Esküvőszervezés, pénzügyek, szokás még a szülőknek, családnak állni az esküvőt?
Eddig, amiken voltunk, a párokkal nem volt olyan közeli a viszony, hogy a pénzügyekről is tudjunk (legjobb barátainkkal pl. simán beszélünk ilyesmiről).
Azt tudom, hogy mikor a szüleim házasodtak, a nagyszüleim állták az egészet.
Vannak, ahol megtartják a hivatalos polgári szertartást, szűk családdal, barátokkal, rá 1-2 évre pedig van a nagy lagzi, 100+ fővel (és nem gyerek miatt volt hamarabb is tartva).
2025-26-ban szeretnénk tartani az esküvőt, attól függ, melyik évben, hogy a lehetséges helyszíneken van-e még szabad dátum.
Itt jön a következő kérdés, hogy ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk tartani, illik fizetni a vendég utazását, ott tartózkodását?
De hogyan? Olyan az úticél, ami repülővel és ott bérelt autóval, vagy vonattal is megközelíthető, de kocsival sem elképzelhetetlen. A-nak megvesszük a repülőjegyét, de B állja magának az üzemanyagköltséget?
Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik. Kifizettük, de kicsit fura volt ezt ott közölni.
Aki kis esküvőt akart, az miért erőltetné ezt másra is? :D
Nektek úgy volt jó, én viszont nem tudom elképzelni, hogy a legközelebbi családtagjaink, barátaink ne legyenek ott. Nem vagyunk egyformák, így szép az élet.
Mivel több esküvőn voltunk, tisztában vagyok vele, hogy a vendégeknek ez kiadás. De mivel örömmel mentünk mindenhová, ezért sosem éreztem ezt rossznak, vagy nyűgnek...
A kérdésben is pont emiatt kérdeztem, mi hogyan szokás. :)
De azt értsd meg, hogy erre nem mindenkinek van pénze. Vagy ha te tudod, hogy a család/barátaitok milliomosok akkor oké.
Viszont ez az esküvői kiruccanás cca 150e Ft, csak az út még valami olcsó szállás. Még ajándékot/pénzt nem adott senki mert a költség eddig csak az utazás volt.
Nekem lehetne akármilyen jó barátnőm vagy családtagom aki ilyen esküvőt tervezne és a költségek engem terhelnének nem mennék el. Mert egy esküvő amúgy is nagy kiadás, és 3x akkora összeget kellene rá áldoznom mint amennyi belefér a keretbe.
Hiába mennék örömmel, ha nem tudom kifizetni.
Tehát vagy fizeted a szállást és az utazási költséget mindenkinek... Vagy fizetni mindenki magának de nem kértek nászajándékot/pénzt.
Szerintem egy ilyen esküvőre a közeli családot, legjobb barátokat illik meghívni max, nekik pedig megszervezni és állni az útiköltséget, plusz a szállást.
A szülők majd jelzik, hogy szeretnének-e anyagilag beszállni, azt gondolom nem elvárható, pláne nem külföldi igényekkel.
Nálunk szinte mindenki úgy házasodott, hogy ott alvós buli volt, a barátok pedig maguknak állták a szállást és nekem ezzel sosem volt bajom egyetlen esetet leszámítva, amikor egy hotelben fejenként 35 ezer lett volna egy éjszaka, aminek a 90%-át ugye nem is töltjük a szobában. Szerintem ez azért enyhe túlzás.
Mostmár a társaságban legtöbbünknél baba van és emiatt a legtöbben nehezen is tudnánk 11-2 órás utat bevállalni. Az én kislányom pl. utál autózni, így 6 óra a max, amennyire még hajlandóak voltunk eddig elindulni és nem is látom egyelőre, hogy ez mikor lesz több. Nem valószínű, hogy bevállalnám a macerát most így, bármennyire is szeretem a párt. Szóval ilyesmit is érdemes mérlegelni szerintem.
Senki nem akart semmit rád erőltetni, csupán jeleztem, nem a vendégek számától, a helyszíntől vagy az időponttól lesz valami különleges.
Amúgy meg miért nem kérdezed meg a családod és a barátaid errol?
Hű, kérdező, téged sem az eszedért szeretnek, ha nem bírod felfogni, amit itt sokan írnak.
Olyan esküvőt csinálsz, amilyet szeretnél. A ti dolgotok. De azt fogd már fel, hogy azért, mert ti ráértek 3 napot utazni egy lagzi miatt és elkölteni rá mindennel együtt 2-300 ezer forintot, attól még a vendégeidnek nem biztos, hogy belefér, se pénzben, se időben. Pont ezért alap, hogy ilyen esküvő esetén neked illik állni a szállást és az utat is, vagy elfogadni, hogy többen nem fognak elmenni.
Másrészt, nem értem, ha ilyen jóban vagy a szüleiddel, miért olyan nehéz megkérdezni őket, hogy "anyu, apu, Marcival jövő augusztusban tervezzük a lagzit, terveztek-e esetleg beszállni, csak hogy tudjuk, igen vagy nem"?
44-es, leírtam, hogy nem szeretnénk két tanús esküvőt, erre jöttél azzal, hogy de neked is olyan volt és az milyen jó volt. Kit érdekel, őszintén?:D
Beszélünk majd a családunkkal, de egyelőre a lehetséges helyszínekkel szeretnénk egyeztetni, hogy mikor vannak szabad dátumok, mekkora a kapacitásuk stb. Valamint, nekem az szimpatikusabb, ha felajánlja valaki a segítséget, és nem kérni kell (kérnünk nem kell, mert magunknak is kifizetjük).
"Valamint, nekem az szimpatikusabb, ha felajánlja valaki a segítséget, és nem kérni kell"
Oké, de hogy a te szüleid felajánlják-e, azt nem fogod megtudni abból, másnál mi a szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!