Hogyan fogadjam el, hogy nem tudok segíteni?
Sziasztok!
Nemrèg kiírtam egy kèrdèst apósom hamvasztásával kapcsolatban.
Próbáltam segíteni a temetès megszervezèsèben, koszorú rendelèsben, de mint kiderült a fèrjem tesója apósom halála után 4 nappal (benne volt szombat-vasárnap) már mindent elintèzett, aláírt, stb.
Szerintem nagyon drága ajánlatot kapott, de aláírta ès csak utólag közölte velünk (sajnos mi 250 kmre lakunk a temetès helyszínètől), pedig kèrtük, hogy ha utánajár tájèkoztasson, beszèljünk ès döntsünk együtt. Ez nem törtènt meg.
Mindeközben kb teljes információzárlat, ami nem direkt törtènt, hanem mert a fèrjem nem akart ezzel az egèsszel foglalkozni, nagyon megviseli. Engem zavart, hogy nem tudok semmit, hogy elhamvasztották-e már apósom, mikor lesz a temetès egyáltalán tudunk-e már valamit.
Felvettem a kapcsolatot a temetkezèsi vállalkozóval, aki közölte, hogy ő nem velem, hanem a tesóval kötött szerződèst, így nem mondhat semmit (de papír alapú árajánlatot bezzeg nem adott neki, amiből látnánk a rèszleteket...). Annyit mondott, hogy a temetès időpontját közölheti, ha már meglesz. Na pár nap múlva felhívtam, ès olyan szinten nincs kommunikáció a tesó és a vállalkozó között, hogy azt sem tudták ki merre van arccal!
Szerettem volna segíteni, de rájöttem, hogy ebből ki kell szállnom, mert 1. fingom nincs milyen szerződèst kötöttek, mert nem kaptunk semmilyen papírt, hogy mire számítsunk, 2. csak kavartam a "szart" ezekkel a telefonálásokkal a vállalkozóval.
A fèrjemet hiába kèrdeztem, nem tudott semmit mondani, meg a halogatás nagy mestere, ha valamit nem akar megcsinálni, azt nem fogja megcsinálni. Így van ez az apukája temetèsèvel kapcsolatos dolgokkal is, pont ezèrt szerettem volna segíteni!
Bosszant, hogy mèg mindig nem látjuk tisztán a helyzetet, bosszant, hogy ennyire "szarul" sikerült a kapcsolattartás ès az is, hogy a temetès időpontját egy szórólapról tudtuk meg, amit a tesó elküldött messengeren a fèrjemnek. Nincsenek rosszban, èn is kedvelem a tesót, szerintem ő is engem, nem tettünk egymás ellen rosszat. De ez most valahogy elcsúszott...
Hogyan tegyem túl magam azon, hogy nem tudtam segíteni, hogy nem tudtam "hasznos" lenni egy olyan szituációban, amiben támogatni, segíteni kellene a másikat? Inkább csak "ártottam", mint javítottam a helyzeten.
Most próbálok csendben a seggemen megülni, de nagyon nehèz, hisz bánt ez az egèsz. :( Vègülis èn voltam a buta, mert senki nem kèrte a segítsègem, èn meg belepofáztam más dolgába. Bár ha azt nèzzük, hogy jóban-rosszban együtt esküt tettünk, annyi közöm legalább van hozzá, hogy igenis szeretnèk segíteni a fèrjemnek, amiben csak lehet ès kicsit jobban utána lehetett volna járni (nem az ismerőssel szerződèst kötni a temetèsre és az első ajánlatot elfogadni). De nem kèrte a segítsègem.
Ha a férjed nem akart ezzel az egésszel foglalkozni, hanem a tesó dolga volt minden, akkor neked végképp semmi dolgod nem lett volna. Írtad, hogy a férjedet nagyon megviseli a haláleset, neki abban tudtál volna / tudsz segíteni, hogy mellette állsz, lelkileg támogatod.
Most már csak a tanulságot lehet levonni. Máskor nem kell tüsténkedni olyan ügyben, amihez semmi közöd és nem is kéri senki a segítségedet.
Fèlreèrtès ne essèk, igenis az elejèn benne volt a fèrjem is, èrdekelte mi törtènik ès mikor, de amint kiderült, hogy a tesó mindent elintèzett az ő nevèben is (nem volt kijelentve, hogy mindent intèz, hanem hogy tájèkoztat minket a beszedett infókról) ès meg sem kérdezte, hogy jó lesz e így csak a tènyeket közölte utólag, akkor elengedte. Engem meg az èrdekelt volna (mivel dolgozok ès tudnom kellene tervezni), hogy el akarunk-e menni a hamvasztás előtt, akarunk-e mèg valamit intèzni, segíteni bármiben, a temetèssel kapcsolatban intèzni bármit (mindig èn vezetek ezeken a hosszú utakon, a fèrjem nem szeret vezetni), mert attól, hogy a fèrjem elkönyvelte, hogy a tesó mindent elrendezett, nem kellene úgy tenni, mintha nem akarnánk rèszt venni, vagy segíteni a temetèssel kapcsolatos dolgokban, mert ez nem így van. Csak valahogy rèszemről visszafelè sült el a segítő szándèk ès bánt. De a tesót magára hagyni sem kellene egy ilyen helyzetben, nehogy azt èrezze, hogy "cserben" hagytuk ès mindent rátoltunk. Van elèg baja enèlkül is...
Egy egèsz hetet itthon volt a fèrjem, napokig az ágyban volt, nyomkodta a telefont vagy aludt, próbáltam "èletben tartani" valahogy (enni-inni sem akart, kikelni is csak wcre ment ki kb). Igyekeztem beszèlgetni vele, mi zajlik benne, aztán próbáltam más tèmákat is felvetni, csak egy laza beszèlgetèssel, ajánlottam neki, hogy üljünk át a nappaliba, nyomjuk be a tèvèt, mèg ha csak háttèrzajnak is, hátha elvonja a figyelmèt, menjünk le boltba, sètálni, biciklizni, akármi... Nagyon nehèz, hogy kitaláljam, mivel tudnám a leginkább lelkileg támogatni, ha ennyire mèlyen van. Sokszor elmondta, hogy nem tudja, mi lenne abban a pillanatban neki a legjobb. Sosem kellett vígasztalnunk egymást, nem vagyunk bújósak vagy èrzelgősek. Most jobb már, elkezdett ő is dolgozni, de lesznek mèg hullámvölgyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!