Mi a jó megnevezés egy ilyen családra?
Angolul a white trash, red neck lenne a legjobb szerintem.
Tanulatlanabb réteg, a vitában annak van igaza, aki hangosabban ordít (és mindenen ordítanak). Nem értik, a tanárok mire kapnak "ennyire magas bért", mikor semmit nem csinálnak, csak figyelnek pár gyerekre. Mikor covid volt, állították, hogy a vírust repülőkből szórták ránk, és nálunk azért volt kevesebb megbetegedés, mert Orbán Viktor jóban van a kínai kormánnyal (az "oltással chipet raknak beléd, ne oltasd be magad" szöveget harmincszor hallottam). Utazni felesleges, TV-ben és a zinterneten láthatsz mindent, hát minek elutazni a világ másik végére, mikor úgysem érted, mit beszélnek hozzád?
Az autóik 25-35 év között vannak, hangos is, kényelmetlen is, lassú is, de jó az még.
Otthon több generáció él együtt, hiába nem működik, hiába van állandó feszültség, senki nem költözik. A ház berendezésénél keverednek egymással a Kádár-korszakból maradt bútorok és a "szomszédnak nem kell, de nem engedtem kidobni" darabok. A nyaralás nekik az, hogy egy hétig fekhetnek a kertben a felfújhatós gumimedencében, és kivételesen már délelőtt bonthatják a sört.
De neked nem mindegy?
Egyébként honnan tudod, hogy nem anyagi gondjaik vannak és azért van régi kocsiz azért vannak régi bútorok, azért élnek együtt, és azért nem járnak nyaralni?
Kivéve a kiabálást.
A kiabálás lehet a nélkülözés jele is, elegük van egymásból, úgy mindenből és így adják ki a feszkot, és természetesen mindenki hajtja a saját igazát?
A prolira gondoltam én is, de ma már mindenki ezt mondja, mindenkire, aki számára nem szimpatikus...
Lényegében az én családomról van szó, de szerencsére nem ezt a mintát látva nőttem fel (elvált szülők). Néha elmegyek katasztrófaturistáskodni, de most a barátom is jönne velem karácsonyozni és nem tudom egyszerűen elmagyarázni neki, mi fog rá várni.
"Egyébként honnan tudod, hogy nem anyagi gondjaik vannak"
Vannak bőven, mert dolgozni egyik sem szeret, de a napi doboz cigi + sör jöhet bármikor. Panaszkodnak, hogy hülye a főnök, nincs munka a környéken, de nyilván Mucsaröcsöge után 10 kilométerrel, érettségivel, nyelvtudás nélkül nem is lesz... Gyerekei ugyanezt látják, a 12 éves is már azt fújja, hogy hülyeség továbbtanulni, ő nem tanulja az angolt, mert úgysem érti.
Látom azért, pár embernek nagyon elevenébe talált a kérdés...
Legszegényebb társadalmi réteg:
Azért nehéz kitörni onnan egy gyereknek, mert nem tud otthon segítséget kérni még a tanulásnál sem. Ezt a problémát úgy oldotta meg a falunk, hogy közel 15 évig néhány szülő tanulószobát hozott létre. Önkormányzat, biztosította helyet. Mikor az általános iskolát összevonták máshova, ez a csoport feloszlott. Viszont, elegendő ideig tartott, ahhoz, hogy ez a tanulatlan réteg gyerekei megkapják az alapokat, és kezdjenek valamit az életükkel. Azóta eltelt még kb 10 év és nem egy mérnök, közgazdász diplomázott le, abból a rétegből, ahol korábban a 8 általános is kihívás volt.
"Otthon több generáció él együtt, hiába nem működik, hiába van állandó feszültség, senki nem költözik."
- nem tudnak elköltözni.
"A ház berendezésénél keverednek egymással a Kádár-korszakból maradt bútorok és a "szomszédnak nem kell, de nem engedtem kidobni" darabok."
- nincs pénz bútorokra
"A nyaralás nekik az, hogy egy hétig fekhetnek a kertben a felfújhatós gumimedencében, és kivételesen már délelőtt bonthatják a sört."
- Nincs pénz nyaralásra
"Utazni felesleges, TV-ben és a zinterneten láthatsz mindent,"
- nincs pénzük utazni.
"Az autóik 25-35 év között vannak"
- nincs pénzük fiatalabb autóra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!