Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kikérhetem a Nagyapám (és az...

Kikérhetem a Nagyapám (és az ő felmenői) születési anyakönyvi kivonatát?

Figyelt kérdés

Családfát kutatok, s fel is szeretném venni egy messzi felmenőm családnevét. Ahhoz, hogy ez a procedúra megindulhasson, hivatalos iratokkal kell igazolnom az egyenesági rokonság reálisságát.

Kérdésem:

Ha tudom igazolni, hogy Nagyapám a nagyapám volt, igényelhetek egy példányt az ő születési anyakönyvi kivonatából (vagy akár a halottiból esetleg), 40 éves elhunyt, ezen dokumentumok egyike sincs már meg. Utána továbbmennék, s az ő édesapjának a kivonatának példányát is szeretném birtokomba szerezni.

Van erre lehetőség? Hogy, s miképp?

Ha nem lehetséges, akkor mi módon tudnám igazolni, hogy az említett felmenőm valós rokonságban áll(t) velem?

Köszönöm előre is a nagylelkű segítségeteket!

tegnap 14:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
86%

A legegyszerübb, ha a születési helyén illetékes anyakönyvi hivatalhoz fordulsz - online is van rá lehetöség - , és ott megkérdezed.

Tudtom szerint erre van lehetöség, a nagyapa születési anyakönyvi kivonatát megkérni.

Az ö apja már valószínüleg nem a közeli felmenö kategória, de nagyapád születési akv-i kivonatán a neve szerepel.

Egyébként a családfakutatás szempontjábóla Familysearch oldalán rengeteg fotokopia van az eredeti anyakönyvi kivonatokról, ott esetle meg tudod találni.

tegnap 15:08
 2/14 anonim ***** válasza:
95%
Az elhunyt nagyszülők anyakönyvi kivonatát kikérheted, ha tudod igazolni, hogy közeli hozzátartozó vagy. (Az unoka az)
tegnap 15:26
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Személyesen: Az anyakönyvi hivatalban.

Online: Magyarországon a kormányablak ügyfélkapuján keresztül is lehet kérelmezni.

tegnap 15:27
 4/14 anonim ***** válasza:
50%

30, 60, 90 szabályra figyelj!

30 évig nem kutathatók a halál után A halálozási adatok, addig nem adják ki a halotti anyakönyvi kivonatot.

60 évig nem kutathatók a házasságkötéstől számítva a házassági adatok, addig nem adják ki a házassági anyakönyvi kivonatot. (Utána kiadják, attól függetlenül, hogy él-e még, akinek kikérted az adatait).

90 évig nem kutathatók a születés után a születési adatok, addig nem adják ki a születési anyakönyvi kivonatot. (Utána kiadják, attól függetlenül, hogy él-e még, akinek kikérted az adatait.)

Ezt a 30-60-90 határt most 30-86-110-re akarják emelni, (vagy már emelték is, ebben nem vagyok biztos, érdemes utánanézni).

tegnap 18:32
 5/14 anonim ***** válasza:
86%
Ha indokolni tudod, hogy miért van rá szükséged, nyugodtan kikérheted, abban az esetben nincs semmiféle 30-60-90 szabály. Én egy hasonló ügy miatt a dédapám anyakönyvi kivonatát kértem ki. A lényeg, hogy az első kikérésig azok még nagy valószínűséggel nincsenek benne az online rendszerben, szóval mindenképp a születési helyileg illetékes anyakönyvi hivatalba kell menni és eltarthat pár napig, míg kikeresik az archívumból az anyakönyvet, ami alapján kiállítják az anyakönyvi kivonatot. Illetéket kell majd fizetni, de a normál összeget.
tegnap 22:03
 6/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Kedves #1-es!

FamilySearchen kutatok főként (illetve MyHeritage-en), innen is tudom a neveket (is). Viszont feltételezem, hogy az ottani képileg elérhető anyakönyvek jpg formában nem elfogadottak az én célom szempontjából. Kiindulásnak jó, mert legalább tudom merre kell mennem, ha helyi önkormányzati hivatalba visz az út.

Kedves #2-es!

Köszönöm a tájékoztatást!

Kedves #3-as!

Már más is írta, valószínűleg az 1800-as évekbeli anyakönyvek még jócskán nincsenek digitalizálva, így csak lokális anyakönyvvezetőtől kérhetem ki az effajta dokumentumokat. Nade másét kikérhetem az ügyfélkapun? Ezt nem tudtam. Köszönöm az infót!

Kedves #4-es!

Ez viszont teljesen új infó számomra, úgy tűnik, nem ártana jobban tájékozódnom. Ahogy ügyesen félreírtam, Nagyapám 40 évvel ezelőtt (s nem 40 évesen, ahogy félreírtam) hunyt el. Ezalapján tehát ha minden igaz, kikérhetem a halotti anyakönyvi kivonatát, igaz?

Az ő édesapja már több, mint száz éves lenne, tehát az ő születésijének kikérésével sem szabadna problémának lennie.

Nagyon köszönöm az információkat!

Kedves #5-ös!

Köszönöm az értékes segítségedet!

~

Akkor valószínűleg ha adatik szabadidőm, elindulok, mert viszonylag messze vannak az illetékes hivatalok. Nyugat-dunántúli vagyok, de akkor nagyon úgy tűnik, hogy irány az ország legmesszebbi pontjai.

Köszönöm a segítségeteket, nekiindulok hamarosan, s bár tudom, senki sem érdekel, azért adok majd egy friss infót, ha sikerrel végződik a munkám!

Köszönöm még egyszer, és további szép estét kívánok!

ma 02:42
 7/14 anonim ***** válasza:
86%
Ha kinyomtatod amit familysearch-ről letöltöttél, azt elfogadják
ma 04:07
 8/14 anonim ***** válasza:
20%
Ezeket az időben közeli dokumentumokat családtagoktól kellene összeszedni, ha nincsenek meg, akkor neked mint rokonnak gondolom kiadják a területileg illetékes anyakönyvi hivatalok.
ma 04:13
 9/14 anonim ***** válasza:

#1: A FS-ön NEM anyakönyvi kivonatok vannak digitalizálva, hanem egyházi (felekezetenként külön) és állami (1895.10.01-jétől) anyakönyvi másodpéldányok, amelyeknek magát az anyakönyvi bejegyzést lehet látni. Ezeket a levéltárakban fotózták le korábban, majd ezt digitalizálták. Aki foglalkozik kutatással, illik legalább az alapfogalmakkal tisztában lenni. Anyakönyvi kivonat egy lap, és nem tatralmaz minden adatot, ami az anyakönyvben szerepel.

Kérdező: Egyenesági leszármazó (NEM közeli hozzátartozó!) kikérheti az anyakönyi kivonatokat, bármilyen távoli felmenőről van szó, feltéve, hogy már volt akkor állami anyakönyvezés. Állami anyakönyvezés Magyarországon 1895.10.01-jétől van, ennél korábbi időről nem tudnak kivonatot adni, mert nincs. Keresztelési, esketési és temetési anyakönyvek/jegyzőkönyvek vannak, ezeket az egyházmegyétől lehet hivatalosan megkérni.

Érdemes megkéredzni illetékes anyakönyvvezetőtől, hogy elfogadják-e a FS-ről kinyomtatott anyakönyvi oldalt, tekintve, hogy az nem közhiteles adatbázis.

ma 07:50
 10/14 anonim ***** válasza:
Nem kell mindenhová elutaznod, a lakóhelyed szerint illetékes anyakönyvvezetőnél is leadhatod a kérelmedet, ő meg fogja keresni hivatalból a többi anyakönyvvezetőt, hogy rögzítsék fel az EAK-ba (Elektronikus Anyakönyv), ha ez még nem történt meg. Ha ez megtörtént, akkor le fogják tudni hívni a rendszerből az adatokat, és nyomtatnak neked kivonatot bárhol. (#9 voltam - 20 éve kutatok + polg.mest. hivatalban dolgozom, hagyatéki ügyintézőként is rendszeresen kutatok örökösök után és napi kapcsolatban vagyok az anyakönyvvezetőkkel ebben a témában)
ma 07:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!