Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Adjak pénzt, ne adjak, vagy...

Adjak pénzt, ne adjak, vagy mi legyen? (Nagyon hosszú, elnézést érte)

Figyelt kérdés

Anyám házat akar venni magának, amihez kellene az összes megtakarításom (3m). Tudom, nem nagy összeg, de ez mindenem.

A jelenlegi házát el lehetett volna adni egy éve 15m-ért. Akkor is már 2 éve hirdette, csak ez az egy érdeklődöje volt c szomszédok miatt. Mondtuk neki, hogy más hülyét nem fog találni.

A pénzből csak egy kis faluba tudott volna házat venni (6-9m áron), ami nem tetszett neki. Maradt a házban, nem adta el.

Most már viszont nem bírja tovább a szomszédokat, mégis csak költözne falura. Azóta 10-15m ott egy ház, a sajátjára meg 7ért sincs érdeklődő. Hitelt venne fel, amikhez az én pénzem lenne az önerő egy része.

Azt mondja majd megadja, ha el lesz adva a ház. (Szerintem soha nem lesz eladva, amint elköltözik, széthordják a szomszédok, még jobban nem fog kelleni senkinek). Később már az az ötlete volt, hogy előtörleszteni akar a ház árából, törleszi a fennmaradó tartozást és nekem majd havi 150e forintjával megadja a pénzt. (Akkor mikor is kapom vissza? 5-10év? Csúnya dolog- de él addig? Mindig temeti magát. Minden nap. A másik pedig, akkor még ennyit se fog érni az a 3m)

Majd azt mondja, nekem ez a ház befektetés lesz (tehát szerintem bxhatom a 3 milliómat, nem adja majd meg soha)

Ma vitáztunk egyet a házak miatt.

Megkérdeztem a vita során, miért nem költözött egy éve, akkor nem kellett volna a pénzemet felhasználni és hitelt felvenni. Maradt is volna pénze. Azt mondta nem bízott meg bennem. (A tulajdonjog az enyém a házán, ő haszonélvező, de odaadtam volna a pénzt hogy vegyünk neki másik házat. Nem volt rossz a kapcsolatunk, sosem vertem át). Most érdekes mód nagy a bizalom. Nekem is legyen bizalmam, hogy odaadom az összes pénzemet, amit valószínűleg nem látok többet soha. Tudja szerintem, hogy a jelenlegi házából sose lesz pénz így feltételezem már ezért nem bizalmatlankodik hogy azt a pénzt elteszem.

Rám veszekedett, hogy ez az új ház nekem befektetés, miért nem úgy fogom fel hogy befektetem a pénzem.

Kibukott belőlem hogy "nem neked gyűjtögettem". "sajátba akartam befektetni, nem neked".

Én az élettársammal élek, elég ingatag a kapcsolatunk, próbálok ingatlan árverésen venni majd házat (3-5m) -legalábbis ez volt a tervem-. Van is kinézve egy. Jelenleg nem dolgozok eü okok miatt (ezt is rám kiabálta, hogy nem tudom mi az a munka, neki kell majd a hitelt törleszteni x évesen)

Most ha én összeveszek a barátommal, hova megyek? (Nem tudott rá mit mondani)

Albérletre se lesz pénzem. Az a 3m minden pénzem.

Nekem legyen bizalmam odaadni mindenemet, adóstársnak aláírni, de anyámnak nem volt bizalma felém egy éve.

Az is érdekes, hogy változtatgatja a véleményét a pénzem megadásáról ( 1.Az eladhatatlan ház eladásából megadja rögtön./ 2.verzió; majd előtörleszt inkább, nekem meg részletre fizet annyit amennyi a törlesztőrészlete lenne. /3.verzió; jhjaj de drága a törlesztőrészlet, ez a ház amúgy is befektetés neked)

Most mi legyen? Odaadjam neki, vagy ne?

Addig, amíg kimondta hogy nem volt bizalma felém egy éve, odaadtam volna, de így már nem nagyon akarom. Nekem miért legyen bizalmam?

A lekezelő bunkó stílusa se tetszik (beszól hogy nem tudom mi az a munka)..Mintha ez a pénz amúgy alanyi jogon neki járna.

Az ő helyzete megoldódna, de én lehet szar helyzetbe kerülnék.

Ha most nem adom neki oda, akkor szerintem örökre megromlik a kapcsolatunk. Más rokonom nincs.

Mi lenne a helyes?

(A kevéske pénzemet amúgy a saját fizetéseből gyűjtöttem, már miután elköltöztem tőle. Volt egy munkahelyem ahol kaptam féléves prémiumokat)

aug. 3. 09:08
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
85%

A helyes az lenne, ha mindenki a saját problémájával törődne és azt oldaná meg. Ilyen esetben (sem) semmiképp nem adnám oda neki a megtakarításomat. (Amúgy amikor a te munkaügyeidről beszélt akkor miért nem kérdeztél vissza, hogy neki hol vannak a megtakarításai, ha ő bezzeg tudja mi az a munka, veled ellentétben?)

A ház a te tulajdonod, ő csak haszonélvező, haláláig élvezheti a hasznait, lakhat benne stb. (Eladásnál % jár neki, nem a teljes vételár.) Vagyis ha kölcsönadsz neki, amit a vételárból kíván rendezni, akkor az azt jelentené, hogy megadja a pénzedből a pénzedet. :)

Honnan tudja, hogy van megtakarításod és hogy mennyi? Pénzről soha, senkivel nem beszélünk…és soha nem kezeskedünk senkinek, senkiért!

Én kölcsön sem adnék és a lakást sem adnám el áron alul. Ha nem akar ott lakni, menjen albérletbe, ha törlesztőrészletet tudna fizetni, akkor egy albérletet is tud.

A többi amiket még mondott, mind csak manipuláció, már csak ezért sem segítenék neki és mert nem vagyok felelős az anyámért ilyen szinten, amit ő szeretne elvárni.

aug. 3. 22:04
 32/41 A kérdező kommentje:

A 15öt odaadtam volna. Egy másik ház lett volna vásárolva belőle jó helyen, ugyanúgy én lettem volna a tulaj, ő meg a haszonélvező. Maradt is volna pénz a 15ből akár az új ház felújítására, vagy félre tenni.

Az valóban egy befektetés lehetett volna.

Na de ez a 15m-os lehetőség egy éve volt. Ilyen nem lesz már soha. Azóta lyukóbánya lett a jelenlegi ház környéke, és mint írtam,7ért se kell senkinek. 3,5m ajánlat volt csak rá, az is részletre.

Nem érti meg anyám, hogy ebből a házból már nem fogunk soha látni egy forintot se. Ha elköltözik, akkor szét is hordják az egészet. Én nem fogok naponta átjárkálni 50kmről rá nézni a házra hogy ne bontsák szét. Vigyék felőlem. Nem harcolok a cigányokkal feleslegesen.

Tehát nem lenne ebből se előtörlesztés, se nekem törlesztés, se semmi. Nem lesz rá vevő soha, ilyen putris cigányok mellé senki se akar költözni. A mostani ház menne az enyészetbe, az újba meg én adhatnék neki pénzt és fizetné a hitelt 10 évig. Nekem ez nem befektetés (ahogy ő előadja)

Köszönöm a válaszokat.

Sokat gondolkoztam és megírtam neki hogy én sem bízok meg benne ezek után. Nem adom oda a pénzemet. Maradjon a mostani helyén, vagy csináljon amit akar, de engem hagyjon ki belőle.

Jól összevesztünk, hogy én lejárattam mindenki előtt..annyiban maradtunk hogy az életben ne szóljunk többet egymáshoz.

aug. 3. 22:17
 33/41 A kérdező kommentje:

ha kicsit össze-vissza írtam elnézést, bevettem mar egy nyugtatót. Megyek és alszok.

Köszönöm még egyszer a megerősítést, segítséget a döntésemhez.

aug. 3. 22:19
 34/41 anonim ***** válasza:
90%
Jól döntöttél. Ne idegeskedj emiatt. Jó éjszakát.
aug. 3. 23:26
 35/41 anonim ***** válasza:
40%
Azt nem ertem, kérdező, hogy miért nem adtad el a házat akkor amikor volt rá jelentkező 15-ert? Nem anyádat kell emiatt szidni. Ingatlant csak a tulajdonos tud eladni, a haszonélvezo nem
aug. 4. 05:51
 36/41 A kérdező kommentje:

Igen, de ő nem írt alá, haszonélvezettel terhelten pedig nem kellett volna a vevőnek. Saját célra, beköltözésre vették volna.

Nem anyámmal együtt akarták megvenni.

aug. 4. 07:20
 37/41 anonim ***** válasza:
21%
Ok.
aug. 4. 07:22
 38/41 anonim ***** válasza:
71%

Anyám házat akar venni magának, amihez kellene az összes megtakarításom (3m) - eddig olvastam és itt hangosan felnevettem.

Röviden: ha anyám ezzel jönne, ugyanúgy nevetnék, majd közölnék vele, nem az én problémám, oldja meg.

aug. 4. 07:59
 39/41 anonim ***** válasza:
83%
Ne adj, és nem azért, mert éppen imlyen a viszonyod anyáddal, hanem mert ez egy pénzügyileg életképtelen konstrukció
aug. 4. 13:04
 40/41 A kérdező kommentje:

Azóta még volt pár ötlete; pl földhivatalnál jegyeztessek be 3m tartozást a házra, mert csak úgy ad neki egy haverja pénzt. Ha el lesz adva a ház (megint, ki a f..veszi meg? senkinek se kell), akkor ki lesz abból fizetve a haverja.

Arra semmit se reagált, hogy aláírna-e eladáskor mondjuk ha 3-5 millióért hirdetnénk a házat. Gondolom nem. Tehát ez is csak egy átverés lett volna, hogy én tartozzak a haverjának.

Össze-vissza hazudozik, az élettársamnak már azt mondta fix kamatozású hitelt venne fel 6 évre (láttam korábban a papírokat, piaci kamatozású, 10 évre).

Addig zaklatott, az élettársamat is, hogy végül inkább átruházom ajándékozási szerződéssel a tulajdonjogot a cigányputriján és azt csinál amit akar. Csak engem hagyjon egy életre békén. Minden napunk az ő baromságaival megy el.

Szerintem kezd megbolondulni.

Volt korábban deviza hitele, azt se tudta fizetni. Bukta a házát a kezes is. Ezt se fogja tudni fizetni szerintem.

aug. 6. 07:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!