Esküvőszervezés, pénzügyek, szokás még a szülőknek, családnak állni az esküvőt?
Eddig, amiken voltunk, a párokkal nem volt olyan közeli a viszony, hogy a pénzügyekről is tudjunk (legjobb barátainkkal pl. simán beszélünk ilyesmiről).
Azt tudom, hogy mikor a szüleim házasodtak, a nagyszüleim állták az egészet.
Vannak, ahol megtartják a hivatalos polgári szertartást, szűk családdal, barátokkal, rá 1-2 évre pedig van a nagy lagzi, 100+ fővel (és nem gyerek miatt volt hamarabb is tartva).
2025-26-ban szeretnénk tartani az esküvőt, attól függ, melyik évben, hogy a lehetséges helyszíneken van-e még szabad dátum.
Itt jön a következő kérdés, hogy ha nem itthon, hanem külföldön szeretnénk tartani, illik fizetni a vendég utazását, ott tartózkodását?
De hogyan? Olyan az úticél, ami repülővel és ott bérelt autóval, vagy vonattal is megközelíthető, de kocsival sem elképzelhetetlen. A-nak megvesszük a repülőjegyét, de B állja magának az üzemanyagköltséget?
Szállásnál volt nemrég, hogy a recepciónál közölte a vőlegény velünk, hogy ja végül a szobákat nem fizették ki előre, minden vendég magának fizeti, mert az már sok lett volna nekik. Kifizettük, de kicsit fura volt ezt ott közölni.
Ez nem szokás kérdése. Amelyik szülő tud és szeretne az beszáll a költségekbe, ha elfogadj a pár. De messze nem kötelező vagy elvárható. A régi esküvőket ne keverjük ide, teljesen más árban mozgott annó, plusz amit lehetett a család csinált. A disznó/tyúk vágástól a főzésig, a megvendégelésig. Beleszólása meg az ifjú párnak nem sok volt, a lagzi, az a hagyományos lagzi volt és pont. Nagyon ritkán volt más.
Külföldi esküvőnél pláne illik a szállást és a repülőt fizetni, mert senkitől sem várható el, hogy ekkora költségekbe verje magát vagy elkell fogadni, hogy lesznek akik nem mennek el, akár anyagi dolgok akár más miatt (nem mindenki akar minimum 3 napot "elcseszni" egy esküvő miatt, mert elötte kiutazni (nem hiszem, hogy több órás utat megtenne bárki kiöltözve, hogy utána fáradtan még lagzizzon) másnap lagzi, harmadik nap haza. Főleg ha távolabbi rokon, nem szoros barátság stb). Ahogy az öröm szülőktől sem várható el, hogy többmilliós kiadás legyen nekik az esküvő, ha maguktól mondják, hogy beszálnak szuper, ha nem nem.
Off: sokan nem is szeretnék, hogy a szülő fizesse! Mert onnantól "van beleszólásuk" (legalábbis úgy érzik), itt is voltak ilyen sztorik. De nálunk a baráti társaságban is. Gyerekkorom óta ismerem, a szüleit is. Sose gondoltam volna, hogy ennyire bekattannak az esküvőtől (a menyasszony is meg a szülei is). Életükben nem vitatkoztak annyit, mint a szervezés alatt.
Ha fizetik is szerintem pofátlanság rögtön egy külföldi esküvőt rendezni, ahol a szállást, utazást is illik fizetni.
Ha nincs rá pénz miért nem tartok egy kisebb esküvőt?
Nyilván mindenkinek megvan a maga elképzelése, viszont figyelembe kell venni, hogy nem biztos, hogy lesz rá keret.
A baráti társaságunkon keresztül én úgy látom, hogy amióta egy nem is olyan túl nagy felhajtás 4-5 millió forintba kerül, azóta nem szokás ezt a szülők nyakába varrni. Ha a szülő be akar szállni valamennyivel, az tök jó, de nem elvárható. Ha külföldi felfordulást szeretnél, akkor pláne. Emellett pedig arra kell számítani, hogy minél több mindent álltok a násznépnek, valószínű annál többen fognak elmenni. Ha nem álltok sem repjegyet, sem szállást, sokan valószínű nem fognak elmenni, mert az már akkora többletköltség, amit vagy nem tehetnek meg, vagy nem akarnak megtenni, mert inkább elköltik egy családi nyaralásra.
A plusz költségeket pedig illik jó ELŐRE kommunikálni.
Nem kell a szülőknek állni. Miért kellene?
Nálam mondjuk tök alap, hogy mivel felnőtt, munkaképes ember vagyok, ezért amikor házasodni szeretnék, akkor fizetem a rám eső részt.
Ha a szülők segíteni szeretnének anyagilag, oké, de el nem várnám, hogy "fizessék" :D
Unokatesóméknak a szüleik fizették, kb. 20 éve áll a bál, mert az anyósék 2x annyit tettek bele, mert gazdagok és azóta megy a beszólogatás, milyen csóró unokatesóm családja.
Ezt mondjuk elkerülhették volna, hogyha unokatesóm meg a menyasszonya fizetik kezdettől az esküvőt, nem anyuci-apuci.
18-as, igen, tartsál olyat, amit akarsz és amit TEmeg a vőlegény ki tudtok fizetni!
Hogyha a lányom vagy a fiam elém állna, hogy ilyen olyan külfödi álomesküvőt akar és legyek már szíves állni a költségét, ott seggre ülnék a röhögéstől.
Hát, persze, kicsim, ahogy azt te elképzelted :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!