Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miben tudnék segíteni a...

Miben tudnék segíteni a nővéremnek? Előre is, hosszú lesz ezért elnézést kérek!

Figyelt kérdés

Nővérem 11 éve házas, 4 gyermekük van.Sógorom 6 éve lassan minden szeptemberben lelép, kimegy külföldre dolgozni.Nyárra hazajön, akkor a földet művelik.De se a külföldi munkából se a földből nincs semmi.Egyik napról a másikra élnek, ezzel minket is sikerült a mélybe húzni.Nem azt mondom hogy nem szívesen segítettünk eddig, de nálunk 2 gyerek van, öcséméknek most jön a pici, szüleink meg már jóformán itthon sincsenek annyit dolgoznak, hogy újra egyenesbe tudjanak jönni.A szüleim néhány éve vállalkozást indítottak, + vettek ezt-azt a föld használatához is hogy tesóméknak könnyebb legyen (sógorom ígért fűt-fát)hogy most normálisan csinálja stb. stb.Aztán oda jutottunk, hogy Ő az Úr ezért elég kimenni a napszámoshoz csak este, úgyis csinálja a dolgát.Apa fizette a napszámosokat én is adtam rá több mint 180.000 ft-t, de sógorom ezeket már elfelejtette, ahogyan azt is hogy azokból a pénzekből illet volna visszaadni valamicskét.Szezon végén akárhogy kapálózott tesóm az adósságait rendezte belőle.Aztán megint ki dolgozni, nővérem a gyerekekkel beköltözött anyáékhoz, ahol csak annyit kértek hogy a rezsit fizessék vagy legalább pótoljanak valamennyit.Megcsinálták a több százezres villany meg gázszámlát, egy forintot sem tudott beleadni végül testvérem.Sógorom így utólag kiderülve 1800-2000 EURot keresett egy hónapban de nem adott haza csak 5-600-t.A többire azt mondta hogy felélte.Kellett neki erre-arra(nem iszik, nem cigizik).Voltak arra utaló jelek hogy k@rvákhoz járt.Nagyobb az adósságuk most, mint mikor legelőször kiment dolgozni.Ugye hiába volt itt tesóm, a gyerekek, az örökös "egyedüllét" meg az hogy azért szerintem Ő is sejtette a kalandokat rátett nővérem idegállapotára többször pánikrohamot kapott, elég sok gond lett vele.Aztán megbeszélték hogy sógorom hazajön, elég jól fizető szakmája van, itthon is megfizetnék, ha jól csinálná.De addigra már odáig jutott tesóm, hogy amikor jött értük a sógora, hogy hazaköltözteti őket hogy mire a párja hazaér, azt mondtam hogy nővéremet viheti, aztán ha az apa hazajött,jöhetnek a gyerekekért, mert őket nem hagyom hogy elvigye.Végül megvárták hogy sógorom is hazajöjjön, mert ettől nővérem rosszabbul érezte volna magát.Nem mertem elengedni vele a gyerekeket, na.Meg aztán 2 már ovis volt akkor minden évben ez a rángatás.Itt jártak oviba, aztán 3 hónapra mentek haza, milyen élet ez?Mindig az volt hogy ez volt az utolsó, aztán újra kezdődött az egész.Mint utólag kiderült sógorom úgy jött haza ha tesóm megy el dolgozni ő pedig majd el lesz a 2 kisebbel otthon.

Mióta sógorom hazajött a télen, a szezonig nem csinált semmit.Élték a tartalékaikat.Úgy kezdtek a földhöz hogy a felvásárló adta a magot, palántát, permetszert, hogy addig nem ad ki pénzt amíg a tartozás le nem megy.Most hogy vége, úgy nagyjából 200.000ft plusszuk lett volna, de azt kifizették csekkekre.Ennyiért nem éri meg csinálni.Jobban mondva nővérem csinálta, mert ugye ő 4-kor kelt készített reggelit, aztán kiment uborkát szedni, sogorom szépen megreggelizett kicammogott.Aztán felmentek a gyerekekhez, később ők is lementek, vagy a nagylány "vigyázott" rájuk.Délbe fel, ebéd aztán sógorom gyermekaltatás címén lefeküdt aludni délután 4-5 óra körül pedig újra lement szedni este 7-ig aztán a fáradságtól újra alvás.Nővéremnek ugyebár a gyerekek, háztartás inkább nem sorolom.Volt hogy 2-kor esett az ágyba.Időközben kiderült hogy az egyik gyereknek szemüveg kell, mert így még talán meg lehetne állítani a kancsalságát.Sógorom ahogy megjött valami pénz, mindig ment csekket fizetni, mert a szemüveg ráér.Tesóm 3* összekuporgatta a pénzt, de mire mentek volna elkészíttetni sógorom kifizetett valamit.Én elhiszem hogy az a csekk fontos, de könyörgöm, ha kint van évek óta és eleinte volt fél milliós adósságuk 6 év alatt hogy csinál belőle 12-t ha Ő olyan rendes ember???Tesóm menjen el napszámba a 4 gyerek mellől hogy enni is legyen valamit?

A gyerekekkel nem foglalkozik sem fizikai sem szellemi téren.A játékokat, édességet táska számra hozta míg kint volt, de az hogy leüljön velük játszani az nem jut eszébe.

Aztán észre vettem tesómon néhány hete hogy furcsa lett.Mondta hogy a sógora jár segíteni nekik, mert a férje nem segít, a 4 szülés azért a már műtött csípőjét vizszeres lábát eléggé megterhelte, szóval sajnálta és ment.Ugye falun laknak, mondtam is párszor ne hogy a szájukra vegyék őket.Aztán eljutottak arra a pontra, hogy a sógora szerelmes lett belé (nős 3 gyerek van) de Ő már 4 évvel ezelőtt válni akart a feleségétől mert annyira megromlott a kapcsolatuk.Testvérem eleinte inkább kerülte a társaságát, mert még gondolom magának sem merte bevallani hogy otthon gondok vannak, aztán kezdett mélyebben érezni iránta.Azt hozzátenném, hogy nem csak anyagi gondjaik vannak.Sógorom folyamatosan szekálja, többször inkább fellökte minthogy megkérje menjen arrébb, veszekszik hogy neki ez nem jó ebéd, hogy nem tiszta ez vagy az a ruhája, miért kell annyit azzal a gyerekkel foglalkozni, nem kell annak szemüveg, hogy tesóm miatt vannak sz@rban mert hazahívta stb.Időközben átkerült az Ő nevére a GYES, mert vállalkozó, de azt "nem adhatja" vissza, mert az autót vállalkozóként vette meg, és akkor valami adót vissza kellene fizetni., meghogy genetikai hulladék mivel a rohamaira gyógyszert szed (eddig csak alkalomadtán ha érezte hogy kezd rosszul lenni).Szóval szépen kiszeretett a férjéből.A sógoránál ez már legalább 1,5 éves dolog.

A nyáron 3* voltak nálunk a gyerekek, hogy megtudják beszélni a gondokat meg ugye ők is nyaraljanak, mindig csak annyit kértem hogy hozzanak néhány napra elég ennivalót, mert mi sem állunk jól.Amig 3-4 nap voltak csak nem is volt gond, de a legutóbbi nyaralásuk 2 hétre sikerült, az apjuk meg hozott nekik 1 rud kenőmájast 8 liter tejet 3 kenyeret meg 1 csomag pelenkát.Hol elég az ennyi gyereknek ennyi időre?Nem azt mondom én hívtam őket, hogy a nagylány is tudjon játszani egy kicsit, nem a többiekre kelljen állandóan figyelnie, most is csak 4 napnak indult a dolog, éppen nem is lett volna semmi baj gondoltam megoldom, csak az én drága jó sogorom olyan jó munkás ember hogy összetörte magát meg még egy másikat, ezért meg kellett műteni a kezét, tesóm meg ugye csinálta a földet meg már kezdett napszámba is járni így a gyerekek végül maradtak.Csakhogy én hülye elmondtam nekik hogy mi történt az apukájukkal, bár próbáltam jól beállítani a dolgokat, hogy ha apának be van kötve a keze, akkor nem tud pálcával bántani (a hurkásra verés sem ritka náluk)szóval a végére megvoltak győződve arról hogy az apukájuk azért törte össze magát, mert nem akarja őket bántani, és csak nevettek rajta.De az egyik kislány nagyon lelkis.Legalábbis az orvosok ezzel magyarázzák.Amikor van valami nagyobb gond, akkor ő minden próbálkozás dacára beteg lesz és kiszárad.5 napig küzdöttem vele éjszakánként mert 39-40 fokos láza volt reggelre meg kutya baja.Az orvos nem látott semmit, aztán láttam hogy kezd kiszáradni inkább bevittem a kórházba.Bent tartották, sógorom azt mondta hogy neki most pihenésre van szüksége, úgyhogy menjen tesóm be a kislányhoz, de úgy hogy hétfőn kötik ki náluk a gázt.Érzelmileg zsarolja, de minek?Végül nagy duzzogva bejött ő, de aztán másnap "rejtélyes körülmények" között haza engetdék őket.Így végül hazament az összes gyerek is.

Aztán végül újra a kórházban kötöttek ki.Ne értsetek félre, tudom hogy az egész irományom nagyon a sógorom ellen van kihegyezve, de amiket leírtam mind tények.A gyerekek nyaralásai nekem mind pénzben voltam, nagyon szivesen láttuk őket, nem is akartak még hazamenni, mert itt játszottunk velük, mentünk játszótérre, össze-vissza, otthon meg nővérem alig tud elmenni valahová, sógoromat meg nem érdekli.Párom már 4 hónapja nem kap fizut lakáshitelünk van, 2 gyerek a pici 6 hónapos, Gyeden vagyok.Szóval úgy tudtam mindenkit etetni, hogy a szüleim számlájáról vettem le pénzt, de azt ugye múlt hónapban vissza kellet adnom.Mi jártunk ott, hogy pénz előtt 1 héttel már csak a 2 gyerek evett mert másra nem jutott.De mindegy is, nem ez a lényeg, megoldottam.

Hanem az érzelmi oldala a dolognak, hogy testvérem sógora ugye egy rossz házasság mellé talál egy olyan nőt, aki kedves, aki dolgozik a családjáért ( a felesége azért szült most legutóbb is hogy ne kelljen dolgozni-állítólag;házaséletük csak akkor ha az asszony akarja)nem ugráltatja folyton, lehet vele beszélgetni, akkor mégis hogyan lépjen?Merthogy a felesége testvére az illető hölgy férje, így igencsak furán veszi ki magát a dolog, no meg ott van az is hogy vallásos család, ezért a válásnak jó okának kell lenni,;falu- nagyon hamar kibeszélik az embert;nézni kell a gyerekeket is- a feleség biztosan nem hagyná hogy az apjuk lássa őket-ezért is nem váltak el;család-egy faluban mindenki-sógorom szülei, 2 testvér(kivéve mi)elég rossz anyós.Nem is sorolom tovább.

NEM VOLT KÖZTÜK még eddig semmi, testvérem és a sógora is tisztességesebb annál, meg aztán észre venném rajtuk (telefonon szinte minden nap beszélünk), de ez az egész előbb -utóbb úgyis odáig fog fajulni, hogy történik valami.De testvérem vár, azt mondja kiváncsi valamire.Szüleim sem akarnak beleszólni, ők azt szajkózzák hogy vegye vissza a gyest és jöjjenek haza, sógoromat meg hagyja vissza kimenni(mert hogy ő vissza akar menni, itthon nem akar elmenni munkahelyre 100000-t dolgozni). Én meg játsszam a postást.Elegem van.Élném az életemet de mindenki engem talál meg.Segíteni is szeretnék, de ezt nekik kell megoldani, de ezt nézni sem bírom.Tönkre megy a 7 gyerek, tesóm, a sógora.Sógorom meg a huga...hát világ életükben ilyenek voltak, nem hiszem hogy annyira megviselné őket a szakítás, bár ki tudja.

Szerintetek?Párom szerint ne szóljak bele, és eddig én is ezen a véleményen voltam de most már nem tudom.Rossz nézni tesómat.

Még egyszer bocsánat a nagy terjedelemért és az állandó szóismétlésért.

Köszönöm ha tudtok segíteni!

2012. okt. 5. 09:29
 1/7 anonim ***** válasza:

Ezt szerintem le lehetne írni 5-6 modnatban, minek ennyire részletezni???

Mit tudsz tenni szerinted? alakul majd. Ha elválnak se lesz tragédia, volt már ilyen, csak úgy kéne válni hogy addig nem jön össze tesójával, hanem utána ...vagy elvál, és elfelejti, talál mást.

De a férjével maradnia esztelenség. Ígyse úgyse marad pénz. Szüleitek tudnának vigyazni gyerekre amig tesod melozik..

2012. okt. 5. 09:49
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy én is csak átfutottam rajta nagyjából, felnézek azokra, akik annyira unatkoznak, hogy elolvassanak egy kisregényt.
2012. okt. 5. 09:49
 3/7 A kérdező kommentje:

Igazatok van, de eddig ha leírtam pár mondatban akkor mindig az volt hogy fejtsem ki bővebben.Most meg pont fordítva.

Köszönöm a válaszaitokat.Én is így gondolom, de nem tudom miért nem lép?

2012. okt. 5. 09:54
 4/7 A kérdező kommentje:
Szüleim nem tudnának vigyázni, kamionoznak, én is vinném a vállalkozást tovább ahogy nagyobb lesz a pici, de megoldanánk.
2012. okt. 5. 09:56
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem az van, hogy ha a nővéred marad, akkor idegileg tíz év múlva odajut, h élő roncs lesz, vagy belehal.Vagy esetleg a férje fogja megoldani, láthatóan a pasi 5 éven belül le fog lépni.Ha meg megy a sógorával, akkor mindenki éhen hal, mert annak 3 gyerekre kell tartásdíjat fizetni, meg van még négy gyerek plusszban.Hogyan tudna jó fej lenni azzal a néggyel, ha a saját 3jától eljött....ez sehogy sem jó.Szerintem az élet megoldja magától.......
2012. okt. 5. 10:07
 6/7 anonim ***** válasza:

Ebből az derült ki, hogy a sógorod fenntartja a látszatot, hogy ő milyen dolgos ember, még külföldre is kimegy dolgozni. S közben a fizetése 2/3-at elpazarolja, az adósságuk több lett, mint volt, a gyerekekkel nincsen normálisan foglalkozva, össze-vissza szédelegnek.

Minek kellett 4 gyerek, nem értem!

Nem igaz, hogy a sógorod kint ennyit keres, s nem tudják rendezni az adósságukat.

Meg itthon nem megy el 100 ezerért dolgozni? Ne félj elmenne ő 80 ezerért is, ha nem lenne mit ennie.

A tesódnak előbb kellett volna gondoloznia, s nem 4 gyereket szülni a mai világba, adósságokra.

Te nem nagyon tudsz mit tenni, csak annyit, hogy a gyerekeket szereted.

A tesód pedig először zárja le a férjével a házasságát, s csak utána kezdjen el másik férfival foglalkozni.

2012. okt. 5. 10:10
 7/7 anonim ***** válasza:
Tesód váljon, mindegy milyen okból, és szüntesse meg a vagyonközösséget a férjével mielőtt a férfi még több hitelt venne fel. Amit együtt vettek fel, azt felezzék, tesód jópár nehéz év elé néz, mire kifizeti, de utána végre felszabadulhat a rabiga alól. Keressen egy rendesebb férjet, de ne robbantson szét egy másik családot. Ha elvált a férjétől és a sógora is a feleségétől, akkor esetel utána találkozzanak csak, ez így korrekt. Ha válás előtt összejönnek, akkor egy fokkal sem jobbak, mint a jelenlegi házastársaik, mert ugyanúgy hazudnak a párkapcsolatban.
2012. okt. 5. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!