Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Esküvőszervezés, pénzügyek,...

Esküvőszervezés, pénzügyek, szokás még a szülőknek, családnak állni az esküvőt?

Figyelt kérdés

Eddig, amiken voltunk, a párokkal nem volt olyan közeli a viszony, hogy a pénzügyekről is tudjunk (legjobb barátainkkal pl. simán beszélünk ilyesmiről).

Azt tudom, hogy mikor a szüleim házasodtak, a nagyszüleim állták az egészet.

Vannak, ahol megtartják a hivatalos polgári szertartást, szűk családdal, barátokkal, rá 1-2 évre pedig van a nagy lagzi, 100+ fővel (és nem gyerek miatt volt hamarabb is tartva).

2025-26-ban szeretnénk tartani az esküvőt, attól függ, melyik évben, hogy a lehetséges helyszíneken van-e még szabad dátum.

Itt jön a következő kérdés, hogy ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk tartani, illik fizetni a vendég utazását, ott tartózkodását?

De hogyan? Olyan az úticél, ami repülővel és ott bérelt autóval, vagy vonattal is megközelíthető, de kocsival sem elképzelhetetlen. A-nak megvesszük a repülőjegyét, de B állja magának az üzemanyagköltséget?

Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik. Kifizettük, de kicsit fura volt ezt ott közölni.

júl. 20. 19:04
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 A kérdező kommentje:

Aki kis esküvőt akart, az miért erőltetné ezt másra is? :D

Nektek úgy volt jó, én viszont nem tudom elképzelni, hogy a legközelebbi családtagjaink, barátaink ne legyenek ott. Nem vagyunk egyformák, így szép az élet.

Mivel több esküvőn voltunk, tisztában vagyok vele, hogy a vendégeknek ez kiadás. De mivel örömmel mentünk mindenhová, ezért sosem éreztem ezt rossznak, vagy nyűgnek...

A kérdésben is pont emiatt kérdeztem, mi hogyan szokás. :)

júl. 21. 13:43
 42/65 anonim ***** válasza:
100%

De azt értsd meg, hogy erre nem mindenkinek van pénze. Vagy ha te tudod, hogy a család/barátaitok milliomosok akkor oké.

Viszont ez az esküvői kiruccanás cca 150e Ft, csak az út még valami olcsó szállás. Még ajándékot/pénzt nem adott senki mert a költség eddig csak az utazás volt.

Nekem lehetne akármilyen jó barátnőm vagy családtagom aki ilyen esküvőt tervezne és a költségek engem terhelnének nem mennék el. Mert egy esküvő amúgy is nagy kiadás, és 3x akkora összeget kellene rá áldoznom mint amennyi belefér a keretbe.

Hiába mennék örömmel, ha nem tudom kifizetni.

Tehát vagy fizeted a szállást és az utazási költséget mindenkinek... Vagy fizetni mindenki magának de nem kértek nászajándékot/pénzt.

júl. 21. 13:50
 43/65 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem egy ilyen esküvőre a közeli családot, legjobb barátokat illik meghívni max, nekik pedig megszervezni és állni az útiköltséget, plusz a szállást.

A szülők majd jelzik, hogy szeretnének-e anyagilag beszállni, azt gondolom nem elvárható, pláne nem külföldi igényekkel.

Nálunk szinte mindenki úgy házasodott, hogy ott alvós buli volt, a barátok pedig maguknak állták a szállást és nekem ezzel sosem volt bajom egyetlen esetet leszámítva, amikor egy hotelben fejenként 35 ezer lett volna egy éjszaka, aminek a 90%-át ugye nem is töltjük a szobában. Szerintem ez azért enyhe túlzás.

Mostmár a társaságban legtöbbünknél baba van és emiatt a legtöbben nehezen is tudnánk 11-2 órás utat bevállalni. Az én kislányom pl. utál autózni, így 6 óra a max, amennyire még hajlandóak voltunk eddig elindulni és nem is látom egyelőre, hogy ez mikor lesz több. Nem valószínű, hogy bevállalnám a macerát most így, bármennyire is szeretem a párt. Szóval ilyesmit is érdemes mérlegelni szerintem.

júl. 21. 13:51
 44/65 anonim ***** válasza:
78%

Senki nem akart semmit rád erőltetni, csupán jeleztem, nem a vendégek számától, a helyszíntől vagy az időponttól lesz valami különleges.

Amúgy meg miért nem kérdezed meg a családod és a barátaid errol?

júl. 21. 13:54
 45/65 anonim ***** válasza:
89%

Hű, kérdező, téged sem az eszedért szeretnek, ha nem bírod felfogni, amit itt sokan írnak.

Olyan esküvőt csinálsz, amilyet szeretnél. A ti dolgotok. De azt fogd már fel, hogy azért, mert ti ráértek 3 napot utazni egy lagzi miatt és elkölteni rá mindennel együtt 2-300 ezer forintot, attól még a vendégeidnek nem biztos, hogy belefér, se pénzben, se időben. Pont ezért alap, hogy ilyen esküvő esetén neked illik állni a szállást és az utat is, vagy elfogadni, hogy többen nem fognak elmenni.

Másrészt, nem értem, ha ilyen jóban vagy a szüleiddel, miért olyan nehéz megkérdezni őket, hogy "anyu, apu, Marcival jövő augusztusban tervezzük a lagzit, terveztek-e esetleg beszállni, csak hogy tudjuk, igen vagy nem"?

júl. 21. 13:56
 46/65 A kérdező kommentje:

44-es, leírtam, hogy nem szeretnénk két tanús esküvőt, erre jöttél azzal, hogy de neked is olyan volt és az milyen jó volt. Kit érdekel, őszintén?:D

Beszélünk majd a családunkkal, de egyelőre a lehetséges helyszínekkel szeretnénk egyeztetni, hogy mikor vannak szabad dátumok, mekkora a kapacitásuk stb. Valamint, nekem az szimpatikusabb, ha felajánlja valaki a segítséget, és nem kérni kell (kérnünk nem kell, mert magunknak is kifizetjük).

júl. 21. 14:00
 47/65 anonim ***** válasza:
100%

"Valamint, nekem az szimpatikusabb, ha felajánlja valaki a segítséget, és nem kérni kell"

Oké, de hogy a te szüleid felajánlják-e, azt nem fogod megtudni abból, másnál mi a szokás.

júl. 21. 14:02
 48/65 A kérdező kommentje:
Tájékozódni szerettünk volna, ennyi.
júl. 21. 14:03
 49/65 anonim ***** válasza:
100%
De bakker ebben a kérdésben így nem lehet tájékozódni. Ha 100 valaszadobol 99-nel a szülők álljak az esküvőt, attól még simán lehet, hogy a te szüleid nem fogják. Attól, hogy te ki tudnád fizetni a Józsi és a Kati barátaid New Yorkba való esküvőjére való kiutazás és szállás költségeit, lehet hogy egyetlen barátod se tudna vagy akarna a te Comoi esküvődre való eljutas és szállás költségeit fizetni
júl. 21. 14:07
 50/65 A kérdező kommentje:
Ez a része a kérdésemnek már eldöntődött, mert mondta párom, hogy szerinte nagyon proli megoldás, ha megadjuk a helyszínt, dátumot, de jussanak úgy oda, ahogy akarnak és aludjanak, ahol tudnak. Szóval a vendégek utazását, kint tartózkodását állni fogjuk, úgyis mindenki úgy kalkulálja a nászajándékot, hogy a költségeit valamennyire fedezze, tehát általában a pénz visszajön, amit a vendégekre költ az ember (nem, ez sem elvárás részünkről).
júl. 21. 14:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!