Esküvőszervezés, pénzügyek, szokás még a szülőknek, családnak állni az esküvőt?
Eddig, amiken voltunk, a párokkal nem volt olyan közeli a viszony, hogy a pénzügyekről is tudjunk (legjobb barátainkkal pl. simán beszélünk ilyesmiről).
Azt tudom, hogy mikor a szüleim házasodtak, a nagyszüleim állták az egészet.
Vannak, ahol megtartják a hivatalos polgári szertartást, szűk családdal, barátokkal, rá 1-2 évre pedig van a nagy lagzi, 100+ fővel (és nem gyerek miatt volt hamarabb is tartva).
2025-26-ban szeretnénk tartani az esküvőt, attól függ, melyik évben, hogy a lehetséges helyszíneken van-e még szabad dátum.
Itt jön a következő kérdés, hogy ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk tartani, illik fizetni a vendég utazását, ott tartózkodását?
De hogyan? Olyan az úticél, ami repülővel és ott bérelt autóval, vagy vonattal is megközelíthető, de kocsival sem elképzelhetetlen. A-nak megvesszük a repülőjegyét, de B állja magának az üzemanyagköltséget?
Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik. Kifizettük, de kicsit fura volt ezt ott közölni.
Szokas nem szokas, ez mind egyeni. Mi honnan tudjuk nalatok ez hogy lesz? :D
Kerdezd meg.
Nalunk a szulok nem allnak ugy, hogy barmit is fizetni tudtak volna az eskuvobe vagy ugy amugy akarmibe, de nem is vartuk el, azert rendeztunk nagy bulit, mert mi akartuk es volt ra penzunk.
Mi iden megyunk eloszor kulfoldi eskuvore, a szallas nekunk fizetve lesz, az utazas nem.
De egyebkent mi is igy csinaltuk, 10 csaladnak kellett szallas az eskuvonkre, azt fizettuk mi is, bar orszagon belul.
Szokás, de ez nem azt jelenti, hogy neked is fogják állni.
A mi cssládunkban a szüleimnek és testvéreiknek az egészet a szülők állták, ugyanakkor közülük a saját gyerekének már senki nem fizette ki.
Egyrészt nem fért volna bele, másrészt ők már úgy voltak vele, mindenki oldja meg a saját életét.
Ez nagyban függ a szülők anyagi helyzetétől és attól, hogy milyen a kapcsolatotok velük.
Én magamból kiindulva csak akkor tartanék külföldi esküvőt, ha tudom állni a vendégek utaztatatását és szállását. Nem "köteleznék" senkit arra, hogy ilyen költségekbe verje magát, csak azért mert nekem külföldön volt kedvem férjhez menni. Illetve lehet, hogy sokan el se mennének, ha nem fér bele nekik a büdzsébe egy ilyen kiadás.
Az ismerősem körében már nem volt rá példa, hogy a szülők fizették volna, nagyon max adtak valamennyi pénzt, de nyilván ez mindenkinél másképp van. Ha nálatok megtehetik, hogy fizessék és akarnak is adni akkor nincs gond, de ezt velük kell megbeszélni.
A külföldi esküvőhöz annyi, hogy igen, ilyenkor állni kell a vendégek költségeit
Az hogy a szülők adnak e bele pénzt az a saját anyagi helyzetüktől függ. Ha jól állnak akkor valószínűleg adni is fognak de ez se törvényszerű.
Ha külföldön lesz az esküvő akkor illik az összes vendég utazását és szálláshelyét füzetnetek. Őszintén nekem pofám nem lenne úgy külföldre hívni a népet hogy saját maguknak állják az utat és a szállást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!