Egy pacival aki nem fogadja el a zablat es nem akar tamaszkodni szinte iranyithatatlan mert kirantja a szarakat a kezembol mit lehetne csinalni? Nem az en lovam csak probalok segiteni egy baratomnak hatha en jutok valamire ezert itt kerdezem
Sok videot neztem youtubeon
Peldaul hogy megtart a szar es ha enged en is engedek es igy megtanulja hogy ha enged es tamaszkodik nincs nyomas csak egy finom kapcsolat a kezem es a szaja kozt. Hasonlo tanacsokat tudtok adni? Rangatja a fejet mindig ossze vissza
Meg fiatal lo
Az egyensulyat hogyan lehetne fejleszteni?
Es azzal kapcsolatban esetleg hogy miert nem lehet iranyitani? Erovel huzza a fejet es nem lehet iranyitani mert tul eros egy emberhez kepest
Eldontotte hogy nem es o ebbol nem enged. Nem lehet elore lovagolni
Egészségileg rendben van? Nyereg pöpecre passzol? Fogai, szája belül okés?
Ha minden okés, akkor csak tudatlan mert még fiatal.
Ha nagyon húzza a kezed. Fogod és ha van benned annyi erő akkor nagyon erősen visszahúzod a fejét utána lazítasz a száran. Ha nem vagy ilyen erős, finoman ránts bele a szárakba, ne fájjon neki csak lepődjön meg és kapja fel a fejét.
Ezt az elvet kövesd, hogy húzol? Hát akkor én is húzok. Engedsz? Akkor én is engedek.
Egy idő után lefog neki esni a tantusz, hogy ha beletehénkedik a szárba akkor az kellemetlen lesz, de ha szépen támaszkodik és nem tépi a kezed, akkor te se téped a száját.
Kedves 4es!
6os vagyok.
"Ezt az elvet kövesd, hogy húzol? Hát akkor én is húzok. Engedsz? Akkor én is engedek.
Egy idő után lefog neki esni a tantusz, hogy ha beletehénkedik a szárba akkor az kellemetlen lesz, de ha szépen támaszkodik és nem tépi a kezed, akkor te se téped a száját."
Az a gond, hogy ez nem így megy. Száz meg száz ilyet láttam már, és a ló nem engedni tanult meg, hanem megtanult beletehénkedni a szárba, ahogyan te fogalmaztál. Ponz ezért, mert úgy is erősebb nálad, nem szabad hagyni, hogy egyáltalán ráfogjon a kezedre. Ha belemész ebbe a húzás-vonásba nagyon nehéz kikerülni belőle, mert a ló nagyon is szereti játszani. Mondhatod, hogy a lónak fáj ha húzod a szárat, egy ismerőmet megkérték nemrég hogy fogja meg két szárra a lovat földről, az meg egyszerűen, minden gond és feszültség nélkül felemelte a nyakával és métereken keresztül cipelte, letette és ismét megemelte. Ugyanezt a lovat puha kézzel el lehet lovagolni, de csak akkor, ha rajta van a csizma.
Amelyik ló hajlamos ráfogni a kézre, az nagyon könnyen belemegy ebbe a játékba, és elveszted a befolyásodat anélkül hogy észrevennéd.
#8 Nálunk 3 csikó is ezzel lett belovagolva és pöpecül megy mindegyik, mert így voltak képezve az elejétől fogva. Nyomás-engedés.
Az én lovam is így van lovagolva, ha rángat, megrángatom. Ha nem rángat, nem húzgalja lefele a fejét akkor én is csak tartom a szárat. Ha beletámaszkodot picit engedek, de utána megtartom, ha elkezdi lehúzni a fejét, tehát tehénkedni próbál, akkor fogom és visszahúzom a fejét, utána engedek neki, hogy ott támaszkodik jo helyen ahova en tettem a fejet.
A lovak ezt értik, ha valamit jól csinál, leveszed róla a nyomást és engeded pihenni, ha nem akkor meg valami kellemetlen következik vagy addig marad a kellemetlen nyomás amíg nem enged. Ha erre rájön, hogy mi a kulcs minél hamarabb teljesíteni fogja a lovas kérését, mert tudja es szereti ha pihenhet és nem kérnek tőle semmit.
Kedves 9!
Persze, ez a módszer hobbilovagláshoz, illetve 120-130 cmig tökéletes. De komolyabb munkához már nem alkalmas, mert nem valódi tápaszkodás képez, nem enged úgy tarkóból és hátból ahogy igazán kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!