Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kikérhetem a Nagyapám (és az...

Kikérhetem a Nagyapám (és az ő felmenői) születési anyakönyvi kivonatát?

Figyelt kérdés

Családfát kutatok, s fel is szeretném venni egy messzi felmenőm családnevét. Ahhoz, hogy ez a procedúra megindulhasson, hivatalos iratokkal kell igazolnom az egyenesági rokonság reálisságát.

Kérdésem:

Ha tudom igazolni, hogy Nagyapám a nagyapám volt, igényelhetek egy példányt az ő születési anyakönyvi kivonatából (vagy akár a halottiból esetleg), 40 éves elhunyt, ezen dokumentumok egyike sincs már meg. Utána továbbmennék, s az ő édesapjának a kivonatának példányát is szeretném birtokomba szerezni.

Van erre lehetőség? Hogy, s miképp?

Ha nem lehetséges, akkor mi módon tudnám igazolni, hogy az említett felmenőm valós rokonságban áll(t) velem?

Köszönöm előre is a nagylelkű segítségeteket!

tegnapelőtt 14:37
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

#4: Ne adj fals, félrevezető információkat. Nem segítesz vele, sőt!

Ha igaz lenne, amit írsz, akkor senki nem tudná eltemettetni a most elhunyt hozzátartozóját, mert nem adhatnák ki a halotti anyakönyvi kivonatot 30 éven belül. 30-60-90 meg már régesrég megváltozott, és egyébként a levéltári KUTATÁSRA vonatkozott, nem az egyenesági felmenők ilyen-olyan anyakönyvi kivonatának kikérésére. Ezekre ugyanis bármi miatt szükség lehet, ha netán már nincsen meg az eredeti. Nekem is kellett pár éve anyám születésijét és szüleim házasságiját kikérni, mivel az enyémben elírták anyám nevét és két másik dokumentummal volt igazolható a helyes név. Anyám még most sincs 90 éves, és szüleim sem 60 éve házasodtak...

tegnap 08:02
 12/17 anonim ***** válasza:
48%
9-es: rengeteg állami anyakönyv is digitalizálva van a FS-ön, nem csak az egyháziak>!
tegnap 08:32
 13/17 anonim ***** válasza:
Én ügyfélkapun kértem le pár éve. Az illetékes hivatalba nyújtottam be,bele is írtam hogy kutatáshoz kell. Felhívtak telefonon pár hét múlva, mert nem teljesen értették. Nekem csak információ kellett volna róla. De az kiderült a hívás alatt. Akkor nekem azt mondták, hogy felviszik a rendszerbe. És akár a saját lakóhelyemen ha bemegyek ideadják. Nekem papír alapon nem kellett,így nem mentem be. Velem ilyen segítőkészek voltak, de olvastam olyat hogy mást elküldtek,nem segítettek.
tegnap 09:41
 14/17 anonim ***** válasza:
52%
#12: Nem mondod? Értő olvasás ajánlott. Egyetlen szóval nem írtam, hogy csak egyháziak vannak. Ellenben közöltem egy fontos adatot, amit sok kezdő nem tud, miszerint ÁLLAMI anyakönyvezés kizárólag 1895.10.01-jétől van. Előtte csak egyháziak lehetnek.Szóval mivel 20 éve kutatok, települési családfát IS építek, valamint a munkámban is folyamatosan családfákat állítok fel, ne nekem magyarázd, hogy mi hol van, meg mi nincs.
tegnap 12:25
 15/17 anonim ***** válasza:
63%
14-es: mivel a kérdezö a NAGYAPJA adatait keresi, ezért teljesen kizárt, hogy 1895 ELÖTT született volna az illetö!
tegnap 14:12
 16/17 anonim ***** válasza:

#15: Érdemes a teljes kérdést elolvasni és komplex választ asdni. Segítek: "Utána továbbmennék, s az ő édesapjának a kivonatának példányát is szeretném birtokomba szerezni." - idézet a kérdésből. Gyengébbek kedvéért: a nagyapa apai vonalán még szeretne visszamenni, aki már ugye a dédapa lesz.

Másrészt honnan tudod, hány éves a kérdező?

Hamadrészt: "Családfát kutatok" - szintén idézet; a családfakutatás többnyire nem áll meg az állami anyakönyveknél.

De okoskodj tovább nyugodtan.

ma 07:31
 17/17 anonim ***** válasza:

16-os: én most vagyok 67 éves, a nagyapáim 1905-ben és 1904-ben születtek.

Kétlem, hogy a kérdezö tölem idösebb lenne!

Mellesleg éppen azért, mert én is végzek családfakutatásokat, ezért nekem is vannak ismereteim ezen a téren.

ma 07:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!