Esküvőszervezés, pénzügyek, szokás még a szülőknek, családnak állni az esküvőt?
Eddig, amiken voltunk, a párokkal nem volt olyan közeli a viszony, hogy a pénzügyekről is tudjunk (legjobb barátainkkal pl. simán beszélünk ilyesmiről).
Azt tudom, hogy mikor a szüleim házasodtak, a nagyszüleim állták az egészet.
Vannak, ahol megtartják a hivatalos polgári szertartást, szűk családdal, barátokkal, rá 1-2 évre pedig van a nagy lagzi, 100+ fővel (és nem gyerek miatt volt hamarabb is tartva).
2025-26-ban szeretnénk tartani az esküvőt, attól függ, melyik évben, hogy a lehetséges helyszíneken van-e még szabad dátum.
Itt jön a következő kérdés, hogy ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk tartani, illik fizetni a vendég utazását, ott tartózkodását?
De hogyan? Olyan az úticél, ami repülővel és ott bérelt autóval, vagy vonattal is megközelíthető, de kocsival sem elképzelhetetlen. A-nak megvesszük a repülőjegyét, de B állja magának az üzemanyagköltséget?
Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik. Kifizettük, de kicsit fura volt ezt ott közölni.
".... úgyis mindenki úgy kalkulálja a nászajándékot, hogy a költségeit valamennyire fedezze, tehát általában a pénz visszajön, amit a vendégekre költ az ember (nem, ez sem elvárás részünkről)."
Nos, esetetekben ez 100e költség lenne kb fejenként. Nászajándékba ennyit max szülő ad, ha megteheti....
Hát szerintem manapság egyáltalán nem jön vissza a költség Magyarországon tartott esküvőnèl sem.
Tavaly volt a sógornőmék esküvője. 5 millió, kb 2,5 jött vissza 60 fős násznép volt.
Azért az emberek 30-40 e/ fő nem nagyon adnak többet.
"úgyis mindenki úgy kalkulálja a nászajándékot, hogy a költségeit valamennyire fedezze"
A francokat!
Már egy átlagos, magyarországi esküvőnél sem szokott visszajönni a lagzi ára a magas költségek miatt, mert sokaknak nem telik fejenként 30-40 ezret adni ajándékba, egy ilyen volumenű lagzi esetén pesig, ahogy nem fizetnének ki 200 ezret utazásra és szállásra, úgy ajándékra sem fognak.
Ahogy a 49. es 50. hozzaszolasban szerepel. Ha felmerul egy kulfoldi eskuvo terve, a vendegkor is rendszerint hasonlo lehetosegu emberekbol kerul ki.
De ugy korrekt, ha elore kozolve van, mit fedez a par es mit nem. Csak ugy, a miheztartas vegett. Akar anyagi, akar emberi sikon. ;-)
53! Ezt nem ertem! Eddig mindig arrol volt szo, hogy akarmilyen lakodalomba mesz, fizetned KELL azt amit megeszel, megiszol, sot ezen felul MINIMUM ekkora osszeget kell naszajandekba is adni. Pont azert, hogy visszajojjon az ara, amit befektettek a cirkuszba, plusz ezen felul is sokkal, hogy a fiatal par jol tudjon elindulni az eletben! Ezzel volt tele a Gyakori es rengeteg netes forum.
Sot olvastam olyat is, ahol a korus egyontetuen helyeselt abban is, hogy ha nincs eleg penzed, akkor inkabb el se menj! Akkor inkabb maradj otthon, nem kell, hogy elmenj. Igy! A vilag legtermeszetesebb modjan. Teljesen termeszetesnek vettek. Es mondtak is buszken, hogy ez szekely szokas Magyarorszagon is megtartva. Hoztak magukkal. Hagyomany, amit oriznek. A legjobb az volt, amikor meg belepojegyet is szedtek a lakodalomba. :-D :-O :-/
"Ahogy a 49. es 50. hozzaszolasban szerepel. Ha felmerul egy kulfoldi eskuvo terve, a vendegkor is rendszerint hasonlo lehetosegu emberekbol kerul ki."
Aha: "Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik."
"Aki kis esküvőt akart, az miért erőltetné ezt másra is? :D
Nektek úgy volt jó, én viszont nem tudom elképzelni, hogy a legközelebbi családtagjaink, barátaink ne legyenek ott. "
Mondjuk szerintem pont a kis esküvőnél van az, hogy a LEGKÖZELEBBI családtagok, barátok ott vannak.
Mondjuk szerintem esküvőt nem azért tart az ember, mert megéri… 😅
Nyilván ha pluszosra hozzuk a bulit, örülünk, de nem ez a cél egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!