Kikérhetem a Nagyapám (és az ő felmenői) születési anyakönyvi kivonatát?
Családfát kutatok, s fel is szeretném venni egy messzi felmenőm családnevét. Ahhoz, hogy ez a procedúra megindulhasson, hivatalos iratokkal kell igazolnom az egyenesági rokonság reálisságát.
Kérdésem:
Ha tudom igazolni, hogy Nagyapám a nagyapám volt, igényelhetek egy példányt az ő születési anyakönyvi kivonatából (vagy akár a halottiból esetleg), 40 éves elhunyt, ezen dokumentumok egyike sincs már meg. Utána továbbmennék, s az ő édesapjának a kivonatának példányát is szeretném birtokomba szerezni.
Van erre lehetőség? Hogy, s miképp?
Ha nem lehetséges, akkor mi módon tudnám igazolni, hogy az említett felmenőm valós rokonságban áll(t) velem?
Köszönöm előre is a nagylelkű segítségeteket!
#4: Ne adj fals, félrevezető információkat. Nem segítesz vele, sőt!
Ha igaz lenne, amit írsz, akkor senki nem tudná eltemettetni a most elhunyt hozzátartozóját, mert nem adhatnák ki a halotti anyakönyvi kivonatot 30 éven belül. 30-60-90 meg már régesrég megváltozott, és egyébként a levéltári KUTATÁSRA vonatkozott, nem az egyenesági felmenők ilyen-olyan anyakönyvi kivonatának kikérésére. Ezekre ugyanis bármi miatt szükség lehet, ha netán már nincsen meg az eredeti. Nekem is kellett pár éve anyám születésijét és szüleim házasságiját kikérni, mivel az enyémben elírták anyám nevét és két másik dokumentummal volt igazolható a helyes név. Anyám még most sincs 90 éves, és szüleim sem 60 éve házasodtak...
#15: Érdemes a teljes kérdést elolvasni és komplex választ asdni. Segítek: "Utána továbbmennék, s az ő édesapjának a kivonatának példányát is szeretném birtokomba szerezni." - idézet a kérdésből. Gyengébbek kedvéért: a nagyapa apai vonalán még szeretne visszamenni, aki már ugye a dédapa lesz.
Másrészt honnan tudod, hány éves a kérdező?
Hamadrészt: "Családfát kutatok" - szintén idézet; a családfakutatás többnyire nem áll meg az állami anyakönyveknél.
De okoskodj tovább nyugodtan.
16-os: én most vagyok 67 éves, a nagyapáim 1905-ben és 1904-ben születtek.
Kétlem, hogy a kérdezö tölem idösebb lenne!
Mellesleg éppen azért, mert én is végzek családfakutatásokat, ezért nekem is vannak ismereteim ezen a téren.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!