majd újítgatom... Mert ismerem magam, soha nem éreztem volna jól ott magam, csak azért, mert az "saját". Itt, a környéken 1-1 lakás a többszöröse volt annak a pénznek, amit kaptam erre.

Végül vettem egy lakást, de azért, hogy kiadjam.

Én nem laknék ott, sima lakótelep, viszont kicsivel többért kivették, mint amennyit én fizetek albérletre. Kérdezgették, hogy találtam-e már lakást, mikor hívom már el őket lakásavató ebédre, én pedig mondtam, hogy igen, de ki lett már adva.

Szerintük én hálátlan vagyok, mert ők azt azért adták, hogy nekem legyen egy saját kuckóm, nem azért, hogy mások lelakják. Mondtam, hogy annyiból 7 éve lehetett volna venni olyasmit, ami szép és amiben élnék szívesen. Nem adták ide, párnahuzatból párnahuzatba dugdosták, szépen elinflálódott és ez lett a vége.

Örülök, hogy van "sajátom", ne értsetek félre. Mert rengeteg embernek ez a 35 millió is elérhetetlen pénz. És nem elköltöttem, hanem befektettem, aztán, ha lesz lehetőségem, később veszek olyan lakást, amibe már én is szívesen élnék.

jan. 15. 20:09
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
65%
Tehát adtak neked 35 milliót arra, hogy saját lakást vegyél. Te elfogadtad az összeget de nem szóltál arról, hogy nem fogsz benne lakni, hanem kiadod. Részedről ez nem fair főleg úgy, hogy ahogy értem az egész család dobta össze neked. Ha elmondtad volna mire készülsz, lehet oda se adják, de legalábbis korrektül meg lehetett volna beszélni az egészet. Számomra ez játék más pénzével és egyáltalán nem szimpatikus annak ellenére sem, hogy te magad jobban jársz így. Mert nem voltál egyenes a saját családoddal.
jan. 15. 21:28
 12/39 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem ebből a szempontból lényegtelen, hogy benne lakik-e vagy kiadja. Lakásra kapott pénzt, lakást vett. Aminek a bevételéből fedezi a lakhatását. Persze, lehetett volna előre szólni, hogy ez a terv, úgy valóban egyenesebb lett volna, de nem elherdálta a pénzt, arra fordította, amire kapta. Az meg nem ritka, hogy vidéki emberek, akiket nem is érdekel, hogy mik mennek a nagyvárosokban azt hiszik, hogy csak azért mert ők nem adnának x összegnél többet egy lakásért, nem is lesz magasabban az ár. Az meg szép taktika, hogy még rá is tolják a felelősséget, hogy ejnye biztos lusta vagy normálisan körülnézni. Teljesen nyilvánvaló, hogy ennyi pénzből tényleg nem lehet értelmezhető méretű lakást venni ilyen helyen. Ez tény. Jobb esetben egy lelakott garzont lehet ennyiért venni.
jan. 15. 21:37
 13/39 A kérdező kommentje:
35 millióból manapság nem nagyon lehet hitel nélkül saját lakást venni. Legalábbis, olyat, amiben tényleg jó élni.
jan. 15. 21:49
 14/39 anonim ***** válasza:
93%
Én tettem volna egy ajánlatot a mostanira. Lehet megérte volna a tulajnak.
jan. 15. 21:50
 15/39 A kérdező kommentje:
Kérdeztem, 55 milliót mondott ősszel.
jan. 15. 21:54
 16/39 anonim ***** válasza:
73%

Mennyit fizetsz most abérletre?

Megnéztem egy kalkulátort, ha 55M Ft-ért meg lehetett volna venni a lakást, amiben szívesen laksz, ehhez 20M Ft hitelre lett volna szükséges. Ennek havi részlete 20 évre végig fixen kb 150E Ft, de ekkor 20 év múlva megszűnika hitel, míg egy alérleti díj sosem szűnik meg, sőt bármikor emelhet a tulaj a bérleti díjon, vagy kirakhat, ha más tervei lesznek, mint a bérbeadás. Nem mondom, hogy rossz döntést hoztál, de ez is lehetett volna egy jó opció.

OK, ha félreteszed a kapott bérleti díjat és befekteted valamilyen infláció követő megoldásba, később is lesz lehetőséged számodra megfelelő lakást venni, de ezt szerintem érdemes lenne megbeszélni a családoddal, így biztosan kevésbé éreznék azt, hogy nem arra költötted a pénzt, amire adták.

jan. 15. 22:25
 17/39 A kérdező kommentje:

Kereken 100.000 Ft a bérleti díj (és ebben benne van a parkoló is).

Hiába vettem volna meg a lakást, jó pár millió lett volna még pluszban a berendezés is. Pályakezdő vagyok, nincsenek félretéve millióim.

Bármi történik, ott van a lakás, hitel nélkül.

Ha felveszek egy hitelt, és nem tudom fizetni, akkor viszi a bank a lakást.

jan. 15. 22:41
 18/39 anonim ***** válasza:
89%
teljesen jól csináltad.Lakásra adták, azt vettél belőle. Az meg a te dolgod, hogy abban élsz, vagy albérletben. Nem tök mindegy nekik?
jan. 15. 23:08
 19/39 anonim ***** válasza:
79%
Ezek után viszont a kapott bérleti díjat tényleg tedd félre minden hónapban. Ezzel tudsz érvelni a szülőknek is: befektettél a lakásba, és még termel is, így ha néhány év múlva eladod, máris sokkal több pénz lesz a zsebedben egy neked tetszőbb lakásra.
jan. 16. 00:12
 20/39 anonim ***** válasza:
89%

Ebben az esetben pont azzal tudsz érvelni a családnak, hogy a megvett, de kiadott lakásból és a félrerakott bérleti díjból majd később meg tudod venni az álomlakást kisebb hitellel, vagy akár tehermentesen is, de jelenleg olcsóbban jössz ki a bérelt lakásban, mintha 20M hitelt vettél volna fel. Ez így valóban biztonságosabb, hiszen egy hiteltől valóban nehezebb megszabadulni, mint az albérleti díjtól, ha van egy tehermentes lakásod.

Jelenleg annyi a kockázatod, hogy bármikor felébredhet a bérelt lakás tulajdonosa és rájöhet, hogy rossz üzletet csinál azzal, ha csak 100E Ft-ért ad ki egy 55M Ft értékű lakást, ez így kifejezeten gadaságtalan számára. Vélhetően több, mint a duplájáért is kiadhatná manapság.

jan. 16. 06:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!