Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy lehet feldolgozni, hogy...

Hogy lehet feldolgozni, hogy olyan családba születtem, ahol soha sem szerettek? 26/N

Figyelt kérdés

Sokgyerekes családban én voltam az egyetlen lány. Apánk lelépett, új családja lett, minket nem keresett. Anyám mindig éreztette velem, hogy nem érek annyit, mint a testvéreim.

10. osztályig kitűnő tanuló voltam, de annyiszor elmondta anyám, hogy semmire nem vagyok jó, semmi nem lesz belőlem, hogy végül teljesen depressziós lettem, így az utolsó két évben romlottak a jegyeim. Mindig orvos szerettem volna lenni, 3 ponttal csúsztam le a felvételinél.

Itt nyilván megint jött anyámtól, hogy mekkora szar vagyok, erre sem voltam képes, ő megmondta, hogy így lesz.

18 évesen akkor elkezdtem dolgozni egy közeli boltban árufeltöltő-takarító munkakörben, de anyám az egész fizetésemet követelte, mert "amíg az én házamban laksz, addig én mondom meg, mi lesz azzal a pénzzel"

21 voltam, amikor eljöttem onnan, mert már nem bírtam az állandó verbális megalázást, hogy mekkora szar vagyok. Ez 5 éve volt, akkor én úgy voltam vele, hogy tudja a telefonszámom, keres majd, ha akar. Azóta sem keresett.

De hiányzik, akkor is, ha soha nem volt egy jó szava sem hozzám, mégiscsak ő az anyám. Annyira egyedül vagyok a világban.

Félek felkeresni, mert egyrészt rettegek attól, hogy még jobban utál. Másrészt meg most aztán tényleg lenne indoka nevetni rajtam, hogy mekkora senki lett belőlem (senkim sincs, minimálbéren vagyok, az albérletet is alig bírom fizetni). Tényleg igaza lett, hogy semmire sem vagyok jó.

És a legrosszabb az egészben, hogy egyre irigyebb vagyok más velem egykorúakra, nekik vannak szerető szüleik, jó munkájuk, lakásuk, kocsijuk, szép ruháik, én meg csak attól rettegek, mikor válok hajléktalanná.

aug. 23. 13:29
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

Ebben az egeszben az a szomoru, hogy Anyad egy lelki nyomorekot csinalt beloled, es te meg kepes lennel visszatancolni hozza. Ilyen szolgalelku vagy?

Nem volt eleg?

Azt is kinezem ebbol, hogy felkeresed, Anyad megint kozli veled, hogy egy semmi vagy, te pedig terdepelve bocsanatert esedezel, es siras kozepette igergeted, hogy jobb leszel.

Sajnos az a baj, hogy Anyad teged sikeresen meggyozott arrol, hogy nem ersz semmit, igy az onbecsulesed egyenlo a 0-val.

Bizony rossz szeretet nelkul felnoni, de ne szaladj olyan szeker utan, ami nem vesz fel!

Tudod mikor fog keresni Anyad? Amikor mindenet a tesoidra hagy, es nem lesz aki pelenkazza! Arra jo leszel majd!

Ha ma nyernel a lotton, holnap mar te lennel a vilag legjobb gyereke, es mindenki ott tolongana nalad!

Sajnos kinezem beloled, hogy meg ilyen hamis, allszeretetert is kepes lennel felaldozni a meltosagodat es elhitetni magaddal, hogy valos!

Ha nincs penzed pszichologusra, akkor nezz olyan videokat a neten, amik segithetnek (van eleg sok, pszichologusok is tartanak eloadasokat). Szerintem nagyon maganyos vagy, es azert jott ez most elo.

Amit meg tanacsolok:

- ismerkedj, baratkozz

- ne hidd azt, hogy semmit sem ersz, mert ez nem igaz!

- probalj kicsit jobb munkat keresni, akar szallassal (pl. kulfoldon eleg sok helyen biztositanak szallast es etkezest is, es meg jol is kereshetsz)!

- ha majd idod engedi, akkor vegezz el akar egy OKJ-s kepzest, hogy tobb lehetoseged legyen.

- Soha semmilyen korulmenyek kozott ne keresd oket, akkor sem ha kell nekik valami, es ok ketesnek fel teged! Ha azt akarod, hogy masok megbecsuljenek, akkor kezd azzal, hogy eloszor magadat kezded el becsulni.

Sok sikert!

aug. 23. 14:40
 22/34 anonim ***** válasza:
84%
Ne írjatok róla olyat, hogy lelki nyomorék, és hasonló dolgokat. Kapott elég bántást, és ez a legutolsó dolog, amire szüksége van. Én beszéltem vele privátban pár sort, és illedelmes, rendes. A legtöbb ember vissza sem képes írni, ha kérdezek valamit, sokkal inkább ők a lelki nyomorékok. Van munkája, megél, jó ember, ez nagyobb siker, mint ami az emberek nagy részének megadatott.
aug. 23. 15:19
 23/34 anonim ***** válasza:

Attol, hogy illedelmes stb (amit senki nem vont ketsegbe) meg nem jelenti azt, hogy a lelki vilaga rendben van. Mar eleve a feltett kerdesbol latszik, hogy total nincs jol.

En mindig az oszintet fogom irni,nem fogom senki lelket patyolgatni, mert az nem segit!

aug. 23. 15:27
 24/34 anonim ***** válasza:

"En mindig az oszintet fogom irni,nem fogom senki lelket patyolgatni, mert az nem segit!"

ez az esetek többségében igaz, de biztos vagy abban, hogy ez mindig így van?

aug. 23. 15:30
 25/34 anonim ***** válasza:
Gyerek nevelésnél nincs olyan, hogy egyetemesen "jó út" vagy "rossz út". A szülő bár befolyásoló tényező, de nem dönt el mindent, az egyéni beállítottság kérdése, hogy ki mit hoz ki az életéből. Például, akit egész életében szidnak a szülei, lehet, hogy épp emiatt kialakul benne egy olyan elképesztő bizonyítási vágy, nem azért, hogy "megfeleljen" a szüleinek, hanem azért, hogy megcáfolja őket, és ez a motiváció hajthatja előre. Másik esetben, akit agyondicsérnek a szülei, lehet belőle egy elkényeztetett egoista barom, aki azt hiszi, körülötte forog a világ, és óriási pofára esések várnak rá az életben emiatt, hogy a szülők mindig azzal hitegették, hogy "te vagy a legszebb, a legjobb", aztán jön a nagyvilág, és ezzel a tévképzettel fog belemerülni a munka világába, és ezzel megutáltatja magát mindenkivel, mert kiskirályként/kiskirálylányként viselkedik. Tehát, a szülői háttér csak egy kiinduló pont. Az ember, akivé válsz, az viszont már rajtad áll. Mindenki, aki szülő, először csinál ilyet életében, és bizony elszúrhatja a dolgot. De nincs jogunk mindent a szülőkre kenni. A legelső lépés a felnövésünkben az egyéni felelősségvállalás.
aug. 23. 16:07
 26/34 anonim ***** válasza:

Igen.

Nyilvan nem kell beletaposni mas lelkebe, de ebben az esetben nem tudok eltekinteni attol, hogy a Kerdezo kepes lenne ilyen vegleny szereteteert (ha egyaltalan kepes szeretni) koldulni. Ilyenkor bizony meg kell neki mondani, hogy nem szabad. Mar az hatalmas lepes, hogy sikerult megszabadulnia toluk, egyszeruen nem szabad ujra abba a helyzetbe kerulnie!

aug. 23. 17:01
 27/34 anonim ***** válasza:

Engem sem szerettek a szüleim, el is kerültem tőlük. De mindenkinél csak muszajbol voltam.

Annyi szerencsém van, hogy a férjem családja szeret. Anyósom olyan, mintha az anyukám lenne, a sógorom mintha a bátyám. Nekem ez segített.

aug. 23. 20:47
 28/34 anonim ***** válasza:

26.: Szerintem kontraproduktív, amit csinálsz, és ez valahol olyan, mint az alkoholizmus. Ha túl sokszor iszol, akkor függővé válsz, a kérdező is túl sokszor hozott hibás döntéseket, ő nála is ilyen függőség lehet. Szerintem már nincs sok tudatos kontrollja, az érzelmek, megszokások, berögződések irányítják. Te is láthatod, hogy belebetegedett, amiről a kérdező is tud, tehát mi értelme van rá olvasni a hibáit? Ettől csak egyre közömbössé válik.

De ez csak az én meglátásom, aztán lehet, hogy tévedek. Te mitől vagy ennyire magabiztos? Mire alapozod, hogy amiket te csinálsz, az a helyes? Segítettél már bárkinek is ezzel, megköszönték, hogy a te módszereddel sikerült megoldaniuk a kérdezőhöz hasonló problémát?

aug. 23. 21:08
 29/34 anonim ***** válasza:

Milyen rossz donteseket hozott a Kerdezo? Ezt fejtsd ki kerlek, mert en nem latom azt, hogy o barmi rosszat tett volna. Tehat?

Az, hogy szeretetre vagyott? Minden egeszseges erzelmi intelligenciaval rendelkezo ember vagyik a szeretetre, illetve szenved annak hianyatol.

Tudod mi az ut a gyogyulas fele? Ha tudjuk a betegseg eredetet/okat, felismerjuk, tudatosul bennunk. A Kerdezo tudja, hogy honnan ered ez a sok trauma, de hogy hogyan kezelje, azt mar nem igazan. Azert is szuletett meg ez a kerdes a Gyakorin.

Szerinted jo otlet lenne, ha felkeresne az Anyjat? Gondolom igen.

Mi ezzel a problema?

Ha egy pszichologus segitene neki, es kepes lenne felkeresni a csaladjat es elmondani, hogy "Nem ezt erdemeltem, nem egy senki vagyok..szeretetre vagytam, amit soha nem kaptam meg stb" akkor valoszinuleg levenne egy terhet magarol.

Viszont ahogy elnezem a Kerdezo titkon meg mindig abban remenykedik, hogy meg van esely arra, hogy az Anyjatol megkapja a szeretetet, ezert kepes lenne felkeresni ot.

5 evig nem kereste az Anyja. Szerinted?!

Amugy csaladsegitoben dolgozom, szoval szerintem kicsit tobb ilyen problemaval talalkoztam (es talalkozom nap mint nap), mint te. Sot! Ha tudnad milyen diszfunkcionalis csaladok vannak, el sem hinned!

aug. 23. 21:42
 30/34 anonim ***** válasza:

29.: Pl. az volt a rossz döntése, hogy feladta az egyetemet.

De nem érted, hogy azért kapaszkodik az anyjába, mert nincs neki senki más. Ez olyan dolog, hogy az ember a legeslegutolsó fűszálba is kétségbeesetten kapaszkodik.

Velem meg az volt, hogy gimiben 5 éven keresztül abban reménykedtem, hogy jóban leszek a többiekkel, miközben nyilvánvaló volt, hogy ez kizárt. Ekkortájt a falumbeli gyerekkori barátok is kiközösítettek, etéren a gimi után még 4-5 év után is abban reménykedtem, hogy egyszer majd újra a barátaim lesznek. De nem tudtam sosem új kapcsolatokat teremteni, mert bele voltam ragadva a miattuk létrejött, de általam dédelgetett mocsárba.

Szerintem nem jó ötlet találkoznia az anyjával. Én már megcsináltam azt, hogy múltbeli kamubarátokat szembesítettem a tettükkel. Inkább azt mondanám, hogy ez megerősített abban, hogy kitudok magamért állni, de ennyi. A volt haver részéről meg ment a süketelés, tagadás ezerrel. Epic pillanat volt, amikor hirtelen felcsillant a szeme, és eszébe jutott egyetlen egy dolog, amikor is korrekt volt velem szemben, aztán meg félúton abbahagyta, hogy ja ez nem is úgy volt... :D Még ő maga is tudta, milyen volt velem, de csak azért sem volt hajlandó elismerni. Szóval semmi haszna nincs az ilyen beszélgetéseknek. Nekem is csak annyiból volt jó, hogy megerősített a hitemben, ilyeneket már többet nem lehet velem megcsinálni, de most már bele sem mennék ilyenekbe, hanem csak átnéznék az adott illetőkön, szóba sem állnék velük. Hogy vesz le ez bármilyen terhet, vagy én működök másképp?

Az, hogy családsegítőben dolgozol, nem jelent semmit sem. Egyszer találtam kis süniket, akiket felakartam nevelni, és felvettem a kapcsolatot sünimentőkkel. Na a nagy állatvédőktől akár meg is dögölhetett volna mind. Hiába könyörögtem nekik kétségbeesetten, hogy segítsenek, adjanak tanácsot, csak azt tudták ismételgetni, hogy eljönnek érte (végül segített valaki a gyk-n, és szépen felneveltem őket). Azóta megvan a véleményem az ilyen "segítő" szervezetekről, sokkal inkább ártószervezeteknek lehetne nevezni egy igen jelentős részüket...

aug. 23. 22:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!