Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan fogadjam el, hogy nem...

Hogyan fogadjam el, hogy nem tudok segíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nemrèg kiírtam egy kèrdèst apósom hamvasztásával kapcsolatban.

Próbáltam segíteni a temetès megszervezèsèben, koszorú rendelèsben, de mint kiderült a fèrjem tesója apósom halála után 4 nappal (benne volt szombat-vasárnap) már mindent elintèzett, aláírt, stb.

Szerintem nagyon drága ajánlatot kapott, de aláírta ès csak utólag közölte velünk (sajnos mi 250 kmre lakunk a temetès helyszínètől), pedig kèrtük, hogy ha utánajár tájèkoztasson, beszèljünk ès döntsünk együtt. Ez nem törtènt meg.

Mindeközben kb teljes információzárlat, ami nem direkt törtènt, hanem mert a fèrjem nem akart ezzel az egèsszel foglalkozni, nagyon megviseli. Engem zavart, hogy nem tudok semmit, hogy elhamvasztották-e már apósom, mikor lesz a temetès egyáltalán tudunk-e már valamit.

Felvettem a kapcsolatot a temetkezèsi vállalkozóval, aki közölte, hogy ő nem velem, hanem a tesóval kötött szerződèst, így nem mondhat semmit (de papír alapú árajánlatot bezzeg nem adott neki, amiből látnánk a rèszleteket...). Annyit mondott, hogy a temetès időpontját közölheti, ha már meglesz. Na pár nap múlva felhívtam, ès olyan szinten nincs kommunikáció a tesó és a vállalkozó között, hogy azt sem tudták ki merre van arccal!

Szerettem volna segíteni, de rájöttem, hogy ebből ki kell szállnom, mert 1. fingom nincs milyen szerződèst kötöttek, mert nem kaptunk semmilyen papírt, hogy mire számítsunk, 2. csak kavartam a "szart" ezekkel a telefonálásokkal a vállalkozóval.

A fèrjemet hiába kèrdeztem, nem tudott semmit mondani, meg a halogatás nagy mestere, ha valamit nem akar megcsinálni, azt nem fogja megcsinálni. Így van ez az apukája temetèsèvel kapcsolatos dolgokkal is, pont ezèrt szerettem volna segíteni!

Bosszant, hogy mèg mindig nem látjuk tisztán a helyzetet, bosszant, hogy ennyire "szarul" sikerült a kapcsolattartás ès az is, hogy a temetès időpontját egy szórólapról tudtuk meg, amit a tesó elküldött messengeren a fèrjemnek. Nincsenek rosszban, èn is kedvelem a tesót, szerintem ő is engem, nem tettünk egymás ellen rosszat. De ez most valahogy elcsúszott...

Hogyan tegyem túl magam azon, hogy nem tudtam segíteni, hogy nem tudtam "hasznos" lenni egy olyan szituációban, amiben támogatni, segíteni kellene a másikat? Inkább csak "ártottam", mint javítottam a helyzeten.

Most próbálok csendben a seggemen megülni, de nagyon nehèz, hisz bánt ez az egèsz. :( Vègülis èn voltam a buta, mert senki nem kèrte a segítsègem, èn meg belepofáztam más dolgába. Bár ha azt nèzzük, hogy jóban-rosszban együtt esküt tettünk, annyi közöm legalább van hozzá, hogy igenis szeretnèk segíteni a fèrjemnek, amiben csak lehet ès kicsit jobban utána lehetett volna járni (nem az ismerőssel szerződèst kötni a temetèsre és az első ajánlatot elfogadni). De nem kèrte a segítsègem.

okt. 1. 17:27
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
93%

De tudsz segíteni, csak nem most.

Eléggé hasonlíthatok hozzád, mert engem is kiakaszt mások tehetetlensége, meg hogy így vagy úgy de szerintem "nem jól" intézett ügyeket se bírom elviselni.

Viszont pont atemetés, meg valakinek a halála, akihez úgymond csak áttételesen van közünk, na az ahol a legnagyobb segítség az, ha távoltartod magad mindentől és még akkor is nagy eséllyel a tyúkszemére taposol valakinek előbb vagy utóbb.

Abban az esetben, ha jól értem 250, hog yte 250 km-re laksz atemetés helyszínétől, azaz ezek szerint az apósod ottani rokonaitól, alias édesgyerekétől (sógorod, ha jól értem vagy sógornőd...?) vagyis 1. nem ismered az ottani árakat, temetkezési vállalkozókat, helyi viszonyokat és helyi kapcsolatrendszreket. Lehet te eg ynagyvárosban vagy, ahol van választék, árverseny és lehet olcsóbat és mégis ugyanolyan jót találni vállalkozóból, de lehet ott meg csak egy bombabiztos van és az meg a monopol helyzete miatt drága...drága 250 km-ről. Tehát ezt engedd el, mert 250 km-ről nem ismerheted a helyi viszonyokat és nem is tudsz érdemben segíteni (láthatod megpróbáltad, lepattantál, csak mérgelődsz. 2. nem az apád, "csak" az apósod volt. Hacsak nem voltál neki kedvesebb, mint a férjed vagy más rokona, akkor nem a te dolgod ezeket intézni, tehát engedd el, annak tudatában, hogy se elvárás nincs feléd a halott apóstól, se annak nálad sokkal közelebbi vérrokonaitól, hogy te nagyon nagyon tevékenyen részt vegyél benne. 3. visszatérve a távolságra: ha nagyon fontos neked és annyira, hogy kérés ellenére is beleavatkozz, akkor ülj autóba, szállj buszra vagy vonatra vagy indulj el gyalog, de menj oda és segíts. Keress ott helyben virágost, kötess extra koszorút, vegyél részt a temetéskor felolvasandó méltató szöveg megírásában, beszélj a pappal vagy aki ott lesz, virassz, rendelj ételt vag yfőzz/süss a temetés utáni halotti torra. Ha ez nem megoldható, akkor csücs le otthon és engedd el.

4. mégis mikor tudsz, akkor majd segíteni? Hát majd asír gondozásában, majd mehetsz halottak napja táján, telerakhatod mécsessel, stb.

az egyik gyerekem meghalt és elhiheted az én férjem is csak feküdt, utólag látom nem kellett volna vele foglalkoznom, mert később úgyse kaptam vissza gondoskodást (tanács te is hagyd őt úgy gyászolni, ahogy akar, foglalkozz inkább magaddal). Amikor meghalt a gyerek, kb. mondta akórházban az "ügyintéző", hogy x nap múlv ameglesznek a papírok és ott van két saroknyira a temetkezési vállalkozó mehetünk oda is akár. Odamentünk. Ültünk ott bután, bámulva akatalógusra, hallgattuk bambán a mit lehet választani, hogy szeretnénk...mondtuk miért hogy szokták, hát úgy hogy....és akkor mi mindenre ráblintottunk, jó lesz, jó lesz, rendben, hmm nem tudjuk, melyik melyik is, ahamm, ezek közül lehet választani, hú ez hát ez húzós, az nem tetszik, jó legyen ez. Köszönjük, jó , igen, uhumm. És nyilván örültem volna, ha nekem ebben nem kellett volna részt vegyek, de ez is része a folyamatnak, meg jó lett volna ha van velem valaki, aki támogat, na de ha odajött volna akármelyik sógorom vagy sógornőm vagy csak egy nagynéni, nagybácsi és azzal próbálkozik, hogy kérjek árajánlatot, meg hogy többtől...akkor felrúgtam volna ott helyben vagy nemes egyszerűséggel csak annyit mondok neki kuss. És valószínűleg nem vették volna zokon, te se vedd.

Annyi idős már vagyok, hogy lássam nem is a temetés a nagy dolog, meg a drága, meg ahol hú de segíteni kell, hanem ami utána jön évek-évtizedek viszonylatában + az örökségen való veszekedés... A sírhelyet rendben kell tartani, ilyen-olyan költségek vannak vele a jövőben is, legalább évente egyszer illik oda elutazni és a többi.

okt. 2. 00:05
 22/42 anonim ***** válasza:
84%
Te minden téren ilyen fontoskodó p vagy? Mert kiakasztó, hogy mindenről tudni akarsz, amihez sok közöd nincs. Majd a férjed örökségéből, ami egyébként külön vagyonnak számít, leszámítják azt a bizonyos összeget, amit a hamvasztásra költött a testvér. Értem én hogy a szomszéd faluban a Feriék olcsóbban dolgoznak, de egy hullát nem fognak ítéletnapig tárolni, míg te a brosúrákat nézegeted napokig. A tesó elintézte és neked meg kuss van, nem a te apád halt meg, hagyd őket a nyüzsgésed nélkül gyászolni.
okt. 2. 01:13
 23/42 anonim ***** válasza:
85%

23

Nincs igazad.

Temetést nem napokig intéznek és nem öten.

Egy ember intéz mindent általában a legközelebbi rokonok közül valaki.

A kérdező majd a saját apjánál intézheti a dolgokat.

Teljesen rendben van hogy a sógor 2 munkanap alatt elintézte( még ez is sok) mindenki nélkül.

Sajnos volt temetésben részünk az elmúlt években és nem akkora ügy az intézkedés, hogy ekkora segítség kelljen. Lelkileg borzasztó, de fizikailag bemész, a vállalkozó tud mindent te választod ami kell, fizetsz és kész. A virágos is ezer koszorút csinált már. Te megmondod milyen színt, milyen virágot akarsz mennyi pénzért.

Ebben az egészben nincs több.

Egyetlen egy dolga van a kérdezőnek, a férjét segíteni lelkileg. Semmi más.

okt. 2. 04:50
 24/42 anonim ***** válasza:
89%
Ha annyira részt akartatok volna venni az ügyintézésben, minek utaztatok haza? Ott kellett volna maradni, aztán hétfőn a két tesó elindult volna ügyintézni. Mégis hogy gondoltad, elmegy az első vállalkozóhoz, fényképeket küld, hogy a fekete urna ennyi, ez a fehér ennyi, ez a szürke meg amannyi? Ilyen lepel, olyan virág, mindegyikből ötféle, aztán irány a következő vállalkozás? Semmit nem intézve húzni a napokat, nehogy ne legyen beleszólásod? Majd a végén nézni, hogy minden napra hűtést és tárolást kell fizetni? Az összegből látszik, hogy semmiből nem a legdrágábbat választotta, legyetek hálásak, hogy bár ő is úgy érezheti magát mint a férjed, mégis ment és intézkedett. A százezres koszorú az egy koszorú, vagy inkább az összes virág ára? Természetesen a díszítésé is benne van, csak egy koszorú áraként nagyobbat szól. Miért nem maradtatok ott intézkedni, meddig akartátok húzni a temetést? És mi volt a valódi célod a vállalkozó felhívásával? Mert attól ugye nem kellett félned, hogy nem tudjátok meg, mikor lesz a temetés? A többi meg már véglegesítve volt...
okt. 2. 06:17
 25/42 anonim ***** válasza:
29%

A kérdezőnek és a 23-asnak. Parentifikáció a gyökere, amiben vagytok. Ugye vágod 23-as a 0%-ból, hogy itt vetek van gond.

Egy kis hallgatnivaló, pont ez a téma:

[link]

Sajnos az ilyen nők (általában nők) nem veszik észre, hogy nem debil a környezetük, el tudnak intézni dolgokat ők is. Ha pedig kérnek segítségez, akkor majd szólnak.

okt. 2. 06:27
 26/42 anonim ***** válasza:
19%
29, erre írtam, hogy Andi a jófiú szokott lenni. Nem keverendő a kérdezővel, aki nem intéz semmit, ellenben kavarja a kavarhatót. Így tudnám a lottószámokat ahogy azonnal tudtam Andi 43 évesből, hogy Bihari Vikit értelmezted félre.
okt. 2. 06:45
 27/42 anonim ***** válasza:
32%

Nem értelmeztem félre semmit.

A kérdező is Andi, ugyanis nem lát rá ugyanúgy, hogy mit miért csinál.

Semmi nem mutatja, hogy egy velejéig romlott nő, aki szándékosan csinálja, amit csinál. Sőt, valójában nagyon kevesen csinálják szándékosan. A környezet okozta traumák miatt lesz olyan valaki, amilyen.

Ebben az esetben a kérdező nem tudja másképp felhívni magára a figyelmet, csak így. Nem egy erőszakos, másokon áttipró ember, hiszen ide is írt. Kétségbe van esve.

Andi és a kérdező is érzelmileg elérhetetlen, eszköztelen, kommunikálni nem tudó ember.

Amúgy, szinte minden karakter Andi.

Semmi félreértelmezés nincs. Mi az amúgy is, hogy jófiú? Mindenki más szemüvegen látja a dolgokat.

Nekem az összes ide író nő vagy férfi, aki az életről kérdez, az mind Andi.

Ezt neked nincs jogod érvényteleníteni.

Nincs dolgunk egymással.

okt. 2. 07:00
 28/42 anonim ***** válasza:
72%
Semmi közöd a szerződéshez. Ő intézi, az ő dolga. Majd lesz számla, amin vagy osztoztok, vagy a hagyatékból levonják. Ha annyira akartatok volna segíteni a szervezésben, akkor nem gondolom, hogy leküzdhetetlen akadály egy szülő halál esetén egy kn Zalaegerszeg-Budapest távolság. A férjedet nem érdekli, a testvér intézi. Akadj le róla.
okt. 2. 07:13
 29/42 anonim ***** válasza:
89%
7, a férj világossá tette, hogy nem érdekli, innentől a szervező doéga, a férj a tétlenéggel vállalta, hogy legyen, amit a tesó akar.
okt. 2. 07:15
 30/42 anonim válasza:
36%

De qrva okos itt mindenki! Ahogy az lenni szokott a neten, ha mások felett kell ítélkezni. Baromira megy a mocskolódás és a "majdénmegmondommekkoragyökérvagy" kommentek. Gratulálok!

Kérdező, én megértem, hogy ki vagy akadva, hisz a Te zsebedre is megy az egész. A minimum, hogy a sógorodnak közölnie kellene a részleteket veletek, mivel sokszázezerről van szó. Vele próbálj beszélni, hogy mégis mire számítsatok, mit tudott intézni. Hátha közlékeny lesz.

Ami a férjed gyászát illeti, hagyd őt magától feldolgozni. Állj mellette, támogasd, de ne többet. Tapasztalatból tudom, hogy ha az ember gyászol, a másik nem tehet érte semmit. Sajnos meg kell élni a gyászfolyamatot, megvan a menete, nem lehet siettetni. Majd visszatalál a életbe, de ehhez idő kell.

Részvétem a családnak.

okt. 2. 08:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!