Aggódom a barátnőmért. Vajon beszélnem kellene a szüleivel?
Lehet rossz kategória, de leginkább szülők válasza érdekelne, hogy ők mit szólnának, ha gyerekük egy barátnője ilyen dologgal keresné fel. Egy olyan lányról van szó, aki alapból is picit elvont, de egyébként nem problémás szerintem. Az utóbbi időben nagyon sokat beszél az öngyilkosságról/gyilkosságról. Néha a semmiből szóba hozza a dolgot, tegnap pl.olyat mondott, hogy benne sokszor annyi harag van, hogy szerinte képes lenne ölni. Ma pedig megkérdezte, hogy kedvelném akkor is, ha hatalmas bűnt követne el? Egész délután ezen agyaltam és rájöttem, hogy kb.egy hónapja más témája sincs. Eleinte az öngyilkosságról beszélt sokat, de nem azt, hogy Ő az lenne csak így általánosságban, hogy milyen lehet, mennyi lelkierő kell hozzá stb. Aztán nem tudom pontosan mikor, de az utóbbi napokban már a gyilkosságról beszél inkább.
Számomra eleinte ez nem volt fura, mert mindketten szeretjük a sorozatgyilkosos sorikat, régen is sokat beszélgettünk erről meg minden, de mostanában valahogy fura, már nem tartom ezt normálisnak. Próbáltam vele komolyan dumcsizni erről, de nem vett komolyan, elhülyéskedte. Szerintetek szóljak az osztályfőnöknek vagy a szüleinek? Az anyukája itt dolgozik nem messze tőlünk egy patikában, bármikor bemehetek hozzá, de hát azt sem tudom hogyan hozhatnám szóba. Plusz sztem a barátnőm is berágna, hogy a háta mögött kibeszélem vagy hát, igazából elárulom.
Nem félek tőle, nem is gondolom, hogy képes lenne bárkit bántani, de furán viselkedik így lehet jó lenne szólni valakinek. Mit gondoltok jó ötlet bemenni az anyukájához?
Nincs jóban a szüleivel, az apukája alkoholista és agresszív, sokat szenved miatta. Az anyukája kis kedves meg aranyos nő, de sokat szídja őt is a barátnőm, mert nem áll ki érte soha, nem hagyja ott az apját. Ő alapból nem egy nevetgélős, mosolygós lány, de mostanában főleg rossz a kedve, bármiről beszélgetünk mindenről negatív dolog jut elsőnek az eszébe. Pedig amúgy nagyon jószívű, érzékeny, kedves lány. Nem tudom depressziós-e és ha igen mit lehet tenni. Ma nálunk alszik és megpróbálok mindenképp beszélgetni erről, suliban is akartam, de hát ott úgy nem lehet, mindig van a közelben valaki stb. Köszi mindenkinek a választ. Arra van esetleg ötletetek hogyan kezdjek el erről finoman beszélni? Szeretném, ha tudná, hogy bármi van számíthat rám, de sztem ezt így hiába mondanám, üres szavaknak tűnik, ha tényleg nagy a baj.
Egyébként az is igaz, hogy én mindent túlgondolok, full parázós vagyok szóval lehet én értem őt félre, de inkább nézzen hülyének vagy idegesítőnek, minthogy baj legyen.
Hát, egy rossz család az könnyen okoz nagy sérülést a gyerekeinek. Itt is ez történt valszeg. Néha apróságok is okozhatják azt, hogy egy gyermek szerethetetlennek, gyűlöletesnek, vagy akár undorítónak tanulja meg magát.
S ez úgy az évek alatt fel is erősödhet, még akkor is, ha esetleg közben már elköltözött otthonról. Ő meg még otthon él. Ez tehát egy nem jó környezet.
Az jó, ha jelzed, hogy számíthat rád, az is jó, ha elmondod neki, amit nekünk a kérdésedben, hogy mostanában sokat hallod ezt tőle és aggódsz, vagy inkább szeretnél segíteni neki. Ilyen ügyön leginkább pszichológus tud segíteni. De oda rá kell magának szánnia az embert, hogy elmenjen. Én már több barátomat kísértem el első alkalmakra terápiára. Ezt is felajánlhatod.
De valszeg még tiltakozik ez ellen, mert nincs "betegségtudata". Arról lehet beszélgetni, hogy vannak olyan családok, amik túlterhelik a benne élő gyerekeket, ez nem csak vele történt így, és nem az ő hibája, hiányossága, hogy rosszul érzi magát, hanem természetes reakciója egy rossz helyzetre. Hasonlóan, mint amikor megmérgeznek minket, akkor a testünk reagál, de ez nem a testünk hibája, hanem a méregé.
Azt is sokaknak nehéz kimondani, hogy a szüleik hibásak, vagy esetleg gonoszak is.
Az ő apukája sérült ember, ezért alkoholista, neki is terápia kéne...
Az anyukája meg nem meri megvédeni, lavírozik, simán lehet, hogy fél a férje testi erejétől.
Én amikor annyira borzalmasan éreztem magam, hogy azt gondoltam, hogy ennél a halál is jobb, akkor egy barátomat hívtam fel, tehát ezért jó, ha tudatosítod benne, hogy számíthat rád.
Ki kéne őt onnan emelni, ha van lehetősége, rokonokhoz, valahová elköltözni, jó lenne, és terápia.
Mivel erre kis esély van, esetleg könyvek (pl. a vidám kis Mérgező szülők című Susan Forwardtól), iskolapszichológus.
Ha fáj a fogunk, nem tudjuk mi megoldani, el kell menni fogászatra. Ugyanígy pszichológushoz is el kell menni, ha az élet annyira fáj, hogy az apánk, vagy önmagunk megölését fontolgatjuk.
50f
A #16 is én voltam.
Sok hülyeség került ide fel!
A Mérgező szülők semmiképp nem való gyereknek, felnőttnek is igen megviselő olvasmány.
A segélyvonalak túlvégén nem szakemberek ülnek, hanem gyorstalpalós önkéntesek. Olyanok, amilyenek.
Pszichológushoz az iskolapszichológuson túl egyedül nem tud elmenni egy gyerek. Ebben az esetben az iskolapszichológushoz kellene bemennie, el is kísérheted, ő szakemberként tudja kezelni a helyzetet. Ha a gyerek veszélyeztetett, akkor az iskolai szociális segítő is jogosult beavatkozni. A kérdező saját szüleinek nem érdemes erről beszélni, egyrészt mert a kérdezőnek nincs erre felhatalmazása, másrészt, mert semmi garancia, hogy jó tanácsot adnának, és nem azt, hogy ne szólj szám, nem fáj fejem. Minden öngyilkossági jelzést komolyan kell venni! Az öngyilkosságot elkövetők majdnem mindig adnak előtte jeleket, csak a társadalom ezeket vagy nem tudja dekódolni, vagy nem veszi komolyan.
Nagy valószínűséggel ez a lány komolyan gondolja, hogy véget vet az életé nek. Gondokozzatok csak el azon, hogy Kérdező mi mindent írt a lányról: alkoholista apa, anyja nem áll ki mellette, finoman kérdezgeti Kérdezőtől és egyre konkrétabb kérdésekkel, hogy mi is az az öngyilkosság.
Igen, szólj a szüleinek, de előtte beszélj a lánnyal, ahogy fentebb írták páran.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!